Хрещення малюка і перші релігійні враження.

Хрещення дитини - досить важлива подія в житті дитини, але не варто його перетворювати на гучне свято, повний зовнішніх ефектів: яскравих подарунків, тостів, солодощів та іншої непотрібної "мішури". Хрещення вводить дітей в релігійну громаду і наближає до Бога, тому не варто занадто святкувати, тим більше, що хрещення - це ще і відповідальний крок з боку батьків, бо ж доведеться виховувати дитину відповідно до християнської конфесії, в якій вирішили хрестити. І якщо батьки не хрещені, то можуть виникнути проблеми, тому що не всі священики згодні хрестити дітей, чиї батьки не хрещені або не перебувають у церковному шлюбі з міркувань того, що найчастіше батьки віддають "данина моді" і керуються зовнішніми мотивами, а не Вірою. Але якщо батьки щиро хочуть хрестити дитину, тому що розуміють, що Таїнство Хрещення дасть дитині щось таке, що поки не доступний їм, то, звичайно, після розмови з батьками, священик задовольняє прохання, і всю відповідальність за духовне зростання малюка тут беруть хресні батьки .

Втім, є батьки, які і хрещені і повінчані, але відкладають хрещення дитини, вважаючи, що той сам виросте і розбереться, треба йому це чи ні. До слова, здебільшого, такі сумніви стосуються тільки одного аспекту "хрестити або не хрестити" - у всіх інших питаннях життя і виховання дитини дуже довго не роздумують і вибір не перекладають на малюка - вирішують все самі. Так чому ж питання про хрещення дитина має приймати сам, вже у свідомо-дорослому віці? Адже не можна думати тільки про фізичне здоров'я малюка, є ще й духовна сторона питання: Бог проникаючи в дитини, дає йому благодать, яка стає захистом від зла: егоїзму, насильства, нечестивості і допомагає дитині ніколи не відчувати себе самотнім. А ще дає можливість брати участь у житті парафії або громади: від відвідування служб, свят і недільних шкіл до більш серйозних справ, таких як благодійність - вже у більш дорослому віці, тим самим виховуючи в малюку доброту. Не можна забувати, що "душевну порожнечу" може заповнити не зовсім те, щоб хотілося батькам, і з віком дитина буде заповнювати її, беручи в інших, то що не змогли дати батьки, на жаль, не завжди "хороше і правильне".




Перед батьками дуже рано встає питання: як говорити з дитиною про Бога? Починати треба з малого, відповідати на всі численні дитячі "чому", "звідки", "навіщо", "як" і "куди" дуже серйозно. Адже це дорослим здається дріб'язковим питання, а для дитини немає. І всі ці "дрібниці" важливі для малюка і ведуть його до розмови про Бога. Можна навіть гуляючи в парку, показуючи на дерева, траву, квіти, небо сказати, що все це створив Бог. І все, що він створює красиво. Але в теж час треба бути дуже обережним, щоб не зіпсувати у малюка позитивні уявлення про Бога. Всі можливі вигуки: "О Господи, О Боже! Знову бардак" - але який стосунок він має до безладу і нашої недбалості? Так само не треба робити так, щоб у дитини складалося враження, що Бог у будь-який момент втручається в будь-яку дію, щоб покарати дитину. Це не принесе нічого хорошого. Краще увечері, наприклад, перед сном розмовляти з дитиною про Бога, разом молитися - адже молитва не повинна бути складною і вечірня подяку Богу, цілопалень перед сном малюком сповнена щирості і цілком є ??дитячими молитвами. не варто зазубрювати поки недоступні розумінню дитини молитви. Ще прийде час, коли і вони знайдуть для нього сенс.

Якщо батькам, усе ж складно самим вести з малюком бесіди про Бога, то можна вдатися до допомоги хресних дитини, водити на дитячі служби, а коли трошки підросте в недільну школу. Добре влаштовувати недовгі зустрічі з малюками з приходу з іграми, сценками та розповідями про Бога. Адже діти дуже багато пізнають через ігри. Але в той же час, не варто забувати, що в першу чергу дитина засвоює досвід віри через наше життя. Якщо батьки живуть у вірі, то вони легко встановлюють з дитиною стосунки релігійного типу. Вони оточують дитину тим, що називають "Істинний дар Божий", той самий, який кожен отримує від Господа і передає іншим.

Фото з сайту Православного фотоклубу