За кордон - з дитиною: юридичні аспекти.

Як відомо, подорож є дуже приємним заняттям. А подорож з дитиною - подвійно приємним. Але набагато більш важким. І у батьків, які планують відпочинок поза меж Росії, відразу виникає багато питань щодо того, які документи потрібно оформляти для безперешкодного виїзду дитини за кордон.

Пред'явіть паспорт!

Відповідно до російського законодавства, виїзд як дорослих, так і дітей з Росії здійснюється за дійсними документами, що посвідчують особу громадянина за межами Російської Федерації. Для дорослих таким документом є закордонний паспорт. Що стосується дітей, особливо зовсім маленьких, то до тих пір, поки діють закордонні паспорти старого зразка, законом надається певна свобода вибору: можна або вписати малюка в паспорт батька (батьків), або зробити йому власний паспорт.

Розглянемо детальніше обидва ці варіанти. Отже, маленьку дитину можна вписати в паспорт старого зразка (паспорт без біометричних даних *) одного з батьків одночасно з оформленням паспорта дорослого або ж у вже діючий паспорт. До шестирічного віку для цього навіть не потрібно малюнок малюка. Однак якщо дитині виповнилося шість років і він вписаний в батьківський закордонний паспорт, то в паспорт слід вклеїти його фотографію.

Необхідно пам'ятати, що в цьому випадку з малюком за кордон зможе виїжджати тільки той батько, у чий паспорт він вписаний . Ні бабусі, ні дідуся, ні інші родичі просто-напросто не зможуть узяти малюка з собою. У паспорт інших родичів, крім батьків, вписувати дитини заборонено законом. Тому якщо ви плануєте поїздки вашої дитини не тільки з вами, але і з іншими близькими, краще зробити дитині свій власний паспорт.

Власний закордонний паспорт на дитину може бути оформлений відразу після його народження. Тобто навіть немовлята мають право виїжджати в іншу країну за своїм особистим документом, що посвідчує їх особу. Паспорт видається за письмовою заявою законного представника дитини - будь-якого з батьків, опікуна чи усиновлювача. Бабусі, дідусі та інші родичі не мають права подавати документи на видачу паспорта вашому малюку, оскільки не є його законними представниками. Аплікаційну форму слід подавати до федерального виконавчий орган влади, уповноважений на здійснення функцій з контролю та нагляду у сфері міграції; іншими словами, необхідно звертатися в паспортно-візову службу органів внутрішніх справ за місцем проживання законного представника дитини. Анкету встановленого зразка батькові необхідно заповнювати як на видачу власного закордонного паспорта, але не в двох примірниках, як на дорослого, а тільки в одному, при цьому ніякого засвідчення у відділі кадрів на роботі у цього батьків не потрібна. І тільки у відповідній графі робиться вказівка ??на видачу паспорта дитині: "Прошу видати паспорт моєї дитини". Бланк заяви можна взяти безпосередньо в паспортно-візової служби або ж роздрукувати з Інтернету. Припустимо заповнення заяви як від руки (друкованими літерами і без яких би то не було виправлень і помилок), так і з використанням інших друкувальних пристроїв (наприклад, комп'ютера). Якщо у вас кілька дітей і ви плануєте робити їм паспорти, то заяви заповнюються окремо на кожну дитину.

Оформлення паспорта на дитину за місцем проживання зазвичай займає два-три тижні, але в жодному разі не повинно перевищувати одного місяця . Якщо батьки або дитина прописані в одному місті, а проживають в іншому, то отримати паспорт можна за місцем перебування, але процедура оформлення займе близько 4 місяців з дня подачі документів, тому що в паспортно-візовий столі будуть робити запит за місцем прописки і більш ретельно перевіряти документи. Але на практиці ці строки можуть подовжуватися в залежності від сезону і кількості поданих заяв (перед новорічними канікулами і літніми відпустками звичайно спостерігається наплив бажаючих оформити закордонний паспорт). За наявності документів, що підтверджують обставини, пов'язані з необхідністю термінового лікування дитини і потребують виїзду за межі нашої країни, термін оформлення паспорта не повинен перевищувати 3 робочих днів з дня подачі заяви та всіх документів.

Присутність самої дитини при отриманні закордонні паспорти старого зразка не потрібно. Оскільки малюк сам ще не вміє писати, в паспорті ставиться прочерк в тому місці, де має стояти підпис його власника. Для того щоб отримати вже оформлений паспорт на маленьку дитину, батькові необхідно мати з собою свій російський паспорт та свідоцтво про народження малюка.

За останнім словом техніки

В даний час все частіше говорять про те, що незабаром видача паспортів старого зразка припиниться і виїзд за кордон здійснюватиметься по закордонному паспорту нового покоління, тобто за паспортом з вбудованим мікрочіпом. У зв'язку з цим виникає багато питань, оскільки такого роду паспорти з'явилися в нашій країні відносно недавно: ще не в усіх містах є необхідне обладнання та технічна база для їх оформлення. Тому поки дійсними документами є паспорти і старого, і нового типу. Що стосується біопаспорт, то він на вигляд не дуже відрізняється від старого. Звертає на себе увагу лише те, що сторінка з фотографією власника розміщена не в кінці паспорта, як було раніше, а на початку. У цю фотографію вбудований чіп, де міститься графічне зображення обличчя та текстова інформація лицьового боку паспорта.

Для оформлення паспорта нового покоління необхідно мати з собою заповнену анкету в одному примірнику з наклеєною фотографією, свідоцтво про народження дитини, вкладиш про громадянство та їх копії, а також оригінали і копії тих сторінок паспортів батьків, які містять важливу інформацію, та квитанцію про оплату держмита. Треба зазначити, що оформлення паспорта буде коштувати дорожче із-за збільшення вартості бланка документа, який виготовляється тільки на фабриці Гознак. Так, на дитину розмір мита становить 500 рублів. Фотографію на чіп роблять безпосередньо під час прийому документів, тому присутність дитини обов'язково. Крім того, в найближчому майбутньому в біопаспорт будуть додавати дактилоскопію і зображення райдужної оболонки очей, і тоді він повністю буде виправдовувати свою назву, оскільки міститиме інформацію про фізіологічні особливості людини.

Новий паспорт з биочипом має таку особливість, що в нього не можна вписати вашої дитини, оскільки мікрочіп містить електронну інформацію тільки про одну людину - безпосередньому власника паспорта. Тому вибору у батьків не буде: дитина в обов'язковому порядку повинен буде мати свій паспорт.

Слід пам'ятати про те, що до закінчення терміну дії закордонного паспорта колишнього зразка їм можна спокійно користуватися. Проте деякі країни, наприклад США, Канада і Великобританія, вживають підвищених заходів безпеки при в'їзді на їх територію іноземців. Тому можуть виникнути складнощі на кордоні даних держав, якщо використовується паспорт без вбудованого чіпа. Але якщо ви плануєте поїздки з дитиною в інші країни, то робити новий паспорт до закінчення терміну дії старого немає сенсу.

Для безперешкодного виїзду

Тепер поговоримо про те, які документи потрібні безпосередньо при виїзді дитини за кордон. Відповідно до розпорядження Прикордонної служби ФСБ Росії, всі неповнолітні діти при виїзді з Росії в країни СНД і далекого зарубіжжя в супроводі батьків повинні мати документ, що підтверджує спорідненість із батьками або іншими законними представниками (свідоцтво про народження або про усиновлення). Це правило поширюється як на тих дітей, у яких є свій паспорт, так і на тих, хто вписаний в паспорт батька.

Якщо дитина їде в подорож з одним із батьків, то на кордоні у вас можуть зажадати нотаріально завірена згода іншого з батьків на виїзд дитини із зазначенням строку виїзду та місця передбачуваної поїздки. У принципі прикордонники не повинні цього робити. Але стаття 20 Федерального закону "Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію" допускає двояке тлумачення. У ній сказано лише про необхідність дитині мати згоду обох батьків у тому випадку, якщо він подорожує один. Але при цьому замовчується питання про виїзд дитини з одним з батьків.


У зв'язку з цим на контрольно-пропускному пункті часто вимагають таку згоду. Звичайно, ви маєте право взяти з собою закон і доводити свою правоту, але розгляд може затягнутися, і ви можете спізнитися на літак або вас висадять з поїзда. Природно, ви можете звернутися до суду, але поїздка щось спізниться, і відпочинок буде зіпсований. На жаль, такі випадки не рідкість. Тому можна порадити все-таки зробити таку згоду на виїзд дитини. При цьому навіть якщо батьки розірвали свій шлюб, добре б мати згода другого з батьків, оскільки розлучення не означає позбавлення батьківських прав. Дозвіл на виїзд дитини від другого батька оформляється тільки по справжнім документами (копії не приймаються). Якщо передбачається кілька поїздок разом з дитиною, то треба оформляти згоду на певний термін, протягом якого плануються поїздки. Якщо ви вивозите малюка з Росії на термін, що перевищує три місяці, то згода другого з батьків має бути завірене органами опіки та піклування за місцем проживання дитини.

Документи, необхідні для оформлення закордонного паспорта
Крім заяви необхідно надати пакет документів, що включає в себе, по-перше, свідоцтво про народження дитини та його копію (нотаріального завірення копії не потрібно), по-друге, у випадку, якщо у вас свідоцтво про народження старого зразка і на ньому немає штампу про громадянство, вкладиш, який свідчить про належність до громадянства Російської Федерації, та його копію, по-третє, чотири фотографії дитини встановленого зразка (в будь-якій фотостудії знають формат фотографії на закордонний паспорт на матовому папері з овалом внизу), по-четверте, російський паспорт батька з його копією (без нотаріального засвідчення), і нарешті, квитанцію про оплату держмита в розмірі 200 рублів.
Якщо ви одночасно робите паспорт дитині і собі, то необхідно надати ще й копію трудової книжки, завірену у відділі кадрів за місцем роботи. Слід пам'ятати, що у разі перебування матері в декретній відпустці їй все одно слід запевнити свою трудову книжку у відділі кадрів на своїй роботі. Якщо ж у цей момент батько, оформляє паспорт на маленьку дитину, взагалі ніде не працює, то дані трудової книжки може запевнити співробітник паспортно-візової служби органів внутрішніх справ, який приймає заяву. Якщо молода мама є студенткою і ніде не працює, то їй слід принести довідку з місця навчання та копію студентського квитка.

При юридичному відсутності другого батька згоди на виїзд дитини за кордон не потрібно, і його вже точно не будуть питати при проходженні паспортного контролю. Під юридичним відсутністю мається на увазі, наприклад, визнання другого з батьків безвісно відсутнім. Так, батько дитини, як і будь-який громадянин Російської Федерації, може бути за заявою зацікавлених осіб (наприклад, матері дитини) визнаний судом безвісно відсутнім, якщо протягом року в місці його проживання немає відомостей про місце його перебування. При неможливості встановити день одержання останніх відомостей про відсутнього початком визначення терміну для визнання безвісної відсутності вважається перше число місяця, наступного за тим, в якому були одержані останні відомості про відсутнього, а при неможливості встановити цей місяць - перше січня наступного року.

Іншим прикладом юридичного відсутності може служити відсутність запису про другий з батьків у свідоцтві про народження малюка. При перетині кордону батькові з дитиною в цьому випадку необхідно мати з собою один з наступних документів, що підтверджують дане положення справ: материнську книжку (книжку матері-одиночки); свідоцтво про смерть другого з батьків; документ про позбавлення другого батька батьківських прав; судове рішення про неможливість визначити місцезнаходження другого з батьків; документ з міліції про те, що другий батько знаходиться в розшуку.

Але іноді бувають випадки, коли другий батько виступає проти виїзду дитини за межі нашої країни. Заява про таке незгоду батько подає до органів внутрішніх справ за місцем проживання. Разом із заявою в папку документів треба покласти документ, що засвідчує особу заявника (паспорт) та нотаріально завірені копії документів, що підтверджують батьківські права щодо дитини. В іншому випадку заява не буде прийнято до розгляду.

Найчастіше проти виїзду малюка за кордон виступають батьки, які пройшли через розлучення. У разі, якщо другий з батьків заявить про свою незгоду на вивіз малюка за межі Росії, питання про можливість виїзду дитини вирішується в судовому порядку. Для того щоб заперечити цей факт, до суду треба представити докази того, що ви дійсно зверталися до другого з батьків з проханням про оформлення згоди. Тому якщо ви перебуваєте в розлученні з чоловіком, то для отримання згоди на виїзд дитини краще направити йому рекомендований лист з повідомленням про вручення.

Згода на виїзд найчастіше запитують у батьків, чиї прізвища не збігаються з прізвищем дитини. Також це потрібно для отримання шенгенської візи в посольстві - в цьому випадку добре б мати 2 примірники згоди: один ви віддасте в посольство, а другий залишите на всяк випадок для прикордонконтролю. Нагадаємо, що шенгенська віза - це віза країни, яка входить до числа країн - учасниць Шенгенської угоди **. За наявності візи однієї з таких країн можна в ту ж поїздку без отримання іншої візи відвідати інші держави - підписали Шенгенську угоду про безвізовий в'їзд.

Для країн, відвідування яких можливе лише за наявності візи, слід отримати візу і на дітей, навіть якщо вони вписані в батьківський паспорт. При оформленні шенгенської візи для таких країн, як Греція, Фінляндія. Іспанія, Італія та інші, в консульствах цих держав обов'язково зажадають свідоцтво про народження дитини (оригінал і нотаріально завірену копію), закордонний паспорт, а у разі, якщо дитина виїжджає тільки з одним батьків або іншим законним представником, - і нотаріально завірена згода іншого батька на поїздку малюка. Багато посольства не видають візу, якщо термін дії паспорта складає менше півроку. А документи на новий паспорт можна здавати за шість місяців до закінчення старого, але не раніше. Але як виняток вам можуть дати новий паспорт, якщо у старому закінчилися сторінки для віз або він зіпсований. Для цього треба звернутися із заявою про видачу нового паспорта у паспортно-візову службу за місцем проживання.

У держави, з якими Російська Федерація уклала міжурядові угоди про безвізові поїздки, діти можуть виїжджати за свідоцтвом про народження з доданим до нього вкладишем про громадянство. До таких країн належать деякі держави, що входять в СНД: України, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан і Республіка Білорусь. Для виїзду в інші країни СНД дитині необхідно мати свій паспорт або бути вписаним в паспорт батьків. Згода на в'їзд дитини в іншу країну від другого з батьків не потрібна.

При відсутності документів, що дають право на перетин кордону, пасажир не допускається на територію суміжної держави, а при користуванні залізничним транспортом висаджується з поїзда.

Зазвичай всю інформацію про те, які документи вам необхідно брати в поїздку на себе і на дитину, можна отримати в туристичному агентстві при бронюванні відповідного туру. Але якщо ви вже оплатили поїздку і при цьому вам не повідомили, які документи необхідно брати з собою, через що ваш відпочинок був зірваний (наприклад, вас не випустили з країни через відсутність свідоцтва про народження дитини або зняли з поїзда із- за відсутності вкладиша про громадянство), то ви маєте право пред'явити претензію турфірмі за ненадання необхідної інформації та вимога про відшкодування збитку. Ці відносини регулюються Федеральним законом "Про захист прав споживачів".

Важливо пам'ятати і про те, що дуже часто маленьким дітям надаються різного роду знижки при переїздах і перельотах. Так, при внутрішніх перельотах над територією Російської Федерації одна дитина у віці до 2 років перевозиться безкоштовно, при міжнародних перевезеннях - зі знижкою, але без надання дитині окремого місця.