Настає Вербна неділя і Страсна седмиця.

Це особливі дні в житті віруючих людей. Але вони не можуть не торкнутися і невіруючих

У найближчу неділю, 28 березня, всі православні святкуватимуть Вербну неділю.

Звичаї цього дня тісно пов'язані з подіями, описаними усіма чотирма євангелістами. Більше двох тисяч років тому входив до священного міста Єрусалиму Ісус ... Народ радісно вітав його, стеля месії під ноги зрізані пальмові гілки.

Кліматичні умови багатьох країн світу не дозволяють зустрічати цей день з пальмовими гілками в руках. ; У Росії, України їх замінюють гілками верби. На недільній Літургії їх святять і дбайливо несуть додому для того щоб ... відшмагати ними своїх дітей. Але не боляче, а з гуманними цілями - щоб були діти здоровими і слухняними.

Освячені нирки верби, згідно з народними віруваннями, мають масу чудових властивостей. Наприклад, жінка, яка страждає безплідністю, набуває всі шанси народити дитинку, якщо з'їсть у цей день нирки освяченої верби. А боягуз позбудеться свого пороку, якщо заб'є в кут свого будинку маленьку осиковий гілочку.

Ще один звичай Вербної неділі - піч з тіста горішки і годувати ними всіх членів сім'ї . Тварин - теж. Щоб не хворіли ...

Викидати гілочки освяченої верби не можна, їх зберігають увесь рік, щоб будинок від хвороб зберігали.

Вербну неділю послаблює пост - в цей день православним дозволяється їсти рибу.

Страсна седмиця


Останній тиждень перед Великоднем - особлива. За старих часів на цьому тижні в судах припинялися всі тяжби, спори і покарання, розкривали двері всіх темниць і випускали на волю в'язнів, не винних у кримінальних діяннях.

Церква настійно рекомендує всім віруючим і невіруючим людям Страсної седмиці в пам'ять про Спасителя утримуватися навіть від легкого осудження ближнього свого, а вже тим більше - від брехні, перелюбства, сварок.


Кожен день цей тижня хвилина за хвилиною відстежує останні дні життя Ісуса на землі. Віруючі люди в ці дні особливо багато і ретельно моляться, суворо постують. Протягом Страсного тижня церква не проводить таїнств хрещення та вінчання, не святкуються дні святих і не згадуються померлі.

У понеділок
у церквах починають варити миро (особлива суміш рослинних масел, запашних трав і запашних смол - 50 компонентів). Миро вариться лише раз на рік, на Страсної седмиці. Вариться три дні, процес закінчується в середу вранці.

У понеділок і середу Страсного тижня можна їсти тільки хліб, овочі і фрукти (сухоїдіння)

вівторок . На Русі у Великий вівторок було прийнято робити "соковитий молоко" із залишків лляного і конопляного насіння і на світанку поїти їм домашніх тварин, щоб оберегти їх від хвороб. До цієї процедури допускалися лише жінки.


У вівторок і четвер Страсного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії.

Середу
- день віддання на страждання Ісуса Христа. На Русі в Світлу середу збирали сніг по ярах, талу воду, солили торішньої "четвергової сіллю" і обливали цим розчином худобу. Вважалося, що це обереже домашню живність від всіх хвороб і напастей на цілий рік.
У середу, на вечірній службі, проводиться загальна сповідь

четвер
- особливо виділяється християнами день, званий Великим, Страсним, Чистим. У богослужінні цього дня згадуються чотири доконаний у Великий четвер, згідно з євангельським переказом, події: Таємна вечеря, на якій Христом було встановлено таїнство Євхаристії (причастя), обмивання Христом ніг своїм учням на знак упокорювання і любові до них, молитва Христа в Гефсиманському саду і зрада Іуди.

В чистий четвер потрібно очистити житло від видимої бруду і від нечисті, що причаїлася по кутах. Щоб захистити тіло від хвороб на рік вперед, треба скупатися на світанку.

У Великий четвер усі віруючі прагнуть причаститися.

П'ятницю
- Страсна п'ятниця - найскорботніший день, день трауру. П'ятниця - день спогади рятівних Страстей Господнього. У цей день Ісус був переданий іудейським властям, здійснив хресний хід на Голгофу, був розіп'ятий і помер.

У цей день уважно стежать за прикметами: якщо на Страсну п'ятницю похмуро, то хліб буде з бур'яном. Якщо під страсну п'ятницю зоря, пшениця буде зерниста.

У Велику п'ятницю, в день Спогади Святих рятівних пристрастей Господа нашого Ісуса Христа, прийнято не куштувати ніякої їжі до винесення плащаниці (наші предки в Страсну п'ятницю взагалі не брали їжі).

суботу
- У Велику Суботу Христос лежав у гробі. Цей день вважався самим суворим днем ??посту.

На Русі в цей день в народі заклинали морози-ранки, щоб вони не губили льону, коноплі та ярих хлібів. За народними прикметами в Страсну суботу визначають погоду на літо. У цей день місяць зустрічається з сонцем, якщо день видається ясним, то й літо буде хорошим, якщо похмурим - то й літо поганим.

На Русі вірили, що неспання в ніч з суботи на неділю оберігає від хвороб , забезпечує багатий урожай, дівчатам обіцяє щасливе заміжжя, а чоловікам - вдале полювання.

Всеношна служба (з суботи на неділю) - особлива, дуже світла, радісна. У народі є повір'я: всі бажання, висловлені в цю ніч під час служби, збуваються. Тому незаміжні дівчата, під час великодньої служби тихенько шепочуть: "Дай бог жениха хорошого, в чоботях та з калошами, не на корові, а на коні".

Неділю - загальні веселощі. Народ розговляється, п'є й веселиться, тріумфуючи Воскресіння Христа.