Олія герані.

Назва "герань" походить від грецького слова "geranios", що означає журавель, тому що плоди герані схожі на журавлиний дзьоб. До речі, на Русі дуже довго називали її "журавельник". Наукова назва герані Pelargonium Graveolens, це гарна рослина, висотою близько 60 сантиметрів, листя зубчасті гострі, квіти рожеві, компактні. В давнину герань високо цінували за лікарський властивості: з її допомогою лікували захворювання вуха, хворі мигдалини, різні рани, переломи і навіть холеру.

Але найголовнішим призначенням пеларгонії в ті часи був захист від нечистої сили, для чого її віками садили навколо будинків і розводили в квіткових горщиках.

Невідомо, як квітам вдавалося боротися з нечистю, але мух і комарів ефірні масла листя і квітів герані виганяли чудово.

Першими оцінили аромат герані, звичайно ж, французи. Вже в XIX столітті вони виробляли це аромамасло у великих обсягах і були головними постачальниками сировини, за допомогою якого тонкий запах набували мило, одеколони, парфуми і крему.


Аромат олії герані

Теплий, маслянистий, гіркувато-квітковий, свіжий, суміш смолистого, лимонного і рожевого ароматів.


Дія олії герані

Антисептичний, болезаспокійливу, загоює, судинозвужувальну. Має легкий сечогінний ефект. Прекрасний антидепресант, підвищує розумову і фізичну активність, усуває відчуття страху. Здавна використовували при нервовому виснаженні, так раніше називалися ряд неврологічних захворювань. Не варто забувати і про дезодорує і інсектицидом ефекті.

Олія герані рекрасно проявило себе як як ефективний домашній засіб для загоєння ран, опіків, порізів, обмороженнях. Покращує загальний стан шкіри, особливо його дія виражена при проблемах шкіри нейроендокринної характеру (екземи, нейродерміти).

Рекомендується використовувати як засіб, що нормалізує роботу сальних залоз.

Прекрасно омолоджує шкіру, особливо суху і має легкий відбілюючим ефектом. Надає антицелюлітне дію.

При герпесі допомагає швидкому загоєнню слизової і має противірусну дію.


Є ще одна дуже цікава властивість герані: вона містить фітоестрогени, які впливають на гормональний фон, усувають хворобливі менструації і допомагають при клімактеричному синдромі.

Крім того, ефірна олія герані використовується практично у всіх видах косметичних і парфумерних виробів: милі, кремах, духів і т.п. Широко застосовується як ароматизатор харчових продуктів, а також алкогольних і безалкогольних напоїв.

Прекрасно очищає повітря, відлякує комах (комарів, мух, моль).


Сполучення

Практично з усіма аромамаслами. Герань взагалі сприйнятлива до всіх запахом, це дуже пластичний аромат. Не даремно на її основі готують аналоги інших ароматів.

Найкращі результати виходять при сполученні з:
маслом чайного дерева,
лавра благородного,
солодкого апельсина,
сандала,
пихтового масла,
рожевого дерева,
розмарину і

кипариса.

Застосування масла герані

Аромалампа: 5-6 кап. на 15 кв. метрів

аромамедальйон: 2 краплі

Масаж: 5 крапель на 15-20 мл масажного масла. При гарній переносимості можна змішати масло герані з будь-яким рослинним маслом у пропорції 1:1

Теплі інгаляції: 3-5 крапель, тривалість процедури 3-5 хвилин

Гарячі і холодні компреси: 3 -5 крапель

Головний біль: нанести суміш масла герані і будь-якого рослинного масла 1:3 на лобову, скроневу, потиличну області голови.

Аплікації на ясна при їх кровоточивості: суміш герані і рослинного масла 1:4, нанести за допомогою тампона.
При невеликому опіку і початкових явищах герпесу змащувати чистим маслом уражене місце.

При шкірі, що в'яне особи: додавати в крем 3-4 краплі на кожні 10 гр. основи

Збагачення косметичних препаратів: 4-5 кап. на 15 г основи.


Протипоказання до застосування олії герані

Не можна тривало використовувати масло герані при цукровому діабеті. Протипоказано користуватися ним при вагітності і одночасно з протизаплідними препаратами.