Як складноцвіті піклуються про нашій шкірі.

Серед цілющих рослин сімейство складноцвітих займає гідне місце. У тому числі, рослини з цього сімейства можуть допомогти вирішити ряд шкірних проблем.

Василько

«Волошка, волошка, мій улюблений квітка ...» - співається у відомій пісні.
І люблять волошка не тільки за його чарівне ніжне чарівність, але і за те, що у нього унікальний склад.

Слава волошки відома з давніх часів.

Наприклад, згадка про цю дивовижну квітку можна знайти ще у давньогрецькій міфології. Адже саме завдяки цілющій силі соку волошки, як свідчить міф, кентавр Хірон зміг вилікувати рану.

Для лікування шкірних проблем застосовують два види волошки - волошка синій і волошка луговий.

суцвіття волошки синьої славляться, в першу чергу, наявністю у своєму складі центауреіна і цианинов.

Суцвіття волошки синьої широко використовуються для догляду за жирною шкірою. Можна, наприклад, як говорить старий і перевірений рецепт, приготувати розчин волошки на горілці або на спирту і протирати їм жирну шкіру. До речі, цей народний рецепт вже давно взяла на «озброєння» і косметична промисловість: екстракт волошки активно застосовується для виготовлення лосьйонів, тоніків і кремів для вищезгаданого типу шкіри.

Застосовується волошка синій і для позбавлення від бородавок. Для цієї мети використовується
присипка з його товченого насіння.

А ось волошка луговий як шкірний цілитель більше відомий тим, хто веде боротьбу з діатезом та екземи. Відвар з його суцвіть в цьому випадку використовується для приготування ванн. Проте, хоча ця рослина вважається дуже ефективним, в даній ситуації потрібно ретельно зважити ситуацію і починати процедури вкрай обережно, адже надзвичайно важливо переконатися в тому, що волошка луговий не є алергеном для даного хворого.

Череда трироздільна

Це однорічна рослина в багатьох якраз і асоціюється, в першу чергу, як рослина - цілитель. Цілитель, який знає, як боротися з шкірними захворюваннями.

Ось тому сушена суміш з листя і верхівок череди активно застосовується для лікування екземи та діатезів.

Причому, низка трехраздельная застосовують і як внутрішнє (у вигляді настою попелиці відвару), і як зовнішній засіб (у вигляді ванн і примочок).

Також відомо безліч рецептів народної медицини, де низка застосовується в поєднанні з іншими травами. Так, наприклад, для лікування золотухи багато знахарі в якості водного відвару для купання використовували суміш трави череди трехраздельной, трави фіалки триколірної і калини звичайної.

А при виготовленні косметики та парфумерії, низка трехраздельная часто додають у мила, шампуні та креми, призначені для чутливої ??та дитячої шкіри.

Полин гіркий

Це багаторічна трава, що славиться своїм багатим складом (ефірні олії, глікозиди, дубильні речовини і т.д.) також може похвалитися своїми дивними властивостями, які вона може проявити як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

Наприклад, зелене листя полину гіркого, прикладаються на мозоль, здатні усунути цю неприємну проблему.

А сушена трава полину гіркого, змішана з листям бузини чорної, листям шавлії лікарського і травою м'яти перцевої, використовуються для приготування водного відвару, який застосовується для лікування екземи.




Нігтики лікарські

Нігтики лікарські (календула) славляться квітками, що містять каротиноїди, ефірні олії, органічні кислоти, дубильні речовини. Нігтики лікарські володіють прекрасним протизапальним ефектом.

Нігтики лікарські проявили себе як достойні борці з прищами, гнойничками
Так, наприклад, широко відомі припарки від цієї напасті, для приготування яких використовуються суцвіття нагідок лікарських, суцвіття волошки синьої і трави фіалки триколірної.

Нігтики лікарські широко застосовуються для виготовлення лосьйонів, тоніків та гелів, призначених для догляду за проблемною підліткової шкірою.

Нігтики лікарські - це і гарний ранозагоювальний засіб.

Лопух великий

Деякі сприймають лопух великий виключно як бур'ян.
Але насправді, всі частини цієї рослини несуть із собою турботу про здоров'я і красу.
У чому ж секрет лопуха великого? Він таїться в його складі. Інулін, ефірну олію, дубильні речовини і стерини і т.д. - Ось чим багате це рослина!

Свіже листя лопуха великого застосовуються в комплексному лікуванні при бешихових запаленнях. Найкращий ефект досягається в тому випадку, якщо листя лопуха будуть добре промазати сметаною.

Взагалі, молочних продукти підсилюють дію і цілющий ефект лопуха великого.

Так, наприклад, при лікуванні діатезів для приготування відвару з лопуха для пиття, також краще використовувати не воду, а молоко.

Відомо застосування лопуха великого і для оздоровлення шкіри голови.
Так, відвар коріння лопуха, втирається в шкіру голови, надає силу волоссю, зменшує їх схильність до випадання.

Це властивість лопуха великого знайшло широке застосування також і при виготовленні всіляких шампунів, кондиціонерів, масок для волосся.

Арніка гірська

Квіти арніки гірської містять у своєму складі жовтий пігмент арніцину, ефірну олію, дубильні речовини, інулін, аскорбінову кислоту і дубильні речовини.
Арніка успішно застосовується для боротьби з фурункулами, карбункулами.

Ромашка аптечна

Проявити якісну турботу про шкіру ромашка може завдяки протизапальної силі хамазулена і саліцилової кислоти, що містяться в її квітках.

Відваром ромашки (особливо в поєднанні з травою конюшини лугової) добре промивати опіки, а відвар ромашки і трави кропиви і шишок хмелю роблять благотворний вплив на шкіру голови і сприяють росту волосся.

Ромашка аптечна активно додається в лосьйони, креми, ополіскувачі і маски для волосся.

Сухоцвіт болотна

Трава сухоцвіту болотної відома як ефективний засіб, який може застосовуватися для поліпшення регенерації шкіри. Цьому сприяють цілющі олії, наявні у складі сухоцвіту.

Таким чином, серед складноцвітих рослин, виявляється, існує чимало представників, які вміють дбати про шкіру: лікувати і підтримувати її красу.