Свята Земля. Частина 11. Риба апостола Петра.

Продовження. Початок читайте тут.

Риба була одним з улюблених символів перших християн. Обгрунтування цього символу багаторазово можна зустріти в Євангелії. Покликання апостолів передував чудовий лов риб, коли, закинувши мережу по слову Спасителя, Симон з товаришами безліч риби, так що їхній невід почав прориватись. І тоді «жах жах його та й усіх, хто з ним, від полову риби, що зловили також і Якова та Івана, синів Зеведеєвих, що були спільниками Симона. І сказав Ісус Симонові: Не лякайсь, будеш ловити людей ». (Лук.5: 9,10)



Господь згадує риб у деяких притчах:

«Чи є між вами така людина, яка, коли син його попросить у нього хліба, подав би йому камінь? Або коли риби, подав би йому змію? »(Матф.7: 9,10)

« Подібне ще Царство Небесне до невода, закинутому у море і усячину, який, коли він наповниться, тягнуть на берег і, сівши, вибирають до посуду добре, непотріб же геть викидають ». (Матф.13: 47,48)


Господом було створено кілька чудес з рибами. Євангеліст Матфей розповідає про диво з монетою в роті риби (Матф.17 :24-27); але найбільш широко відомо чудове насичення п'яти тисяч п'ятьма хлібами і двома рибами.
«Ісус, вийшовши, побачив багато народу, і змилувався над ними, бо вони були, як вівці, що не мають пастуха і почав навчати їх багато. І як часу минуло багато, учні Його приступили до Нього та й кажуть: [тут] безлюдне, а година вже пізня, - відпусти їх, щоб вони пішли в навколишні села і селища, і куплять собі хліба, бо їм нічого їсти. Він сказав їм у відповідь: ви дайте їм їсти. І сказали Йому: Чи ми маємо піти та хліба купити на двісті динаріїв і дати їм їсти? А Він їх запитав: Скільки маєте хлібів? Ідіть і подивіться. Вони, дізнавшись, сказали: П'ять хлібів і дві риби. І звелів їм усіх на зеленій траві. І розсілись рядами вони, по сто та по п'ятдесят. Він узяв п'ять хлібів і дві рибі, споглянув на небо, поблагословив, і поламав ті хліби, і дав учням, щоб клали перед ними, і дві рибі на всіх. І всі їли й наситилися. А з кусків хліба і [залишків] з риб назбирали дванадцять повних кошів. А тих, хто хліб споживав п'яти тисяч чоловіків ». (Мар.6 :34-44)

(Матф.14 :15-21) (Лук.9 :12-17) (Іоан.6 :5-14)



Місце, де сталося диво примноження хлібів і риб, не уточнюється в Євангелії, однак ранньохристиянська традиція зберегла пам'ять про нього і близько 350 року, за часів імператора Костянтина, на цьому місці була зведена невелика однонавна церква. Храм був зруйнований персами в 614 році, відновлений Вільгельмом Другим і потім знову зруйнований завойовниками; лише в 1932 році при археологічних розкопках виявили древні мозаїчні підлоги з написами і зображенням Дива хлібів і риб. У 1982 році на цьому місці була зведена німецька католицька бенедиктинський церква, яка включила збереглися залишки стародавньої мозаїки IV століття.

Арабська назва місця Табха, на івриті Ейн Шева, відоме також під грецьким ім'ям Гептапегон. Цей топонім на всіх мовах означає "Сім джерел"; тут дійсно унікальне місце, де з-під землі виходять сім джерел.












У дворі храму знаходяться стародавні кам'яні судини, знайдені при розкопках в Хевроні: купіль для хрещення, прес для олії і посудина для його зберігання.


Давня кам'яна купіль для хрещення, у формі хреста, знайдена в Хевроні


Стародавній кам'яний прес для олії

Ігумен Данило писав у XII столітті про Генісаретського озері: «Риби в ньому дуже багато, і є одна риба, чудова і дивна, цю рибу і Христос любив їсти, дуже смачна риба, краще за будь-риб. Своїм виглядом вона схожа на коропа. І я сам їв багато разів цю рибу, коли був у Тіверіаду ».

Ця риба, відома під ім'ям« риби апостола Петра »до цих пір у великій кількості водиться в Тіверіядським озері. Її можна спробувати в прибережних ресторанчиках, орієнтованих на прийом паломників і туристів. Наукова назва її - тіляпія Галилейська, вона належить до ряду окунеобразних, дуже смачна і не кістлява.



Чудесному лову риб, колишньому при явищі Воскреслого Господа ученикам при Галілейському морі, присвячений невеликий франсісканскій храм у містечку, званому Бухтою святого Петра. Про цю подію розповідає євангеліст Іоанн:

«Після цього з'явивсь Ісус Своїм учням над морем Тіверіядським. А з'явився отак були разом Симон Петро, ??і Хома, званий Близнюк, і Нафанаїл, із Кани Галілейської, і обидва сини Зеведеєві, і двоє інших із учнів Його.
Симон Петро: йду ловити рибу. Кажуть йому: І ми підемо з тобою. Пішли і всіли до човна, і не вловили ту ніч нічего.А як ранок настав, то Ісус став над берегом, але учні не знали, що то Ісус. Ісус каже до них: діти! чи є у вас якась їжа? Вони відказали. Він же сказав їм: Закиньте невода праворуч від човна, то й знайдете. Вони кинули, і вже не могли витягнути [мережі] від безлічі риби. Тоді учень, якого любив Ісус, говорить Петрові: Це ж Господь. Симон Петро, ??почувши, що Господь то, накинув на себе одежину, - бо він був нагий, - і кинувся в море. А інші учні припливли в човні, - що були недалеко від землі, ліктів із двісті, - тягнучи невода з рибою. Коли вони вийшли на землю, бачать розкладений вогонь і на ньому лежить рибу і хліб. Ісус каже до них: Принесіть тієї риби, що оце ви вловили. Пішов Симон Петро та й на землю витягнув невода, повного риби великої, [яких було] сто п'ятдесят три і при такому не продерся проте невід.
Ісус каже до учнів: Ідіть, снідайте. А з учнів ніхто не наважився спитати Його: Хто Ти?, Знаючи, що це Господь. Ісус, бере хліб і дає їм, так само і рибу.
Це вже втретє з'явився Ісус Своїм учням, як із мертвих воскрес ».
(Іоан.21 :1-14)




Престол храму затверджений на великому камені, де, за переказами, відбувався цей чудовий обід, приготований Господом для Своїх учнів. Храм красиво розташований біля самого берега, можна пройти по камінню, на яких стояв Христос, очікуючи апостолів ...
Можна доторкнутися до води. Ігумен Данило писав, що «вода дуже смачна, не можеш зупинитися, коли п'єш цю воду». Ми не ризикнули спробувати.



Читати далі »»