Як розповісти дитині про Христа?.

SnowWhite , 17.10.06 4:30 ЦИТАТА (диякон Олександр @ 17 жовтня 2006, 01:12) Втім, це моя думка, і я б дуже хотів дізнатися думки інших. Адже це дуже важлива і цікава тема - як розповісти про Христа нашим дітям?
Мене дуууже хвилює питання, як ... І це, мабуть, одне з небагатьох питань, яке мене ставить у глухий кут повністю, особливо в реаліях, коли тато невіруючий. Я просто не знаю як. Дитині майже 3 роки. Теж дуже хотілося б почути думки.
Про павучка. Ну добрий павучок, так. Але не розкриває для дитини нічого по суті християнства і за євангельськими фактами. Моя думка. Хоча, мабуть, не зовсім так-зачіпає факт втечі Сім'ї в Єгипет. Ганна Хрустальова , 17.10.06 9:57 Зараз є маса чудово ілюстрованих книг для будь-якого віку по Біблії, за Євангелієм. У нас їх декілька, читаємо час від часу то одну, то іншу; діти й самі люблять картинки подивитися. Напередодні свят я намагаюся своїми словами в доступній формі дітям розповісти, що це за свято, на честь якої події він встановлений, що було до і що після. Іноді навіть у духовний сенс вдається вникнути, перенести на на наше повсякденне життя.
Ну і в храмі, звичайно, намагаємося розглянути святкову ікону, хто і що на ній зображено. Якщо напередодні була розмова, то дітям вже практично всі зображене зрозуміло.
До Різдва, до Великодня можна ще й вірші вивчити. Мої дві панянки до цих пір найкраще пам'ятають вірш Пастернака "Стояла зима, дув вітер із степу ..." Хоча вже більше півроку минуло від Різдва, вони до цих пір в гостях воліють хором розповідати саме його.

Коли я при дітях молюся, вони особливо не реагують. Але сприймають це, як само собою зрозуміле, що теж не так уже й погано, правда?
А на ніч я їм співаю одну коротку молитву (зазвичай "Отче наш", або "Богородицю", або "Царю небесний"), зрідка щось достовірніше ("Вірую", "Воскресіння Христове відевше"). Ось мабуть і вся наша "арсенал". Зовсім рідко співаю які-небудь тропарі святкові.
Але краще все-таки не робити цього ЗАМІСТЬ колискових. Ми раніше так спати лягали: спочатку читали книжку, потім я гасила світло і співала пісеньки, за настроєм, іноді штук по 10, і вже наостанок, після невеликої паузи, молитву. Молитва тоді сприймається як можливість затримати маму ще хоч трохи, коли вже всі вечірні ритуали виконані по повній програмі.
Хресна мені радила так само читати Євангеліє, якщо не хочуть замість книжки - то після неї, як бонус.
Книжки дуже хороші я купувала на Валаамським подвір'я. Зараз покажу їх.

Для трьохлітки я б порекомендувала в першу чергу ось цю чудову книжку. Вона гідна того, щоб крупно показати розворот (це обкладинка). Уляна ось вже пару років обожнює розглядати ці приголомшливі ілюстрації, шукати там Адама і Єву, вивчати, які тварини сховалися в райському саду ...



Усередині там дуже мало тексту і на кожному розвороті велика ілюстрація. Текст починаючи з Старого Завіту, найяскравіші епізоди.

Ця книга на старший вік, вона максимально наближена до тексту Євангелія, хоча глави викладені своїми словами, але під кожним розділом дано посилання на джерело. Крім того, багато історичних та фактичних довідок. Теж чудово ілюстрована.



Це книга о.Олександра Мене, про яку я вже писала.
Переказ не зовсім близький до тесту Євангелія, але о.Олександр всім чудово відомий і в рекомендацій не потребує.



Це хороша дитяча книжка з віршами та історіями до Різдва.



А цю книгу ми ще не читали, але вона мені сподобалася. Вона більш поглиблена, ніж всі перераховані вище, містить пояснення, які і мені мабуть будуть цікаві.



І ось ще одна книга, вона для дітей, мабуть, років з 3 - 4-х, і зовсім початківців, не знайомих з Євангелієм.



Кітежанка , 17.10.06 11:26 ЦИТАТА (диякон Олександр @ 17 жовтня 2006, 01:12)
Я ось теж над цим задумалася ... Мабуть, не стала б розповідати такі, хоч і зворушливі, але все ж придумані легенди ... Так можна й самому щось вигадати, красиве, але це ж не правда ... Не хочу плутати знання про Христа і Євангельські події з вигадкою. Мені здається, діти і так дуже вдячно сприймають розповіді про Христа, доступні, звичайно, їм за віком ... Ми з Настею починали з дитячою біблії, з моїх розповідей про Життя і діяння святих, причому в досить ранньому віці, десь років з чотирьох. Особливо коли ми їздили до нашого батюшки (ієромонаху Доміані), ходили на святій колодязь ... Я була тоді просто приголомшена (вже писала про це), наскільки серйозно донька до цього ставиться, коли тата попросила не жартувати в такому святому місці (місці явлення ікони Параскеви-мучініци). Як-то дитяча душа сама відкрита Богові, мені здається, вона все краще відчуває і розуміє ... А такі розповіді, мені здається, трохи збивають, хоч і викликають добрі почуття.
Диякон Олександр , у мене питання - ці тексти на кшталт апокрифічним, не за змістом, звичайно, а за своєю суттю . Адже що апокрифи, що розповіді - не документальні, так би мовити, не визнані. Як ви ставитеся до апокрифічним текстів? І взагалі, адже багато легенд ходить в народі про всяких тварин - хто благославлен Богом, хто ноборот - проклятий. Мені здається, це все творчість, а ось чи корисно воно в розумінні й пізнанні - моя думка, що сумнівно ... А раз сумнівно, то краще не використовувати це в такому серйозному питанні ...
Lilac , 17.10.06 12:00 ЛІЗАйкіна мама , і мені здається, що і так дуже новозавітна історія багата, щоб дітям додавати апокрифічних сказань, ось чесно. Хоч би те, що є пояснити і донести. А про проклятих Богом тварин так зовсім у мене язик не повернеться так сказати Всі Богом створені, люди куди гірше себе показали ...

Про Священну історію для дітей - це мій болюче питання. Почала з початку і так далеко зайшла в поясненнях вигнання з Раю і братовбивства, що вирішила зупинитися і охолонуть, подумати, попитати, а тут така темка, слава Богу!

У нас тато латентно віруючий, тобто . вірить більше мене, але до храму не ходить, жодного разу не сповідався, не причащався. З донькою ми щовечора молимося разом і моє правило стало таким же як у неї Раніше я при ній довго молилася, а вона грала навколо та вторила мені, потім мій ентузіазм вщух, потім вона відмовилася молитися, потім почався період страшних страхів темряви влітку, я їй пояснила, що ті хто Бога люблять, Йому моляться, можуть нічого не боятися, тому що Сам Бог завжди поруч, а Він найсильніший і добрий, Він все створив, що Він Ангела-Хранителя їй дав при хрещенні і Ангел завжди поряд, сказала, що "визволи нас від лукавого", це знасіт визволи від поганого, а раз так попросили , значить Бог обов'язково зробить. Донька стала знову молитися, і зараз її правило це: Отче Наш; Богородице Діво; У руки Твої (перед сном) і Пресвята Трійця, нещодавно приєдналася, вона все на слух запам'ятала. Так що після читання книжки ми ввечері встаємо перед її ліжечком, там ікона висить, і Ліза читає ці молитви сама, якщо без особливої ??поваги, то я її обсмикую. Вранці я не завжди вчасно схаменулися, але намагаюся, щоб вона Отче Наш прочитала.

Ганна Хрустальова , постараюся такі книжки знайти, а то наша Біблія на більш старших як виявилося розрахована. Ліза дуже любить про Їжачка книжку, читаємо главами, намагаюся їй кожен раз пояснити моральний сенс. Ганна Хрустальова , 17.10.06 12:37 ЦИТАТА (SnowWhite) трьохлітка задає питання про хрестик - у мами є, у Миші є , а у тата немає ... чому? Папа категорично заборонив говорити дитині в дусі "ну, тато потім похреститися" Наш тато все ж хрестився, що для мене було повною несподіванкою, а до того я відповідала приблизно так: "Папа ще не хрестився". А якщо запитували: "Чому?" Я отвечла, що це дуже складне питання, що людина повинна сама до цього прийти ... можна відповісти, що напевно він ще не зустрів Бога ...
SnowWhite , 17.10.06 18:56 Ганна Хрустальова , Окреме спасибі за книжки. Дуже до речі.

А ось про те, що тато ще не зустрів Бога ... Так ось трьохлітка-то все буквально сприймає. Значить, ми Бога вже зустріли (для Міші це значить, що йдеш, йдеш і зустрів). Тобто, не може він абстрактно мислити. Може, тому в мене і проблеми з тим, як йому пояснити. На ілюстровані книжки вкрай сподіваюся. Ганна Хрустальова , 18.10.06 9:17 ЦИТАТА (SnowWhite) йдеш, йдеш і зустрів Тоді він задасть таке запитання: коли я зустрів Бога? Я ж Його не бачив? А на цю тему можна довго розмірковувати з дитиною. І вони це прекрасно розуміють, у всякому разі, у нас такі розмови бували часто, і діти дуже жваво в них брали участь.
Це не зовсім абстрактне мислення. Діти ж все це серцем відчувають. SnowWhite , 18.10.06 9:28 Ганна Хрустальова , спасибі, Ганна.


Так, треба мені якось налагоджувати ситуацію, а то раніше хоч у храм ми ходили раз на місяць, а тепер і того не буде, а дітки так швидко все забувають.
Згодна, що дітки всі серцем відчувають, але це треба підтримувати. Валерка , 19.10.06 15:43 А в мене ось Маня іноді навідріз відмовляється читати свої маленькі ранкові молітовкі (такі зовсім коротенькі звернення до Господа, Богородиці та Ангелу Хранителю). Я їй пояснюю, що треба вранці "вітатися" з Боженька (це вона так каже), Дівою Марією і своїм Ангелом. АЛЕ періодично трапляється бунт: "Не хочу!". Так прикро.
І ще, Ганна, спасибі Вам за демонстрацію обкладинок книжок, а то іноді стою гортаю десятки книг, а тепер точно буду знати, що ці книги можна купувати. Спасибі. Клер , 19.10.06 15:46 Валерка , дійсно, дуже прикро. Я зазвичай кажу: "Добре, тоді я буду молитися за тебе". І молюся вголос так, як він зазвичай молиться. А потім кажу що-небудь про те, що Бог його все одно любить. Lilac , 19.10.06 22:23 Клер , Валерка , Я теж в таких випадках кажу, що буду молитися за неї, але після того як молитва вирішила питання з нашими страхами, донька не відмовляється молитися ніколи. Один раз дуже втомлена була і я її так поклала, так вона прибігла заплакана і дорікнула мені, що не помолилися.
Ще ось сьогодні такий випадок. Ліза не любить одну воспітательтніцу особливо останнім часом, оскільки та її сварила, що Ліза погано їсть (взагалі не знаю чому моя образилася, тому що у воспіталкі голос хамський команднивй завжди, вже всі звикли, та й проблеми з їжею і в нас у скандали переростають), і вона каже, що хоче , щоб завтра інша була, прямо губешкі затремтіли і каже: "Я Богу помолюся!", як останній аргумент змінити ситуацію. Я ніяк не піддала сумніву, просто сказала, що поговорю з вихователькою, щоб вона Лізу є не змушувала, що не треба ображатися на неї, ніби домовилися, але ця віра, що якщо помолишся, то все буде! Як їй треба мамі вчитися ... SnowWhite , 20.10.06 4:46 Дівчата, а як ви молитви вчили з дітьми? Я спеціально не вчу, він чомусь не повторює за мною нічого Крім того, у нас з російською проблеми почалися недавно Єдине, що повторює за мною "З Богом" і "Господи, благослови" Lilac , 20.10 .06 7:43 Відвела в сад, а там вихователька про яку збиралася Ліза молитися, тобто Господь її почув, тому що за розкладом не її черга, тепер піду забирати, поговорю з іншого. Ось який урок для батьків про силу молитви і головне віри.

SnowWhite , у мене Ліза на слух запам'ятовує, зараз їй, правда, не дуже це цікаво, а у віці близько двох-трьох початку вона навіть Вірую підтягувала, тому що я кожен день читала. Вона короткі любить, Богородицю найбільше, може вам з неї почати і вчити співуче? SnowWhite , 20.10.06 9:14 Глазур , та вже, діти нас вчать.
Кать, я вже раніше писала, що кожного ранку вичитувала тільки правило батюшки Серафима + пару псалмів + пара молитов по дорозі на роботу/у садок. Я все це співуче читаю, інакше сама не можу Тобто, Богородиця там була. Але Мишко нічого не повторював, при тому, що вірші він запам'ятовує з льоту. А з тиждень тому у нас проблеми з російською почалися серйозні, тепер взагалі не знаю як.
Я і хотіла дізнатися-спеціально вчили чи дітки самі повторюють. Тобто, мій от не повторює, хоч у його пам'яті я не сумніваюся. напевно, треба цілеспрямовано саме вчити починати. Agnia , 10.11.06 12:10 Дівчата! вчора розповіла Дімці про павучка, і ще якісь перекази околорождественскіе слухав відкривши рот, а говорити ми поки не вміємо так що реакцію я не знаю.
так, нещодавно його причащати і хотіла пояснити - що це таке, чому ми так довго стоїмо і потім щось їмо і п'ємо. Мучилася, а тут мій брат допоміг - ось ти ж їси їжу - каші, яблука - це для тіла. А ось це теж їжа, тільки для душі.
Не знаю наскільки точно, але мені сподобалося
Молимося разом - точніше я молюся а він вставляє слово "хьеб" - хліб насущний, і в кінці "мінь" - амінь. намагається хреститися - ручкою вгору-вниз ...
але все одно виходить що РАЗОМ молимося!
хочеться більше йому розповідати, але може поки рано? Танюшік , 10.11.06 12: 18 Agnia , Я не мама поки, але думаю, що рано. Не треба його вже сильно завантажувати. Все-таки зовсім він крихітка. Просто живи природно поруч з ним церковним життям і все. Якщо батьки сповідують непідробно віру, то діти це самі вбирають. Гульгена , 11.11.06 21:46 Agnia , у нас дітки ровесники. так мій Кирило так само допомагає мені молитися - підказує деякі слова, без молитви не їсть (коли вже все за столом),, раассказиваю йому іноді що-небудь - мені здається вони розуміють, головне, мені здається говорити нормальною мовою, без заміни слів на більш прості, і поки цікаво .. Дуже любить прічіщаться-як галченок відкриває ротик, любить прикладатися до ікон, розпластатися на підлозі і цілувати його .. І, поки що досить того, що він поруч стобою і бачить тебе-він же ловить кожен погляд, жест, настрій .. Irina , 16.11.06 18:18 "Біблійні оповідання" (перша книга на фотографіях Анни )-чудова кніга.На www.pravoslavnoye.ru замовила багато дитячих книжок мама Аня , 16.11.06 19:13 Ганна Хрустальова ,

У мене до Вас питання - чоловік їде до Росії через тиждень, мені б дуже хотілося, щоб він привіз хоча б щось із тих книг, що Ви рекомендуєте. Де їх можна купити? Чи достатньо просто їх знайти? Irina , 17.11.06 15:48 про всяк випадок даю посилання на інтернет магазин http://www.pravoslavnoe.ru/catalog/0105/ Lisa , 17.11.06 16:12 Ірочка , а які конкретно книжки ти б порадила, щоб картинки хороші були і текст простий? Річард поки не сприймає текст без великих яскравих картинок.
А ще ти колись писала про книжку про їжачка, якщо я нічого не плутаю. На цьому сайті цю книгу можна знайти? Я б мама попросила купити може бути і вона б потім мені переслала. Lilac , 17.11.06 16:25 Irina , у мене теж питання з цього сайту я там книг ченця Лазаря не знайшла де там вони, підкажи, будь ласка.

Lisa , про Їжачка і коника Прочанина чудові книги ченця Лазаря, моя донька любить, але іноді втомлюється, тому що там багато думати треба а вона ще маленька. У мене в одній книзі дві частини, чудові картинки

Ще купила одну книжку Бориса Ганаго Книга про Слово, вона для дітей старшого віку виявилася, мені б років в 10 вона дуже сподобалася, але знайшла оповіданнячко і для Лізи.
Взагалі бачу вже зараз, що вона не любить "грузиться" і навіть про Їжачка часто слухати. Ось вона природа людська А ще Євангеліє для самих маленьких, там буквально в п'яти коротеньких оповіданнях вся історія, поки що цим обійдемося, все-таки читати дитячу Біблію виявилося зарано. Irina , 17.11.06 16:31 Марін
я замовила дві книги ченця Лазаря (про Їжачка у них, на жаль, немає) - "Таємні дієслова" і "Найстрашніший звір" (про що вони, не знаю.Есть у нього ще дві гарні книги "Як Божа корівка на небо літала "і" Погорільці ", але в цьому магазині їх немає). Спитаю у них завтра про Їжачка, не перевидавали чи що, ніде в інеті знайти не можу.
Потім грузинські та сербські народні казки.
Книгу про Саву Сербського із серії "Православні святі".
І окремо книги про Різдво і Пасху.Ну і Біблійні розповіді ось ці само собою.
Ще у нас є "Приймак", "Прялі у ополонці" і " Срібне копитце "(все це є на цьому сайті). Про інші нічого не знаю абсолютно

» дописано пізніше
Катя, от же вони

http://www.pravoslavnoe.ru/catalog/010509/2168/
http://www.pravoslavnoe.ru/catalog/010509/2169/ Lisa , 17.11. 06 16:37 Дівчата, а ви не знаєте, чи можна ці книги купити десь просто в магазині в Москві? Я маю на увазі, наприклад, ту красиву синю книгу "Біблійні оповідання для маленьких дітей", що Ганна показала на 1-ій сторінці, та "Євангеліє для самих маленьких"? А то я прочитала на цьому сайті Православне, що вони доставляють тільки в межах МКАД або ж бандероллю, але оскільки мої батьки живуть за МКАД, а з бандероллю возитися небажання, то зручніше був би реальний магазин. Irina , 17.11.06 16:49 добре, мені не складно, якщо навіть багато книг закажешь.Піші.

» дописано пізніше
ось ще інтернет магазин http://www .hristoslav.ru/index.php? categoryID = 136
Тут, до речі, є Божа корівка і Погорільці ченця Лазаря

Звідси у нас є ще "Побожні расскази.Господі, помилуй маму, тата і розбійника ". Ну так ... не можу сказати, що дуже інтересние.Ілі для детй постарше

» дописано пізніше
ні, все-таки перший магазин поцікавіше Lilac , 17.11.06 16:52 Irina , спасибі От було б здорово про Сонечко знайти.

Lisa , я Євангеліє для самих маленьких вчора в переході у православному кіоску купила, це зовсім маленька папірчик, там простий текст, а з іншого боку картинка, вона дешевенька, на тому сайті теж щось схоже є. А за що?