Хрестити чи дитини? Розбіжності в сім'ї.

Як переконати чоловіка у необхідності хрещення дитини? І чи варто це робити? Це питання обговорювали відвідувачі дитячих конференцій на сайті.
Вітенко Наташа.

У мене проблема - хочу охрестити дитину, але чоловік категорично проти. Каже, що дитина, як і він сам, повинен вірити тільки в себе. Може, охрестити таємно? Поділіться радою, якщо є.
18.9.2002 таточку

  • Я б відповіла йому так: хрещення жодним чином не може перешкодити самовизначення дитини . Воно має значення для Вас. Якщо чоловікові важлива Ваша спокій, то він зрозуміє. А змінити Віросповідання дитина завжди встигне. Якщо чоловік проти православ'я-нехай займеться освітою дитини зі свого боку. А дитина, виростаючи, сам вирішить, у що йому вірити. Просто віра та обряди - різні речі .
    Oazis
  • Усе таємне стає явним (прислів'я). Вам потрібні проблеми з чоловіком? Обман адже, називається. Втратите довіру. У таку тонку й делікатну питанні необхідно прийти до спільного рішення. І, загалом, непогано б поважати позицію чоловіка теж. Адже він, як-не-як, батько дитини.
    Maultasch
  • Я б все-таки спробувала переконати чоловіка. Мій якось теж спокійно ставиться до хрещення, він теж більше вірить у себе, але ніби як треба б охрестити , значить, похрестили. До речі, я теж не затята християнка, але дитину хрестити все-таки будемо.
    Томік
  • Дуже дивна позиція чоловіка .... Йому скільки років? У мене брат абсолютно невіруючий (прости Господи) і нехрещений, але свою дочку охрестив як дружина сказала, і не пискнув ... Все-таки ми живемо в християнському середовищі., Не бусурман-католицької та інших ... Віра - це духовний стрижень ... Все-таки дивно ... Я б охрестила обов'язково, а чоловік як хоче, як то кажуть ... Чому це людина повинна виростати без певної віри, "як сам потім вирішить" Коли це таке в історії було?
    Obet
  • До відома, католиками - теж християни.
    До речі
  • Я теж до певного моменту була проти хрещення немовляти, тому що особисто мені здавалося, що все це від показухи - "все хрестять, а ну і ми так само", точно так само, як 20 років тому ніхто не хрестив (ну хіба що бабусі потайки іноді) і вважалося в порядку речей. Чоловік мій потихеньку точив своє, ну і до напівроку похрестили.
    Pадость
  • Позиція чоловіка дивна - не дивна, але ж позиція, і (ІМХО) зважати на неї необхідно. Тут вже хто кого переконає в СВОЇЙ вірі.
    Maultasch
  • Тим більше що у відповідь мій чоловік пропонує не іншу віру (що б хоч якось його виправдовувало), а абсолютна невіра. І, чесно кажучи, мені страшно уявити, що моя дитина може стати таким же, як тато.
    Таточку
  • Не лякайтеся. Крім слів, є особистий приклад. І він наводить як до поганого, так і до хорошого. Віру (і невіра) не можна нав'язати, можна тільки продемонструвати . А вже як ваша дитина буде ставитися до життя, залежить не тільки від чоловіка, але і від вас.
    Oazis
  • Через упертості Вашого чоловіка Ви ж не хочете позбавити дитину Ангела-Хранителя і можливості соборної молитви за нього (в тому числі - щоденної і неодноразової, вимовної у всіх храмах: "... і всіх православних християн"). Мене бабуся охрестила без відома мого батька і з мовчазної згоди (але без участі матері). Для неї питання хрестити або почекати "не стояло; важко навіть уявити якісь сумніви з її боку! І я б зробила так само. Охрестила б, та й без всяких ...
    Інанна
  • Але ж і в християнському середовищі є вибір, чи не так? Не обов'язково ж хреститься саме в православ'я ...
    aaw
  • Ну-ну! Можна ще в яку-небудь тоталітарну секту. Тільки не потрібно :-((...
    Інанна
  • Інанна, я розумію, що ти з благими намірами. Та тільки сама знаєш, куди вони ведуть. Так і ти - тільки відлякують ...
    pадость
  • Від секти :-)? Ну, і дуже добре!
    Інанна
  • Ні, від себе і православних взагалі - адже хтось може вирішити, що всі православні - такі.
    Professor
  • Добре, що мене від Православ'я вже ніщо не відштовхне - а повідомлення Інанни, на жаль, могли б.
    Катерина Кузовкіна
  • Я розумію вашого чоловіка, і сама залишаю це питання на виріст ... Не хочу зайвих дискусій. Але, чесно кажучи, поспілкувавшись з істинно віруючими православними, деякі інші релігії мені здалися набагато ближче: (
    aaw
  • Якщо Ви людина віруюча, поставте це питання Батькові. Оскільки проблема двояка: конфлікти в сім'ї - це недобре. Не хрестити дитину - теж недобре. У мене чоловік - войовничий атеїст. Правда, проти хрещення нічого не мав. Але є багато питань, в яких мені порадили йти на компроміс .. . а от причащати дітей благословили водити - якщо не вийде відкрито, то таємно.
    Катерина Кузовкіна
  • (Заздалегідь обмовлюся, що всі ІМХО, тому не кидайте в мене камінням: - ))) Можна залишити питання хрещення "на виріст". Дитина виросте і сам вирішить, треба йому хреститися чи ні . Якщо Ви турбуєтеся про захист - навіть якщо дитина не хрещений, у нього все одно є Ангел-Хранитель, який про нього піклується. Ви, зі свого боку, можете молитися за свою дитину, щоб забезпечити йому додатковий захист. З іншого боку, і хрещений дитина не застрахований від хвороб (наш діти тому приклад). Ще однією захистом дитині є Ваші вчинки, Ваша енергія любові. А що-небудь таємне однаково стане явним і послужить Вашій дитині гіршу службу, тому що він, швидше за все, стане свідком Вашого з чоловіком скандалу ...
    Ludmilka
  • У нас ситуація зворотна - я сильно проти всього цього (що не заважає мені поважати подібні рішення, що приймаються людьми віруючими), а чоловік - хрещений. Він хрестився вже в солідному віці цілком усвідомлено. Всі наші розбіжності з цього питання були дозволені договором - я принципово не проти хрещення, але наполягаю на тому, що дитина підійшла до цього усвідомлено і самостійно . Тому мій Вам рада - поговоріть ще з чоловіком, не робіть нічого таємно і, якщо вже "чоловік уперся рогом" (як я в нашій родині), що ж ... виховуйте дитини у вірі, моліться за нього і чекайте ... поки хтось з них (дитина або чоловік) не дозріє до остаточного рішення ...:)
    Lita
  • Але молиться за нехрещених не можна. Сенсу нема.
    Т_Яна
  • Це Ви дарма, в материнської молитві завжди є сенс та й це найсильніша молитва, наскільки, я знаю релігію християнства
    Касяся
  • Наскільки я знаю християнство. При хрещенні дитини дається ангел-охоронець. Коли ми молимося за дитину, ми звертаємося до нього. Коли мати молиться за нехрещених дитини, молитва "не доходить до Бога". Але, зрозуміло, всі ми віримо в "свого Бога" .
    Т_Яна
  • Так, Ангел Хранитель дається при хрещенні (разом з ім'ям конкретного святого ). Але Ви трошки не праві! Материнська молитва не може бути безглуздою і бездіяльної. Нехай і за нехрещених! А от попросити соборної молитви за нехрещених (молебень за здоров'я замовити, в поминання записати - не можна; причастити, підійти до Помазання, пособоровать ... навіть хрестик надіти не можна! І це жахливо, ІМХО ...)...
    Інанна
  • Янгол охоронець дається не при хрещенні, а при народженні (тут можлива тимчасова різниця), а при хрещенні дитини годують тілом Христовим і його кров'ю, що прилучає дитину до конкретної вірі в Христа. А до Бога молитва доходить будь-яка від будь-якого нехриста, якщо вона щира, це записано в будь-якій Євангелії і не в одному розділу)
    Касяся
  • Молитися можна за всіх, і за іновірців , і за атеїстів :-)) Всі ми під Богом ходимо ...



    Ludmilka

  • перед Богом усі рівні і хрещені і нехрещені.
    ЛенаКіев
  • Має. Почитайте Новий Завіт - за нехрещених молився і Ісус Христос. Інше питання - за нехрещених моляться в келійною молитві, будинки. Про нехрещених моляться інакше, ніж про хрещених (дивно молитися про "Рабе Божому ...", якщо він таким не є).
    Катерина Кузовкіна
  • Мене саму хрестили таємно, але тоді інший час було і тато дізнався про хрещення коли мені було 16 років. І все в порядку. А у Вас чоловік з християнської сім'ї?
    ЛенаКіев
  • Чоловік напівкровка - мама росіянка, а батько - єврей. Мама хрещена, до церкви іноді ходить, батько, звичайно, її не супроводжує, але і не перешкоджає.
    Таточку
  • Тоді, напевно, варто почекати. Може з часом чоловік визначиться. Йому, напевно, важко: і в віру батька не йде і до матері не може (ніби як проти батька). Ви спробуйте з ним іноді заходити до церкви - просто постояти, може з часом дозріє.
    ЛенаКіев
  • Може, тоді у свекрухи допомоги, або хоча б поради запитати? А чоловіка не улестили "а ось твоя мама ..."?
    Т_Яна
  • Бачу тільки один вихід: поясніть чоловіку, щоб він зрозумів, навіщо це потрібно, щоб перейнявся. Може бути, це потрібно більше Вам, ніж дитині:) А робити щось потай не раджу, може потім відгукнутися.
    Мурза
  • Намагалася, але він вимагає конкретних доказів: кому це в житті допомагало. А як можна в подібних справах говорити про конкретику? Це ж не математика, не фізика. Та й про себе говорила, що для мене це дуже важливо - все без толку. Одна відповідь - давай підемо на компроміс, ось дитина виросте і сам вирішить. А який це компроміс, якщо все одно виходить так, як він хоче? Та й чи потрібно це дитині, коли він ще маленький, беззахисний, по суті. І таємно я теж не дуже хочу все це робити, тому що прекрасно розумію, що мене чекає, якщо всі раптом відкриється. Коротше - глухий кут. Ситуація безвихідна.
    Таточку
  • Мабуть, доведеться-таки почекати, поки дитина виросте. Я і чоловік противники хрещення (принаймні, в "несвідомому" віці). Бабусі намагалися вмовити, але вагомих аргументів не знайшлося:) Я їх відразу попередила, щоб ніяких спроб таємного хрещення, дізнаюся, довіряти не буду! Так що розумію, як Вам важко, переконати невіруючого майже неможливо .
    Мурза
***

Знову про хрещення ... Дуже потрібна порада
Тим, хто пам'ятає мій топік кілька місяців тому, де я скаржилася, що наш тато категорично проти хрещення дочки, з радістю заявляю, що бастіон упав. Наш тато-таки погодився!
Однак тепер нова проблема: я хотіла взяти в хресні малятку її тітку (вона рідня не по крові), маму мого племінника. Але моя подруга сказала, що її попереджав батюшка про те, що рідня хрещеними бути не повинна. Чи так це? Якщо так, то я навіть і не уявляю, кого б ще в хресні запросити
2.12.2002 таточку

  • Запросто можуть бути рідні, вони не повинні бути між собою чоловіком і дружиною-це так. Я, наприклад, хрещена у сина двоюрідного брата, а мій кум - рідний брат матері хлопчика.
    Korovka
  • Ні, рідня може бути хрещеними. Хрещеними мамою і татом не можуть бути чоловік і дружина, або ті, хто в майбутньому збирається одружитися.
    А так більше винятків я не знаю.
    Джульєтта
  • Не тільки може, але і краще (з подружками-то можете і розбігтися)!
    Хресні - це духовні батьки дитини.
    Інанна
  • Хресний - воспріємник від купелі - той, хто приймає немовляти з рук священика після занурення в купіль. Тобто, (символічне значення) священик похрестили і здав з рук на руки восприемникам, і тепер саме вони несуть духовну відповідальність за виховання у вірі дитини.
    Томасіна
  • У нас хрещений - рідний дідусь, батюшка дозволив, по початку у нас теж сумніви були. Між іншим, це ніде не написано, що родичі не можуть бути хрещеними, і кожен батюшка трактує по-своєму.
    K & J
  • Хресної не може бути тільки рідна мати. Тітка, бабуся, сестра (від 13 років) - можуть. У подруги Вашої щось переплуталося.
    Ольга Оводова
  • Навіть бабуся може? Адже вона бабуся, як же вона може бути хресною матір'ю?
    У знайомої у доньки хрещена - бабуся. Я весь час думала, що батюшка був неуважний.
    Т_Яна
  • У нас з сестрою бабуся. У мого сина - дідусь ...
    Інанна
  • Але ж сенс хресної мами - в разі чого, замінити рідну маму. А бабуся і дідусь ... ні, я б не наважилася!
    Т_Яна
  • Сенс хресної мами - духовне виховання дитини , а не заміна "у разі чого". На цю роль хороша і бабуся.
    Ольга Оводова
***

Збираємося охрестити доньку, я не хрещена. Свекруха наполягає, щоб я охрестити, мотивуючи тим, що це показує мою любов до дочки, я буду повинна їй читати молитву материнську і т.д. Але я не хочу хреститися, не знаю чому .... я вважаю, що людина в 25 років повинен усвідомлювати для чого йому хреститися ... я вважаю що мені цього не треба, так що тепер силоміць мене тягти до церкви? Поміркуйте, плиз, а то я зовсім заплуталася .....
Свекруха хоче, наполягає - як боротися не знаю, тому що тата вона вже опрацювала. А тому донька влітку буде на дачі, свекруха вважає, що там можуть наврочити її, і похреститися обов'язково треба ....
7.4.2003 Tinok

  • Сама нехрещена, хреститися не збираюся, вважаю, що це особиста справа кожного. Свекруха теж все хоче дитину охрестити (про мене в неї правда і думок не було, але я і не в курсі, чи знає вона, що я нехрещена. А я не хочу і не буду. На її питання "коли" відповідаю: "ледь пізніше ". Я взагалі тієї думки, що цьому самій дитині треба вибір залишити: захоче - похреститися сама в свідомому віці. Всі имхо, сподіваюся, нічиїх почуттів не зачепила.
    Dash
  • Повністю згодна! Я хрещена, а чоловік ні. Виросте, що захоче, то нехай і робить.
    Ольга & Жак (10.09.02)
  • По-моєму, це і є шанобливе ставлення до релігії - чи захоче, охрестити сама, а не "все хрестяться і я теж хочу красиву церемонію".
    Навіщо просто так це робити? Тим більше за наполяганням кого-то там. Я б і дитини не стала б - сказала б свекрухи, що ваша сім'я не релігійна, а якщо вона хоче - нехай розповідає дитині про релігію, тоді донька підросте і сама попросить хрестити її.
    fri
  • Ну, доньку охрестити - я ще розумію, але щоб самій за чиїмось наполяганням хреститися - це вже дивно. Все-таки доросла людина хреститься тоді, коли усвідомить, що це йому необхідно, коли вірити і т.д. А за вказівкою - це ж вийде проста формальність, від якої тільки гірше можеш почати до релігії ставитися. У нас схожа ситуація була, моя мама хотіла мого чоловіка охрестити і доньку нашу. Доньку - будь ласка, а чоловік сказав, що він доросла людина і сам вирішує. Мама почула, все вирішилося без найменшої образи, і зятя вона зараз любить.
    Айві (Варя, 10 міс)
  • Навіщо ж тоді хрестити дитину з такими переконаннями?
    Ми хрестили разом тата і сина - це можливо, але, зрозуміло, ніякого примусу в цьому питанні бути не повинно .
    Eugin
  • Як може бути обов'язковим хрещення проти волі людини? ІМХО це наруга над істинно віруючими в тому, що Ви будете проробляти нічого не значущий для Вас обряд як красивий спектакль. (Це я не Вас переконую, а розмірковую, як можна переконати свекруха). Я свою теж хрестити в дитинстві не буду , дотримуюся тієї думки, що виростить, захоче, охрестити, немає - її справа. Я за усвідомлений вибір у цій справі. І це справа батьків, а не свекрухи. Моя мені теж радить похрестити.
    Rusya (Ірина, 9 міс)