Папуги-нерозлучники.

Особливості поведінки

У тропічній Африці, на Мадагаскарі і на кількох довколишніх островах живуть папуги-нерозлучники. Так їх назвали тому, що вважалося, ніби у разі загибелі одного з пари папужок вмирає і інший від нестерпної печалі. Це всього лише зворушлива казка.

У клітці нерозлучників можна утримувати і поодинці, проте для неприручений птиці такий спосіб життя не підходить.

нерозлучники властива міцна взаємна прихильність самця і самки . Вони постійно тримаються удвох, ніколи не віддаляючись від партнера далі меж чутності голосу. Разом літають за кормом і на водопій. Разом відпочивають, тісно притулившись пліч-о-пліч і ніжно перебираючи один у одного пір'ячко. Нерозлучно папуг у природі не обмежується контактами тільки з одним птахом, їм важливо перебувати поблизу родичів. Втім, стайня спосіб життя не виключає сварок і бійок з сусідами. Коли таке трапляється, одна з птиць просто летить на іншу гілку і, трохи згодом, повертається на колишнє місце, наче нічого не сталося. В обмеженому просторі клітини або вольєри групі нерозлучників складно ужитися без конфліктів.

Чудова прихильність партнерів один до одного відображена в науковій назві цих папуг - Agapornis (від грецького agapein - любити і ornis - птах). Англійці називають нерозлучників love birds (закохані птиці).

Відомо шість видів нерозлучників: чорнокрилі, рожевощокий, очковий, оранжевоголовий, зеленоголовий (ошейніковий) і сероголовий. Зовні вони досить схожі: невеликих розмірів (приблизно з горобця або зі шпака), кремезні, з відносно великою головою, сильним дзьобом і дуже коротким хвостом, довжина якого ледь дорівнює половині довжини крила. Оперення переважно зелене. Гніздяться в дуплах, деякі види - у гніздах Ткачик, в тріщинах скель і термітниках.

Більшість видів нерозлучники, на відміну від інших папуг, не будує гнізд, а просто відкладає яйця на дно дупла. Є види, які плетуть округлі гнізда в укриттях або роблять тільки підстилку. Пристроєм гнізда займаються самки, у них дуже цікавий ритуал транспортування травинок, тонких гілочок і смужок кори. Пташка засовує дзьобом будівельний матеріал між пір'ям хвоста, задньої частини спини або шиї і летить з вантажем «за плечима» до вибраного для гнізда місця. Непосвяченому спостерігачеві здається, що папуга прикрашає і подовжує свій непоказний хвостик! Самець лише супроводжує самку в пошуках матеріалу, а іноді навіть заважає їй, витягаючи з пір'я стирчать на всі боки травинки ... Очковий нерозлучники виняток: самки переносять гілочки і стеблинки у дзьобі.

На своїй жаркої батьківщині нерозлучники ніколи не летять далеко від води. Годуються різними ягодами та дрібними насінням, відшукуючи їх на землі, деревах і чагарниках. На відміну від інших папуг їжу не підносять лапкою до рота. Дуже рухливі, спритно лазять і бігають по гілках, допомагаючи собі дзьобом. Літають швидко, видаючи в польоті різкий крик. Рожевощокі нерозлучники охоче тримаються біля поселень людини. Нальоти їх зграй на поля з дозріваючими злаками приносять шкоди місцевим жителям.

Невеликі розміри, краса оперення, милий вигляд, здатність розмножуватися в кімнатних умовах - усім цим нерозлучники привабливі для любителів птахів. Правда, дорослий нерозлучники повністю ручним ніколи не стає і не піддається навчанню. Але штучно вигодувані пташенята, взяті з гнізда незадовго до вильоту, сильно прив'язуються до вихователя - мабуть, більше, ніж хвилясті папужки.

Крики нерозлучників - пронизливе дзвінке «цит-цит-цит -цит »і подібні різкі,« гострі »звуки. Пташки, як правило, часто перегукуються. Людям, чутливо реагує на шум, слід селити нерозлучників в окремій кімнаті або вибирати інших пернатих вихованців.

Різноманіття видів

Найменший представник роду - нерозлучники сероголовий, що мешкає на Мадагаскарі, Занзібарі, Коморських островах, Реюньйоні і Маврикії. Забарвлені пташки скромно: у самця голова, шия і верх грудей світло-сірі, решта оперення зелене. Самка вся жовтувато-зеленого кольору. Дзьоб сірий, маленький і дуже акуратний.

Оранжевоголовий (червонолиций) нерозлучники трохи більший і дуже гарний: на загальному смарагдовому тлі оперення виділяються блакитне надхвістя і червона (у самки - помаранчева) « маска », яка доходила до тімені, очей і грудки. Маску доповнює маленький яскраво-червоний дзьоб. У неволі міститься рідко. Цей вид має велику область поширення: від Гвінеї на схід до півдня Судану і Уганди, на південь - до Анголи; селиться в савані, уникаючи суцільних лісів. Самка для будівництва гнізда вибирає термітник, де вигризає тунель до 30 сантиметрів завдовжки, що закінчується гніздовий камерою. Дно камери вистилає листям і шматочками кори. Розводити в клітинах червонолиций нерозлучники неможливо: птахи потребують відповідного місця для кладки яєць. У вольєри для будівництва тунелю кладуть стос пресованого торфу або наповнений торфом маленький бочонок з просвердленими отворами.

У клітках і вольєрах найчастіше містять рожевощокого нерозлучники. Це гарний, порівняно великий папужка: важить 43-50 грамів, довжина тіла 16-17 сантиметрів, з них 4,5-5,5 сантиметра припадає на хвіст. У забарвленні оперення переважає трав'янисто-зелений колір, нижня частина спини і надхвістя блакитні, боки голови, горло і грудка червонувато-рожеві, а чоло і оперення над очима - яскраво-червоні. Дзьоб солом'яно-жовтий із зеленуватим кінчиком. Іноді рожевий колір у самок виражений слабше, а лобне червона пляма меншого розміру. Пташенята, що покинули гніздо, легко відрізняються від дорослих більш темною, непоказною забарвленням. Дзьоб у них спочатку чорний, починає світлішати від кінчика до основи, до трьох місяців стає повністю світлим. Червона смужка на лобі з'являється до кінця четвертого місяця життя, коли відбувається перша для пташки зміна оперення. Забарвлення дорослих молодь набуває у віці приблизно восьми місяців.

Виведено багато колірних варіацій рожевощокого нерозлучники: синіх, строкатих, палевих, жовтих, оливково-зелених, білих, сірих.


У Європу рожевощоких нерозлучників вперше завезли в 1860 році, а в 1869-му в Берлінському зоопарку був отриманий приплід. В даний час це така ж одомашнена птах, як і хвилястий папужка.

рожевощокі нерозлучники активно захищають свою територію. У період розмноження вони можуть навіть покусати господаря. Їх краще розводити парами в окремих клітинах.

Очковий нерозлучники, що населяє центральну частину Східної Африки, підрозділяється на чотири підвиди, загальними рисами яких є яскраво-червоний дзьоб і широке біле кільце голої шкіри навколо ока. У Чернощеков підвиду червоно-помаранчеве горло, темно-рудий верх голови, а лоб, щоки і потилиця - чорно-коричневі. Клубнічноголовий нерозлучники має червонувато-помаранчеві щоки, горло і верх голови. Надхвістя у цих підвидів зелене, у двох інших - бруднувато-синє. Масковий нерозлучники відрізняється майже чорною головою, жовтої шиєю і грудьми. У нерозлучники Фішера лоб червоний, щоки і горло червоно-помаранчеві, грудка оранжево-жовта, задня частина голови коричнево-жовта. Ці підвиди можуть схрещуватися між собою, даючи плідне потомство проміжної забарвлення. Фішерови і маскові нерозлучники утримуються в неволі з 1927 року. Розводити їх небагато складніше, ніж рожевощоких. Були виведені сині, блідо-блакитні, фіолетові, жовто-палеві, жовті та білі маскові нерозлучники, жовті і жовто-палеві фішерови.

Найбільший нерозлучники - чорнокрилі (деякі самки важать майже 70 грамів ) - добре розмножується в неволі, але через свою скромної зовнішності не цікавить багатьох аматорів. Махові пера чорні, а в забарвленні тіла переважає зелений колір. Дзьоб яскраво-червоний. У самця червоні лоб і пір'ячко навколо очей. Це досить спокійні птахи, значно менш агресивні, ніж рожевощокі. Кричать рідко, частіше видають щебечущие звуки. Поширені на узліссях вічнозелених лісів Аббісінськой височини в Ефіопії, зустрічаються на висоті до 3000 метрів над рівнем моря, де клімат часом не балує теплом. Птахи добре пристосовані до похолодань до 0оС і навіть невеликим морозів (лише б не було протягів і вітру). До речі, рожевощокі, маскові і фішерови нерозлучники містилися у вуличних вольєрах Московського зоопарку з середини травня до початку вересня, легко переносячи весняні й осінні нічні холоду.

Зміст, годування і розведення

Пару нерозлучників - рожевощоких, Фішера або маскові - можна утримувати в клітці з площею дна 45 ? 45 сантиметрів і висотою не менше 45 сантиметрів. Довжина клітки для розведення - 60-80 сантиметрів (чим більше, тим краще), ширина 30, а висота - 40-60 сантиметрів. Клітки повинні бути суцільнометалевими, з деталями з пластику або органічного скла, тому що дерев'яні рейки і борти папужки обов'язково зіпсують. В інтер'єрі необхідні жердки, гойдалки, напувалка, три годівниці (для зернового, м'якого і мінерального корму) і підвісна купалка. Папуги добре лазять по решітці, тому сходи не потрібна; до того ж вона заважає птахам літати.

Розмножувати нерозлучників краще, коли вони переступлять однорічна кордон. Клітка для розведення повинна мати дві-три дверцята, до верхньої підвішують гніздовий будиночок. Його висота 20-25 сантиметрів, а площа дна - 17 ? 17; на відстані двох-трьох сантиметрів від кришки - льоток діаметром 5-6 сантиметрів. У період розмноження необхідно в достатку забезпечити птахів тонкими гілочками липи, верби чи берези, розрізавши їх на десятисантиметрові шматочки. Кілька прутиків кладуть на дно будиночка. Забравшись в будиночок, самка розщеплює лежать там гілочки на волокна і в'є з них підстилку. Після цього вона перетягує матеріал з підлоги і добудовує гніздо. Пташка відкладає 4-6 білих яєць і насиджує їх протягом 21-26 днів. Пташенята з'являються на світ сліпими, покритими рідким пухом. Батьки годують їх напівпереварену зерном. У раціон птахів у цей період потрібно додавати мелконарубленное варене куряче яйце, білий хліб, розмочений у воді або молоці, розсипчасту пшоняну кашу, пророщені зерна пшениці, вівса і проса.

На десятий день у ; малюків відкриваються очі. Місячні пташенята повністю покриті пір'ям. У віці 35-40 днів вони покидають гніздо, але батьки продовжують їх годувати ще близько двох тижнів, до повної самостійності. Після цього виводок необхідно відсадити в окрему клітку. Розводити папужок найкраще з кінця лютого по травень і з серпня по жовтень, тому що в спекотні літні місяці зародки в яйцях гинуть від надмірної сухості повітря. Після вильоту другий виводка гніздовий будиночок потрібно прибрати до наступного періоду розмноження.

Тримають молодих птахів у вольєрі, і вони самі розбиваються на пари. З першого погляду дуже важко визначити їх стать. Самці, як правило, трохи дрібніші за самок. У самця череп витягнутий, приплюснутий зверху, а лоб нижче, ніж у самочки. У самки череп короткий, куполоподібний. І сидить вона на жердинці, розставляючи трохи ширше лапки. У самця посадка більш вертикальна. Ці ознаки помітні тільки в спокійній обстановці. У самців маскового нерозлучники на голові сильніше виражений чорно-бурий колір (у самки більше коричневого відтінку), а жовта смужка на шиї іноді дуже вузька.

Основний корм для нерозлучників - зернова суміш з ; проса (60%), вівса (20%) і білого канаркового насіння з добавкою невеликої кількості насіння соняшнику, вареного курячого яйця, тертої моркви, листя кульбаби, салату і традесканції. Тісна клітка (такі, на жаль, найчастіше бувають у продажу) стане причиною ожиріння і порушення обміну речовин навіть при ретельному контролі раціону. У вольєрі папугам ожиріння не загрожує, вони ніколи не з'їдять надмірної кількості їжі.

Середня тривалість життя нерозлучників - 15 років, розмножуватися вони можуть до 7-9-річного віку.

Для навчання «розмови» потрібен ручної годованець, з раннього віку ізольований від спілкування з іншими нерозлучники. Найчастіше папуга відтворює своє ім'я і ще два-три слова, та й то нерозбірливо.

В. Третьяков, біолог