Лев (Panthera leo).

Лев помітно виділяється навіть на тлі найближчих своїх родичів: леопарда, ягуара і тигра. Незвично його поведінка: лев - тварина соціальне, все своє життя він проводить у зграї; полюють леви теж зграєю. Незвичайний його фенотип: добре відомий унікальний статевої діформізм левів - самці прикрашені воістину царственими гривами. Але за своїм генотипом лев не так різко відрізняється від інших родичів.


Лев помітно виділяється навіть на тлі найближчих своїх родичів: леопарда , ягуара і тигра. Незвично його поведінка: лев - тварина соціальне, все своє життя він проводить у зграї; полюють леви теж зграєю. Незвичайний його фенотип: добре відомий унікальний статевої діформізм левів - самці прикрашені воістину царственими гривами. Але за своїм генотипом лев не так різко відрізняється від інших родичів. Науці відомі як помісі левів і тигриць - Лигера, - так і нащадки тигрів і левів - тігеони. У леопарда і левиці теж вдалося отримати життєздатне потомство; дитинчат називали леопона.

Цікаво, що більшість викопних решток великих котячих, що поєднують ознаки тигра і лева, зустрічаються в Європі та Північній Азії. Ймовірно, спільні предки обох тварин, так вважають дослідники, з'явилися саме на цих широтах, а не в екваторіальних областях. З часом в західній частині ареалу цих доісторичних звірів сформувався тип печерного лева (і сучасно лева), а в східній частині склався тип тигра.

Ще недавно лев був дуже широко поширений. Усього кілька тисяч років тому він жив не тільки в Малій і Передній Азії, але й у Греції, на Балканах і в нас в Закавказзі. Деякі археологи вважають навіть, що лев в історичний час жив і в Китаї. Кілька століть тому лева можна було зустріти в багатьох районах Азії - від Месопотамії та Ірану до Центральної Індії і Бенгалії. Нині ж азіатський лев всюди вигублений лише на заході Індії на півострові Катхіявар в заповіднику Гір під суворою охороною живе невелика жменька звірів, останні нащадки азіатської фауни.

І африканські леви сильно постраждали від людського безглуздя. Немає вже на світі знаменитих берберських львів, великих, приосадкуваті звірів з розкішною чорною гривою, покриває їх голову, плечі і черево. А адже ще на початку століття ці леви водилися в Атлаських горах на півночі Африки. Тепер же володіння "царя звірів" починаються лише на південь від Сахари. Жити він віддає перевагу в саванах і напівпустелях, і лише на півдні Африки один з різновидів львів, прикрашена характерною світлої гривою, вибрала місцем проживання пустелю Калахарі. На крайньому півдні континенту ще сто років тому мешкав найбільший із сучасних левів - капский. До нещастя, вихідці з Європи, бури оселилися в Капській провінції, були гарними мисливцями ... капский лев теж винищений.

Зоологи налічують десять різновидів сучасного лева, включаючи азіатського, берберського і капского. Львів оброблять за величиною і забарвленню гриви, за загальною фарбі тварини, а також за вагою та середніми обсягами тіла. Втім, ця класифікація заперечується багатьма вченими, вони вважають, що між деякими з цих підвидів насправді немає ніякої особливої ??різниці.

Слід згадати і про так званих "зоопаркових левах". Це - леви, які вже протягом кількох поколінь живуть у неволі. У числі їхніх предків були представники багатьох різновидів диких левів, в тому числі і тих, що винищені. Тому в зоологічних садах дожили до наших днів тварини, схожі на берберських левів.

Облік "царя звірів" відомий настільки добре, що можна зупинитися лише на деяких вислизають зазвичай від уваги деталях. Основний забарвлення верхньої частини тіла: біло-сірий (азіатські леви), кремовий, пісочно-жовтий, темна охра. Нижня частина тулуба забарвлена ??в більш світлі тони. До старості грива у деяких різновидів львів розростається і покриває плечі і живіт. У дорослих звірів вона повністю чорного кольору або з домішкою темно-коричневого. Інші підвиди левів (насамперед масайське) обділені природою: грива у них невелика, на плечах і на лобі вона не росте; колір її темно-коричневий. Вуха у лева закруглені; зовні вони чорні з жовтою плямою посередині. У молодих левів до настання статевої зрілості (а у левиць до появи дитинчат) зберігаються сліди плямистого малюнка, що прикрашав маленьких левенят. І у левів, і у левиць на кінці хвоста є прикметна пензлик - це виділяється останній їх хребець.

Довжина дорослих левів коливається від 2,3 до 3,1 м, на частку хвоста доводиться 4/11 частини . Важать дорослі леви не менше 125 кг. У неволі звірі набагато більше, адже і харчування там регулярне, і рухатися доводиться мало.


У левів, які живуть за гратами зоопарку, і грива буває гущі і розкішніше, ніж у диких родичів: у тих вона постійно тріпається, видирається коли м доводиться пробиратися по чагарниках. До речі, особливо страждає грива у індійських левів, яким доводиться жити в згаданому резерваті в Гірському лісі (Катхіявар), що буяє колючими чагарниками. Ось і відзначають, описуючи тамтешніх левів, що "вони позбавлені гриви" або "грива у них рідкісна".

Як вже зазначалося, леви живуть зграями. Розміри території, займаної зграєю, сильно різняться. Залежать вони від поголів'я левів у даній місцевості, а також від великої кількості або нестачі їжі.

Під їжею ж леви розуміють майже все, що рухається. Не гребують навіть сараною та мишами. Нападають на молодих слонів, носорогів, бегемотів, буйволів (дорослих особин щадять, з ними левам часом не впоратися). Ну а улюблена їжа левів - це копитні тварини: антилопи, газелі, зебри, бородавочники, кози, вівці, велика рогата худоба.

Повержені тварина стає найчастіше здобиччю всієї зграї. Полюють леви зазвичай спільно, але не кожна вилазка їм вдається. Іноді царям африканським цілими днями доводиться голодувати. Цікаво, що леви ніколи не вбивають заради розваги. Задовольняються, як правило, лише одним здобутим тваринам, і лише коли всі м'ясо буває з'їдено, знову вирушають на полювання. Тому їх жертви навчилися добре відрізняти ситих львів від голодних. Перших не бояться аніскільки, ну а якщо зустрічають голодних - всі звірі, помітивши їх, блискавично розбігається врізнобіч. Тому, як і належить монархам, царя звірів доводиться бути в міру підступним і нападати у водопою або, насуваючись на видобуток зграєю, заганяти її в засідку.

На людину леви накидаються рідко, хіба що покинуті всіма старі леви або звірі, колись покалічені мисливцями, нападають від голоду на людей, раз не можуть наздогнати швидко тікає здобич. В африканських заповідниках, де їжі вдосталь і ніхто левам не загрожує, вони дуже миролюбно ставляться до туристів, нехай ті часом і докучають їм, заважають спокійно відпочити.

Головний ворог у лева - людина з рушницею, готовий всюди зневажати закон саван і джунглів і по плебейських глумитися над царями. Небезпечні бувають для левів також стада слонів, носороги, бегемоти, що вийшли розім'ятися на сушу, але леви уникають потрапляти їм назустріч. Іноді, забувшись у водопою, лев може стати здобиччю величезних крокодилів; ті затягують повелителя суші до водних глибин і там розривають на частини. Старі леви, яких зграя проганяє, нерідко гинуть від зубів гиенових собак. В Азії часом доводиться зустрітися леву і тигру. Тигр майже завжди перемагає. Він і за своїми фізичними розмірами міцніше, сильніше, і полює він завжди поодинці, а потім один на один йому простіше постояти за себе, ніж звик все робити спільно леву. Можливо, що лева в багатьох частинах Азії витісняв не тільки людина, але і тигр, що наводить там свої порядки.

Ще більше ворогів у левенят, адже вони досить безпорадні. Варто матері відлучитися, і багато хто з живуть поблизу хижаків (у тому числі і хижі птахи) готові роздерти малюків.

Давно вже було відмічено, що леви (особливо молоді) легко приручаються, прив'язуються до людини як собака. В античні часи їх навіть використовували у військових походах. Взагалі у леви, як соціальної істоти, є всі задатки, щоб стати домашнім тваринам. Але чи варто доместикація вичинки? Годувати такого гіганта - дороге задоволення, щодня йому треба давати п'ять-сім кілограмів м'яса.

І нарешті трохи про продовження роду. Вагітність триває 100-108 днів. Зазвичай народжується два-три левеняти, зрідка - четверо чи п'ятеро, і в дуже старих левиць буває всього одне дитинча. Пологи відбуваються далеко від зграї: в щілині скелі, серед чагарників або в густій ??траві. Перші тижні малюки харчуються одним материнським молоком, потім починають пробувати приносилося їм м'ясо.

Весь цей час левиця не втрачає контакт із зграєю, постійно перемовляється зі своїми одноплемінниками, адже всі члени зграї, мабуть, розрізняють один друга по голосу. Крім того леви розпізнають добре по запаху "своїх" і "чужинців". Оскільки левенята пахнуть матір'ю, то тварини зграї ставляться до них, як до своїх - дуже обережно і шанобливо. Якщо ж левиця загине, то інші матері зі зграї усиновлять її малюків.

Джерело: Степан Рудаков, газета "Пташиний ринок" 1997 - 4
http://www.zooclub.ru/wild/hish/76.shtml
Леви 912030 64000000 70 7