Неврологія в питаннях і відповідях.

На запитання відповідає лікар-невролог, мануальний терапевт Московської клініки "Практика здоров'я" Руста Сатдінов.
Можна обійтися і без операції
Після парезу лицьового нерва ліва щока у мене кілька асиметрична правою, незважаючи на те що я пройшов повний реабілітаційний курс і мені був проведений масаж. У нашому місті немає лікарів такого рівня. Може бути, в Москві роблять операції для відновлення нерва або проводять в цих цілях необхідний курс лікування? В. М., Білгородська обл.
На жаль, мені невідомий вік пацієнта. Тому можу припускати, що причин захворювання може бути кілька. Можливо, це - наслідки травми, може бути, результат запалення або мікроінсульту (тобто спочатку захворювання мало судинний характер). У будь-якому випадку немає необхідності проводити операцію, так як вона навряд чи допоможе. До того ж на сьогоднішній день при використанні таких методик, як медикаментозна терапія, фізіо-і лазеротерапія, у поєднанні з масажем і залежно від того, скільки часу пройшло з моменту виникнення захворювання, можна майже повністю усунути даний недугу.

Спинно-мозкова грижа лікується по-різному
Мені поставили діагноз "спинно-мозкова грижа". Лікар заговорив навіть про можливість зробити операцію, але не дуже наполягав на цьому. Значить, це питання можна вирішити іншим шляхом? Яким? Що буде, якщо операцію вчасно не зробити? Петрова, Тольятті
Діагноз "спинно-мозкова грижа" - часте ускладнення остеохондрозу, коли у пацієнта так чи інакше страждає практично весь хребет. Світова статистика щодо цього говорить про те, що в 30 років 80 відсотків людей мають очевидні ознаки зміни хребців. У 40 років це проявляється у 90 відсотків населення, а в 50 років - практично у всіх.
Спинно-мозкова грижа зазвичай має конкретну неврологічну симптоматику. Для підтвердження діагнозу необхідно провести рентгенологічні та комп'ютерно-томографічні дослідження хребта для того, щоб визначити наявність, характер і рівень захворювання, а також тактику лікування в подальшому. У багатьох хворих після такої операції настає, на жаль, рецидив, оскільки порушується м'язово-зв'язковий каркас, закладений природою. Після операції потрібно досить тривала за часом реабілітація. Для реабілітації на сьогоднішній день існує чимало консервативних методів, які дозволяють - в залежності від віку, тривалості захворювання і неврологічних ускладнень - полегшити стан хворого.
Нейрохірурги до справжнього моменту вважають, що операція як така показана в тих випадках, коли у пацієнта очевидні грубі, дистрофічні неврологічні зміни, м'язовий тонус, вегетативні порушення і швидке злоякісний перебіг. Хочеться відзначити, що в сучасній медицині є консервативні шляхи лікування, завдяки яким хворого можна поставити на ноги без операції.
Спорт не панацея від остеохондрозу
Мені 44 роки. Я все життя займаюся спортом. Але останній рік помічаю, що на шиї хребці змістилися один щодо одного (це помітно навіть зовні), особливо біль сильна, коли я піднімаю в спортзалі гантелі (вагою в 10 кг кожна). Іноді мені важко навіть повертати шию. Виходить, що спорт не панацея від остеохондрозу? Дмитро, Володимирська обл.
Спорт, дійсно, не панацея від остеохондрозу. До того ж ні для кого не секрет, що з віком у людини відбуваються фізичні зміни, які все-таки незворотні. Як фахівець насмілюся стверджувати, що гантелі вагою по 10 кілограмів кожна - це занадто багато для звичайних занять фізкультурою, і я не рекомендую вам випробувати на міцність своє здоров'я.
Для лікування вам варто звернутися до невролога, який перш за все з допомогою магнітної томографії з'ясує, наскільки виражені зміни хребта (у даному випадку - шийного відділу). Краще буде, якщо ви проконсультуєтеся також у мануального терапевта. Ці фахівці спільно зможуть підібрати для вас адекватну терапію, в основі якої буде знаходитися, найімовірніше, масаж. А ось спорт вам краще замінити на реабілітаційну гімнастику, яка, з одного боку, виключає всякі надмірності для здоров'я, а з іншого - спрямована на певний комплекс вправ, що сприяють зміцненню шийного відділу хребта.
Сечогінний препарат приймається тільки за згодою лікаря
У дитинстві мені ставили діагноз "підвищений внутрішньочерепний тиск". І хоча його згодом зняли, мене до цих пір іноді мучать головні болі (особливо в середині менструального циклу). Чи варто мені іноді пропити курс сечогінних препаратів, щоб знизити тиск? Як часто це можна робити без шкоди для здоров'я? Лариса, Москва
Даремно читач не назвав в листі свій вік, так як його згадка могло б допомогти при з'ясуванні причини головних болів. Адже подібний недуга може переживати дівчина при наявності менструального циклу (у 14-15 років) і жінка в передклімактеричний період (близько 45 років).
Питання про те, чи варто приймати сечогінний препарат, треба обов'язково вирішувати на місці, з лікуючим лікарем, тим більше що пацієнт повинен у будь-якому випадку перебувати під контролем фахівця. Безконтрольно приймати ці препарати ні в якому разі не можна: адже вони виводять з організму не тільки воду, а й життєво необхідний калій. Крім того, вкрай важливо регулярно проводити у лікаря моніторинг тиску.
Лише повне обстеження може вам допомогти вилікуватися
Я - пенсіонерка, ось вже впродовж двох років страждають від шуму у вухах. Іноді падаю від запаморочення. Лікар поставив діагноз "звуження судин". Було проведено курс ін'єкцій (кавінтон, церебролізин, пірацетам і ін), але позитивний результат так і не був досягнутий.


Порадьте, будь ласка, що треба приймати хоча б від головного болю і для позбавлення від шуму у вухах?
Р. Н. Рогозіна, Кострома
У даному випадку мова йде про вікові зміни судинної стінки великих судин, які постачають мозок киснем. Для повного з'ясування захворювання необхідно провести комп'ютерну томографію мозку, РЕГ та електроенцефалограму. Лише після цього фахівець проведе необхідний курс лікування. Шум у вухах, пов'язаний із судинними змінами, особливо в літньому віці, важко піддається лікуванню. Необхідно запастися терпінням.
Необхідно регулярно робити моніторинг
Півроку тому в результаті травми у мене стався крововилив у мозок. Зараз гематома розсмокталася, але на її місці утворилася невелика кіста (діаметр - 5-6 мм). Ця кіста поки не росте і ніяким чином себе не проявляє. Але я побоююся: а раптом вона переродиться в ракову пухлину? Може бути, мені варто видалити її вже зараз (мій лікар не рекомендує це робити)? Л. Зуєв, Санкт-Петербург
Якщо лікар не рекомендує робити операцію, то значить, вам, дійсно, не варто цього робити. Але треба регулярно (раз на рік) робити електроенцефалограму. А якщо у Вас виникнуть які-небудь нові симптоми, то слід неодмінно повідомити про це лікаря. Вкрай необхідним у подібному випадку стає таке обстеження, як комп'ютерна томографія головного мозку, за допомогою якої можна виявити, чи розвивається пухлина.
Віра в себе вирішує проблему наполовину
Мені 76 років. Чи можу я відновитися після ішемічного інсульту в такому віці? Мною пройдено повний курс лікування. Проте немає впевненості в рухах, ліва сторона тіла діє погано, знижується зір. І. П. Бородіна, Єкатеринбург
Слід визнати, що ішемічний інсульт продовжує залишатися актуальною проблемою для пацієнтів і лікарів. Не випадково поряд з інфарктом міокарда ішемічний інсульт продовжує займати одне з перших місць як причина смерті в усьому світі. І все ж, як показує практика, після вищезгаданого недуги можна відновитися навіть у вельми солідному віці. Багато чого, правда, залежить в подібних випадках ще й від того, який курс лікування проходив хворий і в якій фізичній формі він знаходиться зараз. Тут важливо й інше. Треба регулярно (два рази на рік) проходити реабілітаційні курси, тобто приймати судинні та метаболічні препарати, які позитивно впливають на кровопостачання, обмінні процеси клітин мозку, що дозволяє уникнути повтору ішемічного інсульту. До речі, чималу роль грають у даному питанні ще лікувальна фізкультура і оптимістичний настрій, тобто віра в себе, у свої сили.
Якщо напади трапляються раз на 5 років ...
Близько 20 років тому після важкої травми голови у мене траплялися приступи епілепсії, але в останні роки - раз на 4-5 років. Чи треба мені регулярно вживати протисудомні засоби? Чи не можна обходитися без відповідних препаратів? Д. С е м і н, Курськ
Дійсно, після важкої травми голови у людей досить часто трапляються напади епілепсії. Правда, в даному випадку незрозуміло, як вони протікають. Так, в одних хворих трапляються генералізовані напади, коли людина втрачає свідомість, у інших це - локальні напади, які виражаються, як правило, в різних видах посмикування м'язів і т. д. З листа читача випливає, що проведений курс лікування - досить адекватний. І якщо у хворого напади проявляються раз на 4-5 років, то це означає, що в цілому лікування пройшло успішно. Проте вживати протисудомні препарати пацієнту як і раніше стоїть. Інша справа - їх необхідно пити безпосередньо під контролем енцефалограми і, ймовірно, у більш обмежених дозах, ніж це могло відбуватися в перший час після травми. Важливо проводити моніторинг один-два рази на рік, а також як тільки з'являється необхідність. Переставати приймати ці препарати можна лише за рішенням лікуючого лікаря. В іншому випадку у хворого можуть почастішати напади, і тоді наслідки - непередбачувані.
Вилікувати дитину можна, не втрачайте часу
У мого онука з 4 років так звані нервові нав'язливі руху, або, як їх ще називають, нервові тики. Він смикає щокою, головою, кривить рот, видає гортанні звуки. У нього часто болить голова і хребет. Його лікували ліками, електропроцедурами, голковколюванням і т. д. Він дуже дратівливим, агресивний, істеричний, неуважний, і йому важко дається навчання. Виліковне чи взагалі таке захворювання? Якщо "так", то яким чином і де? Якщо "ні", то дайте відповідь, будь ласка, чи загрожує це його життя? Н. А. Скорнякова, Перм
Якщо у маленької дитини є яка-небудь вроджена патологія (і зокрема - неврологічні відхилення), то вона виявляється у нього досить швидко, як правило, в самому ранньому віці. Втім, це може дати про себе знати також у дітей від 10 до 14 років. На підставі діагностики (а в даному випадку - енцефалограми та магнітно-резонансної томографії) можна з'ясувати, маємо ми справу з функціональною або з органічною патологією. Це робиться з метою з'ясування надалі необхідного курсу лікування пацієнта.
З урахуванням вищезазначених скарг родичам не треба витрачати час даремно, до цього треба поставитися серйозно: важливо звернутися до невролога, який визначить найкращий для хворого курс лікування. Необхідно при цьому провести обстеження дитини в максимально стислий термін, щоб лікування не стало запізнілим. Вилікувати дане захворювання - реально.