Інструкція про порядок оформлення і видачі паспортів громадянам Російської Федерації для виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію.

Додаток до Наказу МВС Росії
від 26 травня 1997 р. N 310.
У ред. Наказів МВС РФ від 30.06.1998 N394,
від 07.04.2000 N360

1. Загальні положення

1.6. Неповнолітньому громадянину з дня його народження і до досягнення 18-річного віку паспорт видається за письмовою заявою хоча б одного з батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників (законних представників). Громадянин, який не досяг віку 14 років, може бути вписана в паспорти своїх батьків на їхнє прохання.

1.7. Заява приймається при поданні заявником (законним представником) основного документа, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації (далі іменується - основний документ, що засвідчує особу), або паспорта, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами Російської Федерації, з відміткою про проживання за межами території Російської Федерації.

1.8. Термін оформлення паспорта не повинен перевищувати одного місяця з дня подання заяви за місцем проживання і чотирьох місяців при подачі заяви за місцем перебування. Датою подання заяви вважається день подачі всіх належним чином оформлених документів і фотографій, передбачених Федеральним законом і цією Інструкцією.

При наявності документально підтверджених обставин, пов'язаних з необхідністю термінового лікування, тяжкою хворобою або смертю близького родича, чоловіка (дружини ), що потребують виїзду з Російської Федерації, термін оформлення паспорта громадянина і супроводжуючим його особам, зазначеним у його заяві, не повинен перевищувати трьох робочих днів з дня подачі заяви за відсутності підстав для тимчасового обмеження у праві на виїзд за кордон.

2. Заява про видачу паспорта

2.1. При оформленні паспорта для перебування за кордоном громадянин, який досяг 18-річного віку, представляє:

  • заяву за формою, встановленою цією Інструкцією, у двох примірниках ( Додаток N 1 );
  • свідоцтва про народження його дітей, які не досягли 14-річного віку, їх копії, а також вкладиші, свідчать про приналежність до громадянства Російської Федерації, видані до свідоцтва про народження та їх копії (у випадках, якщо заявник просить видати їм паспорти або внести відомості про них у свій паспорт); (в ред. Наказу МВС РФ від 07.04.2000 N 360 )
  • квитанції про сплату державного мита та оплату вартості бланка паспорта;
  • чотири особисті фотографії встановленого зразка, а також окремо на дітей, які досягли 6 років (у випадках, якщо заявник просить видати їм паспорти або внести відомості про них у свій паспорт).

Заява встановленої форми заповнюється на друкарській машинці або від руки розбірливим почерком. Поряд із заявою громадянином заповнюється облікова картка про видачу паспорта ( Додаток N 2 ).

Трудова діяльність, зазначена в заяві, завіряється керівниками організацій чи їх кадрових підрозділів (органів) за основним місцем роботи (служби, навчання). (В ред. Наказу МВС РФ від 07.04.2000 N 360 )

Відомості про трудову діяльність громадян, які не працюють на момент звернення із заявою, завіряються співробітником паспортно - візової служби органів внутрішніх справ на підставі підтвердних документів. Для перевірки достовірності відомостей про трудову діяльність, зазначених у заяві, співробітник паспортно - візової служби органів внутрішніх справ, що оформляє паспорт, має право вимагати від громадянина пред'явлення документа, що підтверджує його трудову діяльність (трудова книжка, виписка з неї, довідка з місця роботи).

2.2. Законні представники громадян, які не досягли 18-річного віку, оформляють заяву від свого імені з вказівкою відомостей про одержувача паспорта (без заповнення пунктів 10 - 13 і 15, а в пункті 14 зазначаються відомості про виїжджають неповнолітньому громадянина) і представляють свій основний документ, що засвідчує особистість, а також документи, що підтверджують їх права законного представника.

На неповнолітніх, які досягли 14-річного віку, крім завіреної копії свідоцтва про народження, видається й основний документ, що засвідчує їх особу. При необхідності копії свідоцтв про народження можуть завірятися співробітниками органів внутрішніх справ, що здійснили прийом заяви, при пред'явленні справжнього документа.

2.5. Для підтвердження достовірності відомостей про те, що громадянин на день подання заяви не покликаний на військову службу або не направлено на альтернативну цивільну службу, особи чоловічої статі у віці від 18 до 27 років представляють військовий квиток з відміткою про закінчення проходження військової служби за призовом або відповідну довідку військового комісаріату за місцем проживання.

2.6. Підставою для термінового (протягом трьох робочих днів) розгляду заяви про видачу паспорта можуть бути:

  • лист органу охорони здоров'я, яке підтверджує необхідність термінової поїздки на лікування за кордон;
  • лист зарубіжної медичної організації про можливість термінового прийому на лікування (одночасно видається медичний висновок лікувального закладу за місцем проживання хворого);
  • телеграфне повідомлення, що надійшло з-за кордону і завірений у відповідності з законодавством держави проживання (перебування), що підтверджує факт важкого захворювання або смерті близького родича або чоловіка.


4. Оформлення, видача та обмін паспорта

4.2. Оформлення нового паспорта не допускається без вилучення раніше виданого паспорта, якщо термін його дії не закінчився, або без оголошення паспорта недійсним для виїзду з Російської Федерації, якщо він втрачений власником.

У випадку, якщо діяльність громадянина Російської Федерації пов'язана з регулярними (не рідше ніж один раз протягом місяця) виїздами за межі території Російської Федерації, а даний громадянин не має права на отримання дипломатичного або службового паспорта, йому за клопотанням організації, що направляє його за межі території Російської Федерації, може бути оформлений і виданий другий паспорт, при цьому в другому паспорті днем ??закінчення терміну дії паспорта вказується день закінчення терміну дії раніше виданого паспорта.

При цьому для підтвердження зазначеної обставини громадянин пред'являє наявний у нього паспорт (копії відповідних його сторінок додаються до заяви про видачі другого паспорта) з не менш ніж однієї відміткою про перетин Державного кордону Російської Федерації протягом кожного з останніх трьох календарних місяців.

Паспорт із закінченим терміном дії не вилучається.

На прохання громадянина , якщо в дійсному паспорті немає вільних сторінок і є візи іноземних держав, дозволяється залишати його у власника. При цьому в паспорті з символікою СРСР на фотографії і даних його власника проставляється відмітка "анульовано", а в паспорті з символікою Російської Федерації проводиться наскрізна просічка в лівому нижньому кутку фотографії власника паспорта.

4.4. Громадянин повинен особисто отримати свій паспорт і на спеціально відведеному місці в паспорті поставити в присутності співробітника органу внутрішніх справ, що оформив паспорт, свій підпис.

При отриманні паспорта для виїзду з Російської Федерації за кордон для проживання або виїзду в цих цілях з раніше отриманими паспортом громадянин пред'являє свій основний документ, що засвідчує особистість. Співробітник, який оформив паспорт, в основному документі, що засвідчує особистість, додатково виробляє відмітку про те, що паспорт виданий у зв'язку з виїздом для проживання за кордоном.

4.6. У разі неможливості подальшого використання паспорта до закінчення п'яти років через відсутність вільних сторінок для проставлення віз іноземних громадянину за його заявою оформляється новий паспорт.

До закінчення п'яти років проводиться обмін паспорта при його псування або втрати, зміні громадянином в установленому порядку прізвища, імені, по батькові, а також при значній зміні зовнішності власника паспорта. Дані втраченого паспорта (серія, номер, кому видано, дата і місце народження власника, термін дії) направляються в установленому порядку до Департаменту прикордонного контролю Федеральної прикордонної служби Російської Федерації.

5. Виїзд громадянина з Російської Федерації

5.2. Неповнолітній громадянин виїжджає з Російської Федерації, як правило, спільно хоча б з одним із законних представників, на яких покладається відповідальність за життя і здоров'я неповнолітніх, захист їх прав і законних інтересів за межами території Російської Федерації.

При виїзді неповнолітнього громадянина з Російської Федерації без супроводу законних представників він повинен мати при собі, крім паспорта, нотаріально оформлена згода зазначених осіб на його виїзд з Російської Федерації. У цьому документі вказуються строк виїзду з Російської Федерації і державу в'їзду. У разі виїзду на строк понад три місяці, в тому числі при виїзді у складі організованих груп, зазначена згода має бути також завірено органами опіки та піклування за місцем проживання неповнолітнього, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

5.3 . У випадку, якщо один з батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників у письмовій формі заявить про свою незгоду на виїзд з Російської Федерації неповнолітнього громадянина, питання щодо можливості виїзду з Російської Федерації на підставі статті 21 Федерального закону вирішується в судовому порядку.

Консультант-Плюс