Пояснення дітям молитви "Отче наш".

Нещодавно мені довелося розмовляти з молодою жінкою, яка приїхала з Радянського Союзу до Америки кілька років тому. Батьки її були комуністи, члени партії. Віруюча бабуся померла давно, так що внучку нічому навчити не змогла. Діти росли, ніколи не чуючи про Бога, нічого не знаючи ні про Церкву, ні про молитву, ніколи не бачили ікон. Але, як це не дивно, мати-комуністка навчила своїх дітей тільки одного: словами молитви Господньої "Отче наш", У 18 років вона прийшла до віри і хрестилася. Мене вразило саме те, що мати-комуністка відчула в словах цієї молитви щось настільки дорогоцінний, що захотіла передати це своїм дітям.

Батьки-християни звичайно починають читати цю молитву з дітьми до того, як вони здатні зрозуміти її сенс. Дітям можна розповісти, як одного разу, коли Ісус Христос скінчив молитися, учні стали просити Його навчити їх молитися. Ісус Христос навчив їх тієї молитви, яку ми називаємо "Молитвою Господньою" - "Отче наш". Маленькі діти поступово вчаться повторювати за батьками слова, - коли-небудь вони почують, як співають цю молитву в храмі. Цілком достатньо, якщо вони зрозуміють, що Ісус Христос навчив нас називати Його - Батьком. Адже Бог любить нас, як добрий батько - своїх дітей. Потроху можна, у відповідь на запитання, пояснювати незрозумілі слова: "царство", "насущний хліб", "борги". Коли ж діти стають старшими, недостатньо просто пояснювати незрозумілі слова. У молитві Господній укладено цілісне світогляд, особливе розуміння нашого ставлення до Бога, до життя, до самого себе.

У Російській Православній Церкві цю молитву читають і співають по-слов'янському. Слов'янський текст її дуже простий і зрозумілий. Але є, зрозуміло, переклад на сучасну російську, як і на всі мови світу. Ми будемо користуватися слов'янським текстом.

Візьмемо хоча б перші слова:
"Отче наш, іже єси на іебесех ...", тобто" Отче наш, що єси, існуючий на небі .. . ". Ймовірно, більшість дітей чули про те, що космонавти, літаючи в космос, там Бога не бачили. Що ж означають слова "на небесах"? Чи означає це, що якщо ми досить високо піднімемося в небо, то побачимо Бога? Ні, ми знаємо і віримо, що Бог невидимий. Якби Бога можна було бачити, то неможливо було б говорити про віру в Бога. Ми не можемо вірити в будинок, в річ, в те, що ми можемо помацати, побачити, сприймати. Але ми віримо в любов до нас кого-то, ми можемо довіряти щирості людини, вірити в добро. Те, у що ми віримо, завжди невидимо, тому віра завжди вільна, - ти можеш вірити, а можеш і не вірити. Не можна змусити вірити. І коли ми називаємо Бога нашим Отцем Небесним, то ми хочемо цим сказати, що крім нашого видимого, фізичного світу, є інший світ, - духовний, невидимий. Він настільки ж реальний, як і навколишній нас видимий світ, в якому діють і впливають на нас духовні сили - любов, радість, розкаяння, жаль, вірність і багато іншого. Першими словами молитви Господньої ми стверджуємо нашу віру в духовний світ, що оточує нас, і нашу віру в Бога - доброго, люблячого, всемогутнього і невидимого нам Отця.

У будь-якій мові, підбираючи доступні нам поняття і враження, важко знайти більш відповідний символ духовного світу, ніж небо - безмежне, нескінченне, вічно прекрасне і таємниче. Небо і ще більш таємничий космос вчать нас молитовно звертатися до Бога. Ісус Христос завжди вживав доступні нам поняття: "небо", говорячи про духовний світ, "хліб", говорячи про наші земні потреби, "борги", говорячи про наші стосунки з людьми.

"Хай святиться Ім'я Твоє ... " Нехай у нашому житті славиться Ім'я Боже. Часто це прохання пояснюють дітям, як вимога благоговійно вживати слово "Бог", як гріх "божіння". Але мені здається, зрозуміліше й повніше пояснити дітям, що ми, християни, покликані жити так, щоб нашим життям славилося Ім'я Боже. З цим пов'язано і наступне прохання "Нехай прийде Царство Твоє", - дітям часто незрозуміле. У цьому проханні є, звичайно, таємнича надія всіх християн на друге пришестя Ісуса Христа і встановлення царства Божого на землі.


Але за вченням Отців Церкви, це є молитва і про те, щоб Господь зацарював в душі кожного з нас. І апостол Павло пише в своєму посланні до Римлян: "Бо Царство Боже ... праведність, і мир і радість у Святому Дусі ..." (Рим. 14, 17). Саме таке розуміння цього прохання в молитві "Отче наш" ближче дітям. Вони дослідно знають стан радості, миру і любові, адже про дітей сказав сам Ісус Христос, що "таких є Царство Небесне" (Мф. 19, 14).

Наступне прохання "Хай буде воля Твоя" - дуже важливо для виховання основного християнського ставлення до нашого життя. Діти, та й не тільки діти, часто звертаються до Бога з конкретними проханнями, просять Бога виконати те чи інше їх бажання, важливе або погане. Здатність пізнавати, що в житті треба шукати не здійснення своїх випадкових бажань, а здійснення вищої Божої волі, Божого задуму про нас, - основа основ християнського ставлення до життя. Мені часто доводилося розповідати дітям приклад з життя двох святих пустельників, що жили в пустелі. Змовилися вони посадити кожен при вході у свою келію пальму, щоб давала вона їм тінь у денну спеку. Зустрічаються вони через деякий час, і один пустельник каже іншому: "От, брат, молюся я Богу, щоб послав Він дощ на мою пальму, і кожного разу Він виконує моє прохання. Молюся про сонячні дні, і Бог посилає мені сонце. Адже , дивись, твоя пальма росте куди краще моєї. Як же ти молишся про неї? " І відповів йому інший відлюдник: "А я, брат, просто молюся: Господи, зроби так, щоб моя пальма росла. А вже Господь посилає і сонце і дощ, коли потрібно".

Дітям постарше варто пояснити , що прохання "Хай буде воля Твоя" - не тільки здатність приймати волю Божу, але, що важливіше, прагнення здійснювати її.

Прохання "про хліб насущний" вчить нас не турбуватися про багатьох наших потребах, про тому, що нам тільки здається потрібним. І власним прикладом, і в розмовах з дітьми важливо навчити їх розбиратися в тому, що нам в нашому житті дійсно необхідно "як хліб насущний", а які бажання тимчасові і несуттєві.

"Зостав нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим ". Коли ми грішимо, ми винні перед Богом. І якщо ми каємося, Бог прощає нам гріхи наші, як батько прощає пішов з рідного дому сина. Але часто люди бувають несправедливі один до одного, ображають один одного, і кожен чекає, щоб інший став справедливішим. Часто ми не хочемо пробачити іншому його недоліки, а цими словами молитви Господньої Бог вчить нас прощати гріхи і недоліки інших, оскільки ми бажаємо, щоб і Бог простив наші гріхи.

І, нарешті, останнє прохання "Не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого "ставить перед підростаючим дитиною питання про зло, про спокусу, про боротьбу зі злом, яка відбувається в душі кожного з нас. Щоб виховати в людині християнське поняття про зло і добро, недостатньо тільки пояснити слова цього прохання молитви "Отче наш". Оповідання за оповіданням, повчання за настановою, притчу за притчею знаходимо ми у Святому Письмі, яке допомагає нам поступово зрозуміти, що в світі є зло, зла сила, чинить опір благому, доброму задумом творіння Божого. Ця зла сила постійно намагається залучити нас, підпорядкувати нас собі, "спокушає" нас. Тому нам часто хочеться зробити щось погане, хоча ми і знаємо, що це погано. Без допомоги Божої ми не могли б боротися зі спокусами, тому ми просимо Його допомоги, щоб не піддаватися поганим бажанням.

Християнське виховання моральності зводиться до розвитку в людині здатності усвідомлювати в собі погане - поганим Розпізнавати в собі злі наміри і спонукання, дії або почуття, шкодуючи про те, що подумав або вчинив погано, тобто покаятися. А каючись, знати, що Бог завжди прощає кається, завжди зустрічає його з любов'ю, радіє йому, як батько у притчі про блудного сина радіє поверненню свого згрішила і покаявся сина. У християнській моралі немає місця ні розпачу, ні смутку.

З книги "Наша церква і наші діти"