Хрестити чи дитини нехрещеним батькам?.

Припустимо, Ви не є віруючими людьми, Ви нехрещені, але відчуваєте бажання, потребу охрестити свою дитину. У тому, що Ви не самотні - Ви переконаєтеся, прочитавши діалоги відвідувачів дитячих конференцій на сайті 7я.ру
Вітенко Наташа.

Хрестити або не хрестити?
Дуже хотілося б вислухати вашу думку. Я сама не хрещена. Не можу сказати, добре це чи погано, тому що росла в суто атеістской сім'ї з усіма витікаючими наслідками. АЛЕ! Дитину свого в глибині душі все-таки хочу похрестити. По-перше, незважаючи на те, що я в принципі ні у що/кого, крім себе і своїх сил не вірю, десь сидить сумнів - а раптом так буде краще? У нас з цього приводу суперечка з нашим татом. Він говорить: захоче - сам охрестити, я кажу: похрестили, не захоче - забуде про це і все. А як ви думаєте? І ще - я чула, що присутність на хрещенні мами, особливо не хрещеною, не вітається - це так? Заздалегідь дякую за відповіді.
27.3.2003 Inga

  • Я теж росла в атеїстичній родині (тато - комуніст, керівник великого інституту). Але коли мені виповнилося 18 років - батьки самі запропонували, а я погодилася. На жаль, малоосвіченості в цій області, що мені дуже заважає. Але в церкві відчуваю себе дуже спокійно.
    Свого первістка хрестила в рік, От тільки хрещених батьків невміло підбирала (після хрестин - хресного я тільки іноді бачу. А хрещена ставиться до цього так собі (сумніваюся, що вона взагалі цьому додає якесь небудь значення).
    Для другого я вже більш серйозно вибирала хресних батьків, поки не розчарувалася. Адже (як вважається) хресні батьки відповідають за духовну освіту хрещеника, і замінюють йому справжніх батьків, якщо з ними (не дай Бог) що- небудь трапиться. Так, ми довго чекали хресного батька (він все у відрядженні був) і коли, нарешті прилетів, був дуже застуджений (чхав, кашляв, тем-ра 38,3) - хотіли вже знову скасовувати, але батюшка благословив, і з сином нічого не сталося (йому півроку було), хоча весь обряд хресний тримав його на руках. А Петруша в церкві навіть не пискнув, і в купелі, куди його батько тричі як слід з головою занурив.
    Так що не знаю, але поганого в цьому точно немає. А коли дитина виросте - сам вирішить, у що йому вірити.
    Тера
  • А чому б вам його не обрізати і не посадити вивчати Тору?
    Пережитки середньовіччя потрібно в собі зживати, видавлювати по краплі.
    У першій "Мумії" персонаж був один, у якого на шиї висіли розп'яття, могендоуд, півмісяць кельтський хрест, індіанський амулет і т.д. - у нього теж принцип був "а раптом так буде краще".
    Загалом, я на боці вашого тата - виросте, сам вирішить.
    Жданова Наталія
  • Я вважала точно також як ви, але перша дитина дуже сильно в 1 міс. захворів і я тоді зареклася, що якщо все буде гаразд, буду хрестити. Все обійшлося і змінити даного собі слава я не змогла. Дочка хрестили просто тому, що відчули що хочемо. У перший раз мені сказали, що мати повинна бути якомога далі від церкви - так краще. А другий - я стояла поруч і навіть брала на руки кілька разів. У певні моменти батюшка говорив, що б я передала дитини хресної.
    Ма-ма
  • Ми хрестили дитину в 7 місяців, на початку минулого літа. Я сама хрещена, тато наш у той момент був нехрещений і тому стояв у сторонці (але в церкву його безперешкодно пустили). Я стояла рядочком на випадок раптової істерики. Але дитині обряд дуже сподобався, він сміявся на всю церкву. Батюшка сказав, що це хороший знак. А тато наш раптом у цю зиму охрестився у 33 роки-то. Напевно, час прийшов. Для мене особисто ніяких сумнівів не було - хрестити однозначно, хоча я до церкви майже не ходжу.
    Джу
  • Не скажу, що я переконана атеїстка або переконаний віруюча людина, швидше коливний. Дітей своїх похрестили, думаю, що це правильно. Але теж з чоловіком сперечалися, він сказав, що якщо я сама не ходжу до церкви, то навіщо хрещу дітей? Не знаю, в глибині душі напевно все-таки знаю, що саме це - вірний шлях, в усякому випадку я буду рада, якщо мої діти будуть вірити, а поки я зробила те, що на мою думку повинна, а виростуть вони - самі вирішать, чи йти їм у віру.
    Річ-в-собі
  • Я хочу, щоб мій син був під захистом Бога . А не просто так собі дитина. І мав ангела-охоронця і святого покровителя. Ми не такі побожні, як було б добре , але намагаємося жити за біблійними принципами. І тому питання хрестити - не хрестити - просто не виникало. Чекали хорошого моменту. А от була в мене дуже віруюча колега, але з християн-сектантів. Чи то адвентістка, чи то п'ятидесятниця, у церкві їх спеціальної днювала й ночувала. І виховувала дочок побожними у своїй вірі. І все б нічого, але віра та не сприймає хрещення взагалі, а "представляють Бога" дітей мало не повнолітніми. Ось так і ростуть їхні діти "як трава при дорозі", без святого покровителя, взагалі не зрозуміло як і навіщо.
    Не думаю, що хтось проти буде Вашої присутності. Важливо, щоб хресні батьки були хрещені, а кровні батьки - при хрещенні їх справа взагалі ніяке.
    oh3harriette
  • Так народ, розповідаю, як було. Я не хрещена, чоловік - хрещений, хрестили малого, коли йому було 8 міс. в Єлоховському соборі (м. Бауманська). Були присутні я, чоловік , і хресний, хрещена не змогла приїхати, її просто записали. На рахунок того, що я не хрещена, поп сказав, що коли прийде час - тоді прийдете хреститися. Мені не можна було тільки заходити в зону хрещення (у Елоховке вона відгороджена ажурною кованою решіткою ). Безпосередньо в зоні хрещення стоять батько дитини і хресні. Ми були в звичайну суботу за розкладом хрещення, було всього три христитиме (2 малюка і один дорослий).
    А з приводу чому хрестили, не знаю, напевно так треба було. .
    Ленchik
  • Переконувати нікого не треба! В це треба вірити! З усіх питань краще проконсультуватися у храмі! Ми свою дівчинку хрестили на 40 - й день!
    Дорога (Катенок 1год +2 міс.)
  • Я свою дитину хрестила місяці два тому, коли їй було 2,7. Сама я хрещена, а чоловік ні. Крім того, весь цей час, починаючи з народження дитини, чоловік активно перешкоджав хрещенню. Були довгі суперечки, сварки, умовляння, але "наші"-таки перемогли. Я теж була присутня під час хрещення, а тато наш демонстративно був відсутній. На рахунок того, чи можна дитину хрестити вперед матері, важко відповісти. Якщо у вас є можливість задати це питання батюшки при особистій зустрічі, то скористайтеся ним. Я, оскільки в церкву практично не ходжу, задавала питання, що цікавлять мене питання через інет (знайшла сайт якогось православного монастиря , задала питання і отримала відповідь, правда, в лаконічній формі, але по суті).
    таточку
  • Збираємося це зробити ближче до літа. ІМХО потім дитя сама вирішить, як ставитися до хрещення, але особисто для мене - це треба.
    Detka
  • Ми Сашку хрестили в рік ... Мені важко пояснити причини свого рішення, але впевнена я, що краще - хрестити ... а пояснити не можу. З приводу присутності мами. У нас тато не був присутній - не зміг. А я була. І, звичайно, хресні батьки повинні бути ... Рекомендую домовитися про індивідуальний хрещенні. Все-таки, коли одночасно 20 осіб - це, ІМХО, не дуже добре.
    Евра
  • Я свою хрестити буду, а то родичі потихеньку насідають, та й не завадить це. Сама я хрещена, але не можу сказати, що завзято віруюча. Тато наш теж каже, мовляв виросте сама похреститися якщо захоче, але особливо не наполягає - типу давай похрестили якщо хочеш. Так що влітку будемо хрестити.
    Томік
* **

Чи треба хрестити
У мене така проблема, ну або не проблема, а так питаннячко: ми з чоловіком нехрещені, у мене тато був партійний працівник, а раніше самі знаєте - за зв'язку з церквою відразу партквиток на стіл. Так ось - хрестити нам дитину, або треба спочатку похреститися самим? Уявляю картину: хрещення мого 30-річного чоловіка вагою 92 кг, з уже досить помітною лисиною. А кажуть, що після хрещення діти стають спокійнішими, правда?
7.5.2002 Єгорова Юлія

  • Чому ні?! Я хрестилася, коли мені було 11 років, а разом зі мною і моя мама , а їй на той час вже 37 років було! Ну і що, що не немовля вже!
    Tanyechka
  • Хреста всі, чому б і ні? Гірше вам від цього не буде однозначно. Чи буде краще?
    Ель
  • при хрещенні людина дає Богу певні обіти. Доросла людина їх в змозі дати цілком усвідомлено, знаючи і віддаючи собі звіт, на що він йде. Тому дорослому воспріємник (хрещений) не обов'язковий. Дитина ж сам принести такі обітниці не може. За нього це робить воспріємник, який з цього моменту бере на себе відповідальність за те, щоб дитина виросла у вірі.


    Можна уявити собі ситуацію (наприклад, якщо народжується ослаблений немовля, і мати-християнка змушена сама охрестити його прямо в пологовому будинку мирянських чином), коли робиться виняток, і дитина хреститься без восприемника (ів), але в ситуації Юлі, коли батьки самі ще не є християнами, боюся, що хрещення залишиться лише гарним обрядом, а Таїнство так і не відбудеться, якщо поряд не буде людини, який буде постійно молитися за дитину, навчати його основам православної віри, виховувати як християнина. У цьому випадку, може, краще і почекати, якщо не до свідомого вибору дитини, то, принаймні, до тих пір, поки батьки самі не прийдуть до віри (не просто хрестяться, а саме воцерковився). Тоді, Бог дасть, з'являться і православні друзі, які зможуть стати гідними хрещеними.
    Томасіна

  • похреститися самим, грунтовно підготувавшись до цього кроку, треба, ІМХО ...
    Тільки, будь ласка, дорогі мої, не схиляйтеся щодо дитини до позиції "нехай сам вирішує"! !
    Мене завжди дивує позиція деяких батьків "Нехай вирішує сам "...
    Ті самі чудові й відповідальні батьки з моменту народження дитини вирішують за нього ВСЕ: що йому є, де йому жити, який одяг носити, в якій дитячий сад ходити, в якій школі вчитися, і так далі, і тому подібне. Коли ж мова заходить про найголовніше, раптом з'являється якась надумана демократія: ось підросте і сам вирішить. Ні вже, краще надайте дитині самій вирішувати Тобто йому морквяні котлетки, корисні для здоров'я, або одні шоколадки! Або гуляти без шапки і рукавиць дозвольте в холодну погоду. Ну, простудиться, полікуєте, ніс витрете, нічого. А якщо в ті самі 16-18 років раптом виявиться, що їхня дитина потрапила в секту , або сатаніст, або ще щось, тоді вже пізно буде плакати і ридати. Святе місце порожнім не буває, що-небудь, та займе його.
    Нехай батьки ці оглянуться навколо, в якому світі ми живемо, що лізе на нас і наших дітей з усіх дір.
    При хрещенні дитина отримує Ангела Хоронителя ... МАТИ і всі інші родичі отримують можливість не лише молитися за нього, але і просити СОБОРНОЇ молитви.
    Щодня, в кожному православному храмі, за хрещеного людини моляться МІЛЬЙОНИ людей (коли вимовляється: "і всіх православних християн ":-)...
    Саме тому я не змогла тягнути з хрещенням свого сина більш 40 днів (втім, сама-то я була охрещена приблизно в такому ж 40 - денному віці)!
    Інанна
  • Кать, але ж хрещення в дитинстві не рятує від різних гидот, сатанізму і т.п. Це стосується тільки тих сімей, в яких дитина в Надалі отримує належне виховання у вірі. А зараз адже сама знаєш як.
    Kora
  • Якщо мій син не любить морквяні котлетки, то примушувати не буду. А щодо школи - я в четвертий класі перевелася в іншу школу, мама не перешкоджала. До цих пір вважаю, що це мудро. Щодо "свято місця". Ми з двоюрідною сестрою хрестилися разом. У результаті: В Бога вірю, християнство не визнаю, сестра - була в свідках Єгови, кришнаїти, зараз ще щось. Хрест в дитинстві нічого не вирішує. ІМХО.
    Бистрова
  • Якщо батьки справді вірять, то й дитині постараються прищепити віру з дитинства . Для цього і хрестять. Інанна, як я розумію, це мала на увазі. А Ви свою дитину хрестити не будете?
    Kuzya
  • Я б не стала, а чоловік хоче . Вирішили почекати років до 5. Якщо до того часу чоловік зможе дітю щось розповісти про Бога, церкви і хрещення, то будь ласка, а якщо ні, то це безглуздо.
    Бистрова
  • Я теж прихильниця хрещення у дорослому віці ось з якої причини - вважаю, що хреститися і отже отримати Духа Святого можна ТІЛЬКИ після покаяння, що в дитинстві зовсім неможливо ....
    Kora
  • Невже не хочеться свою дитину убезпечити від "різних напастей"? Ну, хоч теоретично?
    Kuzya
  • Фактом хрещення - навряд чи (ІМХО). Я вважаю, що Господь піклується про мою дитину з народження .... А "теоретично", адже це компроміс, правда? Всі ми знаємо, що практично всі діти хворіють, потрапляють в різні історії, набивають гулі - кожен по своєму.
    Kora
  • Так, але все-таки ... А може бути мені так спокійніше? Я взагалі-то нікого не засуджую,
    Kuzya
  • З одного боку спокійніше, звичайно. А з іншого адже у багатьох людей потім, якщо щось трапляється, хвороба чи ще щось, що буває З УСІМА, прослизає думка : "Як же так? Я ж все передбачив? І з Богом домовився!?"
    Kora
  • Так, у моєї подруги помер син 12 років. І вони звинувачують і Бога , в тому числі. Не знаю, на цю тему можна багато міркувати, тільки чомусь не хочеться.
    Kuzya
  • Ви не маєте рації! Хрещення - це позбавлення від первородного гріха, для початку ...
    ЩО значить, у Вашому розумінні, "отримати Духа Святого "?...
    Інанна
  • Тоді б всі хрещені люди перестали б бути грішниками ? Я ось хрещена, але грішницею бути не перестала від цього ..., хоча й намагаюся ... І не знаю нікого без гріха. А поспілкуватися оччч цікаво було б. І не тому, що в суперечках народжується істина (хм), а тому, що у нас схоже різні погляди, отже можна багато для себе нового і цікавого дізнатися ....
    Присутність в людині Духа святого - це те, що відрізняє віруючої людини від невіруючого, свідоцтво про те, що ця людина вступив в завіт з Богом ...
    Kora
  • А що таке соборна молитва? Розкажіть будь ласка.
    Шамаханська
  • Соборна молитва ...
    На кожній літургії батюшка неодноразово перераховує в молитві всіх особливо шанованих святих, Патріарха, церковний причт, і всіх православних християн. Це відноситься до будь-якого православного християнина, без всяких "купюр"! І це відбувається щодня, і буде відбуватися ЗАВЖДИ ... за нас (за Вас) моляться православні усім світом, Соборна ...
    Інанна
  • У мене чоловік як раз на 30 років і хрестився - перед нашої весіллям, мужчинка теж не з дрібних - за 100 кг, і дітей ми хрестили за спільною згодою
    Лелька
  • У нас багато хто так хрестилися - одночасно, але дорослим потрібна для цього підготовка (моя думка і нашого батюшки) і просто так, з бухти-барахти не варто. А взагалі можна в будь-який час, і вага вже тут зовсім не причому, головне - вірити.
    rijik
  • Ви знаєте, ми свого хрестили коли йому було 2 місяці. Не сказала б що він сильно змінився. Водохреща має бути обов'язково хрещені, а батьки не важливо. Хоча можна й самим спочатку похреститися.
    twety
  • А ми хрестилися в 3 місяці, і я не капельки не шкодую. Після хрещення таке враження у мене склалося, що про мою крихті стала піклується не тільки я, але і синулін ангел охоронець. Саму мене хрестили в 12 років. У хрещенні немає нічого особливо поганого або хорошого, просто на душі стає трохи спокійніше,
    kl-jane
  • Хрестять звичайно, якщо батьки нехрещені, важливо щоб хресні були хрещені. Особисто я дуже багато бачила людей, які хрестяться у віці дуже похилому, і важливо щоб Ви прийшли до цього самостійно, а не тому що треба. У мене батьки не хотіли мене хрестити, я сама наполягла в 12 років. А свого сина я похрестили в 4 міс., він у мене взагалі-то спокійний, але я чула що існує така думка:.
    Kalina
***
  • Перш за все подумайте про те, що процедура хрещення - це знущання над дитиною. А по друге - ви не залишаєте йому право вибору, не знаючи віри, він входить в неї, ви нав'язуєте свою позицію нетямущий створення. Це абсурдно. Моя позиція - виросте і сам вирішить. Раптом, протестантські канони будуть йому ближче?
    29.4.2003 ПРО
  • Одягати йому шапку і рукавиці в мороз, стрибати йому з 20-го поверху, палити чи йому анашу - нехай САМ вирішить?
    А раптом він вирішить, по необізнаності, що йому канони Сатаністи будуть ближче?
    Або, наприклад, ваххабітів .. . і він вважатиме своїм обов'язком податися в шахіди, підірвавши разом із собою кілька десятків людей ?...
    Інанна
  • Не плутайте божий дар з яєчнею, або для Вас рукавиці і хрещення - одне і теж? Віра - це моральний вибір , розумієте? Хто має бути усвідомленим. речі, в 20 років, наприклад, він зможе вже сам вирішувати, одягати йому рукавиці, також як і вибирати віру.
    Курити анашу, на мій погляд, якщо й починають, то пізніше. І вже повірте, мила мама, він дійсно вирішить це САМ, Вас не запитає. Також як і стрибнути з 20-го поверху він може і в 16 років. І з Вами не порадиться.
    2) Вам повинно бути відомо, що сатаністами стають навіть ті, хто були в дитинстві хрещені. Це ще нікому не заважало. А Ваш обов'язок як освіченої людини - просвітити дитини в питаннях історії релігій, причому як православної, католицької, протестантської, так і (не падайте) мусульманської, і навіть буддистської. Висновки робіть самі.