Пачулі.

Пачулі (Pogostemon cablin) - багаторічна чагарникова рослина сімейства ясноткових. Невисока, не більше одного метра, з жорстким волосистим стеблом і великими широкими ароматне листя. Його квіти, білі або блідо-бузкові з пурпуровими цяточками, зібрані в кисті по 10-15 штук. Плоди - горішки. Батьківщина пачулів - Філіппінські острови. У наші дні ця рослина вирощується в тропічному поясі на островах Ява, Суматра, Сінгапур, Сейшели.

Назва "пачулі" появівілось в XIX столітті і походить від слів рatche, що на хінді означає " трав'яний "і Ilai -" лист ". Традиційно в китайській, арабській і японській медицині пачулі застосовували в якості стимулюючого, шлункового і антисептичний засіб. А ще це було головні ліки від зміїних укусів і від лихоманок.

У Європі листя пачулі з'явилися в 1826 р. разом з індійськими тканинами. У ті часи Індія була англійською колонією і традиційно головним постачальником надзвичайно модних шалей і палантинів, тканин і килимів. Щоб дорогий товар за час транспортування не з'їла міль, його пересипали сушеними молодим листям пачулі , і екзотичний аромат цієї рослини швидко став популярним. У Європі навіть виникли місцеві підробки, які пахли пачулі, видаючи себе за дорогоцінний товар з Індії.

На території нинішньої Росії пачулі теж намагалися культивувати в часи СРСР. Запашний чагарник висаджували в Абхазії, але успіху це підприємство не мало - при негативній температурі рослина швидко вимерзало.

Аромат олії пачулі

Інтенсивний смолистий і деревно-трав'яний з нотками землі і коріння. Цікаво, що з часом масло пачулі лише покращує свої якості, розкриваючись у всій повноті.

Дія ефірної олії пачулі

- Воно цінується за бактерицидні та фунгіцидні властивості, ефективні при різних захворюваннях шкіри: екземі, що важко гояться ранах, порізах і саднах, дерматиті, вуграх, грибкових інфекціях.

- Ефективно масло пачулі у косметології, так як має властивість розгладжувати зморшки, підвищує еластичність шкіри (у тому числі бюста і живота).



- Воно відмінно зарекомендувало себе і як засіб по догляду за жирною, пористою шкірою.
- Також застосовується для догляду за в'янучої, огрубілою, шкірою, що лущиться, надає ліфтингові вплив на шкіру, обвислі після дієт.
- Ванна з ефірною олією пачулі має загальнозміцнюючу дію, підвищує опірність організму до інфекцій.
- Пачулі благотворно впливають на нервову систему: умиротворяють, заспокоюють і створюють таємничу атмосферу.
- Ще одна цікава властивість масло пачулі: лікування огрядності, завдяки здатності виводити з організму зайву рідину і контролювати апетит.

Пачулі в парфумерії

Додане в креми, парфуми, піну для гоління, масло пачулі надає їм вишуканий східний акцент.

Парфумери давно і за гідність оцінили цей аромат. Без пачулі немислимі Chanel 5, Miss Dior, Coco Mademoiselle від Шанель або Organza від Живанші. Не забувають про пачулі і проізвлдітелі чоловічих духів Boss Hugo і Lacoste Style In Play.

Поєднання з іншими ефірними маслами

Олія пачулі рекомендується використовувати у поєднанні з маслами гвоздики, бергамоту, шавлії мускатного.

Способи зовнішнього застосування

Аромалампи: 3-5 крапель на 15 кв.м.

аромамедальйон: 1-2 краплі

Ванни: 4-6 крапель на 20 мл. базової основи (1 ст.л. солі, меду або 1 склянку молока)

Збагачення кремів, тоніків, шампунів: 1-5 крапель на 10 мл основи;

Масаж: 6-8 крапель на 10 мл крему для основи

Компрес: 3-4 краплі олії нанести на вологу марлю або фланель, згорнуті у кілька шарів.

Як засіб проти молі : Додайте 10 крапель олії на півлітра води і протріть цією сумішшю полиці в шафі і двері зсередини. Можна поставити відкритий флакон на одну з полиць. Приємним додатком буде ароматизація білизни.

Протипоказання

Вагітність.