Жожоба.

Жожоба, або Сіммондс китайська (Simmоndsia chinеnsis) представляє собою гіллястий вічнозелений чагарник. Заввишки приблизно до 2 метрів, з цільними супротивними сидячими листками і дуже потужною кореневою системою. Коріння можуть проникати в глибину до 25 метрів. Рослина дводомна, цвіте кожну весну дрібними квітками без пелюсток. Масло жожоба отримують шляхом пресування з плодів - горіхів (тригранних коробочок). За своєю структурою це - рідкий віск, у складі якого величезна кількість білків, амінокислот і дуже багато вітаміну Е, що володіє протизапальною і регенеруючі діями.

Незважаючи на те, що масло жожоба було відомо ще в глибоку давнину, наприклад, воно було знайдено в староєгипетських пірамідах, причому збереглися в прекрасному стані, в сучасній парфумерної промисловості його стали використовувати порівняно недавно.

Ще пару десятиліть тому в косметику активно додавали такий відомий натуральний компонент як спермацет - речовина, що добувається з порожнини голови кашалота (кита). Зараз його винищувати заборонили, і потрібна була адекватна заміна цінному спермацет, причому натурального походження. Заміну швидко знайшли - це і було масло жожоба .

Масло не має аналогів в рослинному світі. Воно може довго зберігатися, не стаючи прогірклим. Причому, якщо невелика його кількість додати в інші масла рослинного походження, вони також будуть зберігатися набагато довше.

Аромат жожоба

Легкий, летючий, злегка жирний.

Дія олії жожоба

Так як приблизно 25% шкірного сала складають речовини, близькі за складом маслу жожоба, воно швидко всмоктується, легко проникає крізь шкірний бар'єр. Змішуючись з шкірним випотом (салом) на поверхні шкіри, утворює захисний шар. При цьому пори не закупорює і, що цікаво, не затримує випаровування молекул води.

Застосування масла жожоба

Масло ефективно зволожує і пом'якшує шкіру. Застосовують масло жожоба в різноманітній косметичної продукції не тільки для догляду за шкірою обличчя, але і для догляду за волоссям, тому що воно робить волосся блискучим і м'якими. Чудово підходить для догляду за дитячою шкірою і шкірою будь-якого типу, особливо добре для в'янучої, запаленої і лупиться.


Чудово лікує вугри і дрібні травми, робить обвітрені губи м'якими, доглядає за шкірою після гоління, засмаги та купання, робить менш помітними рубці і шрами, утраняет розтяжки (Стрий) і наслідки целюліту.

Для догляду за старіючою , обвітреної шкірою обличчя масло жожоба застосовують як у чистому вигляді, так і в суміші (1:1) з рослинними оліями (мигдальне, авокадо і т.д).

Для щоденного догляду за шкірою будь-якого типу: після гоління, прийняття сонячних ванн змащувати шкіру чистим маслом жожоба або його сумішшю з іншими рослинними оліями.

Масло від зморшок навколо очей: використовується в чистому вигляді або в суміші, куди можна додати для посилення ефекту олію чайного дерева, троянди або герані.

При глибоких зморшках: рекомендується змішувати з рослинними оліями і додавати по кілька крапель масел сосни, лимона, солодкого апельсина

При проблемній шкірі: до 1-2 столових ложок олії жожоба додати по 1-2 краплі масел кедра, лаванди і гвоздики. Змащувати проблемні ділянки шкіри або робити аплікації на 15-20 хв 1-2 рази на день.

При рубцях і розтяжках (стріях): змащувати проблемні ділянки чистим маслом жожоба або його сумішшю з іншими рослинними оліями, або з додаванням до 1-2 чайних ложок основи 2-3 краплі олії розмарину, лимона і апельсина і по 1-2 краплі лавандової, м'ятного і гвоздикового.

При целюліті: використовується в чистому вигляді або з додаванням до 1-2 столових ложок основи по 2-3 краплі ефірних олій герані, ялівцю, лимона і фенхелю або лаванди, пачулі, розмарину і кипариса. Для жорсткого масажу проблемних ділянок шкіри.

Для догляду за губами: до 1-2 столових ложок олії жожоба додати по 1-2 краплі масел, меліси або м'яти перцевої. Вранці та ввечері наносити олію на губи, злегка масажуючи.

Для догляду за волоссям. Маслом жожоба змащувати, злегка втираючи, коріння волосся за 10-15 хв до миття голови. Можна кілька крапель нанести на гребінь і прочісувати волосся 2-3 рази на день. Особливо це корисно при сухих і тонких волоссі, а також при їх випаданні.

Протипоказання

Індивідуальна непереносимість.