Про шлюб і вихованні.

Один з древніх отців Церкви зазначив, що світ не міг би стояти без таїнств, то є без безпосереднього впливу Божого і без перетворення, яке цей вплив здійснює над людьми. Єдине Таїнство, яке збереглося після відокремлення людини від Бога і втрати раю - це Таїнство Шлюбу. І поза християнського досвіду шлюб є ??таїнством в тому сенсі, що відбувається щось, що просто людським силами не могло б відбутися, відновлюється, наскільки тільки це можливо, в межах занепалого світу ту єдність між чоловіком і жінкою, та цілісність вселюдини, про яку йдеться в початку книги Буття. Це момент колосальної ваги. Це момент, коли двоє полюбили один одного людей, можуть стати однією плоттю, і не тільки фізичної плоттю, але однієї тілесної реальністю, яка включає в себе різницю і в душевності, і в духовності.

У Старому Завіті ми читаємо про те, що перший чоловік був створений всечеловеком, в ньому, по вченню деякі батьків, полягала і жіноче і чоловіче. Людина почала зростати, дозрівати, настав момент, коли в ньому, в одній людині, вже не могла поєднуватися повнота жіночого і чоловічого істоти. Тоді Бог привів до нього всіх тварин, щоб він побачив, що вони мають по дві статі, і, щоб він відчув, що каже Писання, що він єдиний самотній. Коли він раптом відчув свою самотність. Бог навів на нього глибокий сон і відокремив в ньому чоловіче від жіночого. Він їх розділив так, що в кожному з них залишилося щось від іншого, давала кожному з них можливість пізнавати себе один в одному. Він і вона становили одне ціле. Коли Адам побачив перед собою Єву, він вигукнув: "Це кість від моїх костей, це плоть від плоті моєї". Разом з цим він міг би сказати: "Це я перед моїми власними очима". Це було настільки "я", це настільки була єдність двох, що навіть вони не відчували себе нагими. Вони бачили себе як одиницю, як людину в двох особинах.

Пізніше, коли відбулося падіння, вони раптом побачили себе голими, тобто чужими один одному. І от з цього моменту почалася боротьба за возз'єднання. Потяг одного до іншого, відчайдушний, сліпе потяг, крик "повернися до мене" - все це виникло в шлюбної любові, у любові двох, кожен з яких дізнавався в іншому себе і водночас бачив іншого не в його власної обмеженості, але в новій повноті, в новій красі, у новому змісті. Шлюб, тобто таємниця цієї зустрічі, відбувалася тоді, коли ці двоє один в одному впізнавали себе самих і бачили один одного поповнення, в тій повноті життя, яку вони можуть мати тільки один з одним. З'єднуючись, вони й тілесно, і душевно, і духовно, скільки це було можливо і скільки це можливо тепер в занепалий світі, робилися всечеловеком. Це дивовижна таємниця. Це повнота людині, яка є у двох особистостях. Брак - це таїнство, тому що тепер той поділ, що було скоєно гріхом, значною, але вирішальною мірою знімається.

Один з отців Церкви говорить щось, що може багатьох збентежити, здивувати. Він висловлює думку, що в шлюбному з'єднанні чоловік і жінка з'єднуються так, що їх єдність можна порівняти тільки з єдністю, що виникають між Христом і віруючим, коли той причащається Святих Тайн. Ось міра, в якій один з батьків бачив єдність тілесне між чоловіком і дружиною як повноту тієї єдності, яке вже досягнуто душевно і духовно! Це означає, що чоловік і дружина бачать один одного як себе самих, але без тих тіней, без того спотворення, яке кожна людина бачить в іншому зазвичай. І коли вони з'єднуються, то, за словами апостола Павла, стають малою церквою. Дійсно, у Христі, в Бозі благодаттю Святого Духа вони робляться єдиною плоттю, єдиною істотою, залишаючись разом з тим єдиними і неповторними особистостями. У шлюбі долається остання межа поділу. В ідеалі відносини чоловіка і дружини - це не жадібність, це не бажання мати, це не хижацтво, а побожне зір і віддача себе іншому, і прийняття іншого в себе самого в любові, в споглядальної таємниці любові. Це ідеал шлюбу.

Звичайно, у шлюбі в занепалий світі діють й інші сили. Буває статеве бажання, буває жадібність, але буває, що двоє з'єднуються такою любов'ю, яка знімає всі грані. Вони тепер стали єдині. Коли народжується дитина, він як би є не плодом хижацтва, а плодом віддачі однієї людини іншій, однієї половини іншому або інший. І тут я б хотів перейти до питання про дітей.

Сучасна наука поступово підтверджує те, у що Церква вірила спочатку. У той момент, коли зароджується живе людська істота, вся повнота людства, в ньому вже є. Він уже людина. Можна сказати, що втілення здійснилося в той момент, коли архангел Гавриїл сповістив Діві Марії втілення Христа. І Вона йому відповіла: "Се раба Господня, нехай буде мені по слову твоєму". Вже тоді була здійснена вся повнота втілення. Те ж буває і в шлюбі. У процесі формування дитини в утробі матері він може сприймати те, що відбувається не тільки з нею, але й навколо неї.


До нього доходять звуки, тремтіння повітря, він робиться через свою матір частиною навколишнього середовища. Тому наставники церковні радять матері молитися, але молитися не формально, не просто вимовляти молитви, не молитвословий, а спілкуватися з Богом, ділитися з Ним всієї своєю радістю, всім своїм трепетом, дати Богові діяти в ній. Можна молитися вголос, тому що звук цієї молитви незрозумілим чином доходить до зародка, до поступово формується дитини. Якщо молитва промовляється благоговійно, тихо, вдумливо, ця дитина вже долучається до таємниці материнської молитви. Це дивовижно! А коли дитина народиться, то необхідно продовжувати молитися над ним, над колискою: співати йому пісні церковні; молитися церковними словами, коли він ще слів не розуміє, але через звук голосу може сприйняти молитовну налаштованість і через неї ожити до області молитви, до області прилученості до Бога. Коли дитина стає більше і може брати участь в речах, з ним тоді здійснюється те, що може грати колосальну роль. Якщо ж у сім'ї розбрат, крик, взаємна ворожнеча, то це розбиває цілісність його душі, тому що кожен окрик стрясає його душу і часом вщент розбиває її, як скло може розбитися від гучного шуму.

Але в міру того як дитина чує ці молитовні слова, долучається до їх звучності, вони робляться часто плоттю і кров'ю його. І тут я хочу навести приклад, який залишив слід в моїй душі.

Був у нашому храмі співочий Федоров Василь. Він володів басом приголомшливої ??краси і надихав всіх нас своїм співом. І ось, він захворів на рак, ліг в лікарню, Я його відвідував щодня. Спочатку ми з ним молилися разом: я невміло, тому що в мене немає достатньої слуху і голосу, співав молебень про його одужання і про його рідних, яких не було при ньому тоді. Потім він став слабшати, і я став співати один. І от у якийсь день я прийшов і почув від старшої медсестри, що мені можна було б не приходити, бо він без свідомості і вмирає. Я увійшов до його кімнати: по праву і ліву сторони його ліжка сиділи його дружина і його дочка, які щойно приїхали з далекої Японії і застали його вже без свідомості, вмираючим. Згадавши тоді, як він мені казав, що молитовні слова переплелися з його душею, я сказав дружині і дочці його, щоб вони сіли поруч один з одним, став на коліна і почав, як умів (плохо!) співати йому великопісні пристрасні піснеспіви. І ми всі побачили, як поступово його свідомість повертається до нього, зростає, піднімається в ньому. У якийсь момент він відкрив очі. Я йому сказав:

- Василь, ваша дружина і дочка сидять ліворуч від вас. Ви вмираєте. Попрощатися з ними.

Вони попрощалися спокійно, глибоко і зворушливо. А потім я йому сказав:

- А тепер ви можете спокійно померти.

Він ліг, пішов в забуття і тут же померла. І ці піснеспіви, які він усе життя співав, повернули його до життя на той короткий термін, який йому був потрібен для того, щоб не залишити дружину вдовою і дочка сиротою без останнього прощання.

Розповім ще один випадок , який мене теж дуже вразив.

На Сергіївському подвір'ї був колись, багато років тому, дуже старий диякон. Йому було вісімдесят шість років. Від старості він майже втратив голос, але співав на криласі, тому що був єдиним, хто міг це робити щодня. Якось я разом з ним виявився на криласі, я читав, він співав. Він читав і співав з такою іскрометною швидкістю, що мені не вдалося встежити за ним по книзі. Коли скінчилася служба, я йому сказав:

- Батько Євтимій, ви сьогодні вкрали у мене всю службу, але найгірше те, що ви вкрали її у себе. Ви не могли розуміти те, що вимовляли.

І він заплакав і сказав мені:

- Ти мене вибач, але, знаєш, я народився в страшно бідної селі, мене батьки прогодувати не могли. Вони п'ятирічкою віддали мене в монастир, і в монастирі я прожив до революції. Я там навчився читати, навчився співати. Кожен день я чув ці служби, і вони стали частиною моєї душі. І коли я бачу ці слова, мені не потрібно їх читати: і коли я чую ці піснеспіви, мені не треба над ними зосереджуватися. Як тільки я бачу ці слова, немов Божого душа стосується якоїсь струни в моїй душі, і вся душа, як арфа, починає співати. І я співаю так швидко, тому що це арфа співає, це душа співає. Це мені було дано слово за словом протягом усього мого дитинства і всієї моєї зрілої життя.

Ось який скарб ми можемо дати дитині, і що мені хотілося б сказати про шлюб. У серцевині шлюбу знаходиться Господь Ісус Христос, благодать Святого Духа, і діє таємниця у Христі.

Однойменна глава книги: Сходи. Видання Макарієв-Решемской Обителі. 1998