Заєць-русак.

Заєць - найбільш поширений вид дрібної промисловій дичині. Живе практично скрізь. Спосіб життя самотній. Годуватися виходить ввечері, в сутінках, або рано вранці. Живе, як правило, в місцях свого народження. У разі небезпеки віддаляється від обжитих місць не більше ніж на 2 км, потім повертається назад. Взимку зайці, що живуть на височинах, спускаються в низовині. У районі проживання у зайця прокладені свої стежки. Заєць - звір дуже охайний. Любить причісувати шерсть лапками і умивати мовою.


Заєць - найбільш поширений вид дрібної промисловій дичині. Живе практично скрізь. Спосіб життя самотній. Годуватися виходить ввечері, в сутінках, або рано вранці. Живе, як правило, в місцях свого народження. У разі небезпеки віддаляється від обжитих місць не більше ніж на 2 км, потім повертається назад. Взимку зайці, що живуть на височинах, спускаються в низовині. У районі проживання у зайця прокладені свої стежки. Заєць - звір дуже охайний. Любить причісувати шерсть лапками і умивати мовою.

На випасі зайці постійно підстрибують. Виявивши небезпека, стукають лапками. З годівлі повертаються під ранок і ховаються у своєму лігві. У лігво залазять задом, заплутуючи сліди проти вітру. Для лігва заєць вибирає сонячні, захищені від вітру місця, тихі, сухі. Воно може бути і під деревом, кущем, у сухій траві, на ріллі і в озимих і т. д. Забарвлення добре приховує зайця в середовищі існування. 3 раціоні зайця різноманітна рослинна їжа. Взимку живиться озимими і залишилися на полях коренеплодами, а також сухою травою.

Любить обгризати кору з дерев, особливо з акації, дерев з м'яким стволом фруктових дерев. Боротися з цим збитком можна, з початком зими обв'язуючи стовбури дерев.

Шлюбний період у зайців називається злучка. Триває від січня до серпня, тобто близько семи місяців.

Термін вагітності триває 42-44 дні, тобто 6 тижнів. Котиться зайчиха під кущами, на межах, в борознах або близько гнойових куп. У ямку в землі укладає 1-7 або 2-4 зайченят, зрячих і покритих хутром. Після окоту зайчиха їх облизує, зворушує, збуджує кровообмен. 2-3 тижні годує молоком. Зайчиха котиться 3-4 рази на рік. Перший раз зайчиха котиться у лютому, але зайченята рідко виживають через холоди. Другий раз котиться у квітні-травні, третій - у червні-липні. Кожен раз приносить по 3-4 зайченя. Четвертий раз зайчиха котиться у липні-вересні, приносячи 1-2 зайченят. Влітку таким чином приносить великий приплід, навесні і восени менший. Зайці та кролики в природі не схрещуються.

Статеве дозрівання наступає у зайців у піврічному віці. Зайчихи першого окоту зазвичай не приносять зайченят у тому ж році, а лише навесні.

Цікаво, що у зайчіх зустрічається двухплодовность (суперфітація), тобто знаходження в матці плодів двох віків. Зайчиха може знаходиться в стані тічки, хоча і не виплодила зайчат з минулого запліднення. Явище доволі рідкісне. Зайчиха може злучатися відразу ж після окоту, іноді в той же день.




У верхній щелепі у зайця є 2 пари різців, розташованих одна позаду іншої. Вони без коріння і постійно ростуть, так що заєць повинен постійно щось гризти, щоб вони не зношується.

З органів чуття у зайця найбільш розвинений слух, чому сприяють великі рухомі вуха. Нюх у зайця діє лише на коротку відстань. Зір у зайця середнє, він бачить краще в сутінках, ніж вдень. Чуйним органом дотику є довгі вуса, які служать мисливцям трофеєм (їх пов'язують в пензлики і зміцнюють на капелюсі).

Заячий вереск, який він видає в хвилини небезпеки, добре відомий. Це якийсь передсмертний крик, що кличе на допомогу. На нього збігаються багато інших звірів - бродячі собаки, кішки, лисиці, куниці, тхори, ласки, хижий птах а іноді кабан і ведмідь. Молоді зайці верещать високим голосом, дорослі більш низьким. Голос зайця схожий на плач немовляти. У мисливській практиці застосовується манок, передавальний крик зайця. Їм приманюють лисиць, і в місцях, де їх водиться багато, полювання йде досить успішно. Крім крику, зайці видають ще бурмотіння: зайчиха під час гону, а заєць під час годівлі. Правда, їх чути лише на невеликій відстані. Заєць добре плаває. Цікаві сліди залишає заєць, коли біжить галопом: попереду слід від довгих задніх кінцівок, ззаду - від коротких передніх.

Пол зайця практично невизначений за зовнішніми ознаками, що створює труднощі при регулюванні співвідношення статей при розведенні. Способи визначення статі з поведінки і зовнішності, як наприклад тривалість затримування на лежанні, більш біле черевце, рух хвоста, більш важке тіло, поведінка при годівлі і т. д. є ненадійними. У відстріляного або спійманого тваринного підлогу можна визначити при огляді виходів статевих органів, у зайчихи виявленням черевних і грудних сосків.

Старий заєць відрізняється від молодого відсутністю хрящового горбка на епіфізі ліктьової та променевої кістки.

Спить заєць із закритими очима. Твердження, що він спить з відкритими очима, виходить від незнання звички цієї тварини. З відкритими очима заєць майте відпочиває на лежанні.

Забарвлення зайця чудово пристосований до місць його проживання. Зайця, лежачого, наприклад, на ріллі, дуже важко виявити. Лише кінчики вух і кінець хвоста чорні, а черево біле.

Дорослий заєць досягає довжини 56 см, з них хвіст - 9 см. Середня маса зайця 3,8 кг, проте трапляються особини, що важать і до 7 кг. Наведену середню масу набирає заєць до 8 місяців життя. Живе заєць максимум 10-12 років.

Великої шкоди поголів'ю зайчат завдають бродячі собаки, кішки, горностаї, лисиці, ласки. З птахів яструби, сіра ворона і сови (пугачі). Багато зайченят гине при механізованих польових роботах (шлейфування, каткованіі, боронуванні, при косовиці), а також вночі під колесами машин.
Http://www.uahunter.com.ua/animals/zayac.html
Заєць 3121403 19000000 5 червня