Лаванда. Гірська лаванда.


Лаванда - Lavandula - багаторічний вічнозелений напівчагарник з сімейства ясноткових. Саме слово лаванда - "lavare" - перекладається з латинської мови, як мити, чистити.

Лаванду часто називають гірської, тому як вона прекрасно росте на схилах, міцно тримаючись за грунт коренем, який сягає в глибину на 3,5-4 метри.

Стебло у лаванди гіллястий, у висоту до 50-80см. Нижні гілки численних пагонів одревесневающим. Листя довгі опушені, красивого сріблясто-зеленого кольору. Квітки блакитно-сині, бузкові, лілові або голубувато-фіолетові, зібрані у довге колосовидне суцвіття.

Цвіте лаванда з червня по серпень. І за кілька метрів відчувається її холоднувато-пряний, гіркуватий аромат. Над лавандою постійно кружляють бджоли, метелики та інші комахи, збирають нектар. Лавандовий мед не тільки дивовижно смачний, але ще й цілюще.

Найчастіше вирощується колосових і узколистная лаванда.

Батьківщина лаванди - гірські райони Середземного моря. Дикоросла лаванда і в наш час росте на схилах гір Іспанії, Італії, Південної Франції, Греції, Північної Африки ...

Лаванду вирощували з глибокої давнини, так, у Давньому Єгипті її називали індійськими колосками. Залишки лаванди знайдені серед пахощів Тутанхамона. І вони до цих пір зберегли свій аромат!

У Середньовіччі в Європі лаванда вирощувалася в монастирських садах.

На просторах СНД лаванда культивується в Криму, в Молдавії, на Кубані і на Кавказі.

Лаванда - цінна лікарська, ефіроолійний і декоративна рослина. Це усвідомили багато дачників і вирощують її на своїх ділянках, у тому числі і в Середній смузі Росії.

Дуже красиво виглядає лаванда в бордюрах, невисоких живоплотах, уздовж садових стежин і на альпійських гірках. Розмножують лаванду живцями, пагонами і насінням. Насіння висівають пізньої осені в грунт або на розсаду в лютому місяці. Зазвичай ставлять у тепле місце, наприклад, біля батареї і прикривають целофаном. Навесні лаванда висаджується на постійне місце, де зазвичай зростає років десять.

Лаванда з глибокої давнини використовується в народній медицині різних країн.

Зберігся запис про лаванді, зроблена Гіппократом: "Лаванда зігріває мозок, втомлений від прожитих років. Смакувати її дуже корисно при хворобах печінки і селезінки; якщо зробити обкурювання, то знищується злий запах і дух, а також зігріває матку, видаляє вологу і очищає її ".

Для лікарських цілей зрізають суцвіття через 7-10 днів після початку цвітіння.

Лаванда містить ефірну олію, різні кислоти, гіркоти, дубильні речовини. Препарати з лаванди володіють антисептичною, дезодорує, загоюючим, знеболюючим, протизапальним, протиревматичні, жовчогінну, антитоксичну властивостями.

Для отримання 1кг ефірного масла необхідно до 100кг суцвіть.

Лаванда - прекрасний антидепресант. Якщо вдихати аромат лаванди, настрій і тонус помітно підвищуються.


Застосовують лаванду при неврозах, серцебитті, високому внутрішньочерепному тиску, шлунково-кишкових болях, при високому артеріальному тиску.

Чай з квіток лаванди при нервових захворюваннях:
1ст ложку сухої сировини залити 1/3 склянки окропу, настоювати 10 хвилин, процідити і випити на ніч повільними ковтками. Можна додати трохи меду.

При мігрені лавандова олія круговими рухами втирається в скроні.

Лаванда нормалізує роботу печінки і жовчного міхура, діє як сечогінний і протизапальний засіб при циститах, уретритах, вагінітах. При інфарктах і інсультах використовується як допоміжний засіб. Підвищує імунітет, очищує організм від шлаків і активно бореться з інфекціями. Під час епідемії грипу рекомендується мити підлогу з додаванням лавандового масла.

Про цю властивість лаванди знали ще стародавні римляни, які під час епідемій розпалювали вогнища і кидали в них суцвіття лаванди.

ефірним маслом лаванди лікують гнійні рани і гангрени.



Лаванду не можна використовувати разом з йодом і залізом. Сама лаванда при передозуванні не дає побічних ефектів, а лавандове масло потрібно використовувати обережно. Наприклад, усередину не більше 1 краплі олії з медом, варенням, кефіром, йогуртом. У аромакурітельніца - 5 крапель на 10 метрів житлової площі. У кремах 3-5 крапель на 15г крему. Трояндова олія, доданий в крем, допомагає позбутися від дрібних зморшок; замилюєте разом з касторовою олією в коріння волосся воно позбавляє від лупи і робить волосся блискучими і шовковистим.

У парфумерії лаванду використовують у вигляді добавок в шампуні, мило, одеколони, креми, мазі ...

Ще наші прабабусі підвішували в шафах з одягом марлеві мішечки з суцвіттями лаванди, захищаючись від молі і ароматізіруя білизну. Зараз для цих цілей можна використовувати вату або серветку, змочену в лавандовому маслі. Тільки їх не можна безпосередньо притискати до одягу, може залишитися пляма.

У деяких країнах, наприклад, у Франції та Італії, лаванду використовують у кулінарії, додаючи її у м'ясні, рибні, овочеві страви. У США лаванду додають в зелений чай.

За старих часів маги використовували лаванду для приготування приворотного зілля. Ще Апулей в "Метаморфозах" писав про те, що лаванда виганяє з кімнати злих духів і допомагає закоханим любити один одного сильніше.

Сучасні маги радять приколювати до одягу гілку лаванди для залучення романтичної любові і добрих сил.

Жінкам, які хочуть вийти заміж, слід зробити аромат лаванди своїм ароматом.

Збираючись на любовне побачення, необхідно приймати лавандові ванни, наносити краплю олії на волосся і зап'ястя.

Невелику ампулку лаванди непогано завжди мати при собі, наприклад, в дамській сумочці.

Джерело: http://superstyle.ru