У якому віці хрестити дитину?.

Ви зібралися охрестити свою дитину і хочете порадитися з іншими батькам: у якому віці краще? Таке питання не один раз задавався відвідувачам дитячих конференцій на сайті 7я.ру
Вітенко Наташа.

А хто коли хрестив або збирається хрестити своїх діток?
немовлятам або коли підростуть щоб ВОНИ усвідомлювали ЩО з ними роблять?
7.1.2002 Дікочка!

  • У 40 днів, як і належить. Найцікавіше, що ми вже назвали дитину Денисом, а коли прийшли на 40 день до церкви, дізналися, що іменини Дениса теж у цей день. Ось такий збіг.
    Kuzya
  • Я вважаю, і батюшка так говорить, що якщо ти хочеш, щоб дитина росла в дусі православ'я, то тоді треба в дитинстві, а то потім виросте, дійде до Бога, усвідомлює свої, вже скоєні гріхи (адже їх можна було б уникнути, зростати він за законами Божими) й злякається, і засмутиться жахливо. Навіщо це треба? Якщо ви самі вірите-потрібно хрестити в дитинстві і пояснювати, і вчити його, а якщо не вірите, то навіщо взагалі про це думати?
    Rijik
  • У мені борються здоровий глузд (що людина САМ вільна вибирати свій шлях, я ось теж хрестилася у свідомому віці) і бажання довірити дитину під захист Всевишнього. Думаю, все-таки похрестили. Навесні.
    Лоріс
  • немовляти потрібно діток хрестити! Навіщо позбавляти їх захисту та благодаті? ..
    Ті самі чудові й відповідальні батьки з моменту народження дитини вирішують за нього ВСЕ: що йому є, де йому жити, який одяг носити, в якій дитячий сад ходити, в якій школі вчитися, і так далі, і тому подібне. Коли ж мова заходить про найголовніше, раптом з'являється якась надумана демократія: ось підросте і сам вирішить. Ні вже, краще надайте дитині самій вирішувати Тобто йому морквяні котлетки, корисні для здоров'я, або одні шоколадки! Або гуляти без шапки і рукавиць дозвольте в холодну погоду. Ну, простудиться, полікуєте, ніс витрете, нічого. А якщо в ті самі 16-18 років раптом виявиться, що їхня дитина потрапила в секту, або сатаніст, або ще щось, тоді вже пізно буде плакати і ридати. Святе місце порожнім не буває, що-небудь, та займе його.
    Нехай батьки ці оглянуться навколо, в якому світі ми живемо, що лізе на нас і наших дітей з усіх дір. Єдина можливість хоч якось захистити їх від потоку бруду і погані, це виховати їх християнами.
    А якщо хтось з батьків сам сектант, або не заперечує можливість сімейної гармонії між одностатевими, тоді, звичайно, інша справа ...
    Інанна
  • Згодна. Ми вирішуємо за немовляти всі, то чому не вирішити і це? А поміняти віру у свідомому віці йому ніхто не перешкодить, якщо потреба така виникне.
    = Світло ? =
  • Я обох своїх хрестила в 2 місяці.
    Korovka
  • Хрестили в 4 місяці! у вересні, все пройшло добре.
    Kalina
  • Ми - в 2 місяці (це вересень був). Не знаю я вважаю що похрестити дитину потрібно в дитинстві. Спробувати виховувати в православних традиціях. А коли виросте - у нього ж все одно ніхто не відбирає права вибору, на жаль він може і відійти від православ'я/
    Стомчік
  • Збираємося навесні, бо холодно, мій материнський інстинкт говорить мені - не морозь маленького товариша/
    Ель
  • Ось правильно ваш товарісч вам грит, тому що навіть влітку хрестити - все одно нежить неминучий, ми у вересні хрестили - було дуже тепло, але все одно 3 дні хлюпала носиком, нам було 3 місяці і тиждень.
    Я розмовляла з батюшкою, він мені сказав що всі дітки до року кричать в церкві і все потім з сопелькамі, але як він мені пояснив - це нормально. Тому що мокренька довго перебувають, хресні не можуть насухо витерти так як вміє мама.
    Гарбуз
  • У моєї подруги дитина отитом захворів після хрещення. Просто слід відповідально підходити до процесу ...
    АлінаК
***

Нам скоро буде два місяці. Я сама не хрещена, але моя рідня на мене напирає, що треба синочка похрестити. Ваша думка, в якому віці це робити (я не маю на увазі духовну сторону питання і свідомість дитини, а чисто фізичний процес - ну там вода холодна, кагор всякий, чи не шкідливо все це такого крихті). Коли ви (якщо було така справа) хрестили свою крихітку?
9.6.2002 Шурочка

  • Ми хрестили десь як раз на 2 міс. І все-таки краще по-моєму хрестити саме таких крихіток, коли багато хто з них не встигають зрозуміти що це ..., потім виросте і буде важче мені здається (стане більш кмітливим і більше буде чинити опір непізнаному дійства. Кагор ми пили, після нього через 1 хв. заснули. Воду, якщо захочете, спробуєте самі, але я якось навіть і не пробувала ... ще не разу не чула, щоб після хрестин хтось захворів! в основному тільки всі покращується!
    ДарЛенка
  • Ми збираємося хрестити в три з половиною місяці, але може зробили б це й раніше, та ось тільки на батьківщину збираємося тільки, коли маляті буде 3,5. А взагалі, наскільки я знаю - це роблять в 40 днів.
    Зайка
  • Ми хрестили в 40 днів.
    Kuzya
  • Вже можна ! (Якщо все таки тільки у віці справа! Але якщо Ви вирішили хрестити дитину лише через те, що родичі напирають - ІМХО краще цього не робити)
    Якщо Ви дійсно, щиро, від усього серця вірите, що Бог захистить дитину. ...
    Мене хрестили вже у віці 12-ти років, на мою ж власним бажанням, але це була радше примха, я не розуміла всю серйозність цього ...
    А ось мій чоловік ДУЖЕ вірить, кілька років тому він прийшов до цього. Впустив у своє серце Бога. Але в церкві не хрестився, не вважає це обов'язковим. Вірити йому це аніскільки не заважає. От і я приблизно тієї ж думки, щоб спілкуватися з Богом, не обов'язково для цього йти в церкву. Він скрізь.
    А я ... Не можу сказати, що я не вірю в Бога, я вірю, але ось так відкрити йому своє серце ще не можу, не готова ...
    Загалом ми ще самі не вирішили, чи потрібно хрестити дитину.
    Tanyechka
  • Хочеться якось дитинку захистити та відгородити від лихого ока, чи що, може я не права, але думала, що хрестини можуть допомогти.
    Шурочка
  • Ну, вода холодна це нічого страшного, хоча коли ми хрестили, то вода була тепла, мені навіть дозволили доторкнутися. А про вік, та це ніколи не пізно, ми хрестили в три, стоїчно перенесли все, що з нами робили. Ложку кагору ми отримали першими, тому що самі маленькі були й після неї же відрубали
    Ланочка
  • Цитата:
    За Статутом Церкви новонароджених слід хрестити на восьмий або сороковий день життя . Зрозуміло, що в такому віці вимагати від нього віри і покаяння, двох головних умов поєднання з Богом, не можна. Тому з давніх пір з'явилися "хрещені" - люди, за віру яких хрестять немовлят. Хрещеним може бути тільки по-православному віруюча людина, здатний дати звіт у своїй вірі. Після занурення дитини у купіль хрещення хресний приймає його з рук священика. Звідси слов'янська назва - воспріємник . Взагалі кажучи, хлопчикові потрібний тільки хрещений батько, а дівчинці - тільки хрещена мати. Але за давньою традицією запрошують обох. Є деякі умови: батьки не можуть бути хрещеними у своєї дитини, чоловік і дружина в одного немовляти. Бабусі, дідусі, старші брати і сестри цілком годяться хресні батьки. До речі, при хрещенні дорослих, старших 18 років, восприемники не обов'язкові.
    http://orthodox.etel.ru/2000/02/nachput.htm
    8.1.2002 Катерина Кузовкіна
***

Підкажіть будь ласка ...


Коли краще хрестити дитину? (Зараз 3 місяці).
Nata_A

  • Ми вирішили не хрестити, поки вона сама цього не захоче. А взагалі-то грудних дітей стали хрестити тільки з 3 ст.н.е., в Євангеліє нічого про хрестини новонароджених не сказано. А ще ми переконані в одному, що хрестити дитину "від пристріту", "шоб краще спав, їв, не хворів" - це саме що ні на є язичництво.
    Жужа і Софіко 8 міс.
  • Саме час - зараз. Пізніше - хресний спину надірвете за 30-40 хвилин тримання діточки. Вибери щоб теплий храм був. І якщо захочеш будинку хрестити, то май на увазі що хлопчиків все одно потрібно в храм нести, щоб його у вівтар внесли.
    Агата.
  • У 5.5 міс, моторошно кричав, краще раніше. З нами хрестили друзі своїх дочок - 1 міс. та 1.5. міс - вони весь час спали, прокинулися, коли в купіль опускали. А наш один за всіх відривався, навіть попа перекричав. Такий стрес був і для нього, і для мене, він навіть не їв потім майже цілий день, а для нас це винятковий випадок.
    Фламінго
  • Ми дочуру хрестили буквально два тижні тому і було їй без тижня півроку. Вела вона себе просто чудово, один тільки раз і хникнула, коли її водою поливали, а сказати "Маша, пірнаємо!" чому щось забули, вона і образилася. Весь інший час сиділа і посміхалася, і все їй було цікаво. Але от хресною нашої важкувато довелося: майже годину тримати на руках 7 вертящихся кг - вона до кінця заходу просто ніяка була. Але хто стоїть поруч з нами хресним мамам з дітками приблизно 1-1,5 років було і зовсім важко: по-перше, дітки немаленькі вже, а по-друге, вони мало не хором ревіти почали. Так що, ІМХО, чим менше діти, тим легше всім - і йому, і хресним, і батюшці.
    M & Ms
  • ми в три місяці вдома хрестили.
    SLok
  • Психологічно для дитини краще до півроку, поки він ще мало що розуміє, або вже ближче до 3 років, коли вже розуміє більше. У проміжку рев в церкві вам забезпечений. ІМХО.
    Снусмумрік
  • З питання видно, що ви нерелігійна людина. Тоді НАВІЩО це вам? випендрюватися або розважатися краще не за рахунок дитини. А якщо ви дійсно віруюча, але не дуже дотримується - то тоді краще похрестити.
    fri
***

Хрестини. Ви плакали?
Як у вас дітки на хрещенні вели себе? Плакали? пхикали чи все стійко перенесли?
9.7.2002 Тараканов

  • Моя малявка заревіла на самому початку, коли всі інші дітки мовчали і були чемними. А коли вона завела всіх і кричати стали всі дітлахи, вона замовкла. Не хоче бути як всі.
    Ania
  • Кричав, тому що було темно в будиночку, де хрестили, а темряву ми боїмося. І ще тому що церемонія затягнулася, а ми вже зголодніли, хоча потім і не став їсти - стрес, однако. Нам було 5, а у друзів одній 2 міс, інший 1,5 міс. - обидві дівчинки, не писнув ні разок, один наш Санек за всіх віддувався :)))
    Єгорова Юлія
  • Ось-ось, моїм було - 40 днів синові, 2 міс - доньці, ніяких писків.
    Катерина Кузовкіна
  • Ми кричали весь час хрещення! Та так, що мама, я, готова була увірватися і фсе це справа припинити!
    Любімков
  • хрестилися в 3,5 місяці, плакали, думаю якби йому засунули хоча б на час соску - заспокоївся б ...
    Irra
  • Ми хрестили в 9 місяців. Все спочатку було добре. І в купелі спокійно викупалися. Але потім почали надягати ланцюжок, а вона в притул опинилася. Все до Темко лізуть (всі - це хрещені, і священик), намагаються ланцюжок напнути, він злякався і вже далі стояв такий ор, що навіть прийшла мама не допомогла.
    Так що вам на майбутнє-хрестик одягніть на довгу стрічку, щоб легко одягалася, а на ланцюжок потім вдома переважить.
    Джульєтта (ех Юліанна)
  • Нам було 4 місяці, абсолютно спокійно відсидів у хресного на руках близько 2 годин, 2 рази його обдув, трохи закашлявся, коли його у воду занурили, все було цікаво, крутився на всі боки, але не плакав.
    А головне - після хрестин заснув години на 3!
    Madeline
  • Ми хрестили, коли доньці було 4 міс.
    Вона мирно спала на руках хресною майже всю церемонію. Заревла тільки коли її посадили в купіль. Правда швидко заспокоїлася. І потім ще обурюватися стала, коли вже одягатися почали на вихід! Але це вона просто втомилася вже ... А так все пройшло дуже мирно!
    Veriko
  • Плакав сильно, але ми тоді чужих боялися і після купелі тільки схлипував ...
    Чорниця
  • Кричала не те слово. Але ми в 2 міс. хрестилися.
    Korovka
  • Наша періодично плакала, коли в купіль занурювали, волоссячко різали, кагор примушували пити, а після нього (кагору), відрубали моментом/
    Ланочка
***

Розкажіть, хто хрестив дитину, чи можна в піст і коли краще ? Нам вже більше року, ніяк не зберемося, але дуже хочеться.
21.10.2003 настя

  • У піст можна, але святкувати потім буде не можна особливо (без алкоголю/м'яса)
    ми свого в пост хрестили (син - Сашко - хрестили в день Олександра Невського)
    vk56
  • У піст можна. Ми хрестилися в 4 міс - плакав, Імхо краще в 40 днів.
    Kalina
  • Ми хрестили в 6 міс, але хрестили окремо, перед нами хрестили відразу 10 діточок, один заплакав , а за ним усі інші, так що я думаю, що по одному краще, а на рахунок хресних - у нас була хрещена мати, але, в церкві батюшка сказав, що у хлопчика обов'язково повинен бути хрещений батько (хресної матері може і не бути )
    Unclear
  • Хрестити можна в будь-який час,
    І про хресні - для дитини може бути і один хресний, якщо хресних два, то основне правило - хресні НЕ ПОВИННІ в минуле, сьогодення і майбутнє бути в інтимних відносинах. Хрещені повинні бути хрещеними, православними і знати основи віри.
    Чим раніше хрестити тим краще,
    king
  • Ми зібралися зовсім недавно, хрестили в рік і вісім місяців. Тімич кричав і смикався, але в цілому обряд пройшов непогано
    Штучка ®
  • Ми хрестили в 11 міс. - Суцільний кошмар був ... безперервний ор просто. А в пост хрестити можна, чому ні.
    Настена
  • Ми хрестили Кирила відразу як тільки можна було (тобто через 40 днів після народження) і не шкодуємо. Він у нас крикливий взагалі, але в церкві вів себе ІДЕАЛЬНО - не пискнув жодного разу, хоча весь обряд зайняв близько двох годин з гаком (що для такого маленького дитини, погодьтеся, дуууже довго). Там же, в церкві, зробила такий висновок: чим молодша дитина, тим з ним легше. Оскільки там були дітки 2-3х років і ним було важко витримати такий довгий і нудний (на їхню думку) обряд. Це звичайно не привід не хрестити взагалі.
    Катя (Кирило 1.3)
  • Ми не хрестили. Єдине що ми зробили, це принесли доньку на молитву благословення до церкви, коли їй було близько 3 місяців, щоб пастор і всі парафіяни над нею помолилися та благословили. Впевнена, що хрещення повинно бути свідоме. Чому Христа не хрестили в дитинстві? Чому він хрестився коли йому було 30 років?
    14.12.2001 LadyBug
  • Свою дитину я не змогла б позбавити істинної віри.
    Православна церква допускає навіть вінчання з неправославних - за умови виховання майбутніх дітей у православній вірі.
    Більше того - вона визнає і офіційно оформлений в держорганах шлюб (без церковного) за умови, що він єдиний ...
    У вашій волі взяти на себе материнську відповідальність, охрестити дитину і розповісти йому про істинну віру.
    Інанна