Великий піст православних християн.

У чому справжня суть Великого посту. Сенс не в тарілці, а в душі

У православних християн почався Великий піст. Він триватиме до 23 квітня.

Незважаючи на те, що часи наукового атеїзму пішли в минуле, повсякденна релігійне життя, в тому числі і регулярне ходіння на церковну службу і дотримання постів, все ще сприймається як чудасія. Але навіть серед воцерковлених людей сенс посту часто зводиться тільки як до жертви в ім'я Бога.

НЕ БУКВА, АЛЕ ДУХ

- Не дивно, що наше ставлення до Великого посту зводиться до негативному поняттю, як до часу, коли деякі речі, наприклад, м'ясо, жири, танці та розваги, заборонені, - пише протопресвітер Олександр Шмеман. - З «позитивної» точки зору Великий піст розглядається як час, коли ми повинні виконати свої релігійні «обов'язки» Сповіді і Причастя. Більше сил витрачається на приготування пісних страв і на пасхальне розговіння, ніж на сам пост і приготування до участі в таємниці Воскресіння Христового.

Пост, як фізичне позбавлення їжі, абсолютно даремний без його другої, духовної сторони. Головне - в зосередженні на молитві, устремлінні до Бога. Кожен, хто виконував такий пост - хоча б трохи, - знає, що цей аскетичний піст, замість того, щоб ослабляти, створює в нас відому легкість, зібраність, тверезість, радість і чистоту. Їжа приймається дійсно як Божий дар. Ми постійно направлені в той внутрішній світ, який незрозуміло сам живить нас.

ХТО НЕ ПАДАЮТЬ, ТОЙ Не піднімайте

Слід пам'ятати, що яким би не був обмежений пост, якщо це справжній піст, він поведе до спокус, до слабкості, до сумнівів і до дратівливості.

- Віра, не перемогла сумнівів і спокус, рідко буває справжньою вірою, - додає священик. - Як часто люди починають постити з ентузіазмом, але відпадають після першої невдачі. Я сказав би, що справжнє випробування віри наступає після першого падіння. Якщо після такої невдачі, поступившись своєму голоду і пристрастям, ми починаємо все знову, не звертаючи уваги на те, скільки помилок ми зробили, то рано чи пізно наш піст принесе духовні плоди.




Тому краще і безпечніше починати з мінімуму - тільки злегка вище наших природних можливостей - і мало-помалу підсилювати піст, чим відразу, на початку посту піднестися занадто високо і потім розбитися, падаючи назад, на землю.

Нехай краще пост буде обмежений і скромний (скажімо, не 40 днів, а хоча б тиждень), але зате послідовний і серйозний.

Ми дуже зайняті, ЩОБ ДУМАТИ

Якщо християни колишніх часів жили, по більшій частині, у світі тиші і мовчання, що давали їм можливість повністю зосередитися на внутрішньому житті, то сучасні християни повинні докласти особливі зусилля, щоб отримати хоч скільки-то можливі мовчання і тишу. Сучасні люди дуже зайняті навіть для того, щоб померти.

- Нещодавно мене запросили до жінки, що знаходиться на смертному одрі, - розповідає протоієрей Володимир Берзонскій. - Вона знала, що вмирає, лікар повідомив сім'ї, що її дні полічені. Я приготувався говорити з нею про смерть, що відбувається, про що вчить Церква, що відкриває нам Біблія, який стан її душі при прийнятті святого Причастя, але - на жаль. Вона розповіла мені тільки про те, що медсестри не завжди ввічливі, подушка дуже жорстка, харчування огидне, - вона говорила про все, крім насувається смерті.

Великий піст - час роздумів і молитви, це шанс змінити звички до рослинного існування, до пасивного поглинання всього, що показують у телевізорі.

Світ наш неймовірно балакучий і метушливий, а ми постійно потопаємо в словах, які втратили своє значення, а отже, і свою силу. Тому ми будемо судимі і за наші слова: «Кажу ж вам, що за кожне слово, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! Бо від слів своїх виправданий і від слів своїх будеш засуджений» (Мт. 12,36 - 37).

Джерело: "Неделя.RU"