Сьогодні починається Широка Масниця! Як її правильно зустріти і провести?.

Сьогодні починається Широка Масляна, яка триватиме по 6 березня. Це час, що дарується людині для того, щоб він підготувався до Великого посту.
Масляна, Сирна седмиця, Масляна тиждень - так називають сім днів перед початком суворого і Великого Великоднього посту. За словами священнослужителів, за цей час люди повинні помиритися зі своїми ворогами і кривдниками, пробачити всіх, на кого є зуб і образа, підготуватися до покаяння перед Господом Богом.
Під час святкування Масниці немає посту в середу і п'ятницю, дозволяється вживання риби і молочних продуктів, а от від м'яса все-таки краще відмовитися.
У багатьох Масляна асоціюється з завзятими іграми, катанням на санках, піснями, танцями. Здавна ця святкова тиждень був уособленням сміху, веселощів і смачного запаху млинців. А пішло це з перекази про те, що саме на початку весни предки зустрічали Новий рік. Вони палили опудало зими - Масляну, водили веселі хороводи й славили бога Велеса. Випікати і їсти млинці - символ весняного сонця, нового життя - ось що любив на Русі і старий, і молодий.
Але потрібно пам'ятати про те, що за ці сім веселих днів необхідно вигнати зі свого серця злість, ненависть, образи, пробачити всіх і помолитися за здоров'я близьких. Не потрібно випивати і влаштовувати бешкети, у всьому повинна бути міра.
Святий Тихон Задонський говорив: «Сирна седмиця є переддень і початок посту, а тому справжнім чадам Церкви слід зробити у цю седмицю у всьому набагато помірні, ніж у попередні дні, хоча і завжди утримується необхідне.


Слухають чи, однак, християни солодких словес велелюбною Матері своєї Церкви? Вона заповідає в ці дні більше благоговіти, а вони більш безчинствують. Вона заповідає утримуватися, а вони більш віддаються нестриманістю. Вона велить освячувати тіло і душу, а вони більш опоганюють їх. Вона велить нарікати про скоєних гріхах, а вони більш додають беззаконня. Вона вселяє умилостивляти Бога, а вони більш гнівить Всевишнього. Вона призначає посаду, а вони більш об'їдаються і упиваються. Вона пропонує покаяння, а вони більш лютують. Я ще раз скажу, що хто проводить масницю у безчинствах, той стає явним ослушникам Церкви і показує себе негідним самого імені християнина ».
Потрібно відзначити, що в церквах в середу і п'ятницю скасовано Божественна літургія, а замість неї підноситься великопісна молитва святого Єфрема Сиріна: «Господи і Владико життя мого, дух лінивства, зневіри, Любоначалія і пустослів'я не дай мені! Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу твоєму. Їй, Господи Царю, дай мені бачити мої гріхи й не осуджувати брата мого, бо благословенний єси навіки вічні. Амінь ». Дану молитву читають після всіх великопісних богослужінь.
Пам'ятайте, що 6 березня - це Прощену неділю. У цей день після вечерні проходить особливий обряд прощення, коли священнослужителі та парафіяни просять прощення у Бога і один одного за якісь гріхи, щоб під час Великого посту не відчувати важкості гріхів, образ і злості.