Поради православного лікаря.

С. Апраксин

Отечество наше здавна носило назву "Русь свята, православна". Називалася вона так не тому тільки, що наші предки сповідували православну, а не іншу яку-небудь віру, але ще й тому, що вони були вкрай тверді у своїй вірі, любили Бога, ставили релігійні питання завжди на перший план, свято зберігали і строго виконували всі встановлення Церкви. З середини минулого століття і особливо останнім часом невіра, предводительствуемого досвідченими і майстерними вождями, широкою хвилею вторглося в наше суспільство і напоїв уми скептицизмом, індиферентизм і маловір'ям; безліч хороших звичаїв, поглядів, понять "доброго старого часу" було віддано забуттю або видозмінене і перероблено до невпізнання. Так, наприклад, саме поняття про Бога як про всемогутнього Творця і всемилостивий, всеблагий і чоловіколюбним Промислителю в умах представників сучасного невіри піддалося різкої зміни. Не будучи в змозі абсолютно відкинути поняття про Бога, сучасні скептики стали дивитися на Бога як на силу, що створила колись матерію і життя, іншими словами, створив споконвіку цілий ряд незбагненних чудес і потім кудись сховалася, перестала брати участь у світовому житті, надавши все одним тільки законам з кінцевим результатом у вічну смерть і руйнування. Яке суперечливе, безглузде і безвідрадне світогляд! Суперечливе - бо розум людський відмовляється уявити собі таку силу, яка колись створила ряд великих чудес - створила світ і тепер кудись сховалася, зникла, перестала брати участь у світовому житті; безглузде і безвідрадне тому, що без віри в Бога як живу і розумну Силу, без загального воскресіння та загробного життя життя є якийсь дурний жарт, позбавленою будь-якого сенсу.


Чи не все одно бути добрим чи злим, якщо кінцевий доля всіх однаковий - смерть і тільки. Життя є тоді царством смерті - зла, і душі людської нічого не залишається, окрім туги і крайнього песимізму. Зате скільки радості і сенсу при вірі у воскресіння і загробне життя!

Інші поняття зазнали ще більшого спотворення. Піст і інші правила, визнані всіма народами і настільки високо оцінені нашими предками, в очах сучасного невіра втратили будь-який сенс і значення. Хто з нас не чув всюди найзатятіших і наполегливих заперечень, якими намагаються похитнути вікове значення цих релігійно-моральних правил у християнському житті. "Який сенс звертатися, просити, умилостивляти силу, яка не бачить і не чує і яка діє завжди, хоча і за мудрими, але незмінним законам", міркують сучасні маловіри. Іншого ж погляду на цей предмет вони не хочуть зрозуміти, вважаючи за краще займатися питаннями більш матеріалістичними, що стосуються збільшення життєвих, земних благ взагалі і більш зручних і доступних способів користування ними людства.

Завантажити архів rar (27 Kb) » »
Завантажити архів zip (38 Kb)» »