Снігурі - снігурі птиці.

За старих часів помічали, коли прилетів снігур, то скоро і зима прийде. Але, як не дивно, в нашому місті снігурі з'являються тоді, коли зима вже наступила, а в лютому можна відкрити кватирку і почути тихе снегіріное посвист.
А буває так: вийдеш вранці з дому - навколо похмурі люди, всі кудись поспішають, і раптом погляд падає на горобину, всі гілки якої покриті не тільки кистями ягід, а й чудовими птахами в темних шапочках і з яскравими купками, точно прилетіли у наш світ з казкової країни. Це і є снігурі. Найчастіше вони сидять нерухомо, немов спеціально даючи людям помилуватися своєю красою.
Швидше за все, саме в лютому птахи починають кочувати на північ, і середня смуга лежить на їхньому шляху в середині зими.
Звичайний снігур , або жуланчік - Pyrrhula pyrrhula - невеликий птах з родини в'юркових.
Снігур не набагато більші за горобця, довжина тіла до 16-18 см. Важить птах 32-34 р.
Взимку снігурі стовбурчаться густе оперення, від чого здаються товщі , ніж є насправді.
У птиці щільне, кремезне статура. Дзьоб товстий, широкий, чорного кольору.
Верх у снігурів блакитно-сірий, на голові від дзьоба до потилиці чорно-синя шапочка. Груди, шия і щоки яскраво-червоні, рідше - червоно-рожеві.
Крила і хвіст чорні, з білими надхвістям і смугою на крилі.
У самки груди буро-сіра.
У молодих птахів немає чорної шапочки і до першої осінньої линьки вони буро-сірі або темно-коричневі, лише крила і хвіст у них чорні.
Наряднішою всього снігурі виглядають саме взимку, коли дерева і чагарники покриті білим снігом.
Тримаються вони зазвичай зграйками по 8-10 пташок.
Навіть у найлютіший мороз снігурі сидять на засніжених деревах майже нерухомо. Зірвуть ягоду і завмирають, і так цілими днями.
Ніч снегіріная зграйка проводить у гілках дерев або чагарників.
Снігур - птах досить довірлива і товариська, тому не складає труднощів наблизитися до снігура впритул і розглянути їх.
У птахів ще існує така особливість, яку не завадило б придбати людям: якщо одна пташка з снегіріной зграї потрапляє в пастку, то всі інші поспішають їй на допомогу.
Мешкають снігурі в соснових лісах з густим підліском, на краях вигорілих лісів і вирубок, в садах, парках.
Влітку снігурі тримаються приховано, і побачити їх практично неможливо.
Вважається, що снігурі поширені практично у всій лісовій зоні Росії, крім півдня Далекого Сходу. Вони можуть вести як осілий, так і мандрівний спосіб життя, хоча велика частина птахів на зиму відкочовує зі своєї гніздової області на південь.
У березні та квітні снігурі повертаються в північні області.
Їдять снігурі нирки, насіння, ягоди. Такі як горобину, черемху, жостір, ялівець. Цим приносять користь рослинам - поїдаючи ягоди, снігур не з'їдає все насіння, м'якоть впускає на землю і що залишилися в м'якоті насіння проростає.
Люблять птиці та насіння ясена, граба, клена гостролистого, вільхи, берези, липи.
Їдять насіння хмелю та лободи.
Після їжі снігурі люблять чистити дзьоб і в процесі чищення так само ронять прилип до нього насіння.
Комахи рідко потрапляють в снегіріний дзьоб .
Співають у снігурів і самці, і самки.



Голос у них дуже приємний, злегка меланхолійний, звуки схожі на сопілка ...
Перегукуються птиці низькими звуками типу - «жью ... жю ... жью ...».
Самці практично не б'ються через самок, тільки широко розкривають дзьоб і загрозливо шиплять.
А, питається, чому у них все так мирно? Тому що в снегіріной зграї матріархат, самці знаходяться в повному підпорядкуванні у самок.
Чим ближче весна, тим більше самці доглядають за самками, стають наполегливими, і врешті-решт птиці розбиваються на пари.

Гніздяться снігурі в квітні в хвойних і змішаних лісах, особливо в тих місцях, де багато ялин.
Селяться вони в чагарниках в горах, в рослинності вздовж струмків.
Гніздо пара має в своєму розпорядженні на горизонтальній гілці, досить далеко від стовбура під покровом густих гілок на висоті 4-5 метрів від землі.
Іноді гніздо снігура можна зустріти на кущах ялівцю.
Гніздо у вигляді плоскої чаші звичайно будує самка з тонких ялинових і інших сухих гілочок, травинок, корінців, моху і лишайника. Виходить воно досить рихлим. Всередині гніздо вистилається шерстю, пір'ям, волоссям, і сухими тонкими травинками.
Діаметр гнізда може досягати 2 метрів, висота гнізда 1 метра, діаметр лотка теж до 1 метра, а глибина лотка 40-60 мм.
Самка відкладає в травні 4-6 яєць світло-блакитного кольору з темними або червоно-бурими цятками, крапками і рисками.
Насиджує яйця тільки самка приблизно два тижні. Самець весь цей час охороняє гніздо і годує самку.
Потім вилупилися пташенята ще два-три тижні проводять в гнізді.
Вигодовують їх обидва батьки, але більша частина турботи про підростаюче потомство дістається самця.
Основна їжа маленьких снігура рослинна, це недостиглі дрібне насіння, м'які нирки і ягоди, але батьки годують їх і личинками комах.
Пташенят, що вилетіли з гнізда, батьки продовжують якийсь час підгодовувати із зобу.
У пари снігурів за літо буває, як правило, дві кладки.
У кінці липня - початку серпня у снігурів починається линька, яка триває до середини вересня. В її процесі молоді самці набувають яскраве вбрання дорослих птахів.
Після закінчення линьки снігурі збираються в невеликі зграйки, часто це пташки з однієї сім'ї. У жовтні вони починають кочувати на південь і тримаються разом до кінця зими.
Вважається, що снігур приносить багатство та щастя.
Існує і музей снігура. На жаль, він поки що єдиний у світі і відкритий в Підмосков'ї в дачному селищі Снігурі в серпні 2007 року.
Музей користується великою популярністю, поруч з ним будинок відпочинку «Снігурі», а також дачі і котеджі.
Кажуть, що місце там дуже красиве - густі хвойні ліси, в яких і живуть снігурі, що прилітають зимувати в селище і розцвічують сніжний білий краєвид яскраво-червоними відтінками зорі.
І всі, хто помилується цим птахом хоч деньок, буде щасливий і успішний у любові і справах весь рік.
Якщо не вдається поїхати в це чудове містечко, а на вулицях міста не видно снігурів, то можна повісити в будинку вишивку, малюнок або поставити у вітальні фігурку снігура , і щастя неодмінно загляне у ваш будинок.