Що таке православний храм і як себе в ньому вести? (Частина 3).

Навіщо ходити до храму? Храм влаштовується людьми і для людей, і ми ходимо туди, щоб через Таїнство Причастя з'єднатися з Богом.

Іноді доводиться чути подібні висловлювання: «Навіщо ходити в храм?» - Або: «Це все попи вигадали, щоб з народу гроші зручніше було збирати ».

Розглянемо ці думки по порядку.

1. Навіщо ходити в храм?

Попрошу прощення і терпіння, але відповідати на це питання я почну кілька здалеку.

Для початку, в чому мета християнського життя? Якщо сказати коротко - потрапити в рай і жити там вічно у вічній невимовною радості.

Як цього досягти? Ісус Христос, Син Божий і Бог, сказав, що жити вічно буде той, хто їсть Його Плоть і п'є Його Кров (Біблія, Євангеліє від Іоанна, глава 6, вірші 53-56).

Якщо знову ж сказати коротко, то Христос в I столітті нашої ери на Таємній Вечері встановив Таїнство Причастя (у Біблії це описується в наступних уривках: Євангеліє від Матвія, гл. 26, вірші 26-28; Євангеліє від Марка, гл. 14, вірші 22 - 24, Євангеліє від Луки, гл. 22, вірші 19-20) і дав владу Своїм найближчим учням - апостолам - теж здійснювати це Таїнство, в якому звичайні хліб і вино стають Тілом і Кров'ю Спасителя, і люди, споживаючи їх, з'єднуються з Богом і «перебувають в Бозі, і Бог - у них» (Євангеліє від Іоанна, гл. 6, ст. 56).

Апостоли, поширюючи проповідь про Христа по всьому світу і влаштовуючи нові християнські громади - церкви, - передавали цю владу єпископам через рукоположення, ті ж передавали цю владу іншим єпископам і священикам, знову ж таки, через покладання рук. Так цей ланцюжок спадкоємності дійшла до наших днів. Кожен священик приймає влада священнодіяти допомогою цієї наступності прямо від апостолів, ті ж отримали її від Самого Христа.

Таким чином, якщо ми хочемо скуштувати Тіло і Кров Спасителя, то нам слід звернутися до особливих людям, поставленим для цього Самим Богом, тобто священикам і єпископам, щоб вони для нас зробили це Таїнство.

Теоретично, будь-яка людина може спробувати купити в магазині булку хліба і пляшку вина, сказати «чарівні слова» і інсценувати Таємну вечерю з усіма подробицями і нюансами, але це буде не священнодійством, а шарлатанством, і ніякого зв'язку з Богом мати не буде, тому що Таїнство це відбувається тільки особливим дією Божим через особливо поставлених Їм людей.




Тому, хочемо ми цього чи ні, в життя вічне ми можемо ввійти тільки через поріг храму, через Таїнство Причастя, що здійснюється на особливій службі - Божественної Літургії (про час її вчинення можна в будь-якому православному храмі дізнатися додатково).

Ось за цим ми й ходимо в православний храм - щоб через Таїнство Причастя з'єднатися з Богом, після смерті воскреснути і жити вічно.

2. Це все попи вигадали, щоб з народу гроші зручніше було збирати!

Храм влаштовується людьми і для людей. Щоб утримувати тільки приміщення храму вже необхідно платити за опалення і світло. Для здійснення богослужіння необхідні хліб і вино як мінімум. Також необхідні свічки, пахощі для кадіння, масло для лампад і масло для освячення і помазання їм людей. Крім того, необхідні якісна богослужбова начиння і пристойні священні шати, та й зарплату церковним працівникам (прибиральницям, сторожам, розповсюджувачам церковної літератури, водіям (!)) Теж потрібно платити. Крім того, не мені вам нагадувати, скільки зараз коштує літр бензину.

Звідки брати гроші? Єдиний дохід храму - це добровільні пожертвування парафіян, які для себе його і містять. Якщо люди багаті - багатий і храм. Якщо ж люди бідні - бідний і прихід.

Про попів на «Мерседесах» прошу помовчати. Священикам часто необхідно виїжджати на будинок до віруючих: освятити квартиру, причастити або пособоровать вмираючої людини. Для цього потрібен транспорт. Одному священикові інший досвідчений священик одного разу сказав: «Купуєш машину - купуй краще іномарку. Краще на машині їздити, ніж лежати під нею »(так уже історично вийшло, що вітчизняний транспорт ненадійний і часто ламається, що вимагає великих витрат часу і коштів на ремонт; іномарки в цьому плані просто економічніше).

Тут мною були перераховані всі господарські потреби незалежно від особистих моральних якостей священика. Все це необхідно, щоб нормально функціонував храм.

Проте відповісти на питання, ходити до храму чи не ходити, жертвувати або не жертвувати, можете лише Ви самі.

Мир Вам!

//: shkolazhizni.ru