Дитина і молитва.

подобает завжди молитися [Лк. 18, 1]

Заповіт Спасителя - завжди молитися. Молитва - це дихання духовного життя. І як фізична життя припиняється із зупинкою дихання, так і духовне життя завмирає з залишенням молитви.
За ритму дихання судять про здоров'я, і ??як бояться батьки, коли дихання дитини ускладнюється і йому загрожує задуха (хвороба «круп»). Але незрівнянно більше ми повинні боятися відсутності або припинення у дітей дихання духовного життя - молитви. Щоб перешкодити цьому, слід починати і розвивати молитву дитини з самого раннього дитячого віку і безупинно підтримувати і поглиблювати її.

З першим пробудженням свідомості, тобто у віці близько двох років, треба прищеплювати дитині поняття про Бога як Джерелі життя, всіх благ і добра і почати вчити його молитися. Нехай дитина засвоїть на все життя, що першим рухом його по пробудженні є складання пальців і хресне знамення; перші слова - хвала Творцю («слава Тобі, Господи, слава Тобі»); перша розмова - молитва - принесення Богові у належній мірі своїх славослів'я і прохань, перше куштування протягом дня - це причастя або прийняття святої води і освяченого хліба (проскура, антидор, артос).
При зростанні дитини першим його читанням протягом дня має бути Євангеліє і першим відвідуванням у свято - Божий храм.

Ще в Старому Завіті Бог вимагав від людини всього первородного - присвятити Йому первістків і приношення Йому всіх початків [Лев. 2, 12; Вих. 13, 2].

Святий Ієронім так пише до вдови Лідії: «Радість матері-християнки повинна полягати в тому, щоб навчити свою дитину вимовляти найсолодше ім'я Ісуса в той час, коли і голос його слабкий, і мова його ще ньому. Пам'ятай, що простий всього виключно повинні належати Господа; тому перші думки, перші слова дитини повинні бути освячені благочестям ».

Молитва проявляється у нас в трьох формах: у виконанні домашніх молитовних правил, у вознесіння до Бога коротких молитов протягом усього дня і в відвідуванні церковного богослужіння. До всіх цих трьох форм молитви необхідно з дитинства привчати і дітей.

Зазвичай діти починають вчитися молитися з «Богородиці». І це правильно: Матір Христа - Матір всього християнського роду. І як перші слова в лексиконі дитини - «мама» і «тато», так і перші бесіди його з Богом повинні складатися з «Богородиці» і з «Отче наш». Одночасно слід привчати його молитися за близьких.

Разом з початком молитви повинно вчити дитину хрещеному знаменню. Святий Іоанн Златоуст дає таке наставляння матерям: «Вчіть ви, матері, ваших крихіток зображати рукою хресне знамення перш, ніж вони самі в змозі будуть робити це; напечатлевайте це знамення на чолі їх вашими власними руками». Коли діти підростуть, необхідно стежити за тим, щоб хресне знамення було в них широким, неквапливим і робилося ретельно.

З ростом дитини має невпинно зростати і його молитовне правило. Преподобний Серафим вчить мирян здійснювати правило тричі на день - вранці, в середині дня і ввечері. Для людей, може бути, надто обізнаних працею і мають мало часу, це правило містить в собі: тричі «Отче наш», три рази «Богородице» і один раз «Вірую».

Отроки, цілком оволодіють грамотою, для ранку і вечора можуть взяти встановлені Церквою ранкове і вечірнє правила, а для середини дня залишити правило преподобного Серафима. Останнє, за вказівкою Преподобного, має читатися хоча б серед справи, на ходу, якщо неможливо вибрати вдень часу для усамітнення.

Вчинення ранкового та вечірнього правила буде вимагати від дітей при неквапливому читанні близько 10-15 хвилин для кожного правила. Чи не буде це дуже важко і довго? Вище вже зазначалося, що кількість молитов треба збільшувати поступово, у міру росту дитини.

Мистецтво виховання дітей (як і перевиховання дорослих) вимагає, щоб зусилля в певному напрямку відбувалися поступово і разом з тим безперервно. Згадаймо, з якою поступовістю авва Дорофей привчав свого учня Досифея до стриманості в їжі. Авва зменшував його порцію дуже потроху і лише після того, як Досифей звикав до попереднього скорочення їжі. Так і в даному випадку - поступове зростання молитовного правила непомітно привчить до нього дітей, і воно не здаватиметься їм довгим.

Разом з тим, слід застерегти тих батьків, які думають, що тривалості молитвослів'я не потрібно і потрібно лише якість. Святі отці Макарій Великий, Ігнатій Брянчанінов і ін вказують, що якість нашої молитви низько і що його треба заповнювати кількістю, простуючи через нього до якості.

Один із святих отців каже: «Робіть, робіть зовнішнє, тому що зовнішнє належить нам, а внутрішнє Бога. А за зовнішнє Господь дасть нам і внутрішнє »(тобто бачачи наше терпіння у скоєнні тривалого правила, Господь дасть нам і уважність в молитві, і теплоту почуття).

При додаванні в правило нових молитов їх потрібно пояснити. Коли діти підростуть, їм слід розповісти історію походження молитов, і познайомити з життєписом їх авторів.

Читаючи «Святий Боже», малюки будуть чути пісню ангельських хорів, бачених хлопчиком в Константинополі за патріарха Прокла; починаючи «Достойно », будуть переноситися в убогу афонську келію, де вперше пролунало початок цієї молитви в устах Архангела Гавриїла; читаючи уважно прохання в вечірньому правилі, вони згадають про Великий Златоусті і т. д.

У перші століття християнства молитва в родині була загальною і на неї збиралися всі члени сім'ї разом з домашніми слугами. Зазвичай при цьому молитву читав господар будинку, а всі присутні тихо за ним повторювали. Нам варто наслідувати цьому звичаю, і вечірнє, а якщо можливо, то і ранковий правила зробити спільною для всіх членів сім'ї.

Читання правила можна доручити дітям, що підросли, щоб вони брали в молитві живу участь. Якщо дорослих дітей кілька, то кожен з них читає в черговий для нього день. Батьки при цьому повинні навчити дітей правильному і чіткому читання і стежити за тим, щоб воно було неквапливо.

З підліткових віку необхідно привчати і до поклоном, поясним і земним. Поклони заповнюють нашу неуважність в молитві: зусиллями тіла доповнюються слабкість уваги і нечутливість серця. Звичай колінопреклоніння під час молитви встановлено Самим Господом, Який у Гефсиманському саду «паде на землі, і моляшеся» [Мк. 14, 35]. Тому колінопреклоніння під час молитви існує з часів перших християн.

Слід звертати увагу також і на зовнішню манеру триматися при молитві, привчаючи дітей стояти прямо і з поглядом, спрямованим на ікони. Сукня молільників повинно бути також в порядку. Зовнішня зібраність допомагає і внутрішньої. Древні християни ретельно готували себе до молитви і вважали за необхідне мити перед нею свої руки: вони жваво переживали почуття, що є перед лицем Небесного Царя і не можна постати перед Ним зі слідами недбалості і нечистоти як з внутрішньої, так і з зовнішнього боку.

Дуже добре загальне правило закінчувати спільним співом таких молитов, як, наприклад, «Заступниця старанна», «Під Твою милість», тропарів сімейних святих і т. п.

Щоб пожвавити старанність дітей до молитви, добре розповідати їм про ті випадки, коли старанна дитяча молитва виконувалася Богом, супроводжуючись іноді чудесами. Такий випадок був, наприклад, у дитинстві з преподобним Олександром Свірським. Йому, як і преподобному Сергію, не давалася грамота. Це сильно засмучувало отрока. Одного разу зі сльозами він молився в храмі про розкриття свого розуміння і почув голос: «Встань, ти отримав чого просив». З цього часу він легко став розуміти книжну мудрість.

Крім ранкового та вечірнього правила, дітям слід завчити ряд молитов для читання при різних випадках протягом дня. Сюди відносяться молитви перед їжею і після неї, перед навчанням і після нього, перед усяким справою і після нього, перед дорогою, дякувати за благодіяння Божі, тропар свого святого. Старець Амвросій Оптинський радить дітям, що підросли завчити псалми «Живий у допомозі Вишнього» [Пс. 90] і «Господь просвітництво моє» [Пс.


26].

Щоб привчити дитину до церковної молитви, необхідно з раннього віку брати його до церкви на богослужіння. Він не буде перейматися, якщо звикне з дитинства бувати на них від початку до кінця. Для юнаків необхідно відвідування недільних і святкових усеношних і літургій. Християнська родина перших століть молитві присвячувала ночі.

Якщо дітям важко стояти на службі, їм треба пояснювати, що Господь вимагає від нас терпіння і що «uзкая врата і тесний шлях вводить в'жівот'» [Мт. 7, 14].

Не варто усувати старших дітей і від нічних богослужінь, коли вони покладені Церквою (наприклад, на Страсному тижні, на Великдень, перед Різдвом).

Добре згадати при цьому випадок, який стався зі святим Григорієм Нисским, коли той ще був хлопчиком. Все сімейство Григорія брало участь в урочистому богослужінні нічному, влаштованому в каплиці при їхньому будинку в честь перенесення туди мощей «сорока мучеників».
Григорій пішов зі служби і заснув у найближчій альтанці, але був розбуджений страшним сновидінням. Як ніби він хоче увійти в сад і взяти участь у богослужінні, проте воїни-мученики не пускають його і хочуть покарати жезлами. Наляканий хлопчик прибіг до урни з мощами і з плачем став просити у Бога і в мучеників пробачити його лінощі.

Прийшовши з церкви, дітям треба пояснити те, що вони не зрозуміли з чутого. Мати Задонського затворника Георгія мала звичай після повернення додому з церкви питати сина, яке Євангеліє читали за літургією. Вона пестила хлопчика, коли бачила з його відповідей, що він був у церкві уважний, і злегка карала за неуважність.

Окрім святкових днів, дітям треба відвідувати служби Страсного і Святий тижнів і богослужіння в дні свого Ангела, свого народження і сімейних подій (похоронів, хрестин і т.п.). Сюди слід додати відвідування церкви перед початком навчання, молебнів і т. п. Дитина повинна зріднитися з богослужбових колом і засвоїти, що все його життя благословляється, тримається і освячується через молитви Церкви.

Зворушливі співи та обряди нашої Православної Церкви надзвичайно жваво і на все життя вкарбовуються в дитячому серці. Хто не пам'ятає Пасхальної заутрені з її непередаваним торжеством - торжеством життя над смертю; весняних вечорів Вербному суботи, коли вулиці повні прочанами, що йдуть з церкви з вербами та запаленими свічками; хресних ходів зі святковим передзвоном дзвонів; тих моментів богослужіння, коли вперше в році заспівують : «Христос народжується - славте ...» або «Чертог твій виждь Спасе Мій прикрашений ...» і т. д.

К. П. Побєдоносцев пише про це так: «Щасливий той, кого з дитинства добрі і благочестиві батьки привчали до храму Божого і ставили посеред народу молитися всенародної молитвою, святкувати всенародного свята. Вони зібрали йому скарби на ціле життя, вони ввели його справді в розум духу народного і в любов серця народного, зробивши для нього церква рідною домівкою і місцем повного, чистого і справжнього з'єднання з народом ».

Потрібно подбати , щоб діти розуміли співи та церковне читання, і переводити їм важкозрозумілі слов'янські слова і звороти. З дорослими дітьми слід проводити бесіди про значення і порядку церковних богослужінь і знайомити з історією їх виникнення. Господь учить нас постійній молитві. «Непрестаннw молітеся ...», - пише і апостол Павло [1 Сол. 5, 17]. «Крім безперервної молитви, ми наблизитися до Бога не можемо», - говорить преподобний Ісаак сиріянина. Тому недостатньо тільки виконання домашніх правил та відвідувань богослужінь. І себе, і дітей ми повинні, за заповіддю Спасителя, привчати до безперервної молитви. Як це зробити?

Ось що радить єпископ Феофан Затворник: «Треба протягом дня частіше до Бога з серця волати короткими словами, судячи по нужді душі і поточних справ. Починаєш що, наприклад, кажи: «Благослови, Господи», кінчиш справа - говори: «Слава тобі, Господи» і не мовою тільки, а й почуттям ... Так і у всякому випадку. Або просто часто повторюй: «Господи, помилуй», «Владичице, Богородице, помилуй мене», «Ангелі Божий, хранителю мій святий, захисти мене» або іншим яким словом голоси. Тільки скільки можна частіше роби ці відозви, завжди намагаючись, щоб вони із серця виходили ...»

Єпископ Феофан вчить нас всі справи здійснювати з думкою про Бога, з серцевим почуттям залежності від Нього і в безперестанної уявної бесіді-молитві про Нього. До звичкою постійно молитовно звертатися до Бога слід привчати і дітей. Так, наприклад, привчена була до цього з дитинства преподобна Макріна (пам'ять 19 липня) - сестра Василя Великого. У її життєписі говориться, що на вустах дівчинки молитовний спів було кожної пори дня: вставала вона з ліжка або приймалася за будь-яку справу, сідала обідати або вставала з-за столу, опівдні і вечір вона не пропускала без співу і псалмів.

У звичку дітей з раннього віку повинна увійти молитва перед всякою їжею і після неї, перед початком занять і після них, перед виходом з дому, перед початком будь-якої справи і т. п. Слід привчати їх до того, щоб перед відходом до школи або взагалі з дому і перед відходом до сну вони підходили до батьків з проханням перехрестити їх. Хресне знамення батьків, що здійснюється із вірою і благоговінням, має для дитини велику сохранітельную силу (так само, як, втім, і хресне знамення дітей для батьків).

Не будемо боятися того, що подібні встановлення будуть обтяжливі для дитячого віку. Історія Церкви дає приклади високої духовної зрілості вже в ранньому віці. Такими були, наприклад, преподобний Сава Освячений, засновник Лаври поблизу Єрусалиму, восьми років покинув близьких, щоб вступити в монастир (пам'ять 5 грудня), преподобний Феодор Сікеот, десяти років почав подвиги строгого посту і нічної молитви і чотирнадцяти років зачинився в печері (пам'ять 22 квітня). Московський митрополит Петро, ??дванадцяти років надійшов у монастир. Отроковиця Муза, яка відмовилася в дитинстві від ігор і забав заради Богоугожденія (пам'ять 16 травня), отроковиця Марія - улюблениця преподобного Серафима, тринадцяти років надійшла в Дивеевская громаду і дев'ятнадцяти років спочила в схимі, і багато інших, включаючи сюди численний сонм юних мучеників і мучениць у віці від семи років (Василина, Віра, Надія, Любов, Кирик, урвать та ін.)

Хто знає, який шлях призначений Богом нашій дитині? Не будемо ж заважати йому прийти до Господа як можна раніше: у цьому запорука його якнайшвидшого духовного зростання. Створимо такі умови, щоб його серце з самоro раннього віку було відкрито для Господа, Який говорить нам: «Ось Я стою при дверех' і толку: аще хто uслишіт' глас' мій, і tверзет' двeрі, вніду до нього, і вечеряти з ним, і тієї зі мною »[Відкр. 3, 20].

* * *

Є ще досконала форма безперервної молитви, якою займаються переважно ченці. Це Ісусова молитва: «Господи, Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грішного».
У першій частині «Відвертих оповідань мандрівника» є розповідь про те дії, який справила Ісусова молитва на одного хлопчика. Хлопчика спочатку примушували до молитви, але потім він сам став охоче нею займатися. Він так звик до неї, що сам шукав усамітнення, щоб йому не заважали молитися. Молитва в корені змінила характер дитини: з пустотливого і жвавого вона зробила його мовчазним і лагідним.

За свідченням єпископа Ігнатія Брянчанінова, він вже в отроцтві займався Ісусової розумною молитвою. Коли йому було 16 років, вона творилася у нього вже самодейственно. «Бувало, з вечора, - розповідав він згодом про себе, - ляжеш у постіль і, піднявши від подушки голову, почнеш читати молитву, та так, не припиняючи її, встанеш вранці ...»

Природно , що діти не можуть привчатися до цієї молитви без досвідченого керівника. Але якщо це має місце і якщо є відповідна схильність у хлопця, то немає перешкод для насадження в ньому Духа Святого цим шляхом, що забезпечує правильне і швидке досягнення мети.

З книги М. Пестова "Православне виховання дітей"
Фотографія з сайту http://orthophoto.ru автор Едуард Сомов