Віра - дар Божий.

Чи завжди Віра і дотримання церковних обрядів нерозривно пов'язані? Ви хочете дізнатися думку відвідувачів дитячих конференцій на сайті 7я.ру?
Вітенко Наташа.

Про віру (навіяно прочитаними спорами)
От скажіть мені, якщо ви охрестили своїх дітей - навіщо ви це зробили? Тому що бабуся попросила? Чи тому що модно так? Або з якоїсь іншої причини? Ну якщо ви їх ВЖЕ охрестили - то чому ж ви ТАК не довіряєте церкви, що думаєте про якісь там одноразових стаканчиках?
Священна чаша, яка називається потир (наголос на другий склад) і Лжице - та сама "ложечка", яка викликала таку дискусію - це невід'ємна частина православної культури. Це священні для кожного християнина речі, недарма, коли їх на Богослужінні виносять - всі стають на голову, тому що вони стикаються з Кров'ю і Тілом Христовим. Це велике таїнство, і немовлята з своїм малим гріхів мають право до 7 років причащатися без сповіді і без посту перед причастям. Дорослі ж повинні це причастя вимолити, читати молитви, сповідатися, не кожного ще батюшка благословить для причастя - буває і так, що потрібно каятися і каятися у своїх гріхах. Причастя - це велике таїнство, повторюю, це не звичайна річ - що пішов, щось там з'їв або випив - і порядок.
Для багатьох, я знаю, це порожні слова. Але для мене, повірте, такі порівняння з одноразовим посудом просто образливі.
Коли людина важко хворіє, доктор виписує йому лікування - ліки, режим, інші рекомендації, які більшість з нас виконує точно і скрупульозно. Так чому ж ви, вже охрестив свою дитину, не виконуєте ЗАРАДИ НЬОГО (своєї дитини) ті прості істини, які для кожного християнина - норма і закон??
Носіння хрестика, причастя немовлят - це те небагато що, що ви реально можете для нього зробити, щоб його ДУША була здорова.
Інакше чоловічок виросте, не дізнавшись, що таке віра і навіщо вона потрібна.
Просто мені часом незрозуміло, навіщо інший раз хрестять немовлят, знаючи, що потім НІКОЛИ їх не принесуть в храм, чи не причетний, після хрещення хрестик відкладуть у дальній кут і забудуть про це як про дурний сон. Я цього, чесно кажучи, не розумію. Деякі говорять так: "Ось виросте - якщо сам захоче, то тоді сам все зробить (похреститися/хрест надіне/причаститься/і т.д.)"
Та з чого б це йому це робити, якщо його батьки, які вже виросли, і самі цього до цих пір не зробили, своїм прикладом показують протилежне??
Я віруюча людина, ви багато напевно це знаєте. І канони Церкви для мене так само природні, як вранці почистити зуби, і "Волга впадає в Каспійське море". Я не вважаю себе знавцем всього, пов'язаного з Церквою. Я не найкраща християнка на світі. Але одне для себе я вирішила твердо - мій син нехристів не виросте. А щоб це було так - необхідно докладати зусилля самої, тому що просто так, без турботи і догляду, на грядці можуть вирости лише бур'яни.
Вибачте, якщо тон постінгу вам не сподобався. Але повірте, серце стискається від болю, коли я читаю щось від тих, хто абсолютно не орієнтується в питаннях віри, і мовчати я просто вже не можу.
Я абсолютно не проти нехристів. Значить, час не прийшов, або інша причина. З "нехристів" і попит іншого - вони ж не знають, що потрібно і як, правильно? Тому для них немає гріха в тому, що вони кудись не ходять, щось не роблять і т.д.
А от коли знав і не зробив - тут вже зовсім інша ситуація, це вже на твоїй совісті виходить. ..
І я абсолютно не хотіла образити тих, хто некрещен, тих, хто іншого віросповідання. Я просто хотіла запитати - як відбувається так, що прийняли Бога, охрестилися - і тут же про нього забули, перестали його дякувати за все??
24.11.2002 біги

  • Все думала над цією темою - і справді: чому я похрестили дітей? Це було для мене цілком природно і навіть сумніву не закрався - робити це чи ні, а сама от не ходжу до храму, нічого не дотримуюся ... Був у моєму житті період коли мені здавалося, що я йду цією дорогою, мене тягнуло, мені хотілося, я відчувала потребу , а потім ... в якийсь момент моя віра стала якось спотикатися об земні і занадто приземлені, чи що, її прояви, не можу до кінця висловити думку. Приходячи до церкви, я перестала відчувати очищення, стала бачити в церкві не тільки і не стільки місце, куди мені хотілося б принести на покаяння свою душу, а місце, де тебе можуть за твоє поки невігластво вилаяти противні бабки, які моляться і здавалося б повинні бути терпимі, де батюшка, я знаю, відслуживши, біжить на роботу і одягає військову форму і так само грішить в житті, як і ми, парафіяни. Весь цей церковний антураж - я не розумію і не бачу сенсу в цьому. Не можу я просто так взяти церковні канони - я не розумію їхнього змісту. Смішно, напевно, при такому погляді, але в душі я все ж відчуваю щось, віра це, чи її зачатки, і виллється це в справжню віру, не знаю і не впевнена, але я хрещуся, хрещу дітей, і в важких ситуаціях завжди вдаюся до молитви ... це щось з розряду неусвідомленого ... Це стара істина, але Бог, мені здається, і справді, у кожного в душі. Вибачте, що плутано ...
    Korovka
  • Дуже схоже на мої відчуття. Віра у мене є, і по якомусь своєму натхненню і Вірі я хрестила свого сина. Тому, що вірю і в Бога, і в ангелів-охоронців. Навіть не те, що вірю, а ніби відчуваю.
    А ось у церкві останнім часом ходити не можу, так як сильно там лицемірством пахнути стало. Мені це вже більше знущанням над своєю Вірою здається. Я вже не кажу про поведінку навколоцерковних бабок і священиків, після служби сідають в мерседеси. Гидко якось стає. З дитинства ходила в одну церкву, так тепер мені там огидно: була свідком, як бабуся принесла продукти на відспівування (у них там цілий перелік є: пляшка вина, хліб, кілограм цукру і ще щось), але не всі. Так на неї накричали, і сказали, поки все належне не принесе - відспівувати не будуть. А вона стоїть, плаче і каже, що грошей у неї немає, це купити. Я просто дивитися не могла на це. Як це називається?
    Джульєтта
  • Не ладиться у мене щось з православ'ям. Напевно, я сама у цьому винна. Намагаюся, але завжди щось заважає.
    І от одного разу я почула від одного батюшки фразу, яка навела в моїй голові порядок: " ВІРА - це ДАР БОЖИЙ "
    Ось і все. Комусь дано ВІРИТИ, а комусь просто не дано.
    Напевно, можна прийти до віри. Я хрестила дітей тому що мені хотілося. Хотілося нам з чоловіком. Але після Нюріного хрещення ми з чоловіком фізично не можемо увійти до церкви. Це був удар нижче пояса.
    Я розумію, що священики теж люди, але, якщо ВІРА понад не дана, то продиратися до ВІРІ через таких людей надскладною ..
    Можливо, навіть напевно, я не права. Це мої відчуття на сьогоднішній момент.
    = Світло ? =
  • Світло, а тобі не приходило в голову що Віра може жити окремо від Православних канонів?
    Cloud9
  • Ось так я після СВОГО хрещення в 13 років (досить свідомого) до церкви не можу ходити. У Бога вірю, в Творця, але християнство розглядати не хочу - ця форма віри мені не подобається. Всі - ІМХО.
    НІНАЙОТУ
  • З цього приводу я знаю анекдот, розказаний мені, до речі, в Новодівичому монастирі.
    Йде екскурсія по раю. Екскурсовод веде мовлення: "Ось подивіться наліво, ви бачите групу в білому одязі з арфами, це у нас католики. А он направо, так-так, під квітучими деревами, на килимах і подушках, у нас мусульмани, он їм гурії пісні співають і стравами пригощають ... А он це, бачите, біле таке хмарка? Це в нас Нірвана, там у нас буддисти ... " - Його перебиває голос з групи: "Ой, а що це за стіна така, висока-висока?" - "А, це ... Ну, за цією стіною у нас православні. Вони вважають, що крім них в раю більше нікого немає ..."
    Шкода, звичайно, що найбільш нетерпимими виявляються люди православні. Така ось ще замальовка з життя. Два місяці тому я була в Барі. Це місто в Італії, де знаходяться мощі Миколи Чудотворця. Самі мощі спочивають у католицькому храмі. І, мене це абсолютно вразило, католики дозволили поставити там православний вівтар (Грецької церкви), а наш російський батюшка отець Володимир служить там молебень, прямо на мощах, це йому теж дозволяється. Ви можете собі таке уявити у православному храмі? Коли ми туди прийшли, закінчувалася меса, і їх священик говорив проповідь. Побачивши нас, він сказав, що як добре, що загальні святі подвижники об'єднують людей разом, незалежно від національності і догм. І подякував нам за духовну підтримку. Отець Володимир з сумом прошепотів: "Чув би він, що російські священики про католиків кажуть, не був би так лояльний ..."
    Зойка
  • Те ж саме я бачила в Єрусалимі.


    Храм Гробу Господнього - це величезне приміщення, розділене на безліч прибудов - коптська, грецька, римсько-католицька, російська православна - всі конфесії знайшли там місце для того, щоб віддати данину Богу. І у всіх свій час для служби.
    Біги

  • Мені здається, нецерковні люди хрестять дітей за повчанням ангела-хранителя. Тому як ходиш ти в храм чи ні, а душа все одно проситься з Богом спілкуватися. І в глибині душі кожен хоче для дитинки і підтримки Богородиці , і чудес яких-небудь при нагоді. І це здорово дуже. Виходить, що все-таки є чого щось таке дивне в Православ'ї, що ні деякі малограмотні і недалекі, наспіх висвячені священики, ні фанатичні навколоцерковні дами, ні церковно-політичні чвари не можуть відвернути людей від Храму. А в мене донька з 10 місяців намагається хреститися - ніхто не вчив, хоч і ношу її щомісяця до причастя. Ангели навколо літають, точно.
    Зойка
  • Те, про що ти пишеш - це чудово. І насправді напевно так і відбувається. І швидше за все "чудес не чекають ".... тому й відвертаються напевно ?????
    біги
  • Ось Ви дійсно схожі на істинно віруючу людину, дуже приємно було це прочитати, особливо про ангела-хранителя і про підтримку для дитини .
    Ноябрeна
  • З приводу причастя і сумніви які у зв'язку з цим у багатьох виникають - я не боюся, що дитина чимось там заразиться, просто не боюся і все - тому, що Вірю. Про носіння хрестика - каюсь, сама побоялася зовсім маленькою Ксенька (поки вона ще навіть не повзала, а тільки крутилася) на шийку вішати - над головою в ліжечку-колясці він висів ... Може й не права була, але оскільки у мене виникло це побоювання, на мій погляд, краще не грішити і не думати-хвилюватися з цього приводу. А хрестик не носили, не тому що Ксюха його в рот тягнула - я і не думала про це. Боялася, що може придушити, злякається, а я швидко не почую - вона взагалі рідко голосно плакала
    А що стосується "виросте, сам вибір зробить", так я дуже шкодую, що мені до Віри довелося йти ох якими манівцями .. . І православ'я не була для мене з дитинства Очевидністю ... Так що з вихованням Ксюхи в православ'ї для мене питання не стоїть ....
    Стомчік
  • Носіння хрестика весь час ніяк не є неодмінним атрибутом хорошого християнина. Хрест і раніше знімали (і батюшка благословляв особливо), наприклад, селяни на час польових робіт, а також в інших особливих обставин. Тетяна (з Онєгіна) знімає хрестик, щоб ворожити на судженого.
    Це ніяк не моя думка (у мене немає ніякої думки про християнство), але так, для відома та для підживлення міркувань. У суперечці МОЖЕ народитися істина. Сподіваюся, цей топік буде таким
    Кондратея
  • У суперечці народжується не істина, а колективне оману (С)
    Скарб
  • Про польові роботи не знаю, не чула, але швидше за все, щоб не втратили в полі. Втратити хрестик - дуже недобре.
    До речі, про Тетяну і Пушкіна. Хрестик і ворожіння - більшого богохульства придумати було не можна. Ворожіння - дійсно богохульство. Знову ж таки, це стосується лише тих, хто вірить. Для тих, хто не вірить - ворожіння - це гадання.
    Біги
  • А віра хіба обов'язково повинна бути пов'язана з обрядами? З тим же причастям ? Я не ходжу причащатися, сповідалася лише одного разу - тому, що для мене "віра" не рівнозначна "відвідуванню церкви". Виховувати дитину можна за тим 10ти заповідям, і не водячи до церкви - це загальнолюдські принципи добра, гуманізму. Мені, наприклад, легше сповідатися "в пустоту", стоячи десь посеред поля, а не в церкві - це що, є гріх? Якщо я так відчуваю, якщо я так вірю - це неправильно? Як то кажуть, у кожної людини свій бог.
    Я сама хрестилася, не дивлячись на те що про християнство дізнавалася з книг, а не від батьків. І це не данина моді, я просто відчула що мені це потрібно. І дитину я хрестила тому ж - відчуваю, що йому це потрібно. Мені, наприклад, неприємна навпаки показуха - "я вірую, причащаюся, дотримуюся посту", а при тому хамство, зради дружинам, ну і список можна продовжувати .. Дитина сама обере свій шлях, і моє завдання - познайомити його з тією ж вірою, а не вбити в голову як догму. ІМХО, звідси ростуть якраз фанатизм і нетерпимість до инаковерию .
    Крохотуля
  • Причастя - це не обряд, це возз'єднання з Богом . Якщо Ви не бажаєте цього возз'єднання, то немає сенсу взагалі говорити про те, що Ви віруюча. Ви - коливається. Ваша душа кудись тягнеться, а шляхи поки не видно. Вкаже Вам шлях Бог чи ні, ми не знаємо, можна тільки сподіватися.
    Пума
  • А ви допускаєте тільки 2 різновиди? Справжня віра і абсолютна невіра? Уявіть, є маса людей, які знаходяться в проміжку (я наприклад). І чому б мені не охрестити свою дитину? Наша сім'я атеїсти до 4 коліна і цьому є причини. Предки з обох сторін були релігійними фанатиками (а фанатизм ІМХО ніколи не на благо) і надовго перегородили нащадкам шлях до храму. Але може бути моя дочка буде інший, хто знає.
    Деякі, наприклад, вважають що церква має бути в душі. Ну не можу я вірити по справжньому і до причастя не прагну - для мене бог не в цьому. А похрестити дитину мені хотілося і я похрестили. На мій погляд тут немає і бути не може обов'язкових правил - носити хрестик, не носити, причащатися чи ні, все це особиста справа кожного.
    Ведмедик
  • Справа не в тому, щоб причащати дитину кожну тиждень, постійно в храм ходити, молитви вранці ввечері регулярно читати - а в тому щоб хотіти цього досягти, прагнути до цього
    Стомчік
  • А деякі віруючі вважають, що Бог створив їх ідеальними, за образом і подобою своєю, тому не прищеплюють. Тільки ось цей факт зокрема тут на конференції дуже засуджується. Ще деякі не сприймають переливання крові. І це тут віруючими ж засуджується. Як це пояснити?
    Наташа В.
  • Ну деякі сектанти і до голодної смерті доводять своїх дітей, навіщо ж у крайнощі заглиблюватися-то?
    Мене мій духовний батько і на щеплення благословив, і коли операція дитини була - була ймовірність переливання крові - теж нічого не сказав проти.
    біги
  • А чому тоді вірите вибірково? У щеплення вірите, в гігієну ні? Впорскування продуктів тварин і абортивних зародків дуже може потрапити в питання віри.
    Наташа В.
  • Щеплення для мене - це не питання віри взагалі. Я в щеплення не вірю, якщо чесно, хвороба мого сина якраз після щеплення і вилізла - не знаю, добре це чи ні. Напевно добре тому, що ми змогли її якомога раніше діагностувати, а погано тому - що нікому не побажаю таких переживань про свою дитину.
    І в гігієну я вірю, ніколи не буду пити газовану воду із загального склянки. Але те, що ми тут обговорюємо - це зовсім інша річ, яку розумом напевно зрозуміти дуже складно. Напевно дійсно це питання віри - "по вірі твоїй буде тобі".
    Якщо в щеплення буде входити абортивний матеріал - то я однозначно не буду робити її моїй дитині, а також собі.
    Біги
  • Якщо у мій город, то я як раз НЕ хрестила дитину. Т. до теж вважаю, що хрещення в догоду моді чи бабусям чи тому що так треба, моїй дитині в духовному плані нічого не дасть. У мене складне ставлення до Віри. Тобто я вірю в те, що ЩОСЬ ТАКЕ ДЕСЬ Є, але мені поки що (?) Не близькі церковні ОБРЯДИ . Тобто я можу сама з собою звернутися до цього ЧОГОСЬ, але до церкви я не ходжу і звичаїв не дотримую. Ну тобто ходжу іноді, але дуже рідко і відчуваю себе там дуже незручно, не знаю чи пов'язано це з вихованням чи ще з чим. Починаючи з того, що в мене починається страшний кашель від запаху палаючих свічок до того, що відчуваю себе якоюсь пригніченою серед усього цього. Тому я не знаю "варвар".
    А ще я страшенно не переварюю людей (не на Вашу адресу), які де треба і не треба тицяють своєю вірою і нібито непогрішимістю, виглядає це жахливо безглуздо і смішно.
    Клякса (Полик , 1.1)
  • Все дуже неоднозначно. Я сама охрестити, нічого не знаючи, можливо, з почуття підліткового протиріччя, можливо - наслідуючи сестрі, не знаю. А після Водохреща в мені щось сколихнулося і знову завмерло.
    Дочка я хрестила з більшою Вірою. Але ... я навіть не знала, що таке Причастя. У моїй голові була каша з навколоцерковних забобонів.
    А потім .... поступово, поступово, в мені щось зріло і я почала читати, мене потягнуло саме до Церкви, я довго шукала батюшку, який прийме мою першу сповідь - це було дуже складно, багато мене лякало і відштовхувало.
    Мені здається, Хрещення важливо, навіть якщо батьки хрестять малюка, не розуміючи до кінця, що це . Тобто