Великдень для вашої родини.

«Христос воскрес!» - радісно вітає своїх дітей і онуків літня жінка, витягаючи з сумки ароматні гостинці, - «я тут вам і пасок напекла і яєць пофарбувала, дивіться, які веселенькі!» «Воістину воскрес!" - посміхаються задоволені онуки і приймають з рук бабусі великодні дари.

Свято Великодня творить чудеса. У цей день навіть той, хто ніколи не вважав себе віруючим, перетворюється на сповідника самої головної християнської істини: «Христос воскрес».


Суть свята Великодня
Російську православну церкву називають « Церквою воскресіння », тому що Великдень вважається в ній головним християнським святом, її святкують усі християни: і православні, і католики, і протестанти.

Віруючі всього світу проголошують в цей день, що Ісус Христос, що народився біля двох тисячоліть тому, не тільки говорив, що Він - Бог, але і показав це на ділі: Він воскрес на третій день після Своєї смерті. Чому цей факт є таким важливим для нас?

У Євангелії апостол Павло звертається до християн такими словами: «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша». Воскресіння Христа - це гарантія того, що віра в Нього, не даремна, мертві воскреснуть, так як воскрес Сам Ісус. Кожна людина після смерті стане перед Богом.

Своїм воскресінням Ісус Христос переміг смерть, перемігши над нею, показавши, що Він сильніше неї. У Христі - Бога і людину в одній особі - виповнилося давнє пророцтво, дане про Нього задовго до Його народження: «З рук шеолу Я викуплю їх, від смерті врятую їх. Смерть! де твоє жало? пекло! де твоя перемога? »(Ос.13: 14). Тому всі християни в цей день виконані радості, їх серця з'єднуються в єдиному сповіданні: «Христос воскрес! - Воістину воскрес! ».

Великодні звичаї
Основними звичаями свята Великодня є випічка пасок, виготовлення паски та фарбування яєць. Православні віруючі дотримуються сорокаденний піст, який триває до самого Великодня, а ввечері в Велику суботу і вранці пасхального воскресіння несуть в храм паски і яйця для того, щоб освятити їх. І, якщо суворого сорокаденного посту і освячення випічки дотримуються не всі святкують Великдень, то виготовлення пасок, паски і яскравих різнобарвних яєць традиційно для всіх, що радіють цьому дню. Ці частування служать і основними подарунками в цей день для тих, хто йде в гості, або сам чекає гостей.

Чому на Великдень прийнято фарбувати яйця? Існує переказ, що учениця Христа Марія Магдалина, з проповіддю про Воскресіння Христове прийшла до імператора Риму Тиберія, а так як до імператора прийнято було бути з подарунком, то небагата Марія принесла йому звичайне куряче яйце і повідомила радісну звістку про те, що Ісус воскрес із мертвих. Імператор не повірив Марії і сказав, що це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним. У ту ж мить на очах Марії і Тіберія яйце стало яскраво червоним. З того часу люди почали в день Пасхи дарувати один одному червоні, а потім і різнокольорові курячі яйця.

На Великдень не обходиться без святкового столу. Люди, соблюдавшие сорокаденний піст, вперше за цей час розговляються, тобто можуть насолодитися м'ясними та іншими стравами, яких вони не їли під час посту. У центрі святкового столу, як правило, ставляться знакові страви: паски, паска і яйця. У колишні часи на стіл ставили приготованого цілого ягняти, який був символом Ісуса Христа - Божого Агнця.

Також на Великдень прийнято, побачивши знайому людину, вітатися з ним святковим: «Христос воскрес!», Відповіддю на це ви почуєте «Воістину воскрес!» Проголошуючи воскресіння Христа, люди відчувають єднання в дусі, розуміючи, що вірять в одного великого Бога.

Рецепти паски і пасок
Існує безліч різних способів приготування паски і паски. Як правило, господиня з року в рік користується тим рецептом, який припав до душі їй та її родині, а також виходить у неї найкраще.

Паска Санкт-Петербурзький
Продукти: 1 кг. борошна, 350 мл. молока, 200 гр. вершкового масла, 7 жовтків, 300 гр. цукру, 1 чайна ложка солі, 100 гр. родзинок, 1 ванілін, 6 чайних ложок сухих дріжджів.
Приготування: дріжджі перемішати з борошном і ваніліном і замісити тісто. Цукор розчинити в теплому молоці, додати жовтки, розтоплене вершкове масло, сіль. Додати ізюм, перешкодити і поставити на водяну баню. Коли тісто підніметься, можна випікати.
Форму наповнити наполовину, потім поставити в тепле місце і дати підійти тесту до висоти форми. Коли тісто підніметься, поставити паску в розігріту духовку до готовності.
Готовий і остиглий паску покрити глазур'ю. Глазур робиться так: збити 7 білків до пишної піни, потім потроху додати в цю масу 2,5 склянки цукру.

Великдень сирна
Продукти: 500 гр. сиру, 150 гр. цукру, 100 гр. жирних вершків, 20 гр. желатину, 1 апельсин, 100 гр. родзинок, 50 гр. кураги, 100 гр. горіхів, 100 гр. молока.
Приготування: Желатин залити молоком на 30 хвилин, потім злегка нагріти цю масу до повного розчинення желатину. Сухофрукти залити теплою водою на 30 хв. Сир протерти через сито і додати в нього вершки, цукор, цедру апельсина, все добре перемішати. Сухофрукти і горіхи подрібнити і додати їх в сирну масу. Все добре перемішати. Потім додати до цієї суміші розчинений желатин, ретельно перемішати. Викласти все у форму для паски і поставити на холод до застигання.

Ігри на Великдень для дітей та їх батьків
У народі існують не тільки традиційні великодні страви, великодні подарунки та звичаї, особливе місце на гуляннях відводиться пасхальним розвагам. Ось кілька таких ігор.

Знайди яйце
Цю гру люблять не тільки в Росії, але і за кордоном.


До цій розвазі необхідно заздалегідь підготуватися. Якщо у вас немає пластикових яєць, порожнистих всередині і розкривних, щоб туди помістився маленький сувенір, вам потрібно придумати, як виготовити їх самим: можливо їх основою послужить пластмасова серцевина від «Кіндер сюрпризу», а зверху ви обклеїти її кольоровим папером або картоном у формі курячого яйця. Більш легкий варіант - готові «Кіндер», але це може бути не всім по кишені. Кількість яєць залежить від того, скільки людина буде грати в цю гру і яка кількість сюрпризів кожен повинен отримати.

Провідний заздалегідь до приходу гостей повинен заховати яйця в найнесподіваніші місця. На рахунок «Раз, два, три!» Під веселу музику учасники пускаються на пошуки великодніх сюрпризів.

Чиє яйце сильніше?
Як правило, на Великдень у кожного дитини в руках виявляється одне, а то й більше фарбованих яєць. Суть гри полягає в тому, щоб, стукнувши певним кінцем своє яйце про яйце суперника постаратися зробити так, щоб своє після удару залишилося цілим, а яйце суперника розбилося. Як винагороду за міцне неразбітое яйце, виграв може отримати ще одне ціле яйце.

Катання яєць
Для цієї гри необхідно спорудити невелику гору з бортиками по боках. Ширина її повинна бути трохи ширше курячого яйця. Учасники беруть по яйцю. Кожен повинен на вигляд знати своє яйце, щоб не переплутати його з чужим.

Грати в цю гру можна двома способами.

Перший спосіб. Гравці по черзі пускають своє яйце з гірки. Поки всі гравці не закінчать спуск яєць, вже скотилися яйця лежать на підлозі там, де вони зупинилися. Коли всі яйця скотилися, можна побачити переможця: чиє яйце покотилося далі, той і перемагає. Якщо яйце переможця по дорозі зачепило ще чиїсь яйця, що виграв може забрати разом зі своїм яйцем і їх.

Другий спосіб. Перед гіркою розкладаються всілякі призи та солодощі та учасники, спускаючи свої яйця, дивляться, до якого подарунку яйця доторкнулися по дорозі. Потім кожен може забрати ці призи собі разом з яйцем.

Яєчна естафета
Гравці діляться на дві команди. У кожного в руках столова ложка. Перші гравці кладуть собі в ложку яйце і на рахунок «Один, два, три» починають бігти з нею до призначеного місця і назад, передаючи яйце в ложку до наступного учасника.
Виграє та команда, гравці якої швидше пройшли естафету. Можна ускладнити цю гру, запропонувавши гравцям нести ложку з яйцем, тримаючи її в роті.

Великодні вироби
Крім приготованих страв, діти разом з батьками можуть зробити великодні вироби і прикрасити ними будинок. Ось кілька нескладних ідей.

Для всіх цих виробів знадобиться невелика приготування. Заздалегідь приготуйте шкаралупу від використаних яєць, виконавши невеликий отвір з гострого кінця і виливши яйце в посуд. Форма яйця повинна зберегтися не поламаною. Вимийте і висушіть порожні шкарлупки.

Курочки з яєць
Візьміть кольоровий папір. Можна використовувати різні фактури: фольгированную, рифлену, головне - щоб у вас легко вийшло обклеїти яйце цим папером. Підходящим варіантом також служить звичайна їдальня серветка. Вона може бути і святкової і просто однотонною.

Обклеївши яйце кольоровим папером, прилаштуйте на верхівку гребінець з паперу іншого кольору (можна для цього використовувати пластилін). Потім намалюйте або приклейте очі, дзьоб і за бажанням - борідку, з боків - крильця.

Зробіть для ваших курочок підставки: картон шириною 1 см. і довгою 10 см. склейте кільцем. Всередину кільця помістіть курочку. Ці забавні вироби підійдуть як для кухні, так і для передпокою, вітальні, зали та інших місць у будинку.

Яєчне дерево
Обклейте яєчну шкаралупу красивою папером, можна для цього використовувати серветки, фольгу і тканину. На гострий кінець прилаштуйте бантик і петельку, щоб вішати яйце. Зверху прикрасьте яйця за своїм бажанням: розклей бісер, збризніть блискітками і т.п.

Знайдіть симпатичну невелику гілку від дерева, бажано без листя, таку, щоб містилася у вазу. Гілочки у неї повинні бути настільки міцними, щоб могли витримати ваше прикрашене яйце.

Поставте гілку у вазу і повісьте на неї прикраси з яєць. Можна увіткнути гілку в квітковий горщик із землею або використовувати замість неї є у ??вас кімнатна рослина з міцними гілками.

Букет з яєць
Оформіть яйця точно так, як описано в «Яєчний дереві». Потім візьміть дерев'яні шампури для фруктів і мережною їх в яйце. У вас вийшов стебло. На нього можна прикріпити листя з кольорового паперу або бантики.

Візьміть кілька яєць на шампурах і поставте їх у вазу, подібно квітам. Зверху вазу також можна пов'язати симпатичною стрічкою.

Гірлянда
Яйця, прикрашені як у «Яєчний дереві» підвішуються на довгу стрічку, утворюючи гірлянду. Кількість їх ви повинні визначити самі.

Такий гірляндою можна прикрасити вікна, а також інші місця в будинку.

Великодні аплікації
Для аплікацій вам буде необхідно поламати свої шкарлупки на шматочки різного діаметру. Зробіть кілька купок з скорлупок різної величини.

Візьміть картон та клей. Намалюйте простим олівцем пасхальну картинку, наприклад, великий паску на блюді і навколо нього яйця. Змастіть всі елементи малюнка клеєм і посипте шкаралупою різного діаметру.

Коли клей засохне, візьміть гуаш і розфарбуйте вашу картину яскравими фарбами поверх шкаралупи.

Світлого вам Христового Воскресіння!