Що таке Іслам.

Чи можемо ми знайти пояснення цій величезній Всесвіту? Чи існує яке-небудь переконливе тлумачення таємниці буття? Ми розуміємо, що жодна сім'я, на чолі якої немає відповідальної людини, не в змозі функціонувати належним чином, і що жодне місто, у якого не буде гарною адміністрації, процвітати не буде і що жодна держава, у якого не буде хоч якогось -небудь лідера, не зможе існувати.

Що таке Іслам?

Чи можемо ми знайти пояснення цій величезній Всесвіту? Чи існує яке-небудь переконливе тлумачення таємниці буття? Ми розуміємо, що жодна сім'я, на чолі якої немає відповідальної людини, не в змозі функціонувати належним чином, і що жодне місто, у якого не буде гарною адміністрації, процвітати не буде і що жодна держава, у якого не буде хоч якогось -небудь лідера, не зможе існувати. Ми розуміємо також, що саме по собі ніщо не виникає. Більше того, ми бачимо, що Всесвіт існує і абсолютно точно функціонує протягом багатьох сотень тисяч років. Так чи можемо ми після цього говорити, що все це випадковість? Чи можемо ми приписувати існування людини, та й усього світу в цілому, волі простого випадку? Людина являє собою всього лише маленьку частину великої Всесвіту, однак якщо він здатний будувати плани і оцінювати переваги планування, його власне існування, як і існування всього Всесвіту, також повинні бути заплановані в своїй основі. Це означає, що існує якась незвичайна сила, яка призводить до виникнення всіх речей і підтримує їх впорядкований рух.

Таким чином, для того, щоб підтримувати загальний порядок, в світі має існувати якась велика діюча сила . Повинен існувати Великий Творець прекрасної природи, який створює всі найбільш чарівне і творить все для особливого призначення в житті. Добре обізнані люди визнають цього Творця і називають Його Аллахом, що означає Бог. Він не є людиною, так як жодна людина не в силах створити або створити іншу людину. Точно також Він не є ні тваринам, ні рослиною, як не є Він ідолом чи якимось статуєю, оскільки ніщо подібного ніколи не може ні створити нічого, ні створити нічого іншого. Він відрізняється від усього цього, тому що є Творцем і Зберігачем за все, а Творець повинен відрізнятися від усього і бути більш великим, ніж ті речі, які Він створює.

Існують різні шляхи пізнання Бога (Аллаха) і багато чого можна сказати про Нього, а великі чудеса цього світу подібні відкритій книзі, в якій ми можемо багато чого прочитати про Бога, який перебуває поза цього світу. Сам Бог приходить до нас на допомогу, спрямовуючи Своїх посланців і посилаючи Свої одкровення, в яких Він повідомляє про все те, що нам потрібно знати про Бога. Ісламська релігія є повне визнання настанов і керівництва Аллаха в тому вигляді, в якому все це було відкрито Його посланникові Мухаммаду. Іслам вимагає віру в єдність і панування Аллаха, роблячи людини обізнаним про значення Всесвіту і його місце в ній. Ця віра звільняє його від будь-яких страхів і забобонів, приводячи його до усвідомлення присутності Всемогутнього Аллаха і до розуміння обов'язків людини по відношенню до Нього. Однак ця віра повинна у чомусь знайти своє вираження і пройти перевірку на ділі, так як однієї віри недостатньо. Віра в Єдиного Бога припускає, що ми будемо розглядати все людство як одну сім'ю, цілком знаходиться під владою Бога, який є Творцем всього і дарує засоби до існування всього. Іслам відкидає ідею обраності тих чи інших людей, оголошуючи віру в Бога і здійснення благих справ єдиним шляхом, що веде на небеса.

Таким чином, встановлюється безпосередній зв'язок з Богом, що виключає участь яких би то не було посередників. Іслам не є новою релігією. По суті справи він являє собою те ж саме послання і керівництво, яке Аллах низпосилають всім пророкам: Адаму, Ною, Авраамові, Ісмаїлу, Ісакові, Давидові, Мойсея й Ісуса, мир їм усім. Однак послання, відкрите пророкові Мухаммаду, хай благословить його Аллах і вітає, і іменоване Ісламом, є всеосяжною, повної і кінцевою формою. Коран є останнім одкровенням Аллаха і виступає в якості основного джерела навчань і законів ісламу. У Корані зачіпаються основні питання віри, моралі, людської історії, поклоніння, знання, мудрості, відносин між Богом і людьми, а також всі аспекти людських взаємин. Він являє собою всеосяжне вчення, яке може служити основою правильних систем соціальної справедливості, економіки, політики, законодавства, юриспруденції та міжнародних відносин.


Хадіси представляють собою повідомлення про слова і справи пророка Мухаммада, хай благословить його Аллах і вітає, ретельно зібрані і точно передані його відданими сподвижниками. Хадіси пояснюють і доповнюють собою аяти Корану.

ОСНОВИ віри в ісламі

Істинний правовірний мусульманин вірує в нижченаведені засадничі речі:

1. - Він вірує в Єдиного Бога, Аллаха, Всевишнього і Вічного, Нескінченного і Всемогутнього, Милостивого і Милосердного, Творця і Подателя засобів до існування.
2. - Він вірує в усіх посланників Бога, не роблячи між ними ніяких відмінностей. До всіх відомим народам направлялися такі посланці, які обиралися Богом для того, щоб навчати людей і передавати їм Його божественні послання. У Корані згадуються імена двадцяти п'яти з їх числа, що ж стосується Мухаммада, то він названий там останнім посланником і пророком.
3. - Мусульманин вірує в усі Писання і одкровення Бога. Ці Писання і одкровення були світлом, який посланці отримували для того, щоб вказувати своїм народам правильний шлях Бога. У Корані згадується про Писаннях, які принесли з собою Авраам, Мойсей, Давид та Ісус, однак ці Писання були вже давно загублені або перекручені, а єдиним справжнім і повним доступним Священним Писанням залишається Коран.
4. - Справжній мусульманин вірує в ангелів Аллаха, які є прекрасними духовними істотами, що не потребують ні в їжі, ні в питті, ні уві сні. Весь свій час вони проводять у поклонінні Аллахові.
5. - Мусульманин вірує в День суду. Коли-небудь світ цей прийде до свого завершення, і мертві повстануть з могил для останнього і справедливого Суду. Люди, у яких виявиться більше записів про благих справах, отримають щедру нагороду і будуть тепло зустрінуті в раю Аллаха, ті ж, у кого виявиться більше записів про поганих справах, понесуть покарання і будуть повергнуті в пекло.
6. - Мусульманин вірує в безмежне знання Аллаха, в Його здатність намічати і здійснювати намічені плани, а також в те, що в Його володіннях ніщо не може траплятися без Його волі. Його знання і могутність постійні і Він завжди керує Своїм творінням. Він є Мудрим і милосердним, і що б Він не робив, це завжди виконано сенсу і переслідує собою певну мету. Якщо ця ідея утвердиться в наших умах і в наших серцях, ми будемо з вірою сприймати всі Його справи, хоча можемо і не розуміти їх повністю або вважати, що відбувається щось погане.

П'ЯТЬ СТОВПІВ ІСЛАМУ

Якщо говорити про іслам, то слід сказати, що віра, якої супроводжує дію, ні до чого не веде. За самою своєю природою віра є емоційним чинником і може бути дуже дієвою, проте не знаходячи практичного застосування, вона швидко втрачає свою життєздатність і спонукальну силу. Усього налічується п'ять стовпів ісламу:

1. - Слова сповідання віри: це означає, що людина повинна засвідчити, що немає бога, окрім Аллаха, і що Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, є Його посланцем до всіх людей до самого Дня воскресіння. Пророцтво Мухаммада, хай благословить його Аллах і вітає, зобов'язує мусульман розглядати його життя як приклад для наслідування.
2. - Молитви: молитви, що розглядаються як обов'язок людей по відношенню до Аллаха, повинні відбуватися п'ять разів на день. Вони зміцнюють і оживляють віру в Аллаха, спонукаючи людини дотримуватися вищих моральних принципів. Вони очищають серце і перешкоджають всьому спонукає людину до здійснення поганого.
3. - Дотримання посту під час Рамадану. Протягом Рамадану мусульмани не просто утримуються від їжі, пиття і статевих стосунків у світлий час доби, але роблять це абсолютно щиро і з бажанням. Дотримання посту сприяє формуванню правильного суспільної свідомості, а також виробленню терпіння, безкорисливості й сили волі.
4. - Благодійність: Буквально і наиболе простим значенням слова "закят" є "очищення". Що ж до цього слова як технічного терміну, то воно служить для позначення щорічного податку у вигляді товарів або грошей, що збирається з мусульман і витрачається на благодійні цілі. Однак релігійний і духовний сенс закяту є набагато глибшим, і в цьому відношенні йому притаманні гуманітарні та соціополітічіескіе аспекти.
5. - Хадж (паломництво в Мекку): його слід зробити один раз в житті, якщо людині дозволяють зробити це кошти і стан здоров'я.