Свята Земля. Частина 3. Назарет.

Після довгих роздумів над тим, як підступитися до цієї відповідальної задачі, було прийнято рішення будувати звіт в хронологічному порядку Євангелія, а не в тому порядку, в якому ми відвідували святі місця. Паломницька група переміщається у відповідності з географічним розташуванням святинь, але для більш логічного побудови розповіді правильніше буде обрати інший порядок. Ми будемо супроводжувати розповідь докладними цитатами з Євангелія, щоб читач незалежно від рівня знання священних текстів зміг скласти більш повне враження. Проте в цілому розповідь буде носити характер подорожніх нотаток і особистих вражень, не претендуючи на глибокі історичні та фактичні дані, які, при необхідності, можна почерпнути з більш компетентних джерел.

... Посланий був Ангел Гавриїл від Бога в місто Галілейській, званий Назарет, до діви, що заручена чоловікові, ім'ям Йосипу, з будинку Давидова, а ім'я діві Марія.

І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, Благодатна! Господь з Тобою; Ти благословенна між жонами. Вона ж, побачивши його, зніяковіла від слів та й стала роздумувати, що б то значило це привітання. І сказав до неї: Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать у Бога, і ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього званий, і дасть Йому Господь Бог престол Давида, його батька, і він царюватиме над домом Якова повіки, і Царству Його не буде кінця.

Марія ж сказала Ангелові: як буде це, коли мужа не знаю? Ангел сказав Їй у відповідь: Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе; тому й святе наречеться Сином Божим. Ось і Єлисавета, родичка Твоя, звана неплідною, і вона зачала в своїй старості сина, і оце шостий місяць, бо у Бога не залишиться безсилим ніяке слово.

Тоді Марія промовила: Я ж Господня раба нехай буде мені згідно з словом твоїм. І відійшов Ангол від неї.

(Лук.1 :26-38)






Грецька православна церква св. Архангела Гавриїла в Назареті

Згідно апокрифічної традиції вважається, що Пречиста Діва вперше побачила Ангела у джерела, з якого набирала воду (це дало підставу іконографії «Благовіщення біля колодязя»), а потім вже саме Благовіщення (тобто бесіда з Архангелом Гаврилом), відбулося в будинку.




Ось як пише про це святому місці ігумен Данило, який учинив ходіння в Святу Землю в 1104-1107 рр..: «Потім вийшли з міста і пішли на південний схід, зустріли чудовий колодязь, глибокий, з дуже холодною водою, зійшли сходами глибоко вниз до води. Над цим колодязем створена кругла церква в ім'я архангела Гавриїла.

Відстань від міста Назарета до колодязя трохи більше польоту стріли. У цього колодязя було перше благовіщення Богородиці від архангела. Прийшла вона по воду, і, як тільки почерпнула своїм водоносом, ангел невидимо виголосив: "Радуйся, обрадувана, Господь з тобою!" Марія озирнулася, нікого не бачить, але тільки чує голос. Взявши свій водонос, вона йде і думає: "Що значить цей голос, який чула, але нікого не бачила?"

Прийшла вона до Назарета, увійшла до сой будинок, сіла за прядку і стала зсукують кокні ( кошенілівую червону пряжу ". Тоді з'явився архангел Гавриїл явно, стоячи на вищесказаному місці, повідомив їй про народження Христа».


Фреска "Благовіщення біля колодязя"

У наш час джерело знаходиться в межах міста Назарету, над ним стоїть грецький православний храм. У Святій Землі багато храмів стоять на священних місцях; самі храми багаторазово руйнувалися і зводилися знову, при розкопках виявлялися стародавні візантійські мозаїки, інші фрагменти ранньохристиянських храмів. Часто саме за цим фрагментами вдавалося ідентифікувати справжнє розташування місць, де відбувалися євангельські події. Під багатьма сучасними церквами і соборами знаходяться печери, усередині яких можна доторкнутися до тих самих каменях, які пам'ятають великих святих, шанованих нашою Церквою.

У цьому невеликому храмі, освяченому в ім'я святого Архангела Гавриїла, теж є невелика печерка, де можна напитися святої води, і набрати її з собою. Мене гарно заколисало в автобусі при їзді по звивистій дорозі, навіть поклонитися не могла - так паморочилося в голові. Ковток води з джерела приніс полегшення.


Джерело Божої Матері в Назареті