Нові книги для майбутніх мам.

Андрій Соколов. Дитина та догляд за ним. Від народження до 3 років

Видавництво: Питер, 2011 р.

Десь ми вже це назва бачили, в минулому столітті ще. Повіяло древньою історією. Якщо автор книги про догляд за дитиною - лікар, у главу кута неминуче встануть медичні рекомендації. І скільки не слав природу та її мудрі інстинкти, лікарський підхід буде відчувається з усіх кватирок. Мовляв, собі довіряй, але у лікаря перевіряй. У доктора Спока, наприклад.

Відомий педіатр Андрій Соколов пише багато книг про дитячі хвороби, вигодовуванні дітей, догляді. Успішно заповнює нішу, що пустує, адже до рівня Сирз ще нікому не вдалося піднятися. І ця книга своєю назвою натякає: справа Спока живе, суворий чоловічий підхід «рулює». Зміст не відрізняється від усіх енциклопедій типу «мати і дитя»: види вигодовування, гігієна, сон, щеплення, хвороби. Частково воно дублює цю книгу: http://www./read/article.php?id=5333.

Всі ті ж ради про допоювання водою відразу після народження, та ж недбалість у формулюваннях, хоча сам доктор у перших рядках своєї праці пише: вірте тільки тим поясненням, які вам зрозумілі, і які докладні. На ділі ж систематизація кульгає, і пояснення обростають подробицями тільки в улюблених автором темах: догодовування сумішшю, алергія, паразитози. До речі, саме ці теми (алергія і паразити) у доктора Соколова розкриті якісно і цікаво. Але з-за них не варто купувати всю книгу, краще знайти більш дешеві видання цього ж автора з конкретних тем.

Доктор і раніше всіляко вітав догодовування молочною сумішшю немовлят, і в новій книзі від принципів не відступився. Після півроку - будьте ласкаві догодувати. Контрольне зважування звольте проводити. Болить живіт у дитини - здайте на дісбак. Молоко своє на стерильність перевірте (стародавня історія міцнішає). Нудно.

Також до очевидних «мінусів» книги, і вже більш серйозним, потрібно віднести сухарний стиль. Це ж не доповідь для наукового симпозіуму, а книга для молодих, часто зовсім недосвідчених мам.

Наявність у дитини хронічних захворювань теж сприяє ослабленню захисних механізмів і може стати причиною частих хвороб. Такими захворюваннями можуть бути хронічні гайморит, тонзиліт, аденоїди, уповільнені і атипові інфекції, викликані такими збудниками, як мікоплазма, пневмоциста, хламідії, йерсініі, трихомонади. Нерідко причиною ослаблення імунітету є глисти і лямблії, які досить важко діагностувати по калу.

Зустрічаються вроджені імунодефіцитні стани , у тому числі ізольовані імунодефіцити, коли у дитини порушене якесь одна ланка імунної системи. Діти з такими імунодефіцитами можуть часто хворіти будь-якими рецидивуючими, тобто повторюваними захворюваннями. Якщо дитина постійно страждає однотипні захворювання, наприклад рецидивуючої молочницею, хронічною інфекцією лорорганов, його потрібно обстежити на існування вродженої иммунопатологии.

Нарешті, велике значення для нормального функціонування імунітету мають правильне збалансоване харчування і режим.

Для кого все це написано? Для своїх колег, не інакше. Для прикладу згадаємо книги доктора Комаровського. Його точку зору можна приймати, можна сперечатися з нею, але книги він пише геніальним мовою. Це коли все розжовано, популяризувати «для дурнів», тим не менш, читач себе дурнем чомусь не відчуває. Тому що у Комаровського завдання - донести інформацію. Він кожен день зустрічається з десятками мамашек і знає, як важко пояснити навіть не складне питання, а самий-самий простий.

Наприклад, про те, що нежить не хвороба, а ГРВІ і грип - одне і те ж. І Комаровський поважає своїх пацієнтів і читачів.

У даній книзі на актуальні питання дані відповіді або недбалі, або заморочені. Наприклад: «Чи повинні бути перерви в прийомі вітаміну D? Можна зробити перерву влітку, але тільки у випадку, якщо ви цілий день перебуваєте з дитиною на сонці під розсіяними променями. Але з нашим влітку і ритмом життя це практично неможливо ». Для вироблення необхідної норми вітаміну D досить знаходитися на сонці менше години, причому необов'язково роздягати дитину - голих рук, обличчя і ніг достатньо. Абсолютно науковий факт, давно відомий. Проте багато лікарів все ще придумують відсутність на Уралі сонця і необхідність добової прогулянки голяка. Та куди ж вона поділася-то, сонце. Світить щосили, он, навіть у лютому. А влітку і зовсім від нього спасу немає. Схоже на вмовляння мережевиків: мовляв, ви ж не з'їсте 20 кг апельсинів за один раз! А от у нашій чарівної пігулки ...

Загалом, черговий збірник стереотипів і сухих фраз з полум'яним піонерським привітом від доктора Спока. Багато глав повністю забиті медичними термінами, їх складно читати. Мимоволі заплутується - про що мова, і в якому місці вже варто злякатися за життя дитини, атакується вірусами і бактеріями.

Книга на сайті видавництва: http://www.piter.com/book.phtml? 978542370001.

Лілія Савко. Моя дитина день за днем. Щоденник розвитку малюка від народження до року

Видавництво: Питер, 2011 р.

Ще один щоденник розвитку малюка для молодих мам, що люблять фіксувати події для сімейної історії. Збільшення ваги, перевороти і кульбіти, надбавка в окружності грудної клітки, перші осмислені звуки ...

Можливо, років через тридцять виріс дитинка погортає пожовклі сторінки і розчулився, а його власна дитина пред'явить за вигадані мамою перебільшення: мовляв, я в шість місяців вже Чуковського напам'ять знала!

У щоденнику є практично все, що очікує немовляти в перший рік життя. Від щеплень до прикорму, від розвитку мови до гімнастики.

Звичайно, багато відомості давно застаріли, і приймати їх за істину не варто. Інформація про прикорму (з 3,5 місяців, природно), особливості розвитку в кожному місяці застаріла років на тридцять, а от глава про грудне вигодовування на рідкість здорова.

Дуже корисні відомості про масаж , загартування. Деякі з описаних методів здаються зайво ретельними - наприклад, трясти необхідність чистити дитині зуби з моменту їх появи - ладно зуби, вірніше один-два зуби, але ще й «язик, ясна, внутрішню поверхню губ і щік». Дуже сумнівно, що 6-7-місячний малюк після такої екзекуції полюбить чистку.

Але в цілому дневничок хороший, підходить для подарунка майбутній мамі.

Книга на сайті видавництва: http://www.piter-press.ru/book.phtml?978549807041.

Часто запитують, які ще книжки можна порекомендувати майбутнім батькам, як «най- най ».