Сповідь і причастя дітей.

... Діти причащаються до якогось віку без сповіді, потім приходить момент, коли їх посилають сповідатися. А потім вони ростуть і вже більш-менш самостійно приходять - або не приходять. І от мені хотілося про це поговорити. Є кілька моментів тут ...

Коли приводять дитину до першої сповіді, дуже важливо, щоб це була подія, коли він сам робить якийсь вибір по відношенню до Христа і до християнської віри. І тому я часто говорю з батьками і наполягаю на тому, щоб вони до першої сповіді (і взагалі на сповідь, але на першу особливо) не посилали дитини зі списком його гріхів, тому що список його гріхів - це те, в чому його батьки дорікають; Бог, може бути, навіть і не помітив.

Теоретично сповідь з семи років, але знову-таки, тут треба з якимось розбором, тому що мені здається, що треба посилати на сповідь дитини, коли він вже сам може, зі свого як би нутра, усвідомлювати, що добре і що погано. Не те що: мама дозволяє, тато не дозволяє ... А коли дитина ще не вміє розрізнити добро від зла, то йому не треба в цей його дитячий рай змію вводити як би. Він живе любов'ю, радістю, відкритістю, і раптом йому починають говорити: Ні, це зовсім не так ясно. Там є зло, там зло, там неправда ...

Звичайно, треба виховувати дитину, щоб вона поступово почав розрізняти, що добре і що погано, але не в порядку гріха в тому сенсі, що: Ах, ти це зробив, значить, ти відлучений від Бога, ти відлучений від нас! .. Особливо щоб дитина не плутав в своїй свідомості те, що відлучення від Бога відповідає відлучення від батьків. Матуся або тато розсердилися, Бог завжди за батьків, значить, Він зі мною більше не в дружбі ... Це дуже важливий момент. Треба подивитися, коли дитина ще, як Адам і Єва в раю, не долучився до зла ні в якому сенсі. Звичайно, він не ідеальний, але це не зло в ньому, це недосвідченість, незрілість, це зовсім іншої якості річ. А потім приходить момент, коли дитина вже знає. Я зараз згадую свою двоюрідну сестру. Як-то вона, скажімо, на межі між добром і злом, пробралася в кухню, залізла на стілець, стягнула банку варення і з'їли його. У той момент вона знала, що це недобре, тому що дуже обережно потім ходила і виходила і облизувалася, так, щоб ніхто не помітив. Ось у цей момент вона вже знала, що існує зло, що вона вчинила недобре. А до цього бували моменти, коли вона робила те чи інше (як всі ми робимо що-небудь не те), не усвідомлюючи, що це зло. І тут - діти дуже різні, і доводиться міркувати про те, але хто краще може розсудити, ніж батьки, які близькі, які їх бачать весь час, які раптом бачать: дитина щось приховує, що щось трапилося.

Я розповідав про одну людину, який говорив, що він безбожник. Він вже був у зрілому віці, років сорока тоді, і пояснював, що він безбожник, тому що він такий вчений, і то читав, і там навчався, дипломи такі-то ... І ось старий священик у Парижі на нього подивився і сказав: « Сашенька! А яку ти гидоту створив, що тобі треба було Бога вбити? »Той сторопів, тому що він очікував якихось високих доводів, а йому кажуть такою мовою, що йому потрібно було Бога вбити, бо він гидоту створив, як же так? ... І він задумався. І він порпався, копався, і йому раптом пригадався той момент, коли йому потрібно було, щоб Бог кудись пішов від нього.

Вони жили тоді в Росії, ще до революції, і хлопчик ходив до церкви , і йшов до церкви трошки раніше батьків, а батьки йому давали мідний гріш, щоб він його поклав у шапку жебрака, який біля паперті стояв. Він проходив, клав цей гріш, вітався з цим жебраком, який був сліпий, і вони якось дружили, все було тепло, радісно, ??він йшов до церкви, ставав посеред церкви перед іконостасом і дивився, ну, дивився на Бога. Все було добре, поки раптом в одній з крамниць не з'явилася дерев'яна конячка, яка коштувала шість грошів. Він мріяв про цю конячці, але грошей-то у нього не було. Він знав, що на Великдень може бути отримає в подарунок конячку, але Великдень колись ще буде ... І раптом йому спало на думку, що якби він шість тижнів підряд не клав свою милостиню в шапку цього старого, у нього накопичилося б шість грошів . І він проходив, замість того щоб класти мідянку, він термосив інші, щоб був якийсь звук грошовий, старий його дякував за це, благословляв за доброту, він входив ... Один грош, другий гріш, третій ... Коли дійшло до п'яти грошів, йому не терпілося, і замість того, щоб, як у попередні неділі, потормошіть для годиться, він один грош вкрав. І коли він увійшов до церкви, йому все здалося темним, йому страшно було перед Богом. І він пішов у кут, і потім протягом якогось часу він стояв там у кутку. А батьки між собою розмовляли: «Як Саша подорослішав! Він раніше, як дитина, стояв перед Богом, тепер він пішов всередину, йде вглиб себе, йому ця суєта не потрібна ». А на самій-то справі суть була в тому, що у нього було шість грошів, вкрадених у жебрака. І потім, коли настали канікули, приїхав його брат з університету, який наслухався про безбожництві і який йому став пояснювати, що Бога немає, що філософи все довели і т. д. І хлопчик зрадів: якщо Бога немає, на мені немає гріха, я не скоїв ніякого зла, я маю право на цю конячку і на радість ... Він конячку купив і радів. І протягом якихось сорока років він жив без Бога, тому що він шість грошів вкрав у жебрака, щоб купити конячку.

А коли йому був поставлений це питання, він почав згадувати все своє життя, а життя була довга, він народився в царській Росії, вчився спочатку в школі, потім в університеті, потім був у Білій армії, потім в еміграції, так що було про що подумати, коли це трапилося. І раптом він напав на це і побачив, що йому потрібно було вивести Бога з існування, для того щоб бути спокійним. Він тоді пішов, сповідався, покаявся і знайшов Бога.

Так що ви бачите, що з дитиною буває дуже по-різному. Це залежить не від віку, а від обставин. Я не пам'ятаю, скільки років було тоді нашому Сашеньке, але, скільки б не було років, в якийсь момент з дитячої невинності він перейшов у свідомість добра і зла: він знав, що тут зло. Інший вкраде варення, інший збреше і раптом відчує: ой, між мною і батьками тепер прірву! Я їм збрехав, значить, між нами неправда стоїть, я не можу більше з ними бути до кінця відкритим, тому що я ніколи не зможу їм сказати, що я збрехав, чи це зажадає дуже великого подвигу, мужності.

Так перше запитання було: коли треба почати сповідатися дитині? У такому випадку дивіться самі, ви своїх дітей знаєте, тому можете розцінити: він уже усвідомлює в собі самому, що добро і що зло? Я думаю, не можна нав'язувати сповідь, яка не його сповідь, тому що це знижує ціну зустрічі з Богом. Якщо вся сповідь полягає в тому, щоб сказати: ось список того, за що мене тато і мама лають або сердяться або карають, - Бог тут ні при чому. І ще гірше: Він на боці батьків, завжди на стороні батьків; порятунку від Бога немає ... І це може погубити людину на багато років. Треба тут з чуйністю і увагою подивитися. Або його можна послати на сповідь рано, або дуже пізно. Часом дитина в десять років ще надто свіжим, для того щоб принести свою сповідь.

А потім, як я вам вже казав один раз, питання, яке треба ставити дитині на першій сповіді неодмінно, це: «Хочеш ти бути другом Господа Ісуса Христа? »Справа не в тому, що ти робиш дурниці, дзуськи, не слухаєш і т.д. Ти можеш робити все це - а все-таки бути другом Христа. Йому можна поставити це питання і далі запитати: «Ти що-небудь про Христа знаєш?» - «Так». - «Що ти знаєш?» - «То й се». - «А як, Він тобі подобається, ти хотів би з Ним бути другом?» - «Так». - «А ти знаєш, що то значить дружба? Це значить-вірність, лояльність, солідарність, це означає бажання знати, що твій друг любить і що йому не до вподоби, і намагатися бути таким, щоб він міг на тебе радіти, або не Робити того, не бути таким, що йому від тебе соромно чи боляче ». .. - Ось такого роду питання, які всякий дитина може зрозуміти. Тому що це звичайний коло життя для дитини, особливо коли він починає з іншими дітьми спілкуватися: хто йому друг, а хто йому недруг; що він робить, якщо нападуть на його друга: сховається в кущі або кинеться у бій? Якщо дитина може сказати: я хочу бути Йому іншому, тоді можна йому поставити інше питання: а як ти думаєш, в тебе вистачить вірності, мужності? і ось тепер, якщо б Христос тебе запитав: скажи, от ти хочеш бути Моїм одним. Є що-небудь, від чого тобі соромно, чого ти не хотів би внести в нашу дружбу? ..


Дитина звичайно скаже що-небудь просте у своєму роді, тобто це не буде піднесене богослов'я: так, я зробив те-то: я збрехав, або так чи сяк надійшов негаразд. - А ти справді шкодуєш? - Я шкодую, тому що це нашу дружбу порушує, не тому що це погано, а в порядку саме творчому: дружби, єдності з Богом.

До будь-якої речі можна підходити двояко: або це погано, ось і все; чи це погано, тому що ... А я хочу бути твоїм другом, значить, це біда. Ти можеш мене пробачити? Ти можеш мені допомогти? .. Тут, звичайно, священик і батьки можуть допомогти. По-перше, іноді дитина бреше, тому що він боїться. Дуже часто це так. Чи тому що його що-небудь так тягне, що він не може встояти, а потім йому соромно і страшно. Щоб не було цього неправильного страху, щоб було страшно порушити дружбу - так, але не було б страшно, що мене за це покарають і одне до іншого піде. Це, як я сказав, залежить не від років, а від зрілості, від обставин.

Скажімо, є обставини, які тебе чомусь вчать, від чого треба провчитися потім. Я пам'ятаю, під час німецької окупації багато дітей крали в німців, і це вважалося чеснотою: тому що в німців це вкрадено, значить, вони не можуть вжити це на зло, скажімо так. Але коли скінчилася окупація, діти продовжували красти, тому що вони не міг розрізнити; яка різниця? Коли я крав тут. мене хвалили будинку, а тепер мене за це хочуть покарати ... І ось тут доводиться перебудовуватися і їм пояснювати. Тому є багато чого, що батькам доводиться пояснити дитині в таких обставинах.

До причастя ми допускаємо дітей з моменту хрещення, тому що в хрещенні вони як би таємниче занурюються в Христа і починають жити Його життям. І наша приналежність до Христа не залежить від кількості нашого знання. Дитина душею може знати більше, ніж його батьки або ніж дорослі люди. Тому питання не в тому, що він стільки не знає, не розуміє і тому може він причаститися ... Його душа ожила благодаттю Христовою, і він з Ним спілкується. Тепер: приходить момент, коли він вже усвідомлює добро, зло, правду і неправду, і тоді, може бути, приходить момент, коли йому треба сповідатися, не обов'язково перед кожним причастям, але сповідатися, і причащатися, може бути, рідше, з підготовкою . І коли я кажу про підготовку, я говорю не про те, щоб вичитувати які-небудь молитви або постити і т.д. Можна все це зробити і не бути готовим, а підготуватися так: я зараз увійду в більш глибоке спілкування, єдність з Христом. Ось я зараз причастився Його Тіла і Крові, Його життя буде в мені, навіть моє тіло буде змінено цим присутністю ... - щоб це була радість ... Звичайно, не так можна пояснювати, як я зараз кажу, ви знаєте своїх дітей, ви можете іншою мовою говорити, але щоб це було так, щоб це було не просто чергова подія: сьогодні неділя, відкрий рот, поцілунок чашу і досить з тебе. А дитині сказати: ось, ми зараз підемо до церкви, будемо причащатися. Ми, дорослі, сьогодні не можемо причащатися, тому що ми не приготовлені достатньо, але ти можеш ще ... Дуже багато значить і ставлення батьків до причастя і до сповіді.

Знову-таки мені пригадується, як я як Якось прийшов - ми жили на одній вулиці - до Лоський, і четверо дітей стоять і Володимир Миколайович і його дружина підходять до кожного, кланяються в землю і просять прощення. Я запитав: ви це завжди робите? - Ні, ми сьогодні будемо причащатися, ми напевно протягом цих тижнів чим-небудь образили, поранили своїх дітей, ми не можемо причаститися без того, щоб вони нас вибачили ... І ось цей вчинок поставив дітей та дорослих на один рівень. Не те, що батьки прощають, тому що вони завжди праві, - батькам теж потрібно прощення. Ми всі знаємо, як ми один одного можемо образити. Не зло, але якось зачепити, крикнути, смикнути, несправедливо надійти, - самі знаєте, як буває: ви і батьки, і ви самі були дітьми. І тому коли батьки можуть підійти до дитини і сказати: я хочу причаститися, я хочу, щоб Христос мене прийняв, як одного, Він не може мене прийняти, як друга, якщо ти мене не даруй ...

У Старому Завіті, у книзі Даниїла є чудове місце про те, як він молився, і раптом він побачив, як його молитва піднімається, і раптом наче вітер її збиває і вона до неба не може піднятися. Він тоді запитав: Господи, в чому справа? І Господь йому відповів: Твоя молитва не може піднятися над землею, тому що ти стару образив, і вона благає про те, щоб ти був чимось покараний і виправився. І тому твоя молитва до Мене не може дійти ... Я думаю, що це дуже важливо. Той був пророк, а то старенька, тут тато-матуся, а тут дитина: паралель така ...

Ще одне про дієприкметник: це - як би сказати? важко і складно в своєму роді. Ми причащаємося Тіла Пречистому і Крові Христа. І я знаю одну сім'ю, четверо дітей, віруючі батьки, які дітям пояснили, що вони будуть їсти тіло Христа і пити Його кров. І діти прийшли в такий жах, що вони раз і назавжди - їм тепер за сорок років - відмовилися причащатися. Тому що це їм було так подано, що по суті означало: «м'ясо і кров" ...

І ось тут треба знайти спосіб дитині пояснити, що це дійсно, реально прилучення до Христа, але, як Хомяков в одному зі своїх творів пише: ми причащаємося Тіла Христового, по не «м'ясу» Христову. Тут є різниця. Хліб, який освячується, в якомусь відношенні не перестає бути хлібом, тому що Бог не знищує Свою створіння для того щоб з неї зробити щось інше. Коли Бог втілився, Він став людиною, але Його людство було, так би мовити, людським людством, це не було нове людство, ні на що не схоже. І тому коли освячуються хліб і вино, то цей Хліб благодаттю, силою Святого Духа робиться як би частиною тілесності Христа, це вино робиться частиною тілесності Христа, але це не кров в такому сенсі, в якому - ну, людожер пожирає свою жертву. Це дуже важливо. Я знаю тільки один такий випадок, але подумайте: четверо дітей відпали раз і назавжди від причастя. І вони віруючі в якомусь сенсі, але причащання - ні за що. Так що коли ви будете говорити про це, може бути, вони питання не поставлять, але і ви не ставте питання так, щоб вони шарахнулись. Тому що в Старому Завіті уявлення про тіло - це тілесність, а кров - це життя. Так що ми причащаємося людяності, людській природі Христа і життя Христа, але це життя не тільки є Його природним життям Людини Ісуса Христа, це життя Божественна, яка в Нього влилася, коли Він став людиною.

І далі, я думаю, треба з великим розбором і продумано це робити. Якщо ми так з'єдналися з Христом, вибрали Його найближчим, нерозлучним другом, погодилися на те, щоб Він влився в нас, і щоб ми з Ним стали, скільки можливо, єдині, щоб ми долучилися Його людяності і Його Божества, то як мені треба жити після цього? Як мені жити так, щоб не осквернити це тіло? Як мені жити , щоб це життя Христова не була в мені зневаги, коли я грішу свідомо, коли я здійснюю неправду, коли я живу так, що це є зреченням від Бога по суті - як колись я ненавиджу кого-небудь?

І от треба знайти для дитини різні детальні якісь способи після сповіді і причастя до наступної сповіді і причастя ніж щось доводити свою вірність. Знову-таки, не в законному сенсі «я тобі доведу», а в якомусь внутрішньому сенсі НЕ відпадати від цієї вірності. І тут я не можу вам прикладів дати, бо не знаю, я не був віруючим дитиною, у мене немає минулого досвіду цього. Але я бачив багато дітей. Я знаю, що для кожної дитини, як і для дорослого, можна знайти щось, чим він може довести свою вірність. Одну-єдину річ, не обов'язково все життя, тому що якщо про все життя говорити, то нічого не виходить, а одну річ: ти доведи свою вірність. Ось, ти часто вступаєш недобре в такому-то відношенні - спробуй цього не робити. Причому завдання давати людині, дорослому або дитині, чомусь хоч малим доводити, це мале може бути що завгодно, не обов'язково важке, тому що дуже важливо не починати з важкого . Якщо собі поставити завдання надто важке, ти її не виконуєш, і раз ти переконаний, що не можеш її виконати, ти не будеш і старатися. А що-небудь дуже просте: це ти можеш зробити і цим довести свою вірність.

Хто-небудь з вас пам'ятає свою першу сповідь як дитина?

Бувають катастрофи теж зі сповіддю. Я пам'ятаю, отець Олександр Шмеман, який потім в Америці був деканом Свято-Володимирської академії, довго