Хрещені батьки.

Вибір хрещених батьків для дитини - формальність чи серйозний крок? Це питання багато разів обговорювали відвідувачі дитячих конференцій на сайті 7я.ру.
Вітенко Наташа

Я давно Лізу планувала охрестити, і ось про що хотіла довідатися. Хрещені батьки - як їх обирають? Я розумію так - що це мало того, що люди повинні бути близькі мені (мами-тата), так вони ще й дитину повинні любити, правильно? А яка їхня функція взагалі, в майбутньому? І взагалі, як все відбувається?
12.8.2002, KateSh

  • Якщо, не дай Бог з тобою що трапиться, щоб вони подбали про малюка . Я з цих міркувань вибирала, хоча, звичайно, життя довге, люди змінюються ...
    Eugin
  • Я в хресних вибрала тих, хто виявляв до дочки участь. Вони до процедури поставилися відповідально: сходили на співбесіду до Храму, хто не знав вивчив молитви, сповідалися та причастилися. Минулої суботи Дашку охрестили
    нам на співбесіді говорили, що дівчаткам обов'язкове потрібна хрещена мама, хлопчикам - тато. Без них до обряду не допускали
    Еліна
  • Ох, болюче питання ... Я раніше вважала, що хресні - це ті люди, які зможуть взяти і виховати моєї дитини, якщо не дай Бог з нами (батьками) щось трапиться. Тому дуже серйозно заморочуватися на рахунок вибору хрещених. Зараз я трішки охолола і простіше дивлюся на цей вибір. І все одно - кандидаток на хресні мами у мене кілька, а хресного тата так і не знайшла. Так і будемо хрестити без хресного тата. ІМХО краще ніякого, ніж аби який.
    Лоріс
  • Хлопчика без хресного тата хрестити не можна. Хлопчику обов'язково потрібен хресний, а дівчинці - хрещена. У мене в пам'ятці з хрестин це написано.
    Одеса-Мама
  • Ми нещодавно хрестили, батюшка сказав, що у разі, якщо немає хресного тата, їм автоматично стає священик, який проводить обряд
    aska
  • Дитину хресні звичайно повинні любити. Але я розповім один нюанс: якщо ви берете хресних поки бездітних, то любити вони його будуть просто шалено, до тих пір поки не з'явиться власна дитина. Потім теж будуть добре ставиться, але не так як раніше. Це я знаю на власному досвіді - сама така. Ще не було Артема, я свою хрещеницю просто балувала, закидала подарунками, постійно стирчала у гостях та інші. Коли народився Артем, я не перестала її любити, але уваги, природно, стала приділяти менше. Ось і в мого Артема хресні зараз ще без дітей - балують точно також, з приводу і без, тягаються з ним. Але ж я знаю коли це закінчиться.
    Джульєтта
  • А я як раз на роль хресної вибрала подругу, у неї дитина Лізин ровесник. Ми з нею дружимо, Ліза її добре знає і любить, Олена кшталт (тьху-тьху) теж щира.
    KateSh
  • Ми хрестили Олежика в 2 місяці, у березні, коли в храмі ще було опалення-це дуже важливо, тому що в кам'яних церквах навіть у спеку холодно. Хрещеним у нас один тата, теж Олег, хлопчина не бідний і не жадібний, це на майбутнє, щоб подаруночки дарував. А хрещена - тітка папи і його хрещена. Вона просто дуже гарна жінка і ми вирішили взяти її в хрещені. Я думаю, що хресні повинні бути духовними людьми.
    Кася
  • За великим рахунком, хресні відповідають за духовний розвиток дитини. Ми, коли хрестили, зустріли фотографа, який знімав хрестини вже дуже давно і він каже, що дуже часто діти, згодом, стають схожими (загальними принципами існування) на своїх хрещених, навіть, якщо зустрічаються з ними рідко ...
    Чорниця
***

У серпні збираємося хрестити Уляну. У зв'язку з чим питання:

  1. хрестили ви свою дитину і якщо так то в якому віці а якщо ні, то чому
  2. хто став хресними і як ви їх вибирали і що вони повинні робити взагалі, окрім того що на церемонії, наскільки я зрозуміла, на руках дитя тримають
  3. пару слів про те як все пройшло
25.7.2003, Fluffy і Улянка (1 місяць 1 тиждень)

  • 1. хрестили в 5 місяців, шкодую, що не пізніше.
    2. хресні батьки - друг дитинства (мій) і подруга дитинства (чоловіка)
    3. згадувати не хочеться (не в тому сенсі, що ліньки, а в тому, що все було жахливо)
    ната наталкіна ©
  • Ми хрестили в липні, йому 8 міс було. А іншим учасникам 2-3, і я пошкодувала що раніше не похрестили, тому що вели ми себе на відміну від двомісячних - пребезобразнейше. Басілі на всю церкву, хапали батюшку і т.п. Та й носити його довелося хрещеним важкувато.
    Хрестіться звичайно, зараз саме час.
    Для дівчинки особливо важлива хрещена мати. Вона відповідає за духовне виховання дівчинки перед Богом.
    * Забава Путятічну
  • Ми хрестили коли ще не було 2 місяців, у жовтні. Хресних вибирали - найближчих людей, які люблять дітей і хрещеника зокрема, які будуть допомагати йому у важку хвилину якщо батьків не буде поруч. По релігії хресні перебувають разом з хрещениками в загробному світі, а не рідні батьки. Вони повинні привчати дитину до церкви і вчити релігії, як батьки вчать життя. Хрещена мати веде хрещеницю під вінець, хресний-хрещеника. Вони приводять на перше причастя. І взагалі: діти повинні з хрещеними ходити до церкви, а не з батьками. Тобто це духовне виховання. Але це ідеальний варіант у віруючих. У нас це просто хороші друзі, які люблять мого сина.
    Хрестини пройшли відмінно, дитина розглядав церква весь час. У купіль занурювали разом з головою - перші уроки пірнання. Все пройшло на відмінно.
    2 серпня - день Іллі пророка - велике свято. Хороший день вибрали!
    КатВік
  • Я теж збираюся хрестити 2-го серпня, нам 1,3 міс, раніше не виходило, то одне то інше. Хрещеного ніяк не могла знайти ще. Ось що вдалося знайти з приводу хрещення:
    Про підготовку до Хрещення
    До Хрещенню слід готуватися. Перш за все необхідно дізнатися, чи проводяться при храмі спеціальні бесіди для "оголошених" (готуються прийняти Хрещення і вивчають основи православної віри). Якщо бесіди проводяться, то слід їх регулярно відвідувати. У дні перед прийняттям Таїнства потрібно читати Євангеліє та книги, що роз'яснюють християнське вчення, наприклад, Закон Божий. Знайте, що ці дні - особливі, тому не слід розпорошувати увагу на інші, нехай навіть дуже важливі проблеми. Присвятіть цей час духовно-моральним роздумів, зосередьтеся на внутрішньому житті своєї душі. Уникайте метушні, порожніх розмов, перегляду телевізора, не беріть участь в різних розвагах, бо те, що ви будете приймати, велика і свято, а все святе Боже приймається з найбільшим трепетом і благоговінням. У сам день хрещення потрібно з ранку не їсти, не пити і не палити, які живуть у шлюбі напередодні вночі утриматися від подружнього спілкування.
    Святиня Божого вимагає від людини особливої ??чистоти. З'являтися до Хрещення потрібно гранично чистими та охайними. Жінки в місячної нечистоти не приступають до купелі Хрещення до закінчення цих днів. Крім того, жінки приходять хреститися без косметики і прикрас. До початку таїнства треба приходити вчасно. Необов'язково хреститися в недільний день, якщо у храмі й у будні дні здійснюють це велике таїнство.
    Хрещеним може бути тільки за православним віруюча людина, здатний дати звіт у своїй вірі. Власне, хлопчикові потрібний тільки хрещений батько, а дівчинці - тільки хрещена мати. Але з давньої російської традиції запрошують і того й іншого. Батьки не можуть бути хрещеними своєї дитини, чоловік і дружина - хрещеними того ж немовляти. Бабусі, дідусі, брати і сестри цілком годяться хресні батьки.
    Після занурення немовляти у купіль хрещення хресний приймає його з рук священика. Звідси слов'янська назва - воспріємник. Тим самим він на все життя бере на себе обов'язок виховувати дитину в православному дусі, і відповідь за це виховання буде давати на Страшному Суді. Хрещені батьки завжди, до кінця своїх днів, моляться за хрещеників, навчають їх вірі і благочестю, долучають до таїнств. Зв'язок між хрещеними та їхніми чадами вічна і глибша, ніж з батьками за плоттю. Від ретельного виконання обов'язків хресного залежить доля і його самого, і сприйнятого від купелі немовляти.
    Olga and Artemka
  • 1) хрестила в 40 днів. Переконана що зробила правильно, так як сама хрещена в 8 років, вся родина в нас хрещена.
    2) хрещена - моя найкраща подруга, людина яка завжди був поруч зі мною і ніколи не зраджував. Вона дуже хотіла бути хресною. Хрещеного у нас немає.
    3) пройшло добре. Спочатку плакав, як всі немовлята, потім після купелі і вівтаря мовчав і озирався.
    ЛідунькА
  • 1) Поки що ні. Я хотіла НЕ в православній церкві-т.к. в не православних не хрестять, а присвячують, тобто дитина в 12 років може пройти конфірмацію (від англ.confirm-підтвердження) - тобто підтвердити цей вибір.


    Я не хочу, щоб у дитини було почуття, що йому щось нав'язали. Але, все навколо наполягають на православній (мама, чоловік)
    2) Хрещеними в правосл. церкви повинні бути не чоловік і дружина, хрещені. Я хочу вибрати зі своїх друзів, які не просто до церкви по святах ходять, але і Біблію знають, вдома її читають і т.п. - Тому що завдання хресних не подарунками завалювати, а духовно наставляти дитини
    3) Пройде-розповім
    Vyka і Пельмешки

  • Ми не хрестили на 40 днів, тому що зима була - боялися , що застудиться. Тепер ось вже півроку, а ми всі збираємося. Сподіваюся, що незабаром зберемося-таки. Хресних ми взагалі не хочемо, але про це треба особисто з Батюшкою поговорити, а ми все ніяк його не застанемо (насправді їздили усього кілька разів ...) ось, завтра думаю поїхати.
    LU-LU і Левеня (ПОЛ РОКУ !!!)
  • І ми не хрестили ... Чоловік атеїст, хоч і хрещений, а я наполовину єврейка ... Трохи підросте - зводжу і в синагогу і в церкву православну (мама моя хотіла, щоб ми його хрестили)
    Ну і молодший теж не хрещений ...
    Я думаю, що якщо мати вважає, що це убезпечить її дитини від зла і допоможе йому ... Якщо вона на фізіологічному рівні відчуває цю необхідність зв'язку з предками, то тоді варто хрестити, а якщо ні - то краще не варто
    Bubusha + Даня (2г11мес) і Єгор (4мес)
  • Ми хрестили 6 грудня 2002 (трохи-трохи не дотягли до 2 міс), бо син - Сан Санич, а цей день - день Олександра Невського. Заздалегідь знайшли церква, домовилися про те, що та як. (Щоправда, потім не вийшло - наші всі батюшки на якийсь семінар поїхали; в результаті ми хрестилися в Елоховке (на Спартаківський) - там можна вранці та в обід хреститися, всім рекомендую)
    Хрещеного вибрали відразу - друг мого чоловіка, теж, до речі, Сан Санич (і чоловік у мене Сан Санич, коротше - кругом одні Сашка).
    Хресну вибрала я зі своїх подруг, але оскільки у нас в першій церкви не зрослося, вона не була впевнена, чи зможе поїхати до друга церква, ми тому домовилися з іншою дівчинкою (вона сусідка). А коли всі зібралися в Елоховке, виявилося, що і перша приїхала - тому у нас дві хресних (так можна). Хресна повинна купити хрестик, по ідеї, але ми своїх хресних не напружували. Хрестик нам дали в Елоховке чийсь срібний і малесенький, бо продавалися там тільки величезні і синок у такому хрестики виглядав як батюшка.
    Самі ж купили хрестильну сорочку і пелюшку (чомусь в комплекті була ще шапка, ошатна така, але у нас хлопчик - він повинен бути з непокритою головою).
    Що стосується віку, то, по-моєму, в 2-4 міс якраз і треба хрестити: по-перше, якщо вирішуєте хрестити, значить, вірите, а тоді чим швидше - тим краще, щоб у малюка був ангел хранитель і таке інше. По-друге, в цьому віці малюк поставиться до всього спокійніше (моєму зараз 9.5 міс, я не уявляю, як можна було б його хрестити - він постійно крутиться, крутиться, за всі хапається, кричить), а процедура хрещення триває хвилин сорок, напевно , якщо все по-хорошому робити.
    Мамі до 40 днів після пологів і якщо є кровотечі - в церкву не можна, до речі
    vk56
  • 1) Хрестили в 1, 5 місяці.
    2) Хрещеними батьками стали наші близькі друзі (між собою вони не родичі). Повинні знати молитви (які не скажу, сам не знаю, з ними перед цим таїнством батюшка розмовляв і сказав що треба знати).
    3) Минуло все добре, за винятком того коли дитину в чан опускали і обливали. Злякалася вона дуже (але кажуть що це начебто як добре)
    Ілліч
  • Чи не хрестила; зростуть - захочуть - самі похреститися (це ніколи не пізно)
    Надюшка
  • 1) Хрестили (платтячко, до речі, сама зв'язала). У віці 4,5 міс. Дуже сперечалися, тому що я з мусульманської родини, а чоловік православний.
    2) Хресна - двоюрідна сестра чоловіка, хрещений - його друг. Так вийшло, що ЙОГО друзі займають значно більше місця в моєму житті, ніж мої. Хочеться від хресних банальних речей: щоб дитини мого любили і поважали, щоб стали близькими друзями дитині. Щоб можна було сказати "вони як другі батьки". Ну і подарунки дарували на д.р.
    3) Минуло все добре, всупереч всім моїм побоюванням.
    Еля (Dollar) і Улька
  • Можу про хресних сказати, ми вибрали з рідні, так краще рідня і є рідня, завжди поруч і пам'ятають.
    Ірік
***

1. Чи можуть бути хрещеними чоловік і дружина?
2. Чи можуть бути присутніми батьки малюка на хрещенні?
І взагалі які правила хрещення?
13.5.2002, Юлька-зелена

  • Хресні стають потім як би родичами. А шлюб між родичами в православ'ї суворо ЗАБОРОНЕНО! А мама може бути присутнім після того, як над нею прочитають молитву 40-го дня.
    Зорька
  • 1.нет
    2.могут присутнім і тато і мама, але при умови, що хрестіть дитину після 40 днів від народження (до цього жінка вважається не чистою) і якщо у вас немає місячних (з цим теж до церкви не можна), над вами читають молитву дозволену і вперед ...
    Kristi
  • Я нещодавно хрестила дитину свого, сама була присутня на хрещенні. Після того як пупса похрестили, нам прочитали молитву, ми зробили три поклони до землі, тим самим дякуючи Богові за дитину. Так що мамі присутнім можна і потрібно.
    Бестия
  • Ні не можуть.
    2. Я підходила до Дашкевич коли вона плакала заспокоювала і віддавала хрещеною (від сили 3 рази), а весь час стояла в двох кроках.
    Ланочка
  • Мені сказали, що жінка, яка народила дитини, так грішна, за православним правилами, що їй не можна ні свічки ставити, ні прикладатися до ікон і все таке поки батюшка не прочитає над нею спец молитву (дискримінація по повній).
    А взагалі сходіть до церкви, і всі питання задайте батюшці.
    Ель
  • О. точно, над мамашка обряд очищення відбувався.
    Aprelik
  • І зараз відбувається відразу після хрестин, якщо хтось до цього не встиг. Називається воцерковлення.
    Ольгуша
  • Чоловік і дружина не можуть бути хрещеними та батьків на хрестини не пускають, але я знаю, що за окрему плату роблять виключення. Все продається, все купується.
    Magnolia
  • Більше того, я чула, що чоловік і жінка, разом хрестили дитину, не можуть потім одружитися.
    Stesha
  • А знаєте до чого це?
    Раніше, за старих часів, коли багато народу помирало і щоб діти не залишалися сиротами, у них повинні були бути різні хресні, щоб хтось із них потім міг їх утримувати якщо що трапитися.
    Бестия
***

Підкажіть, терміново хочу охрестити дитину, але хресного батька нема. Ось так вийшло, що або не хрещені, або не дуже знайомі ... Можна хлопчика охрестити без хресного батька чи не можна??
18.10.2003, Obet

  • Для дівчинки потрібна як мінімум хрещена мама, а для хлопчика - як мінімум хресний тато. Іншими словами, дитині обов'язково потрібен хресний однієї з ним статі.
    Сей Сьонагон
  • Ми тільки сьогодні хрестили дочку. Оскільки мамі бути присутнім не можна, я вивчала правила всяких таїнств. Так у церкві чорним по білому було написано, що, якщо немає обох хресних, то для дівчинки обов'язкове хрещена мати (наш випадок), а для хлопчика - хресний батько.
    Mammik
  • Якщо в церкві немає окремої хрестильні, то мамі дуже навіть можна бути присутнім, просто молитву батюшка перед початком читає і стоїть мама на віддалі. Я була присутня. І цього разу планую.
    Eugin
  • Ну на віддалі і я була присутня. За двері ніхто не виставляв. Роздягати - одягати навіть допомагала, і в кінці молитву прослухала. І чудово бачила, як моя дочка від батюшки відбивалася.
    У нашого племінника хрещеним був його ж дідусь. Це не дуже вітається, але не забороняється.
    Я сьогодні читала, що не можна тільки бути хрещеними своїм рідним дітям, рідним братам-сестрам у рідних братів-сестер і подружжя не можуть бути хрещеними батьками в одного хрещеника. Все інше допускається.
    Mammik
  • Я доньку хрестила в 8 місяців, у тій було два хрещених, але ВЕСЬ процес хрещення, я її сама протримала. До хрещеним дочка не далася в руки. Батюшка потім і за мене особисто молитву прочитав. У мене дитину з рук і приймав і віддавав ... Але справа в іншому, я ось теж начебто знаю, що дівчинці обов'язкове хрещена мати, а хлопчику батько ...
    Obet
  • Я кілька разів брала участь у хрещенні (сама хрестилася, була присутня при хрещенні подруги і при хрещенні брата, хрестила дочку) так завжди була необхідність у хресній тієї статі, що і дитина, а необхідності в протилежної статі хресній не було. Тобто от у вас хлопчик, значить хресний потрібен обов'язково, а хрещена мати не обов'язково. У церкві її навіть не запишуть. Там спеціальна книга є де записують охрестився та його (її) хрещеного (хресну).
    Я думаю хрещеного "від балди" ставити не потрібно.