Свята Земля. Частина 21. Голгофа і Гроб Господній.

Перед храмом Гробу Господнього опиняєшся зовсім несподівано. Мінуешь тісноту і шум торгової вулиці, Протискуєшся у вузеньку хвіртку, і раптом - ти перед воротами, до яких прагнув усією душею, і в той же час зовсім не готовий тут опинитися.



Перше, що вражає - крихітні розміри площі. Коли у Велику Суботу бачиш по телевізору цю площу, загачені народом, то здається, що тут величезні простору; насправді ж будівлі християнського кварталу щільно обступили храм, не даючи можливості скласти скільки-небудь повне уявлення про його архітектурних формах.

Вдень тут товпляться туристи і паломники з різних куточків планети; гіди сумлінно виконують свою роботу, тому і перед храмом, і всередині важко досягти молитовного зосередження. Але ми вперше прийшли сюди опівночі, коли тут не було строкатою штовханини, і обійшли храм благоговійно, уважно і не поспішаючи.



Детальніше на пристрої храму ми зупинимося в наступному розділі, а зараз звернемося до того місця, де закінчився Хресний шлях Спасителя.

«І, несучи хрест Свій, Він вийшов на місце, зване Лобне, по-єврейському Голгофа»
(Іоан .19:17)


З площі, правіше входу в храм сходи ведуть на Святу Голгофу; цим входом не користуються вже кілька століть. Вважається, що саме тут Марія Єгипетська намагалася увійти до храму в свято Воздвиження Хреста Господнього, але невидима сила не допускала її. Нагорі знаходиться грецька капела преподобної Марії Єгипетської.


Сходи на Святу Голгофу

Підйом на Голгофу знаходиться біля самих дверей Храму. Скала Голгофи височіла над землею на 3 метри; на нинішню Голгофу ведуть 17 сходинок. Це як би верхній храм, розділений масивними пілонами на дві частини.


Вид на Голгофу від входу до Храму

У глибині північної , грецької частини височіє Розп'яття з майбутніми; перед ним - відкритий престол на колонках. Під престолом обкладено сріблом отвір у природній скелі, в яке був поставлений Хрест Христовий. Навколо престолу під склом відкрито видно скеля Голгофи.


Загальний вигляд храму на Святій Голгофі


Розп'яття і престол на Святій Голгофі. Фото з сайту РДМ

Немає ні іконостасу, ні Царських Воріт, зліва від престолу перебуває жертовник, де священик перед початком Літургії здійснює проскомідію на очах у тих, хто молиться. Літургія на Голгофі служиться опівночі, спільно з греками нерідко служать і російські священики.









У південній (правої) частини Голгофи знаходиться католицька капела з вівтарем Приковані до Хреста.


Католицька капела на Святій Голгофі

Під вівтарем Святої Голгофи, в нижньому рівні знаходиться каплиця Адама. За переказами, під Голгофою був похований праотець Адам, і Кров Спасителя, яка стікала по Хресту, омила прах прабатька; тому часто під скульптурним або іконописним Розп'яттям зображують череп і кістки.


Каплиця Адама і ущелина в скелі Голгофи

«Ісус знову голосом гучним голосом, віддав духа.
І ось завіса у храмі роздерлась надвоє, зверху до низу, і земля затряслася, і зачали розпадатися скелі, сотник та ті, які з ним стерегли Ісуса, бачивши землетрус і все, що було, налякалися дуже й казали: Він був справді Син Божий ».
(Матф.27 :50-51, 54 )


розколину, що утворилася при землетрусі, можна спостерігати через скляне вікно в глибині каплиці, де стоїть престол в ім'я праведного Мелхиседека. Частина скелі відкрита також в круговій галереї храму, у північ від каплиці Адама.


Частина скелі Голгофи, видима в нижньому рівні храму

«Там були також і дивилися здалека багато жінок, які слідували за Ісусом із Галілеї, служачи Йому; між ними була Марія Магдалина і Марія, мати Якова та Йосії, і мати синів Зеведеєвих».
(Матв. 27:55,56)



Місце стояння святих Жон

Місце стояння святих Жон позначено кам'яної покровом навпаки Голгофи , на захід.



Ігумен Данило у своєму знаменитому «Ходінні» на початку XII століття вказує інше місце стояння святих Жон: «Тут стояли і багато інших і видали дивились: Марія Магдалина, Марія Яковова, і Саломія, тут же стояли всі, які прийшли з Галілеї з Іоанном і з матір'ю Ісуса, стояли всі відомі друзі Ісуса, дивилися здалека, як пророк пророкував: «Друзі мої й мої мої прямо мені прібліжішася і сташа .


І ближні мої отдалече мене сташа ». (Пс.37: 12,13) ??
І це місце знаходиться далі від розп'яття Христа, приблизно на півтори сотні сажнів (300 метрів) на захід від Розп'яття, назва місця тому Спудей, яке перекладається "тщание Богородичне". На цьому місці нині монастир стоїть і церква в ім'я Богородиці, із стрілчастим верхом ».


Вид на Голгофу від місця, де стояли святі Дружини

У наші дні це місце вказується всередині храму Гробу Господнього, значно ближче до Голгофи (не далі 50 метрів).

«Після того Йосиф з Ариматеї - учень Ісуса, але потайний боявся юдеїв, - просити Пилата, щоб тіло Ісусове і дозволив Пилат. Він пішов, і взяв тіло Ісуса.
Прибув також і Никодим, - що давніше приходив вночі до Ісуса, - і приніс мішанину з смирни та алое, мірок зо сто.
І взяли вони тіло Ісуса й обгорнули його плащаницею із пахощами, як є звичай ховати в юдеїв ».
(Іоан.19 :38-40)






Входячи в Храм, відразу опиняєшся перед Каменем Помазання, на якому лежало Пречисте Тіло Господа після зняття з Хреста. Камінь накритий плоскою мармуровою плитою, що виділяє миро і невимовно пахучою. Над Каменем горить вісім великих лампад. Кожен, хто входить до храму в першу чергу прикладається до Каменя Помазання.


Мармурова плита, що покриває Камінь Помазання




Камінь Помазання, позаду нього праворуч видно ступені, що ведуть на Голгофу

Слідуючи від Каменя Помазання вліво під арку колон, опиняємося у великій круглої ротонди, посеред якій височіє печера Гробу Господнього, звернена в мармурову каплицю - Кувуклія. Тут зберігається найбільша Святиня світу, звідси засвітило Христове Воскресіння!



«На тому місці, де Він був розп'ятий, знаходився сад, а в саду новий гріб, в якому ще ніхто не лежав. Там поклали Ісуса п'ятниці юдейській, тому що гробниця була поблизу ».
(Іоан.19 :41-42)




Кувуклія має два придела: приділ Ангела, що сидів на гробовому камені (частина цього каменю вмонтована у вазу з мармуру, що стоїть посеред камори), і сама гробниця Христового, куди веде низький вхід.


Свічки біля стін Кувуклії

Опис, складене ігуменом Данилом, докладно вказує розміри Гробу Господнього: «Гріб Господній висічений в кам'яній стіні, на зразок невеликий печерки, з малими дверцятами, як можна людині влізти на колінах, схиляючись. Печера квадратна, чотири лікті в довжину і чотири завширшки. І як влізеш малими дверцятами в цю малу печеру, то на правій стороні буде невелика крамниця, висічена з того ж печерного каменю. І на тій лавці лежало Тіло Ісуса Христа. Нині ця крамниця свята, покрита мармуровими плитами. Осторонь пророблені три круглі віконця, і в ці віконця видно святий камінь, і тут поклоняються всі християни.

Висять у гробу Господнього п'ять великих лампад з маслом, і горять вони невпинно вдень і вночі. Лавка ж, де лежало Тіло Христове, в довжину чотири лікті, а завширшки два лікті, висота її пів-ліктя. Перед печерними дверима лежить камінь, у трьох кроках від печерних дверей. На цьому камені Ангел сидить з'явився Дружинам і приніс їм благу звістку про Воскресіння Христа ».

« І ось, зробився великий землетрус, бо Ангел Господній, що зійшов з небес, приступивши, відвалив камінь від дверей труни і сидів на ньому; вигляд його був, як блискавка, і одяг його білий, як сніг ».
(Матф.28: 2,3)



Вхід в печеру Гробу Господнього


Лампади над входом у Кувуклію

Тут відбуваються щодоби три Літургії - православна, вірменська і католицька, причому святе Ложе служить і жертовником, і престолом.



Зовні Кувуклія представляє собою прямокутну каплицю з рожевого мармуру, з 16-ю пілястрами. Із заходу до неї впритул примикає малий боковий вівтар, що належить коптам.




Коптський приділ, що примикає до Кувуклії


Лампади перед Кувуклії

При оформленні статті використано фотографії з сайту Фото Єрусалиму і власні фотографії автора.

Читати далі » »