Зозуля - прикмети зозуля орнітологія.

Так сталося, що цього літа будівельна компанія, де працює чоловік, взялася будувати об'єкт за містом. З одного боку, це прикро, тому як на роботу довелося добиратися майже дві години і стільки ж назад. З іншого боку, там річка, лісопосадки і дачі, багато з яких занедбані, повітря чисте, тиша, яку зрідка порушують лише злітають літаки і зозулі.
Зозуля - Cuculus canorus - птах з роду Зозулеподібні сімейства Зозулеві. На вигляд зозуля розміром трохи менше міської голуба, довжина тіла - до 40 см. Розмах крил - до 25 см. Хвіст довгий, ступінчастий, до 22-25 см. Вага - грамів 100-120. На льоту зозуля здається більше, ніж коли сидить.
У самки і самця забарвлення в сірих тонах. Спина і хвіст темно-сірі, по краю хвоста або темна смуга, або білі кінці пір'я; горло, зоб і груди більш світлого відтінку (сірувато-попелясті). Інша частина оперення біле з смугастістю. Фахівці відносять цю забарвлення до «яструбиному» типу. Ноги помаранчевого кольору. Дзьоб темний. Очі жовтувато-бурштинові. Молоді птахи іржаво-руді або сіруваті.
Кує тільки самець зозулі. Звичайно він сидить на підвищенні на який-небудь горизонтальній гілці. Під час співу самець опускає крила, піднімаючи й розпускаючи хвіст. Кує він і вдень і вночі, але більш охоче за все в ранні ранкові години. І вимовляє він своє «ку-ку» не більше 10 разів. Тому не дуже зрозуміло, чому люди не одне століття запитують у зозулі, скільки їм жити залишилося. Ось, наприклад, японські дівчата в цьому питанні біліше реалістичні, вони запитують у зозулі, скільки їм сидіти ще в дівках. Хоча є й така інформація: у шлюбний період самець зозулі може прокувала до 360 разів! А самочка вимовляє «ке-ке-ке» або «клі-клі-клі».
Поширені зозулі практично по всій європейській частині Росії, в Сибіру, ??аж до Полярного кола. За кордоном цей птах гніздиться в Європі, Азії, Африці і, звичайно, у наших сусідів - на Україну, в Білорусії, Молдавії, країнах Балтії. Живуть птахи в лісах, на околиці тайги, в лісопосадках, чагарниках, по берегах ярів, стоячих водойм, у лісостепах, степах, парках і садах.
Харчується зозуля комахами, їсть хрущів, метеликів, прямокрилих, великих мух і перетинчастокрилих і навіть волохатих гусениць, яких не їдять більшість птахів. Кажуть, що часом шлунок зозулі так забитий волосками гусениць, що здається волохатим. Іноді зозулі їдять ягоди, дрібні яйця і дрібних ящірок.
Прилітаючи з теплих країн наприкінці квітня - початку травня, самець захоплює досить велику ділянку, той же, що займав у минулі роки. Перші два-три дні він приходить до тями після перельоту і мовчить, а потім починає, Куку, оминатимуть свою ділянку, залучаючи самок і спаровуючись з ними. Період розмноження у зозуль триває з травня по липень. За цей час кожна самка зносить від 15 до 25 яєць. Яйця розміром невеликі, до 3 см. За кольором різні - від голубуватих з темними цятками до коричневих.
Зозулі не будують гнізд. Свої яйця самка зозулі підкладає у гнізда горобиних птахів.


Ділянка кожної самки становить 1-1,5 км. Ділянки самки найчастіше не збігаються з ділянками самців.
Дорослі зозулі влітку ведуть, як правило, самотній спосіб життя. А їх пташенят, тим часом, вигодовують прийомні батьки. Це б ще нічого, але підріс зозуленя викидає з гнізда рідних пташенят пташиної пари. І батьки продовжують годувати його одного. Найбільше від нахабства зозуль страждають плиски, очеретянки, горихвістки, славки. Буває так, що ці птахи до кінця літа не виводять жодного своє пташеня.
А взагалі віроломства зозуль піддаються 150 видів птахів як в Росії, так і за кордоном. Вчені говорять, що кожна зозуля підкидає свої яйця певного виду птахів, імовірно в гніздо саме тих птахів, у яких вивелася вона сама . Підкласти яйця зозуля намагається непомітно, так як, побачивши її біля свого гнізда, птахи піднімають шум і навіть іноді нападають на зозулю. А у відкриті гнізда, такі як у вівсянки, лісової завірушкі, зозуля сідає і прямо в них зносить яйця. У закриті пташині гнізда свої яйця зозуля приносить у дзьобі, знісши їх попередньо на землю.
Кукушата вилуплюються з яєць на 10-12 день, випереджаючи появу рідних пташенят, тому вони більше і сильніше. На 4-5 день у зозуленяти, який народився абсолютно голим, з'являються пір'я. Через 3 тижні зозуленя залишає гніздо, хоча ще не дуже добре літає. Прийомні батьки продовжують його підгодовувати протягом півтора місяців, роблячи до 300 підльотом до ненажерливим приймаку, який вже давно переріс їх.
У вирій відлітають зозулі досить рано, хоча в теплі зими в середній смузі Росії вони залишаються до середини вересня. Летять зозулі ночами на висоті більше кілометра і вдень - більш низько. До місця зимівлі вони прилітають зазвичай в грудні, а в березні вже збираються в зворотний шлях.
Більшість вчених, незважаючи на паразитування зозулі, вважають її однією з корисних птахів через те, що за літо вона знищує величезна кількість шкідливих комах .
У Західній Україні існує повір'я, що зозуля пішла від людини, тому її не можна вбивати. А ще раніше українці вірили, що, коли зозуля співає, з її дзьоба падає золото та дорогоцінні камені. Індійські поети люблять і славлять зозулю так само, як європейці - солов'я. В Індії вірять, що під час дощу зозуля літає над джерелами і п'є воду любові.
У старі часи багато народів побоювалися зозуль. За однією з легенд в зозулю була звернена згорьована вдова. За іншою версією чоловік зозулі покинув її під час всесвітнього потопу. А свого гнізда зозуля начебто втратила в покарання за те, що працювала на Благовіщення ...
Але були й сприятливі прикмети, пов'язані з цими птахами. Так, якщо по весні почуєш перший зозулю праворуч , удача буде супроводжувати весь залишок року. А для того щоб водилися гроші, потрібно показати зозулю рубль і попросити помножити його на стільки, на скільки є бажань і вистачить фантазії.