Зяблик - зяблик птиці.

Якщо ви чуєте в погожий день - фьіт-фьіт-ля-ля-чів-чів, то знайте, це для вас співає зяблик - одна з найбільш численних птахів середньої смуги Росії.
Сплутати його з іншим птахом складно, мабуть, ні в однієї з них немає такої блакитний голови.
Зяблик - Fringilla coelebs - співочий птах з родини в'юркових.
У перекладі з латинської мови на російську зяблик звучить як «неодружена птах». Таку назву їй дав Карл Лінней.
Розміром зяблик приблизно з горобця або трохи менше. Довжина тіла - 16-17 см. Вага 20-25 р. Дзьоб конічної форми.
Самець кидається в очі яскравим забарвленням, особливо навесні, на початку літа. Голова синювато-сіра, блакитна. Спина коричнева із зеленим або оливковою надхвістям. Лоб чорний, щоки, горло, груди буро-червоні. Крила і хвіст чорно-бурі з великими білими плямами.
Забарвлення самки тьмяніше з переважанням буро-сіро-зелених відтінків. Молоді птахи сірі, з оливковою надхвістям і білими смугами на крилах.
Гніздяться на всій Європейській частині Росії, на півдні Сибіру на схід до Байкалу, на Кавказі.
По прильоту зяблики селяться у лісах, дібровах, гаях, садах, парках і скверах. Часто біля житла людини.
Спочатку прилітають великою галасливою компанією самці, перші дні вони кочують всією зграєю по лісових узліссях, прирічкових вільшняка і верболозу, а через 5-6 днів з'являються самки.
Навесні птахи тримаються парами, в решту часу зграйками.
Політ у зябликів швидкий, хвилеподібний, на дереві птахи сидять спокійно, пересуваються повільно, по землі зазвичай стрибають, рідше ходять.
Харчуються комахами: гусеницями метеликів- совок, п'ядунів, жучками-довгоносиками, мухами, збираючи їх, як правило, на землі, рідше на деревах. Їдять також маслянисті насіння, ягоди, нирки, зелені частини рослин.
Пташенят вигодовують комахами, жуками та безхребетними.
Співають зяблики самозабутньо, завзято і мелодійно, сховавшись в кронах дерев.
Кажуть, що старі самці відлітають розспівуватися в ліс, а потім повертаються ближче до одноплемінників.
Іноді можна почути спів кількох птахів відразу.
Мелодія починається дзвінкою треллю, в середині крик, типу - пік-пік. Закінчується - чіві-чіві.
Любителі птахів поділяють пісню зяблика на заспів, трель і розчерк. Звучить пісня 2-3 секунди, пауза і повтор.
Деяким пташника заключна трель чується, як «Федд-дя». Притому у кожного самця своя власна пісня.
Молоді птахи співають більш спрощено, але поступово вчаться співати у дорослих самців. Серед зябликів є талановиті вокалісти і досить посередні співаки.
Самці зябликів час від часу влаштовують своєрідні переклички.
Якщо птах стривожена, то вона кричить - ррю-ю.
Іноді зяблики цвірінькають, як горобці.
У похмуру погоду видають сумну трель «рю-рю-рю».
Тому в народі про зябликів говорять, що вони «рюмят», наприклад, до дощу.
Гніздяться зяблики найчастіше в змішаних лісах, негустих соснових борах і ялинниках.
Зарості і густі ліси зяблик не любить.
гніздяться пару зябликів можна побачити у власному саду.
Зазвичай зяблики селяться там, де вони гніздилися в минулому році.
в період гніздування самці зябликів войовничі і непримиренні, вони нещадно виганяють всіх інших зябликів зі своєї ділянки, розмір якого 80-100 кв.


метрів.

Агресивність самця не залежить від кількості корму на ділянці, а тільки від її темпераменту.
Самці-новобранці, вишукуючи місце для гніздування, час від часу набирають в сутички з старими самцями і звичайно їм дістається місце на околицях ділянок старих.
Гніздо влаштовує самка в травні-червні на деревах на висоті від 2 до 18 метрів, у вигляді щільної глибокої чашечки діаметром до метра. Маскує своє гніздо самка зяблика мохом і лишайником. Будує гніздо протягом 6-7 днів. При цьому вона дзьобом його поправляє і хвостиком уминає.
Самець постійно перебуває поруч і іноді передає подрузі одну-дві травинки.
Підставою гнізда служать дрібні прутики, в які втискуються мох і травинки.

Зовні гніздо повинно бути укріплене шматочками кори або берести.
Скріплюється вся споруда павутиною.
А всередині вистилається пухом, кінським волосом, шістьма, пір'ям.
Якщо гніздо влаштовано у вас на дачі, то, зазирнувши в нього, ви можете побачити і шерсть своїх улюбленців - собаки і кота. Але не хвилюйтеся, зяблики її не вискубали, а просто підібрали.
Розміщується гніздо в розвилці біля стовбура або на горизонтальній товстої гілці в деякому віддаленні від стовбура. Помітити його неозброєним поглядом практично неможливо.
Самка відкладає 3-6 зеленувато-блакитних чи рожево-кремових з рожево-фіолетовими цяточками яєць. Насиджує самка.
Насиджування триває приблизно два тижні.
Самець весь цей час співає біля гнізда, підгодовуючи самку комахами, іноді змінюючи її на насиджуванні. Тоді вона збирає корм на землі.
Пташенята вилуплюються з яєць червоношкірими, з довгим темним пухом на голові й спині.
У середині червня молоді птахи вилітають з гнізда, але не летять далеко, і батьки підгодовують їх ще тижнів зо два.
Самець в цей час не співає.
А потім приступають до другої кладці, в якій яєць уже менше.
Другий виводок може бути в липні -серпні.
Линяння у зябликів закінчується до вересня.
З середини вересня до середини жовтня птахи збираються зграями, кочують по околицях лісів, парків, садів та потім відлітають у теплі краї.
Хоча при гарній осені зябликів можна побачити і в листопаді.
Старі птахи найчастіше зимують в Центральній Європі, ті, що молодші, летять далі на південь до Північної Африки і Малу Азію.
Деякі птахи зимують в лісах Кавказу, на півдні Україні, в Криму. Західносибірські зяблики зимують в Казахстані.
Взимку зябликів багато в країнах Середземномор'я.
Зяблики за літо знищують чимало шкідливих комах і насіння бур'янів, ніж приносять велику користь садівникам, сільському господарству і лісу.
Якщо вам пощастить знайти блакитне пір'їнка зяблика, то не поспішайте його викидати.
За старих часів такі пір'ячко ховали від чужих очей в скриньки і зберігали все життя на щастя в сімейному житті.
Дівчата ближче до вечора, перед тим, як почне темніти або стане накрапати дощ, йшли слухати зябликів і, почувши, примовляли:
«Зяблик, зяблик, не рюмі,
Мою душу не млой.
Я наречена непогана,
Так пішли мені жениха ».
Якщо зяблик відповість веселою мелодією, то сватання варто чекати в цьому році, а якщо сумної, то доведеться посидіти ще рік у дівках.