Ортопедія у запитаннях і відповідях.

На запитання відповідає директор Інституту "Моніка", член-кореспондент РАМН, заслужений діяч науки РФ, професор Геннадій Онопрієнко
Трапляється, але рідко
Чи правда, що деякі препарати (такі, як кортизон, преднізолон, фуросемід, та інші) можуть викликати появу остеопорозу? Т. А., Ульяновськ
У цілому це дійсно так, тому що всі ці ліки мають подібний побічний ефект, особливо гормональні препарати. Але пов'язані побічні дії насамперед з індивідуальною реакцією, і, на щастя, далеко не у всіх це викликає остеопороз. Я порадив би при появі щонайменших сумнівів з приводу застосування препаратів звертатися до лікаря, для того щоб або замінити лікарські препарати або відмовитися від них взагалі. Але, повторюся, подібні негативні виключення трапляються вкрай рідко.
Краще харчуйтеся
Я в положенні. А наскільки мені відомо, саме в цей час у жінок спостерігається втрата щільності кісток. Що можна протиставити цьому неприємному для вагітних жінок явищу? Наталія, Рязань
Жіночий організм у період формування скелета плода володіє своїми ресурсами, щоб майбутня мама від цього не страждала. Тому було б неправильно сказати, що у кожної вагітної жінки настає остеопороз. Для плода, звичайно, потрібно набагато більше мінеральних речовин, білків і т. д. Жінка повинна отримувати повноцінне харчування, бо це запорука відсутності серйозних проблем зі скелетом і у дитини, і в неї в майбутньому.
Шукайте причину підвивиху
У нашої дівчинки (їй 1,5 року) вже 3 рази були підвивихи ліктьових суглобів. Причини щоразу банальні, що не приводять в інших дітей до подібних наслідків. Чим це можна пояснити? Що може сприяти зміцненню суглобів у дитини? Зайцева, Брест
У кожної людини в будь-якому віці, а особливо в формується організмі - різний стан суглобів, м'язів. Може мати місце вроджена недорозвиненість суглобів. У таких людей навіть при звичайних навантаженнях відбувається вивих. Він може повторюватися, і тоді говорять про звичний вивиху. Ось чому важливо після вправляння вивихнутий кісток дати спокій, щоб дефект в капсулі заростав. При цьому накладається гіпсоповязка або фіксуюча пов'язка на той термін, який необхідний для формування пошкоджених м'яких тканин (в залежності від віку цей термін коливається від 3 до 6 тижнів). Найважче складається ситуація, коли при вивиху відбувається деформація суглобових кінців кістки. Виправити, навіть хірургічно, це складно, і тоді людина змушена відмовлятися від деяких видів діяльності або обмежувати себе.
Поновити на сто відсотків - це реально
У мене сталися відразу перелом і вивих: Після цього, хоча минуло вже багато часу, праву руку не можу підняти так високо, як ліву, та й деякі тяжкості піднімаю з великими труднощами. Чи є у мене шанси відновити праву руку на 100 відсотків? А. Л., Тольятті
Вивих головки плечової кістки - явище не рідкісне. Травматологи вміють вправляти ці вивихи дуже непогано. І якщо після вивиху забезпечити спокій на певний час (в залежності від віку воно різне) і фіксацію косинкою або ще краще - гіпсом від трьох до шести тижнів, то, як правило, все добре відновлюється. Якщо вивих супроводжується переломом, то ушкодження прийнято вважати важким: адже вивих можна вправити, а осколковий перелом головки або кістки кожен раз буває різний. Природно, чим складніше травма, чим більше зона ушкоджень, включаючи і м'які тканини, - тим важче наслідки. Дуже важливо правильно провести відновлювальний період. Спочатку необхідний спокій (якщо трапився перелом, то для лікування буде потрібно більший термін), але потім для відновлення функції суглоб треба розробляти. Важлива золота середина - мінімальна фіксація для зрощення пошкоджених тканин і, можливо, ранній початок лікувальної гімнастики. Багато травматологи рекомендують пацієнтам починати займатися гімнастикою дуже рано, незважаючи на наявність болю. Але зрозуміло, все це робиться з урахуванням пошкодження та віку пацієнта. І тоді відновити обсяг руху деяким вдається навіть на 100 відсотків.
Час лікує
Я - пенсіонер. При переході вулиці була збита автомобілем. "Відбувся" переломом стегнової кістки. У всякому разі в результаті операції все у мене "виявилося на місцях". Після нещасного випадку пройшов вже рік, а болю в області стегнової кістки все ще дають про себе знати. Чи можна їх позбутися? Т.Д. Попова, Москва
Болі, які зберігаються після зрощення пошкодженої кістки, можуть бути самого різного характеру. Наприклад, коли кістка зрослася з порушенням осі і деякі м'язи відчувають перевантаження, це супроводжується больовими відчуттями. У міру зміцнення м'язової сили ці болі можуть зникнути. Болі можуть бути пов'язані і з пошкодженням якихось нервових клітинок, і потрібний термін для того, щоб процес призвів до відновлення нервових закінчень, а тоді пройдуть і болю.
Звичайно, якісь негативні наслідки в подібних випадках можуть давати знати про себе і згодом, особливо при внутрішньосуглобових травмах, так як хрящі не так добре відновлюються на відміну від кісткової тканини. Якщо болі дуже сильні, то слід звернутися до консервативного лікування, наприклад до фізіотерапії та лікувальної гімнастики. Якщо ж болі помірні, то в такому випадку лікар вам скаже: "Час лікує".
Ноги криві, зате цілі
У мене з дитинства ноги кілька кривуватий, нагадують букву "ікс". У підлітковому віці дуже переживала через неможливість носити міні-спідницю, але після пологів зрозуміла, що переживати треба було зовсім з іншого приводу. У мене також стала боліти спина в області попереку, і в результаті я опинилася на прийомі у хірурга, який відзначив сильну деформацію хребта і сказав, що такі ноги ("іксом") завжди є ознакою хвороби суглобів. Мені ніколи не спадало на думку піти до лікаря просто через кривих ніг. Чи вважається це хворобою і чи можна мені щось зробити, щоб позбутися від своєї недуги? Валентина, Тула
Коли виникає питання про Х-образної деформації (ортопеди називають це вальгусної деформацією колінного суглоба), то причини такої патології можуть бути різними, в тому числі вродженими, генетично закладеними.


У залежності від ступеня цієї деформації питання може стояти про хірургічному лікуванні (якщо це дуже виражено і супроводжується не косметичними, а перш за все функціональними змінами). Як при будь-якої хірургічної операції, тут можуть бути ускладнення. Хірургічне втручання виправдано в тому випадку, якщо переслідується необхідність поліпшення функції колінних суглобів. Методика лікування цієї деформації полягає в штучному формуванні "перелому" та корекції деформації з подальшою фіксацією, тобто як при звичайному переломі. Потім функція суглоба відновлюється. Але серйозне втручання, звичайно, не виправдовує себе при косметичних дефектах. Сучасна травматологія дійсно може багато чого виправити. Але важливо знати і негативну сторону такого кардинального втручання. По-перше, можливі ускладнення. По-друге, час відновлення може затягтися до півтора-двох років. Тому і пацієнту, і лікарю, перед тим як прийняти відповідальне рішення, доводиться зважувати всі "за" і "проти".
У своєму листі читач також запитує, чи пов'язана патологія суглобів зі змінами в хребті. Відповідаю: ні, не пов'язана. Мова йде про різних захворюваннях, які, втім, можуть мати загальний початок. Тому підхід до лікування деформації хребта зовсім інший, і, як правило, тут використовується консервативне лікування, а не хірургічне, яке може бути чревато великими ускладненнями. Ось чому рішення повинно прийматися фахівцем з урахуванням ступеня деформації і функціональних порушень, больового синдрому та можливості лікаря коригувати цю деформацію.
Лікувати поліартрит треба серйозно
Мені 75 років, і мене дуже турбує артрит. Постійно відчуваю болю в ділянці суглобів рук. Як від цього позбутися? Дублічев, Московська обл.
Мені видається, що мова йде про деформуючому поліартриті. На щастя, це захворювання зустрічається не так часто, але тим не менше вимагає серйозного медичного втручання. Самолікування виключено. З віком відбувається зношення хрящового покриву і розвивається так званий деформуючий артроз. І тоді в залежності від ступеня обмеження рухливості і від больового синдрому застосовується терапія різного характеру. При різкому больовому синдромі необхідно обмежити фізичні навантаження і використовувати зігріваючі компреси. Але ще раз повторюся, всяке самолікування в подібному випадку виключено, особливо якщо різко виражені обмеження функцій суглоба і больовий синдром.
Не плутайте захворювання
Зараз дуже багато інформації в пресі про те, що ревматизм і ангіна - це одна і та ж хвороба, але я ніяк не можу зрозуміти, в чому зв'язок між ними. Невже дійсно мої нинішні проблеми з суглобами пов'язані з частими ангінами в дитинстві? Чому деформуються суглоби, якщо в організмі є шкідливі бактерії? Вони що, розмножуються в тканини суглоба? Костянтин спритно, Ярославль
Читач плутає у своєму запитанні такі захворювання, як ревматизм, болі в суглобах і можливість розвитку деформативних змін. Насправді все це - абсолютно різні речі. З одного боку, ангіна дійсно може призводити до розвитку ревматизму. З іншого боку, на тлі хронічних ангін розвивається так званий синдром тонзілоартрогенний, тобто на тлі хронічної інтоксикації, викликаної на ангіну та аутоімунної реакцією організму, наступають запальні і болючі зміни в суглобах, перш за все в колінних. Тому якщо подібне явище має місце, то тільки фахівець визначить спосіб лікування. Якщо тому причиною хронічна ангіна, то після видалення мигдаликів болі в суглобах, пов'язані з інфікованістю організму, зникають. Якщо ж є деформаційні зміни в суглобах (вікові, посттравматичні або пов'язані з перевантаженням суглобів), то вони не мають ніякого зв'язку з ангіною, втім так само, як і з ревматизмом. Ревматизм - важке системне захворювання, і лікується він зовсім іншими методами, ніж деформації суглобів, які можуть коригуватися хірургічним способом - аж до заміни суглоба.
Все залежить від характеру перелому
Моя дитина (йому 9 років) займався спортивною гімнастикою два роки і несподівано травмував лікоть (вивих з осколкових переломів). Відновлювався довго, але зараз все гаразд. Педіатр категоричний: він вважає, що моїй дитині треба виключити заняття спортом, більше того - в школі на уроках з фізкультури йому не слід робити вправи з навантаженням на лікоть. Але ж у них, у групі хлопців, які займаються гімнастикою, є хлопчик, котрий переніс перелом руки, який не кинув спорт і не скаржиться на болі. Син благає мене дозволити заняття, тим більше що у нього хороші дані. Може бути, травматолог або хірург дадуть відповідь на моє запитання: чи можна дитині і далі всерйоз займатися спортом? Тетяна Горохова, Московська обл.
У даному випадку багато залежить від характеру перелому. Якщо у дитини раніше було серйозне пошкодження, то, звичайно, посилено займатися фізкультурою з навантаженням на ліктьовий суглоб не варто, тому що рано чи пізно це призведе до деформативні змін і з віком - до інвалідизації (часто з відстрочкою на десятиліття), навіть якщо зараз немає болю. Тобто професійним спортом з великими навантаженнями (а вони неодмінно будуть) після даної травми однозначно займатися не можна. З цим треба змиритися, адже спортивна кар'єра триває до двадцяти, рідко до тридцяти років, а життя людини значно довшим. Зрозуміло, є приклади, коли спортсмени, які перенесли серйозні травми, згодом повертаються у великий спорт. Але, на жаль, великий відсоток з них в подальшому мають через це величезні, часто непоправних проблеми зі здоров'ям.
Щодо перелому в минулому в іншої дитини, згаданого у вашому листі, зауважу, що звичайний (т. е. позасуглобових) перелом, як правило, не залишає після себе негативних наслідків, а внутрішньосуглобової - практично завжди їх має.