Ігумен Валерій (Ларичев) про дітей.

«Пустіть діток до МЕНІ ...»
(Мк. 10, 14)



Майбутнє нашої країни і всієї людської цивілізації залежить від того, якими стануть сьогоднішні діти, яким буде майбутнє нам на зміну покоління. Отже, головною проблемою виживання цивілізації і можливості продовження спасительної місії Церкви у світі є проблема виховання дітей.

Сучасне покоління православних Росії вчиться виховувати дітей з книжок. В основному це репринт столітньої і більше давнини. За 70 років безбожництва духовні основи виховання були зруйновані «дощенту» і це стало трагедією для релігійного виховання дітей. Звичайно, в старих книгах по вихованню міститься чимало цінних порад, почерпнутих з досвіду педагогів. Але в них часто присутня моралізм і безліч сентиментально-пихатих міркувань.

Виховуючи сьогодні наших дітей, ми стикаємося з абсолютно іншою ситуацією, ніж в минулі часи. Нам відчайдушно бракує сучасної публіцистики з питань сім'ї та виховання. Але й у сучасних статтях і книгах про виховання, також як і в старовинних посібниках відсутній акцент на тому, що є головним у долі людини. У них відсутня усвідомлення великої істини про свободу людини перед Богом .

Людина була створена Богом після того, як відбулася у світі Божому жахлива катастрофа - відпадання Зоряниці і третини ангелів і виникнення демонічного світу. Людина за планом Творця повинен був виправити наслідки цього падіння. І для цього первозданної людської подружжю, як і кожному з нащадків Адама і Єви, був даний особливий дар, якого не мала ні одна істота у всесвіті - свобода вибору .

До падіння Зоряниці зла не було в світі і ніхто не міг вибирати між добром і злом. Але людині, введеному у вселенську життя, була дарована така можливість - вибирати між добром і злом. При правильному, Богом благословенному виборі людина могла змінити весь хід світової історії. Але свобода вибору повинна бути випробувана, - для цього і попустив Творець спокусити первозданних людей. І людина не встояв, зробивши неправильний вибір. Тоді до першої катастрофи додалася ще одна - гріхопадіння прабатьків людства. З тих пір в кожному з людей, які є у світ, йде боротьба зі злом і кожна людина протягом всього свого життя робить цей вибір: бути з Богом, обираючи шлях до вічного життя, або вибираючи зло, шлях до погибелі з упалими ангелами.

***

Повернімося до ідеї виховання, як вона представлялася раніше: основним її постулатом було те, що душа дитини - це «tabula rasa» (чиста дошка), на якій можна накреслити те, що захоче вихователь. Але це омана, коли мова йде про віру. Християнська віра - це вільний вибір душі людської, її не нав `яжеш. Адже віра є «впевненість у невидимому» (Євр. 11, 1) і без вільного вибору не може бути істинної віри. Вся сучасна практика викладання православ'я в школі підтверджує цю істину незаперечно.

Нехай кожна людина неповторна, єдина і тому кожна людина йде своїм шляхом а Богу. Нікого неможливо змусити повірити в Бога. Довіра до авторитету, довіра до слова про віру і Творця є результат вільного волевиявлення людини, воно не може бути нав'язано. Возлюбити ближнього як самого себе за вказівкою батьків або згідно мудрої книзі неможливо.

Виховання має грунтуватися на тому, що кожна дитина, та й будь-яка людина може стати віруючим завдяки власним вільним вибором. Це відбувається не відразу і на шляху до віри дитина, а потім юнак і доросла людина проходять певні етапи, які мають характер духовних законів. Ці закони неможливо обійти, як не можемо ми, наприклад, скасувати закон всесвітнього тяжіння або інші закони матеріального світу дані їй Творцем.

***

У наші дні стало особливо ясним, що Церкви кинуто виклик. Ким кинутий? - Дияволом! Саме він і його слуги намагаються зруйнувати ті підстави, на яких протягом століть відбувалося виховання нових членів Церкви. Ніколи в історії людства не було у нього такої можливості, але тепер це не просто можливість, а свершающихся факт: за допомогою засобів масової інформації та нових високих технологій мільйони дітей на самому початку свого життя опиняються відторгнуті від можливості стати віруючими людьми, а потім і громадянами Небесного Вітчизни. Диявол торжествує, смакуючи повну перемогу, щоб стали страшною реальністю слова Святого Письма: «Та Син Людський прийшов чи знайде віру на землі?» (Лк. 18, 8).

ОСНОВНІ ЕТАПИ-ЗАКОНИ ДУХОВНОГО ЗРОСТАННЯ ЛЮДИНИ

Сформулюємо основні етапи- закони духовного зростання дитини і кожну людину прийдешнього у світ. Якщо дитина не пройде у своєму розвитку ці етапи, то з нього вийде в кращому випадку духовний каліка, а то й людина, взагалі нездатною до сприйняття духовного світу.

Перший етап : у самому ранньому дитинстві дитина повинна сприйняти в можливій для нього повноті світ як творіння Боже.

Поки він не знає Творця, але бачить Його творіння, сприймаючи світ Божий, як диво . Він повинен захопитися цим світом і вигукнути: «Ах, як красиво, який захват!» Він навчається радіти красі, він бачить квіти, дерева, ліс, річку, море, небо, хмари, й він тварин і птахів - Божих створінь. Він повинен якомога більше часу проводити на природі, в спілкуванні з нею. Якщо немає можливості часто виводити дітей на живу природу, потрібно, щоб природа входила в будинок: через тварин (кошенят, собачок, білочок, хом'ячків, рибок, пташок). У будинку повинні бути квіти, щоб гармонія і краса усмоктувалися дитиною з самого раннього дитинства.

Якщо дитина не навчиться сприймати світ як диво, не навчиться радіти світу як Божу творінню, то душа його стає глухий до прояву Божественного в світі. Тоді життя його стає механічною. Адже диво - це знак присутності Бога у світі, коли «перемагається єства чин» і благодать Божа, закон іншого, небесного, Горішнього світу входить у наше життя.

Дитя вживається в природу, в людськи відносини, в духовний світ. Не знаючи ні розумом, ні у слові, що зріє в ньому, дитина просто дихає повітрям нескінченності і краси світу - просто, безтурботно, наївно, а й безпосередньо, жваво й глибоко. Досвід свободи дає в руки дитини силу вибору , починається драматична, а часом і трагічна боротьба добра і зла в його душі.

У перші роки життя дитина надзвичайно чуйний до Гірського світу, у неї бувають прозріння, і ми знаємо, що діти можуть бачити Горній світ і Ангелів, що недоступно більшості дорослих. Духовний світ дитини ще не відтіснений «пристосуванням до життя», він вільний, і дитина відчуває подих вічності. Дуже важливо часте причастя дитини, через яке благодать Божа невидимо живить і перетворює його.

Від природи - від гір і лісів, моря чи неба, зеленіючих полів або широких просторів приходить в душу таємнича сила, - і душа радіє. Божественне начало в природі, її краса перетворює душу, благодатно осяваючи її розчуленням і почуттям Бога. На цьому етапі дитина повинна навчитися радіти, сприйняти цей благодатний Божий дар, а він найкраще зростає в дитині через природний світ, через красу творіння Божого.

Це радісне сприйняття світу.

Це радість від життя, захоплення дарами, які вона дає дитині.

Це радість спілкування з люблячими батьками, з бабусями і дідусями, з близькими сім'ї.

Це радість спілкування з Божими створіннями.

Це благоговіння перед життям.

Це і починається вже радість перших дослідів спілкування з Богом через молитву, поки батьківську, через залучення до краси богослужіння, через красу храму, через причастя. І, як підсумок, - це радість від присутності Бога в житті.

Звичайно, сприйняття світу як творіння Божого і його краси дуже сильно залежить від того, чи знаходиться дитина в живому християнському будинку з віруючими та люблячими батьками і в живій, активної християнській громаді - парафії.

Якщо дитина не навчиться сприймати світ, як диво, не навчиться справжньої радості, що йде від Бога, то диявол негайно підсовує сурогат радості - задоволення .


Видів задоволення безліч: спочатку посмачніша поїсти і попити, потім подивитися телевізор, а за ним і комп'ютер з його віртуальним світом. А ще простіше - сигарети, алкоголь чи наркотик: випив, уколовся - і до нестями закоханий, нічого не потрібно робити, все життя перетворюється на суцільне задоволення.

Дитина потрапляє в кам'яні джунглі, у вигаданий світ , який відсікає його від Божого творіння і змертвляючого душу. У дітей, вихованих таким чином, практично повністю відсутня релігійне почуття. Бо віртуальний світ самодостатній.

Серед диявольських винаходів знаходиться і рок-музика - шум і лють. А в духовному світі все тонко, приглушено, тут потрібні зосередженість, спокій: у «диханні хлада тонка» (3 Цар. 19, 12) з'явився Господь Бог пророка Іллі.

З самого народження немовляти батьки повинні поспішати напоїти серце і розум дитини світлом і добром, радістю, величчю творіння Божого. Це той грунт, в якій посіяне дасть стокротно плід. Саме в ці ранні роки закладаються основи майбутньої особистості. Головна турбота батьків про те, щоб дитину розчулювало і радувало все, що є в житті Божественного - від сонячного променя до ніжної мелодії колискової, яку співає мама, від першої почутої молитви до улюбленої казки. У зрілі роки, коли душа може закам'яніти, забути свого Творця, сприйняте в дитинстві може знову очистити і обернути людину до Бога, врятувати його для вічного життя.

Другий етап : пробудження в дитині реальності Бога - Творця світу. Дитина починає бачити за світом Божим і його красою Самого Творця.

Через красу дитина пізнає Творця, краса світу Божого виховує релігійне почуття, релігійне сприйняття світу. Звідси починається шлях до Церкви. І ми знаємо, що нерідко діти, що пройшли в гармонії перший етап, самі тягнуться до храму і ведуть за собою батьків.

Дитина дізнається про життя Спасителя, Божої Матері, святих і їх подвиги. Починається релігійно активний період життя: відвідування храмів і прислуговування в них, виконання обрядів і вимог Церкви, паломництва. Це і період звернення до світу земного, до соціального життя.

На новому етапі розвитку дитини ми говоримо йому: «Бог створив сонце і місяць, Бог створив собачку, яку ти любиш, Бог створив тата, і маму, і тебе ». Дорослий, якому дитина довіряє, допомагає встановити цю першу зв'язок з Творцем. Тоді присутність Його - в іконах, картинах, у храмі Божому стає частиною його власного досвіду. Тут дуже важливо для дитини відчути реальність Бога в нашому житті, пробудити в ньому почуття благоговіння перед Ним. Але це можливо лише тоді, коли ми зможемо показати дитині дія Бога в його конкретного життя, з огляду на його власні знання про світ.

Навчання дитини на цьому етапі дієво лише в тому випадку, якщо стає частина повноцінної церковного життя. Дитина накопичує запас релігійних уявлень і переживань, беручи участь у парафіяльному житті. Важливо, щоб він знав пристрій храму, по можливості брав участь у богослужінні - допомагав у вівтарі (для хлопчиків), стежив за свічками, брав участь в оздобленні та прибирання церкви (для дівчаток). На дитячу свідомість особливо впливає обстановка свят: Великодня, Різдва Христового, іменин, хрестин тощо Стати істинно віруючим дитина може тільки в живому християнському домі, в сім'ї - домашньої церкви і в живій християнській громаді - парафії. Отже, три головних принципи виховання на другому етапі:



Перший : сім'я - домашня церква.


Другий : повноцінна духовна і літургійна життя в приході і участь у ній дітей.


Третій : релігійне навчання дітей.


Особливо велика тут роль сім'ї. Сім'я - це більше, ніж батько і мати, це спадщина того, що зібрали і передали нам безліч поколінь наших предків: духовно-релігійні і національні традиції, традиції роду, патріотизм і вірність ідеалам добра. Про це постійно нагадують біблійні оповіді про долю старозавітних патріархів. Сім'я - це природна школа християнської любові.

Тут починає дитина сприймати ідею духовної ієрархії, усвідомлюючи, що є авторитети і люди особливого складу і положення, до яких потрібно ставитися як до найвищих тебе, не впадаючи ні в заздрість, ні в неприязнь, ні в озлоблення. Але в наші дні надзвичайно важко зберегти християнський уклад у сім'ї: світ бере своє, відторгаючи дітей від того, чого їх навчають у родині.

Ми живемо в дуже важкий для духовного виховання час, тому що разом з розкладанням сім'ї йде розкладання всієї християнської культури. Суспільство стає «іррелігійна», тобто перебувають поза релігійних істин і цінностей. Воно відходить від благодатного джерела сил, який зберігала й продовжує зберігати Свята Церква.

Третій етап - пізнання хреста.

Рано чи пізно всі діти стикаються з хворобами, стражданнями, горем і іншими труднощами життя і, нарешті, дізнаються про смерть. Коли людина навчилася радіти з Богом, коли він воцерковився, у нього з'являється довіра до Творця, розуміння, що не тільки благодіяння, радості життя і успіхи дарує Господь, але й труднощі, хвороби, скорботи, без яких немає спасіння душі. Людина навчається не нарікати, а вірити, що все відбувається йому на благо. Як кажуть чудові народні прислів'я: «Без хреста не побачиш і Христа», «Господь терпів і нам велів».

Починається третій етап виховання - пізнання хреста. Цей період найдовший і може продовжуватися до кінця життя людини. Завершенням його повинна стати духовна зрілість. Проте хрест людини - це не тільки хвороби, смутку і труднощі у зовнішніх подіях, а й пізнання свого призначення в житті, то духовне завдання, яке складає неповторну людську душу. Ось як пише про значення хреста для кожної людини протоієрей Василь Зеньковський:

Останній, четвертий етап у вихованні людини - духовна зрілість

Небагато досягають його, але саме вони стають «сіллю землі» (Мф. 5, 13) - тією силою, яка зберігає земне життя, бо коли перестануть з'являтися серед нас такі люди, існування світу втратить сенс.

На цьому етапі людина відчуває радість від несення свого хреста в повній згоді з волею Божою і з незмінним подякою: «Слава Богу за все!» Він несе всі посилається з довірою до Бога і радістю. Він розуміє, що «страждання і радість - одне». Він усвідомив сенс страждання і приймає його без найменшого нарікання або зневіри. Але для того, щоб досягти цієї вершини, необхідно пройти і виконати всі три попередні етапи.

Про Релігійне навчання ДІТЕЙ У ШКОЛАХ

У розмові про принципи виховання дітей ми не можемо обійти питання про релігійне навчання дітей у школах. На жаль, навіть православні батьки, діти яких отримали негативний досвід подібного навчання, вважають непотрібним викладати в школах основи православної віри. Це найбільша помилка.

Так, релігійне навчання в школі таїть небезпеку, так як воно поєднується з позарелігійним і відверто антирелігійним жізнепоніманія, яким пронизане все сучасне суспільство. Звідси протиріччя в духовній атмосфері школи.

Звичайно, з багаторічного досвіду нашої радянської школи відомо, що відсутність релігійної освіти викликає лише огрубіння і здичавіння людини, але не виховує релігійно ущербної душі.

Досвід же дожовтневої духовної школи і сучасних православних гімназій показує, що нерідко одне знання про віру, не підкріплене особистим подвигом і працею над собою веде до цинізму, скептицизму і навіть сатанізму. Багато борці проти Бога і Церкви виросли саме з цієї когорти.

Здається, ніхто ще не сказав краще про цю проблему «школа і Церква», ніж видатний православний психолог і педагог протоієрей Василь Зеньковський. Тому наведемо цитату з його чудової праці «Проблеми виховання в світлі християнської антропології» .

«