Богослужіння очима дітей.

Діти в храмі ... Яких тільки питань не виникає у батьків, які бажають виховати своє чадо в церковній огорожі. Автор статті, сама виховує трьох дітей, ділиться з читачами власним досвідом.

Багатьох молодих батьків хвилює питання, з якого віку привчати дитину до церковній службі? Коли і скільки він повинен перебувати в храмі, які молитви вчити? Іноді на багатолюдній святковій службі доводиться чути: «Навіщо дітей-то мучити, все одно вони нічого не розуміють. Ось підростуть, тоді ... ».

Але коли діти підростуть, у них виникне маса важливих справ: шкільні уроки, шахові турніри або відпочинок, нарешті, все ж таки неділя - один єдиний вихідний у школярів. Щоб всі ці «важливі» справи не відволікли від найголовнішого в житті, потрібно привчати дитину до храму з пелюшок, а краще ще до народження.

До одного старця прийшла за порадою жінка: «Отче, два місяці тому в мене народився син, з якого часу я маю його виховувати? ». Старець відповів: «Ти, мати, запізнилася на одинадцять місяців». Те ж можна сказати і про церковну службу. Кращий варіант, коли мама задовго до народження дитяти відвідує храм, причащається, тому що з Євангелія знаємо: «Коли почула Єлисавета привіт Марії, здригнулася дитина в утробі її ...» (Лк. 1, 41). Здається, що так само радіють немовлята в утробах матерів своїх, коли ті причащаються.

Храм - найкраще місце для виховання дітей. Святитель Іоанн Златоуст говорить: «Як м'який віск легко приймає риси, на ньому напечатлеваемие; так і діти беруть враження без особливих зусиль». Церковний спів і сяючі облачення священиків, лики святих і різьблені кіоти, брязкання кадила і запах ладану, соборна молитва - все це залишиться в пам'яті дітей на все життя. Коли діти беруть участь у річному колі богослужінь, вони відчувають себе частиною Церкви Христової: радіють народженню Христа, плачуть у Велику П'ятницю: «Мамо, навіщо нашого Господа вбили?». Торжествують на Великдень, коли всі стають як діти і на виголошення священства «Христос Воскрес!» Можна на весь храм кричати: «Воістину Воскрес!" - І ніхто не зробить зауваження, що занадто голосно. Все це золотий запас чистих дитячих вражень і переживань, який не дасть розтратити душевні сили протягом усього життя.

Дітям, і не тільки їм, легше на службі, коли вони можуть в ній брати участь. Всі дітлахи дуже люблять співати. Дворічні малюки із задоволенням співають «Отче наш», «Богородице Діво, радуйся ...», Символ віри, «Воскресіння Христове бачивши ...». З дітьми старшого віку треба вчити тропарі і величання свят. Є дуже гарні диски «Школа церковного співу», на них добре чути слова і голос не переплутаєш. Книги «Дітям про Божественної літургії», «Всенічне бдіння», дуже барвисті, в доступній формі розкриють зміст і красу богослужіння. Не турбуйтеся, що дитина не зрозуміє.


Нам, дорослим, треба тільки не лінуватися, пояснювати і разом вивчати. Недарма в Писанні сказано: «втаїв Ти оце від премудрих і розумних і відкрив те немовлятам» (Мф. 11, 25).

Якось моя подруга вибрала для вечірньої бесіди з дітьми Заповіді блаженства. На наступній же службі у її п'ятирічної дочки захват, подив: «Мамочко, вони наші Блаженства співали!». Преподобний Іоанн Ліствичник пише: «Збирайтеся в юності живить і втішає знеміг він у старості».

Дуже шкода дітлахів, яких принесуть до самого Причастя, пройдуть з ними від притвору до амвона і назад - ось і всі богослужіння. Дитина навіть зрозуміти не встигає, що ж з ним відбулося. Маленькі дітлахи дуже люблять розглядати розписи на стінах храму, розпитувати: «А це хто?», «А це що?». Можна потихеньку, на вушко, розповісти. У наступний раз почуєте: «Мам, підемо до святого Трифона, у нього пташка». «Підемо до святого Пантелеймона, у нього леви добрі-предобрие». «Купіть мені, будь ласка, вогненний меч, як у Архангела Михаїла».

Один знайомий, абсолютно звичайний хлопчик виходить якось зі служби після Причастя і каже дорослим: «Знаєте, що мені найбільше хочеться? ». Батьки думають: «Зараз, що-небудь попросить». «Хочеться, щоб батюшка благословив мене куштувати тільки Причастя, просфору і святу воду». -?! - Німа сцена. Звичайно, не треба ідеалізувати дітей. Навіть немовлята не безгрішні. Але своєї дитячої простотою і довірливістю вони наближаються до святості.

Є і така думка, що діти заважають воцерковлення батьків. На богослужінні відволікаєшся, половину не бачиш, не чуєш. Так, важко. Інколи просто соромно, за поведінку улюблених чадушек. Але як по-іншому виростити церковної людини? Мені здається, що це і є материнська хрест, який треба нести, і невідступно відвідувати богослужіння разом з дітьми, виконуючи євангельські рядки: «Пустіть дітей і не бороніть їм приходити до Мене, бо Царство Небесне» (Мф. 19, 14) .

Статтю парафіянки Свято-Троїцького собору Саратова коментує настоятель собору ігумен Пахомій (брусків):

Складно не погодитися з автором статті - дітей на богослужіння приводити необхідно. Однак слід зазначити, що відповідальність за поведінку дитини лежить в першу чергу на їх батьків. Не можна самим зануритися в молитву і надати дітям можливість бігати по храму, шуміти. Мама в першу чергу повинна думати про дітей, а потім уже про себе. Якщо дитина дуже втомився на богослужінні, варто скоротити час перебування у храмі.

Але, крім того, відповідальність за дітей під час богослужіння лежить і на всіх присутніх у храмі. Якщо мама прийшла на службу з двома або трьома дітьми, їй дуже складно постійно контролювати їх поведінку. Тому зауваження, якесь навіювання в м'якій, дуже тактовної формі може і повинен зробити будь-який дорослий.