Травматологія у запитаннях і відповідях.

На запитання відповідає лікар ортопед-травматолог, заступник директора з наукової роботи Центрального науково-дослідного інституту травматології та ортопедії ім. М. М. Пріорова, доктор медичних наук, професор Віктор Троценко.
Болей бути не повинно
У мене закритий перелом надколінка зі зміщенням. Через два тижні після операції в травмпункті лікар рекомендував мені два рази на день робити лікувальну гімнастику, що включає в себе вправи для розробки коліна. Проте при першій же спробі займатися гімнастикою я відчув у коліні неймовірний біль. Чи треба робити вправи, долаючи біль, або варто припинити заняття? Маркін, Смоленськ
При розробці рухів у колінному суглобі після операції на надколіннику болів не повинно бути, або вони можуть бути, але незначні. При появі "нестерпних" болів в момент розробки рухів необхідно припинити лікувальну гімнастику. Треба звернутися до оперувати вас лікаря для з'ясування причин болю.
Що стосується термінів призначення лікувальної гімнастики, то вона може бути рекомендована і в більш ранні терміни, ніж через 2 тижні, але за умови, що проведений остеосинтез надколінка стабільний, а суглоб не запалений.
Зламані ребра лікують по-старому
Минулого літа мама зламала два ребра. Біль - найсильніша! Все лікування полягало в рентгені та прийнятті знеболюючих. Невже не існує більш сучасних методів лікування подібних переломів? Лариса, Тула
Якщо стався перелом одного-двох ребер без зміщення і пошкодження плеври і легеневої тканини, то зазвичай такий перелом ребер та забій грудної клітини лікуються однаково, протягом трьох тижнів. Для уточнення діагнозу та з'ясування, чи немає зміщення ребра, обов'язково роблять рентген. Потім накладають тугий імпровізований корсет з рушника чи простирадла. Неодмінно призначають знеболююче. Для профілактики пневмонії на здорову сторону ставлять на ніч гірчичники або банки і обов'язково пропонують відхаркувальний, оскільки за відсутності глибокого дихання і нормальної вентиляції легенів у них можуть виникати застійні явища. При наявності зміщення кількох зламаних ребер комплекс заходів, звичайно, набагато складніше, а залежить він перш за все від важкості травми.
Ще можна підрости
Я дуже низького зросту (154 см). Все життя мріяв підрости. Нещодавно прочитав замітку, що за допомогою апарату Ілізарова можна подовжувати кістки рук або ніг. Цікаво, а чи не можна використовувати даний апарат для збільшення зростання? Може бути, десь займаються подібним лікуванням? Олександр, Володимирська обл.
Компресійно-дистракційний апарат Ілізарова, втім, як і подібні апарати інших авторів, користуються великим успіхом ось вже на Протягом останніх 40 років у багатьох ортопедичних відділеннях нашої країни для подовження кінцівок. Причому чим раніше за віком проводиться подовження, тим більше високих результатів добиваються фахівці.
Ви не пишете про свій вік, але якщо ви ще молоді і здорові і є кому профінансувати ваше багатоетапне і тривале лікування (сюди можуть бути віднесені виробництво , страхова компанія тощо), то рекомендую вам звернутися до Володимирської обласну лікарню або в будь-яке інше ортопедичне установа країни. У Московському ЦІТО займаються подовженням кінцівок при відповідних медичних чи естетичних показаннях. Ваш зріст (154 см) - в межах кордонів норми. Тому є відносні показання для операції, але ще необхідна очна консультація ортопеда (для остаточного вирішення питання).
Краще - купити велосипед
Ми з дружиною хочемо купити дитині щось для розваги. Швидше за все, це буде велосипед або ролики. Що, на думку лікаря-фахівця, з цих двох видів розваг (з позиції травматології) менш небезпечно? С. Алтухов, Харків
На мій погляд, більш безпечним для дитини є все ж велосипед. Але це за умови, що у вашому окрузі (чи районі) є зручні і безпечні доріжки для їзди на велосипеді, і, крім того, якщо ви придбаєте шолом велосипедиста і наколінники.
Щоб не було грижі
У мого сина в грудному віці була пахова грижа. Потім її видалили. Зараз хлопчику 14 років, і він захопився заняттями на тренажерах, що включають в себе підняття великої ваги. Чи можна йому займатися подібним видом спорту? Дарина, Воткінськ
Після добре зробленого видаленням грижі, відсутності ускладнень в післяопераційному періоді і відсутністю рецидиву грижі заняття на тренажерах не протипоказані. Розумне розвиток і зміцнення м'язів живота є профілактикою від виникнення грижі в майбутньому.
Перелом перегородки - непряма причина поліпів
13 років тому, коли я займався боксом , мені зламали ніс.


Зовні дефект був не дуже помітний. Але зовсім недавно отоларинголог виявив у мене в носі поліпи. Довелося робити операцію по їх видаленню. Хотілося б знати, чи не був причиною виникнення поліпів перелом носової перегородки? Чи не можуть поліпи з'явитися знову?
А. Широков, Самарська обл.
Перелом носової перегородки і неправильне її зрощення і носових ходів може призвести до застійних явищ і хронічного запалення слизової носа - риніту. Хронічний риніт може бути тільки опосередкованою причиною виникнення поліпів слизової носа, оскільки їх природа зовсім інша. Якщо риніт буде залишатися, то й передумови для повторного виникнення поліпів будуть також залишатися. Тому перелом носової перегородки може бути тільки непрямою причиною появи поліпів на слизовій носа.
Бити головою по м'ячу - ризиковано
Моєму синові була зроблена трепанація черепа. Але вже через рік після операції він не тільки став знову грати у футбол, але навіть іноді - бити головою (!) По м'ячу. На моє запитання: "Невже у тебе це обходиться без наслідків?" - Син заспокоює мене: "Все в порядку". Мені важко заборонити йому грати у футбол, але ж, напевно, частка ризику при грі головою не виключена? Т. Євдокимова, Єкатеринбург
ВИ не пишете у своєму листі, який вид трепанації переніс ваш син. Тому конкретно відповісти на ваше запитання неможливо. Проте слід мати на увазі, що удар головою по футбольному м'ячу завжди є певною травмою не тільки для м'яких тканин, але і для головного мозку, особливо після оперативного втручання. Бити хворою головою по м'ячу небажано, тому що частка ризику в цьому випадку значно підвищується.
Поставу пізно виправляти
Я з дитинства був сутулим, і зараз з роками це стає більш помітним. Нині в продажу є великий вибір коректорів постави. Чи допоможуть вони людині старше 30 років або поставу реально виправити тільки в підлітковому віці? Яку модель краще використовувати: повністю охоплює груди або "рюкзачок"? Олексій, Ростов
Виправити сутулість за допомогою коректора постави в 30-річному віці неможливо. У дитячому віці необхідно обстеження лікаря для встановлення причини сутулості і прийняття відповідних заходів, що включають комплекс лікувальних заходів, а не тільки носіння коректора. Рекомендую вам отримати консультацію ортопеда для встановлення причини і типу сутулості. Для попередження її подальшого розвитку необхідний комплекс лікувальної гімнастики під наглядом фахівця, корисне плавання і дуже важливо обмеження перенесення вантажів.
Перелом куприка - не показання для кесарева розтину
Моя доросла дочка, будучи вагітною, посковзнулася на льоду і впала, зламавши куприк. Її змусили спати на жорсткому ліжку, хоча це дуже важко для неї. Чи може те, що трапилося відбитися на пологах або їй доведеться робити кесарів розтин? Т. І., Нижній Новгород
Під переломом куприка часто мають на увазі розрив зв'язок, фіксують куприкові хребці (яких, до речі, всього два) до крижів, і ці хребці стають надмірно рухливими. Трапляється так, що ламається тіло куприкових хребців, яке згодом зростається, але в місці перелому розвиваються гематома і рубцевий процес. Це дуже хворобливе явище. Подібне захворювання називається кокцигодинія. При пологах куприк повинен, природно, відхилятися, так як тазове кільце розширюється. Якщо був перелом куприка, то больовий синдром може бути дуже виражений через наявність рубця. Тому так важливо підходити в аналогічних випадках дуже індивідуально. (Докладніше про кокцигодинія читайте на стор 16. - Ред.)
Коли гімнастика не до поспіху
У нашого півторарічну дитину вже тричі траплялися підвивихи ліктьового суглоба. Чи можна з ним робити гімнастику, що включає в себе підтягування і вис на кільцях? Самохіна, Москва
У малюків підвивихи ліктьових суглобів виникають найчастіше з вини самих батьків, які, ведучи дитини за руку, несподівано смикають його, або він сам різко намагається вирвати руку, щоб стрибнути через калюжу і т. д. При різкому русі головка променевої кістки висмикується з кільцеподібної зв'язки, де вона в нормі фіксується. У результаті - різкий біль, дитина не дає зігнути руку в суглобі. Зазвичай така травма не вимагає хірургічного втручання, і вправлення суглоба відбувається в травмпункті. Після такої травми треба неодмінно захистити руку дитину від різких рухів, які можуть спровокувати новий вивих, виключити в тому числі і вис на кільцях. Якщо протягом року аналогічні травми не повторюються, то малюку можна дозволити займатися надалі будь-яким видом спорту.