Таїнство шлюбу (вінчання).

Коли добрі діти, вирушаючи в якій-небудь невідомий для них шлях, приходять до своєї матері і просять її напутнього благословення, ніжна мати, щиро і з любов'ю благословляючи їх, яких тільки задушевних почуттів і серцевих благожеланій не висловить їм!

Так само поводиться і велелюбна Церква Христова, коли покірні чада її - наречений і наречена - приходять у храм Божий, просячи її материнського благословення на безвісний для них шлях подружнього життя.

Бог встановив шлюб як союз любові чоловіка і дружини для продовження людського роду і виховання дітей. Як сказано в книзі Буття, після створення Адама і Єви благословив їх Бог, і сказав їм Бог: «Плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю, і володійте нею».

Спаситель освятив союз нареченого і нареченої Своєю присутністю на весіллі в Кані Галілейській, де скоїв Своє перше чудо. Розмовляючи ж з спокушали фарисеями про шлюб і розлучення, Господь говорив: "Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і будуть обоє вони одним тілом, так що вони вже не двоє, але одне тіло. Тож, що Бог поєднав, людина нехай не розлучає ".

У Таїнстві Шлюбу Церква благословляє жениха і наречену на спільне життя, на народження і виховання дітей. Наречений і наречена повинні при цьому обіцяти Богові, що вони бу-дуть вірні одне одному все життя. Звичайно, таку обіцянку і сам шлюб повинні бути свобод-ними і невимушеними.
У Таїнстві Шлюбу благодать Святого Духа невидимо об'єднує два окремих людських істоти в єдиний духовний ціле. Благодать Святого Духа є в цьому Таїнстві силою, що пов'язує чоловіка і жінку в якісно нового духовного з'єднання - християнську сім'ю.

Один з отців Церкви в давнину сказав, що світ не може існувати без таїнств, тобто без того , щоб якісь стани, якісь взаємини були б сверхземнимі, небесними, чудесними; і - продовжує він - шлюб як єдність двох у раз-розненном світі є таким таїнством, дивом, яке перевершує всі природні взаємні відносини, всі природні стани!

Важливо розуміти, що в союзі чоловіка та жінки, освяченому Таїнством Подружжя, Благодать Святого Духа невидимо об'єднує два окремих людських істоти в єдине духовне ціле, на зразок того, як два роздільних речовини, наприклад пісок і цемент, з'єднуючись при допомогою води, стають якісно новим, нероздільним речовиною.

І, як вода, в цьому прикладі є сполучною силою, так і Благодать Святого Духа яв-ся в Таїнстві Шлюбу силою, що пов'язує чоловіка і жінку в якісно новий , духов-ное з'єднання - християнську сім'ю.

Причому, мета цього з'єднання не тільки на продовження роду і взаємодопомоги в побуті, але головним чином, у спільному духовному самовдосконаленні, в множенні Благодаті, по-тому що християнська сім'я - це Мала Церква Христова, християнський шлюб - одна з форм служіння Богу.

Як готуватися до Таїнства Шлюбу

Для здійснення церковного шлюбу потрібно приготувати дві ікони - Спасителя і Божі- їй Матері, якими під час Таїнства благословляють жениха і наречену. Раніше ці ікони передавалися як домашня святиня від батьків до дітей.

Наречений і наречена повинні придбати обручки. Кільце - знак вічності і нерозривності шлюбного союзу. За традицією одне з кілець має бути золотим, а інше срібним. Золоте кільце символізує своїм блиском сонце, світлу якого прирівняв-ляется чоловік у шлюбному союзі; срібне - подібність місяця, меншого світила, блискучого відбитим сонячним світлом, воно для дружини. Найчастіше сьогодні для обох наречених купуються золоті кільця.

Але все ж, головне приготування до майбутнього Таїнства - це говіння. Свята Церква рекомендує вступаючим у 6paк підготувати себе до Таїнства подвигом посту і молитви, покаяння і причастя.

Поради вінчати:

- Щоб Вінчання стало справжнім святом, таким, що запам'ятовується на все життя, необхідно заздалегідь подбати про його організації. У першу чергу, погодити місце і час здійснення Таїнства. У багатьох храмах існує перед-вірка запис, коли вказується не тільки день, але і час вінчання. Зробити її може будь-який родич.

- У тих церквах, де такий запис відсутній, молодята оформляють квитанцію на здійснення Таїнства в день весілля. Зазвичай такі квитанції оформ-ляють за свічковим скринькою. Однак у цьому випадку не можна назвати час точно, так як вінчання почнуться тільки після інших треб. Можна домовитися з конкретним священиком, що служать у цьому храмі, щоб Таїнство зробив саме він.

- У Церкві знадобиться свідоцтво про шлюб, тому реєстрація бра-ка в РАГСі повинна бути раніше вінчання.

- У перші століття християнства вінчання відбувалося безпосередньо за Божественною літургією. Зараз цього не буває, але спільне причастя перед на-чалому подружнього життя винятково важливо. Тому молодятам краще в день Вінчання або попередній Вінчання сповідатися і причаститися Свя-тих Христових Таїн.

- Якщо подружнє життя вже має місце, слід утриматися в попередню Вінчання ніч від шлюбних відносин.

- Обручки треба заздалегідь віддати вінчає священику, що-б він освятив їх покладенням на Престол.

- Візьміть з собою шматок чисто білого полотна - «підніжок». На ньому мо-лодие будуть стояти.

- У нареченої неодмінно повинен бути головний убір - хустка, шарф або фата. Обов'язкові натільні хрестики для обох подружжя.

- Часто здається, ніби жених і наречена, супроводжувані рідними та друзями, прийшли в храм не для молитви, а на дійство. Чекаючи закінчення Літургії, вони розмовляють, сміються, ходять по храму, стають спиною до образів і иконо-Стасів. Усім запрошеним в храм на Вінчання треба знати, що під час бракосочета-ня Церква ні про кого більше не молиться, як тільки про двох осіб - жениха і Невес-ті (хіба тільки один раз вимовляється молитва "за виховали батьків"). Нев-Німанн і неблагоговеніе нареченого і нареченої до церковної молитви показує, що вони прийшли в храм тільки через звичай, з-за моди, на вимогу батьків. Між-ду тим цей час молитви в храмі має вплив на всю подальшу сімейне життя. Всі знаходять при одруженні, і особливо наречений і наречена, повинні го-рячо молитися під час здійснення Таїнства.

Що треба знати свідкам на вінчанні

У дореволюційній Росії, коли церковний шлюб мав законної цивільної та юридичною силою, вінчання православних обов'язково відбувалося при доручіть-лях - в народі їх називали дружки, а в богослужбових книгах - восприемники. Поручителі підтверджували своїми підписами акт браковенчанія в метричній книзі. Вони брали участь у заручини та вінчання, під час обходження нареченого і нареченої навколо аналоя притримували вінці над їх головами.

Тепер поручителі (свідки) можуть бути чи не бути - за бажанням наречених. Поручителі обов'язково повинні бути православними, бажано церковними людьми, повинні ставитися до Таїнства Вінчання з благоговінням. Обов'язки поручителів при одруженні в своїй духовній основі такі ж, як восприемников у хрещенні: як вос-приймачі, досвідчені в духовному житті, зобов'язані керувати хрещениками в християнському житті, так і поручителі повинні духовно керувати новою сім'єю. Тому раніше в по-ручітелі не запрошувалися люди молоді, не одружені, не знайомі з сімейної та супруже-ської життям.

Що може перешкоджати християнського шлюбу

Зазвичай готуються до вінчання спочатку реєструють цивільний шлюб у РАГСі. Православна Церква вважає цивільний шлюб позбавленим благодаті, але як факт визнання-ет і не вважає його незаконним блудним співжиттям. Тим не менш, умови укладення шлюбу за цивільним законодавством і за церковними канонами мають відмінності. Проте, не всякий цивільний шлюб може бути освячений в Церкві.

Церква не допускає вступ у шлюб більше трьох разів. За цивільним законодавством дозволено четвертий і п'ятий шлюб, які Церква не благословляє.

Не благословляється брак, якщо один із наречених (і тим більше обидва) оголошує себе атеі-стом і каже, що він прийшов на вінчання лише за наполяганням чоловіка або батьків.

Не дозволяється вінчання, якщо хоча б один з подружжя некрещен і не збирається прийняти хрещення перед вінчанням.

Вінчання неможливо, якщо один з наречених фактично полягає в шлюбі з іншою особою. Спочатку потрібно розірвати цивільний шлюб, а якщо шлюб був церковний, орга-тельно взяти дозвіл архієрея на розірвання його і благословення на вступ в новий шлюб.




Забороняється шлюб між кровними родичами аж до четвертого ступеня споріднення (тобто із троюрідним братом чи сестрою).

Давня благочестива традиція забороняє шлюби між хресними батьками і хрещениками, а також між двома хрещеними одного і того ж дитину.

Не можна вінчатися тим, хто дав раніше чернечі обіти або прийняв свячення у священний сан.

Відсутність батьківського благословення на вінчання є досить сумним фактом, проте, у разі повноліття жениха і нареченої воно не може заваді-вать вінчання. Крім того, часто батьки-атеїсти противляться саме церковному шлюбу, і в такому випадку батьківське благословення може бути замінено священичим, краще всього - благословенням духівника хоча б одного з подружжя.

Про другошлюбних

Церква дивиться на другий шлюб несхвально і допускає його лише по снісхож-ня до людських немочам. У чергування про другошлюбних додаються два покаянно-ні молитви, ні вопрошеніе про свободу волевиявлення. Такий чин відбувається у випадку, якщо і наречений, і наречена вступають в шлюб вдруге. Якщо один з них вінчається вперше, відбувається звичайне чинопослідування Таїнства Шлюбу.

Вінчатися ніколи не пізно

За радянських часів безліч подружніх пар утворилося без благословення Церк-ви. При цьому невінчані подружжя часто все життя зберігають вірність один одному, виховуючи-ють дітей та онуків у мирі та злагоді. Але з якихось причин не хочуть вінчатися. Церква ніколи не відмовляє в благодаті Таїнства Вінчання, навіть якщо подружжя перебуває на схилі років. Як свідчать багато священиків, ті пари, які вінчаються в зрілому віці, часом ставляться до Таїнства Шлюбу серйозніше, ніж молоді люди. Пишність і тор-жественное весілля в них замінюється благоговінням і трепетом перед величчю шлюбу.

Як відбувається Таїнство Подружжя

Таїнство Подружжя ділиться на дві частини - заручення і вінчання.

Таїнство Подружжя відбувається посеред храму перед аналоєм, на якому знаходяться хрест і Євангеліє, і починається з заручення, сенс якого символічно виражають кільця - знак непорушного союзу двох людей. Те, що заручини відбувається у храмі, озна-чає, що чоловік бере дружину від Самого Господа.

Заручення

У храмі наречений стає по праву, а наречена по ліву сторону. Священик тріж-ди благословляє спочатку нареченого, потім наречену, вимовляючи: «В Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа» і дає їм запалені свічки. На кожне благословення спочатку наречений, потім не-веста тричі осяяли себе хресним знаменням і приймають від священика свічки.

Запалені свічки, які тримають в руках наречений і наречена, знаменують радість і ту любов, яку вони відчувають один до одного і яка повинна бути завжди полум'яна і чиста. Запалені свічки знаменують також цнотливість жениха і нареченої і перебуває на них благодать Божу.
Після цього священик бере кільця зі святого престолу і надягає спочатку кільце женихові, тричі осіняючи його хрестоподібно, кажучи: "Обручається раб Божий (ім'я нареченого) рабі Божої (ім'я нареченої) в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа ".

Потім одягає кільце нареченій, також з триразовим осінення її, і вимовляє слова:" Обручається раба Божого (ім'я нареченої) рабу Божому ( ім'я нареченого) в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа ".

При заручини кільця мають дуже важливе значення: це не просто дар жениха не-весті, а знак нерозривного, вічного союзу між ними. Перед чином заручення священик кладе кільця на праву сторону Святого Престолу, як би перед обличчям Господа Ісуса Христа. Цим підкреслюється, що доторкаючись до Святого Престолу і перебуваючи на ньому кільця приймають силу освячення і надалі зводять на наречених благословення-ня Боже. Кільця на Святому Престолі лежать поруч, висловлюючи тим самим взаємну любов і єднання у вірі жениха і нареченої.

Після благословення священика жених і наречена міняються кільцями. Наречений Наді-кість своє кільце на руку нареченій на знак любові і готовності жертвувати всім дружині своїй і допомагати їй все життя; наречена надягає своє кільце на руку нареченому на знак своєї любові і відданості, на знак готовності приймати від нього допомогу все життя. Такий обмін провадиться тричі на честь і славу Пресвятої Трійці, Яка все здійснює і затверджує (часто кільця міняє сам священик).

Потім священик знову благає Господа про те, щоб Він Сам благословив і затвердив заручини, Сам осінив положення кілець благословенням небесним і послав нареченому і не-весті Ангела хранителя і керівника в новому житті.

На цьому заручення закінчується.

Вінчання

За заручинами слідує вінчання.

Наречений і наречена, тримаючи в руках запалені свічки, які символізують духовний cвет Таїнства, урочисто проходять на середину храму. Їм передує священик з кадилом, указуючи цим, що на життєвому шляху вони повинні слідувати заповідям Господнім, а добрі справи їх будуть як фіміам, підноситися до Бога.

Наречений і наречена стають перед аналоєм на розстелений на підлозі плат (білий або рожевий). На аналої лежать хрест, Євангеліє і вінці. Наречений і наречена перед лицем всієї Церкви ще раз підтверджують вільне і невимушене бажання одружитися і від-присутність в минулому з боку кожного з них обіцянки третій особі вступити з ним у шлюб.

"Чи маєш ти щире і невимушене бажання і твердий намір бути чоловіком цієї (ім'я нареченої), яку бачиш тут перед собою? ", - запитує священик, і наречений відповідає:" Маю, чесний отче ". - "Не зв'язаний ти обіцянкою іншу наречену?" - "Ні, не пов'язаний".

Потім, звернувшись до нареченої, священик запитує: "Чи маєш ти щиріше і невимушене бажання і твердий намір бути дружиною цього (ім'я нареченого), якого бачиш перед собою?" - "Маю, чесний отче". "Чи не пов'язана обіцянкою іншому жени-ху?" - "Ні, не пов'язана".

Отже, наречений і наречена підтвердили перед Богом і Церквою добровільність і Неру-шімость свого наміру вступити в шлюб.
І тільки тепер починається таємниче освячення шлюбу Божественною бла -Годат - Таїнство Вінчання.

Священик вимовляє три молитви, в яких молить Господа благословити шлюб і послати на вступають в нього Свою небесну благодать.
Перша молитва звернена до Господа Ісуса Христа. Священик молиться: "благосло-ві шлюб цій: і подай рабам Твоїм життя мирну, довголіття, любов один до одного в союзі миру, насіння долгожізненное і нев'янучий вінець слави; сподоби їх побачити чада чад своїх, ложе їх збережи ненаветним. І даруй їм від роси небесної згори, і з ситости земного; ис-полни вдома їх пшениці, вина і оливи, і всякої милості так щоб вони ділилися ізбиті-ками з нужденними, даруй і тим, які тепер з нами, все, що потрібне для спасіння ".

У другій молитві священик благає Триєдиного Господа, щоб Він благословив, з-зберігав і пом'янув наречених. "Даруючи їм плід лона, доброчадіе, однодумність в душах, Підвищ їх, як кедри ліванські, як виноградну лозу з прекрасними гілками, даруй їм се-ма колосисті, щоб вони, маючи достаток у всьому, рясніли на всяку благу справу і Тобі любе. І так побачать вони синів від синів своїх, як молоді нащадки маслини, по-коло стовбура свого і догодили перед Тобою, нехай засяють як світила на небі в Тобі, Господі нашім ".

Потім, в третій молитві , священик ще раз звертається до Триєдиного Бога і благаючи-ет Його, щоб Він, що створив людину і потім з ребра його створив дружину в помічниці йому, послав і нині руку Свою від святого мешкання Свого, і поєднував наречених, вінчав їх в плоть єдину, і дарував їм плід лона.

Після цих молитов наступають найважливіші хвилини Вінчання. Те, про що священик мо-лив Господа Бога перед обличчям всієї церкви і разом з усією церквою - про благословення Бо-жиємо, - тепер мабуть відбувається над нареченими, скріплює і освячує їх подружній союз.

Священик, взявши вінець, знаменує їм хрестоподібно жениха і дає йому цілувати про-раз Спасителя, прикріплений до передньої частини вінця. Вінчаючи нареченого, священик вимовляючи-сит: "Вінчається раб Божий (ім'я) рабі Божієй (ім'я нареченої) в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа".

Благословивши таким же чином наречену і давши їй прикластися