Іланг-іланг.

іланг-іланг означає "квітка квіток". Ботаніки називають це рослина "Cananga odorata", а жителі тропічних індонезійських островів - "аланг-аланг". У природі іланг-іланг - велике, ефектне тропічне дерево до 30 метрів у висоту з нізкоопущеннимі гілками, що нагадують ялинові. Квіти його не тільки відрізняються сильним приємним ароматом, але і дуже красиві: довгі, витончені трубочки різних відтінків жовтого кольору, граціозно звисаючі вниз. Запах квіток поширюється навіть у безвітряну погоду на 30-40 метрів навколо.

Масло квітів іланг-іланг іздевле на островах використовували для Догляд зовнішністю: жінки змішували його з пальмовою олією і втирали в шкіру голови і обличчя. До сьогоднішнього дня в Індонезії зберігся звичай встеляти ліжко молодят квітами іланг-мланг, вважається, що це афродізіак, тобто впливає на підвищення статевого потягу.

Запах

іланг-іланг охоче використовують парфумери, оцінивши по достоїнству пудровий, солодко-оксамитовий відтінок аромату . Наприклад, знаменита Коко Шанель слелала його важливою складовою своїх найвідоміших парфумів "Chanel 5". Чуттєва нотка іланг-ілангу є в "Aromatics Elixir" від Clinique, "5th Avenue" від Elizabeth Arden, "Poison" від Christian Dior, "Champ Elysee" від Guerlain, "3121" від Prince, "Nina" від Nina Ricci, " Strip "від Agent Provocateur.

Від чого залежить якість олії іланг-ілангу

Масло іланг-ілангу отримують з квітів способом дистиляції з водою або парою. Якість масла безпосередньо залежить від тривалості дистиляції:

- Сорт "екстра", або перша фракція: найкоротший час дісціляціі - 1 година (вихід олії 1,5-2% від загальної кількості.

- Сорт "прем'єр" (друга фракція) - 3 години (вихід 0.3 %);

- II і III сорт - 6 і 8 годин відповідно, сумарний вихід 1.5-2%

Характеристика олії

Різних відтінків жовтого кольору, текуче з теплим, квітково-бальзамовим ароматом з пряним відтінком. Причому кожна наступна фракція менш насичена і не така багата відтінками . Парфумери вважають масло іланг-ілангу афрозодіаком.

Властивості іланг-ілангу

Лікувальні властивості:
Антисептичний, антидепресивну, що збуджує, гіпотензивну, тонізуюче. Властивості іланг-ілангу добре допомагають при стресових ситуаціях, при тахікардії, гіпертензії (підвищеному артеріальному тиску). Нормалізує коронарний кровотік, допомагає при аритмії , ішемічної хвороби серця, усуває головний біль у людей, схильних до підвищеного артеріального тиску.

Косметичні властивості іланг-ілангу:

- Має властивість розгладжувати епідерміс, зменшуючи глибину пір і зморшок.

- Зміцнює, полірує нігті. усуває їх ламкість.

- Підходить для сухої, нормальної і жирної шкіри, оскільки контролює баланс підшкірного жиру

- Усуває ламкість, розшарування нігтів.

- Стимулює ріст волосся, відновлює пошкоджений, наприклад, фарбою для волосся кератіновий шар, зміцнює волосся, усуваючи їх ламкість і посічені кінчики.


- Стимулює синтез меланіну, закріплює загар, усуваючи гіперемію і роздратування шкіри.


Кулінарні властивості іланг-ілангу:

Масло використовують для ароматизації морозива, чаю, червоного і білого вина.


Застосування олії іланг-ілангу

Аромалампи: при стресах, головного болю внаслідок нервового перевтоми і підвищення артеріального тиску, тахікардії, для розслаблення. Досить використовувати 3-5 крапель, а для аромамедальйон - одну краплю.

Для загальної ванни капніть в теплу воду 4-7 крапель, а для масажу - 5 - 6 крапель на кожні 10 мл. масажного крему.

Ваш крем для обличчя та тіла наповниться приємним ароматом і масою позитивних якостей завдяки 1-2 крапель олії іланг-ілангу.

Для омолоджуючих і регенеруючих масок косметологи радять змішувати масло іланг-ілангу (буквально 3 краплі) з маслом виноградних кісточок.

Застосування іланг-ілангу при разраженіі шкіри: добре допомагають теплі водні компреси. У 100 мл теплої води капніть 3-4 краплі олії іланг-ілангу, намочіть марлю, складену в декілька шарів, обережно відіжміть і прикладіть до проблемної області на 5-7 хвилин.

Косметичний лід можна приготувати, змішавши 4-5 крапель масла з медом, потім розвести в 200 мл води і порційно заморозити. Протирати обличчя, шию, зону декольте вранці і ввечері.

Поліровка нігтів: нанести кілька крапель на кутикулу і нігтьову пластину (лак попередньо зняти).

Якщо капнути пару крапель олії на зубці гребінця, то ви не тільки збагатите шкіру голови природними цілющими компонентами, але і посипала волосся приємним ароматом.

Комбінування з іншими маслами

Сам по собі аромат іланг-ілангу пряно-пудровий, якщо хто любить більш легкі аромати, радимо додати в нього аромамасло лимона або меліси.

Якщо змішати в рівних кількостях масло іланг-ілангу, грейпфрута, лаванди, то при додаванні декількох крапель цієї суміші у ванну посилюється заспокійливий ефект.


Для ароматизації постільної білизни в Англії до цих пір в ходу старовинний рецепт. У скляний посудину кладуть подрібнені лавровий лист, кілька гвоздичок, висушені апельсинові та лимонні скоринки. Суміш перемішують і додають кілька крапель олії іланг-ілангу. у відкритому вигляді посудину ставлять на полицю з постільною білизною.


Відчуття

При нанесенні масла іланг-ілангу на шкіру ви відчуєте тепло і навіть легке поколювання, через кілька хвилин це повинно пройти. Якщо шкіра пошкоджена (через надмірні сонячних ванн , наприклад), можлива короткочасна гіперемія, почервоніння.

Цікавий факт

Досить давно масло іланг-ілангу входило до складу європейського кошти для зміцнення і зростання волосся, відомого як "макассаровое масло". До цих пір в Англії серветки на підголовниках крісел називають "антімакассари"