Думки про релігійне виховання дітей.

Я абсолютно впевнений, що займатися дітьми може будь-яка людина, який їх розуміє і може їм передати свою віру, - не тільки головні, розумові знання на релігійні теми, але горіння власного серця і розуміння шляхів Божих. Мені здається, що в ідеалі цим мають займатися батьки вдома або ті люди при церкві, які на це здатні. Є сім'ї, де діти добре освічені православно, але в середньому, батькам сутужніше навчити свою дитину, ніж священика, тому що священика дитина слухає інакше. Правда, священика зазвичай важко цим займатися: у нього і богослужіння, і треби, і різні інші обов'язки.

У себе ми 38 років тому створили приходську школу, і вона з тих пір зростає. Двічі на місяць після літургії буває урок; потім дітей водять грати в сусідній парк, щоб вони один з одним ближче знайомилися. Дуже важливо, щоб вони склали сім'ю, яка в майбутньому буде парафіяльної громадою. Влітку ми влаштовуємо для них табір. Ми почали з невеликої групи, а в цьому році (1987 - Ред.) У нас буде сто чоловік. На вашу масштабом це крапля в морі, але на нашу це багато. Діти два тижні живуть разом. Вранці і ввечері буває молитва; бувають заняття з предметів віри в групах, заняття по рукоділлю, спорт, походи. І це створює між дітьми стосунки, які дозволяють, коли вони підростуть і дійдуть до віку, в якому підлітки бунтують проти батьків, ділитися своїми враженнями або шукати поради і допомоги не в школі чи на вулиці, а йти до своїх товаришів по табору, по недільної школі, тобто по Церкві, зрештою, - і отримувати, звичайно, зовсім іншого роду відповіді.

Раніше ніж вирости в міру християнина, людина повинна бути просто людиною. Якщо ви прочитаєте в 25 розділі Євангелії від Матвія притчу про козли і вівцях, там питання ясно ставиться: чи були ви людяні, виросли ви в міру справжню людину? Тільки тоді ви можете зрости в міру прилучення Богу ... Тому треба вчити дитину правдивості, вірності, мужності, таким властивостям, які з неї роблять справді людини, і, звичайно, треба вчити співчуття і любові.

Якщо ж говорити про віру, то треба передавати дітям Живого Бога , - не статут, не якісь формальні знання, а той вогонь, який Христос приніс на землю для того, щоб вся землі або, у всякому разі, кожен віруючий був би купиною неопалимої, горів, був би світлом, теплом, відкриттям для інших людей. І для цього нам треба передавати саме Живого Бога - прикладом свого життя. Мені духовний батько казав: ніхто не може відійти від світу і звернутися до вічності, якщо не побачить в очах або на обличчі хоч одну людину сяйво вічного життя ... Ось це треба передавати: Живого Бога, живу віру, реальність Бога, все інше додасться.

Я не захоплююся, коли дітей вчать методично, скажімо, що життя Ісуса Христа протікала так-то і так-то. Дітям потрібна не обізнаність, а ті речі, які можуть дійти до них; потрібний живий контакт, який може схвилювати душу, надихнути. Потрібна не просто історія як Історія. Нехай розповіді будуть розрізнені, - свого часу вони знайдуть своє місце. Дуже дорогоцінне те, що дитина часто знає про Бога і про таємниці Божих більше, ніж його батьки. І перше, чому батьки повинні навчитись, це - не заважати йому знати, не перетворювати дослідне знання в мозковій катехізис. Я зараз не хочу паплюжити катехізис як такої; але буває, що дитина знає - а його змушують формулювати. І в той момент, коли, замість того щоб він знав всім нутром, його змусили завчити якусь фразу або якийсь образ, все починає вимирати.

Як я вже сказав, мені здається, що не дуже-то допомагає дитині знати всі факти з Євангелія як факти. Зрозуміло, якщо ви любите кого-небудь, вам хочеться знати, що з ним сталося, але спочатку треба полюбити, а потім починати збирати факти. Я згадую викладання Закону Божого в Російській гімназії в Парижі: дітям розповідалася життя Господа Ісуса Христа, треба було завчити або тропар, або уривок з Євангелія, і все це "треба було" робити, за все це ставилися позначки нарівні з арифметикою або природознавством. І це тільки губило живе сприйняття, тому що - не все одно, в якій послідовності що трапилося?

Але, з іншого боку, самі євангельські факти і розповіді про них так повні інтересу і краси, що якщо мета - не заучування, а залучення дітей цього чуду, що щось може вийти. У Лондоні я шість років займався з дітьми від семи до п'ятнадцяти років. Їх було занадто мало, щоб створити вікові групи, і дуже важко було їм "викладати". Тому ми сідали навколо довгого столу, брали євангельський уривок і обговорювали разом. І часом виявлялося, що спритний семирічний хлопчик може бути набагато більш живим співрозмовником, ніж чотирнадцятирічний, - і згладжувалися труднощі. Це залежало від сприйнятливості, від реакції, не тільки від розуму, але від усієї чутливості. Так ми проходили недільні Євангелія, святкові Євангелія. Спочатку я їм розповідав Євангеліє як можна більш жваво, барвисто, вживаючи там-сям фразу з тексту, але не обов'язково читаючи його весь, тому що дуже часто євангельський текст занадто гладкий, увагу дітей ковзає по ньому. Потім ми його обговорювали, і поступово підходили до того, щоб прочитати текст так, як він в Євангелії стоїть. По-моєму, треба створювати живий інтерес і живу любов, бажання знати, що далі і чому.

В інших випадках ми обговорювали моральні проблеми. Скажімо, я пам'ятаю, хлопчик Андрій розбив будинку вікно, і ми його попросили нам пояснити: чому він б'є вікна у себе вдома? Я не хочу сказати, що бити у сусіда - більш виправдано, але - чому це йому спало на думку? І вийшла велика, жива дискусія між дітьми про те, чому це може статися. І поступово в ході дискусії почали випливати фрази зі Священного Писання, що описують або характеризують ті настрої, які діти висловлювали.


І ці діти мені якось сказали: та це ж вражаюче! Все, що в нас є: і добро, і зло - можна висловити словами Спасителя чи апостолів. Значить, все там є, - я весь в Євангелії, я весь у Посланнях ... Ось це, я думаю, набагато більш корисно, ніж заучування.

Ось і все моє, дуже мізерне, знання про виховання дітей. Сам я не був віруючим дитиною, до п'ятнадцяти років Бог для мене не існував, і я не знаю, що роблять з дитиною для того, щоб його виховати у вірі. Тому я не беруся за маленьких дітей; я беруся за дітей, тільки коли можу з ними говорити, тобто років з десяти, з дев `яти. Я тільки одне знаю: над дитиною треба молитися. Вагітна жінка повинна молитися, повинна сповідатися, причащатися, тому що все, що з нею трапляється, трапляється з дитиною, якого вона чекає. Коли дитина народжується, треба над ним і про нього молитися, навіть якщо чому-небудь не молишся разом з ним. А щоб молитися разом, мені здається, треба шукати молитви (допустимо їх і складати), які можуть дійти до дитини, - не взагалі до дитини, а саме до цієї дитини. Чим він живе, хто він такий, як, будучи собою, він може говорити з Богом - це знають тільки батьки, тому що вони знають, як їх дитина говорить з ними.

Інше: ми умудряємося перетворити на неприємний обов'язок те, що могло б бути чистою радістю. Пам'ятаю, я якось, по дорозі в церкву, зайшов за Лоський (ми жили у Парижі на одній вулиці). Вони збираються, одягли трьох дітей, а четвертий стоїть і чекає, але його не одягають. Він запитав: "А я що?" І батько відповів: "Ти себе так вів на цьому тижні, що тобі в церкві нічого робити! У церкву ходити - це честь, це привілей, якщо ти весь тиждень вів себе не як християнин, а як бісеня, то сиди в темряві непроглядній, сиди вдома ..."

А ми робимо навпаки; ми говоримо: ну піди, піди, покайся, скажи батюшці ... або що-небудь в цьому роді. І в результаті зустріч з Богом все більше робиться боргом, необхідністю, а то і просто дуже неприємною карикатурою Страшного суду. Спочатку вселяють дитині, що їй буде жахливо і страшно зізнаватися в гріхах, а потім його насильно туди гонять, і це, я думаю, погано.

Сповідаються у нас діти з семи років, іноді трошки молодших чи трошки старше, в залежності від того, чи дійшли вони до віку, коли можуть мати судження про свої вчинки. Іноді дитина приходить і дає довгий список своїх гріхів, і ви знаєте, що гріхи-то записала матуся, тому що її ці різні провини чим-небудь короблять. А якщо запитаєш дитини: "А ти дійсно відчуваєш, що це дуже погано? - Він часто дивиться, говорить: Ні ... - А чому ж ти це сповідуєш? - Мама сказала ..."

Ось цього, по-моєму, не треба робити. Треба чекати моменту, коли дитина вже має якісь моральні уявлення. На першій сповіді я не ставлю питання про те, скільки він згрішив, і чим, і як (я вам себе не даю в приклад, я просто розповідаю, що я роблю). Я говорю приблизно так: "Ось, ти тепер став великим хлопчиком (або: великий дівчинкою). Христос тобі завжди був вірним другом; раніше ти це просто сприймав як природне і належне. Тепер ти дійшов до такого віку, коли ти можеш, у свою чергу, стати вірним другом. Що ти знаєш про Христа, що тебе в Ньому приваблює? .. "Переважно дитина говорить про те чи про се, що йому подобається або що його чіпає у Христі. Я відповідаю: "Значить, ти Його розумієш у цьому, ти любиш Його в цьому і можеш бути Йому вірним і лояльним, так само як ти можеш бути вірним і лояльним своїм товаришам у школі або своїм батькам. Ти можеш, наприклад, поставити собі за правило знайти спосіб Його радувати. Як ти можеш Його порадувати? Є речі, які ти говориш чи робиш, від яких Йому може бути боляче ... "Іноді діти самі кажуть що-небудь, іноді немає. Ну, деколи можеш підказати: "Ти, наприклад, брешеш? Ти в іграх обманюєш? .. "Я ніколи не кажу про слухняність батькам на цій стадії, тому що цей спосіб батьки часто вживають, щоб поневолити дитини, використовуючи Бога у вигляді граничної сили, яка на нього буде впливати. Я намагаюся, щоб діти не плутали вимоги батьків і свої відносини з Богом. Залежно від того, хто цей дитина, можна йому запропонувати різні питання (про брехню, про те чи інше) і сказати: "От добре; обрадуй Бога тим, що те чи се ти не будеш більше робити, або хоч будеш намагатися не робити . А якщо зробиш, тоді кайся, тобто зупинись, скажи - Господи! Ти мене прости! Я Тобі виявився не добротним одним. Давай, помиримося! .. "І приходь на сповідь, щоб священик тобі міг сказати:" Так, раз ти каєшся і жалієш, я тобі від імені Бога можу сказати: Він тобі це вибачає. Але подумай: як шкода, що така гарна дружба було розбито ..."

Піст для дітей треба проводити розумно, тобто так, щоб він не був суцільний і безглуздої борошном, а мав би виховне якість. Мені здається, для дитини важливіше почати пост з якогось морального подвигу. Треба йому запропонувати, дати йому можливість себе обмежити в тому, де більше проявляється лакомство, жадібність, а не в якості тієї чи іншої їжі. Треба, щоб він це робив, скільки може, у свідомості, що цим він стверджує свою відданість Богові, перемагає в собі ті чи інші негативні нахили, домагається влади над собою, самовладання, вчиться керувати собою. І треба поступово збільшувати піст, у міру того як дитина може це зробити. Ясно, що немає необхідності є м'ясо: вегетаріанці ніколи його не їдять, і при цьому живуть і процвітають, так що неправильно говорити, що дитина не може постити без м'яса. Але, з іншого боку, треба враховувати, що дитина може зробити за станом здоров'я і за своєю фортеці.

Однойменна глава книги: Митрополит Антоній Сурозький. Про зустріч. - Спб.: Сатіс, 1993