Парабени: добре чи погано? - Натуральна косметика парабени.

Щодня будь-яка жінка використовує відразу кілька косметичних продуктів, кожен з яких може містити парабени. Чи існує потенційний ризик їх використання і чому виробники вважають за краще робити на упаковках з косметикою спеціальне маркування: «без парабенів»?
парабен мають загалом-то стандартну історію зльоту і падіння: спочатку парабени синтезувалися і широко застосовувалися в косметичних засобах як надійні консерванти (невелика концентрація в сумішах), а потім, коли згодом було висловлено припущення про їх високу токсичність, їх вміст у косметиці стали знижувати і використовувати інші речовини для цих цілей. Почалося все в кінці минулого століття, і протягом десятиліття парабени з нешкідливих консервантів перетворилися на переслідувані громадськістю компоненти.
Частина перша. Офіційна
У Канаді, наприклад, у жовтні 2008 року було заборонено використання у виробництві дитячих пластикових пляшечок бісфенолу А (один з парабенів): дослідження цієї речовини показали його здатність порушувати деякі процеси в ендокринній системі новонароджених. Крім того, було висловлено припущення, що в подальшому ця речовина може викликати в людини різні злоякісні захворювання, а також хвороби ендокринної системи, наприклад, цукровий діабет.
У тому ж році фахівці лондонського університету заявили про шокуючих фактів, які пов'язані із застосуванням парабенів: вченими була припустити токсичність їх щоденного тривалого застосування.
Що представляють собою парабени?
Це консерванти, які широко застосовуються в косметиці, лікарські засоби, харчових продуктах. Парабени володіють антибактеріальними і фунгіцидними (протигрибковими) властивостями, що сприяє доброму стані препаратів та продуктів, однак парабени здатні накопичуватися в деяких тканинах організму (варто підкреслити, що цей ефект залежить від концентрації парабенів і шляхів їх потрапляння в організм), що й становить, за думку дослідників, основну небезпеку.
Офіційна констатація ризику парабенів
Французьке агентство з санітарної безпеки лікарських засобів у 2004 році підкреслило можливий негативний вплив парабенів на ендокринну систему (через через віддалену схожість їх структури зі структурою естрогенів - жіночих статевих гормонів) і нібито пов'язане з цим збільшення цифр захворюваності на рак. Проте в даний час використання парабенів в косметичному й лікарському виробництві продовжується, як тривають і наукові дослідження їх токсичної активності в організмі, адже достовірно цей факт поки не доведений.



Хто інформований, той озброєний!
Загальна віра в потенційну небезпеку парабенів і породила необхідність мітки «без парабенів» на косметичної продукції. Однак виробники знаходять інші можливості ввести до складу ці компоненти (оскільки відмовитись від них виробництво не може): вони просто називають їх дещо по-іншому. Наприклад, параоксібензоат метилу - це не що інше, як метилпарабен; параоксібензоат етилу - етілпарабен; параоксібензоат пропилу - пропілпарабен і так далі.
Частина друга. Неофіційна
«Обчислювати» чи не «обчислювати» парабени у складі чергового крему - особиста справа кожного. Незрозуміло, чому увагу певної групи вчених і громадськості залучено саме до цих компонентів, адже до складу косметики вони входять в мінімальних кількостях. У косметичній промисловості використовуються тисячі речовин, проте парабени за «популярністю» перевершують їх усі.
Прихильники так званої натуральної косметики підкреслюють, що в ній немає «шкідливих хімічних речовин», проте переважна більшість рослин, які мають доведеними антибактеріальними властивостями, у складі своєму містять речовини, дуже близькі за структурою до горезвісних парабенами і теж володіють антибактеріальними властивостями. З прикладів: кора верби, дуба, ягоди малини, ожини, брусниці, журавлини, горобини, плоди ялівцю. До речі, якщо розкласти хімічний склад будь-якої лікарської трави на частини, у списку буде не менше страхітливих хімічних назв, ніж у складі крему.
Єдиний доведений факт, що грає проти синтетичних парабенів, використовуваних як консерванти: багато хто з них здатні викликати шкірні алергічні реакції. Саме тому парабени виключаються з косметики, призначеної для догляду за шкірою з дерматологічними захворюваннями (спеціальні лінії аптечної косметики), або використовуються в мінімальних дозах, в суміші з іншими консервантами.
Маркетинговим ходом для просування косметики може бути як вказівку на етикетці «без парабенів» (як ми розуміємо, це може зовсім не означатиме їх повна відсутність), так і яскраво виражений акцент на «натуральності» косметики. Поняття хорошою косметики включає багато факторів, але один з них має бути головним для любительок поекспериментувати з новими кремами - чим простіше активний склад косметики, тим вона повинна бути ефективніше і безпечніше.