Чи потрібно дитині носити хрестик?.

Юйа , 08.07.06 11:22 Мамочки здрастуйте! Ви мене вибачте, якщо це запитували, я не знайшла. Чи потрібно дитині носити хрестик? Якщо ні, то з якого віку починати, якщо так то як? Бабуся понесла сьогодні причащати дитину, а я забула надіти хрестик, батюшка лаявся, дав наказ не знімати. Як ви поступали? Staisi , 08.07.06 11:42 Naomi
Ми не знімали хрестик з дня хрещення, а хрестила я дівчаток на другому місяці, як годиться через 40 днів. Правильно Вам батюшка говорить. Тим більше хрест - це ж не просто так, це захист дитини від усіляких напастей. Свєтка-Цукерка , 08.07.06 11:54 А у нас хрестик висить в головах ліжка. Вирішили поки не одягати. Ілля за все тягне - страшно. поріжеться мотузкою, а від ланцюжка може бути роздратування.

Хоча я відповідно, що хрестик потрібно носити. Але малюкам можна пробачити. На причастя ми теж одягали, а потім зняли. Katarios , 08.07.06 11:59 Чи не знімала хрестик з дня хрещення ... прогульниця , 08.07.06 12:26 Naomi , природно носить з моменту хрещення інікогда не знімаємо. А навіщо його знімати?

» Дописано пізніше
Свєтка-Цукерка , ну не може немовля порізатися мотузочком - не було таких випадків. Якщо Ви в таке вірите, то взагалі незрозуміло, навіщо немовляти хрестити, якщо в силу Хреста не вірити ksuska , 08.07.06 16:03 ми теж не знімаємо хрестик з моменту хрещення хіба що коли купаємося Нерпа , 08.07.06 16:54 Ми знімали хрестик один раз - було роздратування від мотузки. Потім знову одягли - і до цих пір в ньому. Так само близько ліжечка висить хрест такий спеціальний, хрещена мама сина спеціально купила на хрестинах. Losa , 08.07.06 17:19 Хрестили сина в 5 міс. і з тих пір хрестик не знімали. Тільки один раз було, коли поміняли мотузочку на серебр.цепочку. дитина звикла до хрестику, не чіпає, ланцюжок йому не заважає. Іноді візьме в долоньку і каже "Хрестик" Юйа , 08.07.06 19:33 Одягнули, на коротеньку мотузочку (синові бракує). Хрестили ми його в 2 місяці, і хрестик висів на ліжечку. Я все чекала, коли можна одягти, ну ось, напевно, і момент прийшов. Видно не випадково забула надіти хрестик, чтоюби батюшка підказав, що треба постійно носити. З приводу всіляких напостей, також є материнська молитва (сильний захист) і навіть не хрещених діток можна у виняткових випадках мамі охрестити самої.

PS І ви знаєте, все у мене занепокоєння за нього було, ніби і похрестили і молися, а якось не посебе, наділи хрестик і мені легше стало! А я то дурна все боялася. Спасибі вам дівчатка за відповіді! Інкогніто , 09.07.06 13:38 як охрестили жодного разу не знімала хрестик з сина ... ось вже скоро рік як ..
навіть коли купаю не знімаю - у нас на мотузочці, а голова виросла і вже мотузочок замала щоб зняти так що хочеш не хочеш - завжди з хрестиком ...

Тільки у бабусі нашої просто бзік якийсь то.все причини шукає щоб зняти хрестик. то під час купання мотузочок бачте намокає, він у ній мокрій ходить і може захворіти!. нормлаьно так? від мотузочки вологою?. (я її рушником ретельно протираю, щоб зовсім вже вона мокрій не була )....
то як-то син вдень спав і з'явилася подряпина на мордочці .... явно не кішка, навряд чи сам.в принципі схоже що він крутився, хрестик задралмся і подряпав морденьку ..... Знову бабуся ледь не в істериці - зніми хрестик ..... Але я кожен раз твердо овечают що з дитини я хрестик не зніму!! від подряпини нічого страшного не трапиться ..... розбиті коліна он страшенні виглядають .....

мені спокійніше коли моя дитина з хрестиком ..... правда не знаю що поробиш - він його іноді в роті мусолить ... не дозволяю, але счас в нього такий вік - не дозволь що-нитка - істерика ...
зате знає що це в нього, візьме в ручку - КЕСТІК говорить ... я тут ланцюжок одягла (давно не носила). сина підлітає МАМА кестік. (мовляв у мами хрестик) .. витягнув ланцюжок а немає у мене хреста юююон так розчарування "немає" і ще видав пізнання своє - запихаючи мені ланцюжок назад за воріт - "спятать треба "....( хрестик то на увазі не носять, я завжди прибираю якщо вилазіет.вот вже вивчив дитина) Пантера , 09.07.06 14:55 ЦИТАТА (Naomi @ 8 липня 2006, 12:22) Як ви поступали?
Нам як одягли під час крщенія, так ми і не знімаємо. Мар'яна , 09.07.06 15:00 Naomi , ми хрестили в три тижні. Хрестик спочатку не знімали. Потім уночі якось невдало мотузочок шийку перетиснув - нічого страшного, але стало ясно, що навіть коротка мотузочок чого-небудь утнути може. Ніякої відсебеньок пороти не стали, звернулися за порадою до батюшки. Звелів вішати хрестик на ніч і під час сну в узголів'я ліжка, а так - носити можна, коли під контролем. З рочки ми перейшли на постійне носіння хрестика (і вдень, і вночі, не знімаючи ніколи). Вірьовочка теж "укоротилася" з часом, тому що шия-то на колишньому рівні не залишається. Нещодавно мотузочку замінили на нову, і тепер ще до хрестику у нас додасться іконка Володимирської Божої Матері. Донька відноситься до цих предметів з благоговінням, цілуємо їх і батьків змушує цілувати, а потім - неодмінно сховати за пазуху

QUOTEто під час купання мотузочок бачте намокає, він у ній мокрій ходить і може захворіти

Ну, нічого, це все уроки смирення. У нас одна з бабусь заледве була від того, що ми в двадцять днів хрестити дитину вирішили. Так, нічого, з любов'ю, з посмішкою, з Богом - все перемагається

Русалка , 09.07.06 18:38 Я таке питання задавала на Православному форумі.
Ось що мені відповіли.

А: Ми хрестили всіх дітей дуже рано і ктестікі з них не знімали, правда, вони на мотузочці. Тільки на 9 років подарували старшої ланцюжок, а так у все'х хрестик на мотузочці, не довгою і не душить, гризуть, вірно), в однієї шматочок відгриз, прігшлось цей прибрати і повісити їй другою, друга донька взагалі проковтнула, але кресік вийшов природним шляхом і до цих пір з нею.

Модератор: На ваше запитання про хрестику на дитині і в ліжечку, нещодавно у телепрограмі "Славія", відповів кандидат богослов'я, протоієрей о. Олександр Ранньо. Він сказав так: Що маленька дитина ставитися до натільний хрест, по серйозному не може, за винятком рідкісних випадків. У ліжечку на шиї він дитині не потрібен, повісьте його де - то на ліжечку. На вулиці, можна одягти хрестик, але так, щоб мати можливість контролювати його носіння. Бо дитина несвідомо може його зірвати, зняти або просто викинути. Краще, коли дитина підросте, поясніть призначення натільного хрестика і що в нього є такий, і він може носити його не соромлячись, але радіючи.

Б: Носив чи хрестик Cам Господь Ісус після хрещення в 30 років?
Ні!
Чи носили хрестики апостоли і всі віруючі в Христа в перші 200 - 300 років історії церкви?
Ні!
Носіння або не носіння нічого не дає, ні людині ні Богу .
Втім, якщо людина вірить, що предмет його захищає, то це вже ідолопоклонство, гидоту для Господа. (Дивіться другу заповідь)
Традиції амулетів були принесені до церкви язичниками.
Якщо Ви хочете блага Вашій дитині захищайте його ім'ям Ісуса Христа: "Господь Ісус, Господь Ісус! ... Слава Тобі! .." Від Його імені тікають біси, духи хвороб і взагалі все сатанинське. Тільки Ім'я Ісуса захищає, а не мертві предмети чи традиції.

Слава Господу нашому Ісусу Христу

В: Носіння натільного хрестика - обов'язково для православного християнина. У мене троє дітей, всі хрещені в дитинстві, проблем з хрестиками ніколи не було, носили не знімаючи. Спробуйте замінити ланцюжок на м'яку мотузку і зробити її покороче, щоб дівчинка не заплутувалась в ній і не гризла

Хрестик, дійсно, добре б повісити на стрічку або тасьомку, не довгу. Так роблять не тільки для дітей, але і так носять дорослі, які дорожать святинею - хрестом і не бажають його втратити (ланцюжки так часто рвуться!). Носити хрест обов'язково - це не тільки символ християнства, а й реальна зброя, огороджувальної християнина від диявола. Для немовляти, не здатного ще самостійно молитися і хреститися це особливо важливо. Святість і сила хреста ніяк не залежить від ступеня розуміння її Вашим немовлям (а то тут намагалися деякі подібну ідею проштовхнути).




Наскільки ви бачите, немає повної згоди і в цьому питанні
Ми носимо якщо немає раздражеенія. (Іноді від спеки від зіткнення починається алергія під ланцюжком). Squirrel , 09.07.06 21:57 Напевно, такі питання краще з батюшкою, у якого сповідаєшся, вирішувати. Нам батюшка сказав не знімати, бабуся наполягла, щоб зняли і на ліжечко повісили, дня два маля без хрестика був, потім знову наділи - мені так спокійніше Simonetta , 09.07.06 23:16 Моя Сонечка часто бере в ручки хрестик, роздивляється, тягне мотузочку, коли бачить, що не тягнеться, залишає, і відволікається. Не знімаємо хрестик, Нової мотузочку треба поміняти, мажеться. Vera , 18.08.06 22:59 А ми ноім так. Через плече. Ось вже четвертою дитиною такий досвід. Без хрестика ні-ні. А старша вже на ланцюжку.
Ільмік , 18.08.06 23:01 Ми хрестилися в 7 місяців, так до цих пір з цим хрестиком і ходимо. Не знімали жодного разу
Вже б і на ланцюжок одягнути, так як три роки все-таки на носі, мотузочку зовсім брудненька стала Valushka , 19.08.06 00:22 Мої діти хрестик не носят.Крестік моєї сестрички зачепився за манеж і вона прямо повисла на веревочке.Вот я тоді іспугалась.Мама мене залишила вдома за нею смортеть, а якби щось трапилося?!
Цей випадок наклав свій отпечаток.У кожного є свій хрестик з цепочкой.Захотят-одягнуть. illen , 19.08.06 9:19 QUOTEВпрочем, якщо людина вірить, що предмет його захищає, то це вже ідолопоклонство, гидоту для Господа. (Дивіться другу заповідь)
Ось ця точка зору мені найближче.
ІМХО я боюся надягати хрестильний хрест на доньку. Вона ще маленька, буде його жувати, тягнути, зачепити за що-небудь може ... навіть подумати страшно.
прогульниця , 19.08.06 16:27 Valushka , illen , без образ - але от чого люди найбільше бояться, від того вони й страждають Я от не слвшала жодної історії, щоб дитина від хреста постраждав.
illen , та цитата, яку Ви привели з поста Русалки - це відповідь не православного священика, це відповідь протестанта. Ariel , 19.08.06 16:43 Дівчата, а ось я цілком розумію розумом що не повинна донька від хреста постраждати, але все одно боюсь їй одягати, як раз через боязно задухи. Та й хрестом нас не хрестили, у католиків не одягають при хрещенні. Прадва, кажуть що іспанці і латиноамериканці все-таки одягають, не знаю. Але освячений хрест у нас є. Illen , 19.08.06 18:05 прогульниця , Можливо, сперечатися не буду.
Ось тільки не вірю, що дитина може бути позбавлений захисту і заступництва тільки через те, що його мама на нього хреста в дитинстві не вдягала.

зи До речі, моя бабуся каже, що в селах хрестик на колиску вішали прогульниця , 19.08.06 18:21 ЦИТАТА (illen) От тільки не вірю, що дитина може бути позбавлений захисту і заступництва тільки через те, що його мама на нього хреста в дитинстві не вдягала. Ну так ніхто цього і не говорить. Я зараз Вам точно не скажу, і посилань не знайду, але взагалі хрещеному людині хрест знімати не належить взагалі ні за яких обставин. Але немає ніякого зв'язку з захистом і заступництвом, по-моєму. Хрещений людина відразу переходить під захист свого Ангела-Хоронителя, а носить він хрест чи ні - це звичайно, сумно, але не смертельно. тут вся справа в тому, що часто хрест після Хрещення знімають з себе або з дитини люди, далекі від віри. Які хрестяться саме що "за захистом і заступництвом", а не тому що в Христа вірять
: Села, на жаль, в цьому плані не указ віруючій людині. Саме сільські повір'я напівязичеський завдали стільки всього в Православ'я що цього, боюся, вже ніколи не розібрати illen , 19.08.06 18:42 QUOTEДеревні, на жаль, в цьому плані не указ віруючій людині. Саме сільські повір'я напівязичеський завдали стільки всього в Православ'я що цього, боюся, вже ніколи не розібрати
Абсолютно згодна - там такий крутий "заміс" православ'я і язичництва, що дійсно не розібрати. Приклад я привела до того, що така практика "не носіння" вже була і не сучасними "безбожниками" придумана.
Прогульниця , 19.08.06 18:48 QUOTEнательний хрест обов'язково необхідно носити кожному православному християнину, тому що це є свідченням і проповіддю християнства. Кожен християнин несе свій хрест, покладений на нього при Хрещенні, адже Сам Господь наш Ісус Христос сказав: «... і хто не несе хреста свого і йде за Мною, не може бути Моїм учнем» (Лк. 14,27). Натільний хрест є свідченням того, що ми християни - це образ нашого життєвого хреста на шляху до Бога Чи обов'язково носити натільний хрест, і якщо так, то чому?


» Дописано пізніше
illen , більш того - і в містах не всі носили Подивіться будь-які дореволюційні російські портрети - прямо починаючи з виникнення світського живопису в Росії. Судячи з усього, практика неношеними хреста почалася з Петра I з введенням західної моди - відкриті сукні. А може, він тут і ні при чому Складно мені судити про це - я не історик, і в це питання не поглиблювалася. Але одна видається мені очевидним - носіння натільного хреста не може завдати шкоди людині. Lady , 29.09.06 10:51 QUOTEНошеніе або не носіння нічого не дає, ні людині ні Богу.
Втім, якщо людина вірить, що предмет його захищає, то це вже ідолопоклонство, гидоту для Господа. (Дивіться другу заповідь)
повністю згодна А захищає нас у житті Господь, а не якісь хрестики та ікони
Танюшік , 29.09.06 10:57 До речі і апостоли хрестів не носили.
Але мої діти - будуть ... деколька , 06.12.06 21:57 Хрестили на 40 день, і з тих пір не знімали! Я вважаю, що хрестик знімати не можна! Це святе! До речі ніколи не чула, щоб дитинка задушив хрестиком. Моїй племяше рік, так вона часто дістає свій хрестик і цілує. А в куточку ліжечка ми повісили іконку покровительки. Ельвіра , 21.12.06 12:04 Мої дітки носячи свої хрестики практично постійно. І купаю я їх теж з хрестиками. У нас самі звичайні - срібні, куплені в храмі. Через те, що срібні я з бабусею сильно лаялася. Вона вважає, що дітки повинні тільки золоті носити і тільки на золотому ланцюжку, тому що вона своїми очима таке бачить часто-густо. Напокупали моїм в ювелірних магаз хрестики з ланцюжками, освятила. Тільки на Дочу одягла, на малюка не стала, типу не доріс ще. Ну ми і сварились. Ледве дочькін хрестик витребувала. От і як бути? Сперечатися-лаятися - ну немає сил. І так вже років 20 живемо у стані війни. Ганна Хрустальова , 21.12.06 12:44 ЦИТАТА (Танюшік) Але мої діти - будуть Мої дівчатка, малюючи принцес, не забувають хрестик на шиї намалювати!
Матюша носить, зрозуміло, з того моменту, як батюшка йому на шию хрестик наділ.
Я правда по собі знаю, що ланцюжки часто рвуться, тому дітям одягаю на шнурочку, шнурочок іноді міняю, коли засалені.
А ось хресний тато сказав, що буває хрест хрестильний і носильних, тобто ніби як хрестильний вдома зберігається, щоб не загубився. Звичайно, у діток буває, що мотузочок розв'яжеться, або дужка зламається, або ось на рентген ходили - там змусили Уляше хрестик зняти. Тоді він дійсно загубитися може. Тому для дівчаток у мене є запасні хрестики. А сама я один і той же ношу з моменту хрещення.
Звичайно, головне віра, а не хрест. Але це не привід нехтувати натільним хрестиком. Хрест - видиме свідчення нашої віри, наша святиня. Його завжди поцілувати можна, він завжди з собою. ASTRA-х , 22.12.06 20:01 хрестила Дочу в 1.5 міс, спочатку хрестик чіпляла зверху до одягу, потім наділа їй на ланцюжку, але вона швидко порвалася і доньці не сподобалася. Зараз дочка підросла (2роки 3міс), носить постійно на мотузочці, звикла, їй не заважає, а навпаки, подобається. Я боюся дитя без хрестика залишати. Nelumbo nelumbo , 24.12.06 6:24 У наших друзів хлопчак в 2,5 роки ... відкусив і проковтнув хрестик. Вони каталися в швидку робити рентген. Все обійшлося, хрест ніде не застряг і благополучно вийшов "з іншого боку" ... Але сама думка про те, що хрестик довелося шукати в какашки, нехай це й були какашки невинної дитини ... Брррр!