Масло лаванди.

Лаванда (Lavandula) - чагарникова рослина сімейства ясноткових з вузькими листям сіро-зеленого кольору і красивими, зазвичай ніжно-бузковими дуже дрібними квітами, зібраними в мітелку. Аромат лаванди легкий і чистий з деревним відтінком. У дикому вигляді вона росте на Канарських островах, в північній частині Африці, на півдні Європи і в Індії. Культурні форми, адаптовані до конкретного клімату, вирощуються по всьому світу. Усього відомо близько 30 різних видів цієї рослини.

Ще древні греки та римляни використовували лаванду у медицині та парфумерії, додавали її у воду для купання. До речі, слово "лаванда" походить від латинського "lavare", що означає "мити". Знезаражуюча і антисептичну дію цієї рослини цінувалося вже в ті часи. Лаванда вважалася практично універсальним засобом для профілактики під час епідемій. Знатні римляни та греки, незважаючи на дорожнечу, натирали лавандовим маслом все тіло. Лікували з його допомогою і гнійні рани.

До Європи рослина потрапила на початку XIII століття і відразу ж завоювало популярність. У всіх монастирських садах вирощували лаванду, цінуючи її і за сильний аромат і за лікарські властивості. Лавандова вода широко використовувалася як косметичний засіб, особливо за часів Єлизавети і Стюартів (XVI-XVII ст). У Франції, коли парфумерне справу тільки зароджувалося, аромат лаванди використовували при створенні перших парфумів. Крім того, цінували пахуче рослина і за властивості відлякувати міль і комах - в шафи з білизною поміщали мішечки з лавандою, які називалися "саше". А ще лаванду охоче використовували французькі кулінари, домагаючись з її допомогою особливого аромату деяких страв.

Аромат ефірного масла лаванди

Ефірне масло лаванди має квітковим, легким і чистим ароматом з деревним відтінком.

Дія лавандового масла

У маслі лаванди міститься майже 250 діючих речовин. Цим і пояснюється його практично універсальне дію.




- Лавандова олія посилює опірність організму до перевтоми і інфекційним, особливо простудних захворювань;

- чудово підходить для догляду за будь-яким типом шкіри, добре знімає запалення, почервоніння і лущення шкіри;

- сприяє позбавленню від лупи і ламкості волосся;
- є гарним протиопікові засобом;
- допомагає позбутися головного болю , зменшує прояви мігрені, нормалізує роботу печінки і жовчного міхура, тому що володіє жовчогінним ефектом,
- приводить у норму серцевий ритм, артеріальний тиск у гіпертоніків.
- полегшує стан при циститах, уретритах, вагінітах, тому що має сечогінну і протизапальним ефектом.
- ефірне масло лаванди є відмінним антидепресантом, покращує настрій і заспокоює.
- дезодорує лавандового масла широко відомо, рівно як і омолоджуючу.

Поєднання з іншими аромамаслами

Олія лаванди добре поєднується з маслом солодкого апельсина, бергамота , лавра благородного, лимона, жасмину, мускатного горіха, пачулі, пеларгонії, ромашки, сосни, чайного дерева.

Способи застосування

Для використання в аромакурітельніца достатньо 4-6 крапель лавандового масла.

Для ванн: 3-6 крапель, попередньо розчинених в основі з 1 склянки молока або 1 ст.л. меду, або солі.

Для теплих інгаляцій: 1 крапля на 1 склянку теплої води.

Для парових ванночок: 1 крапля на склянку сильно гарячої води.

Для збагачення кремів, тоніків, масок: 4 краплі на 10 мл. основи.

Для компресів: 1 крапля на ст.л. теплої води. Цим розчином слід обережно полити вологу складену в кілька шарів марлю або бавовняний рушник

Протипоказання

Лавандове масло слід з обережністю приймати тим, у кого діагностовано гіпотонія, тому що може з'явитися відчуття сонливості і млявості. Не варто користуватися цим маслом при прийомі йодо-і залізовмісних препаратів.

Епілепсія і вагітність - абсолютні протипоказання.