Панове офіцери. Врятувати імператора - Панове офіцери. Врятувати імператора кінорецензії Олег Фомін Сергій Баталов.

«Панове офіцери. Врятувати імператора »- фільм про все хороше, що було у білих офіцерів, і про все погане, що було в червоній армії. Та й як ще можна зняти фільм про, мабуть, самої неприємної сторінці нашого радянського минулого: розстріл імператорської сім'ї? Втім, фільм не про сам розстріл, а про те, як група білих офіцерів намагається врятувати з ув'язнення імператора Миколи II та його родину, блукаючи по лісах в околицях Єкатеринбурга, ховаючись від більшовиків на чолі з людиною з КДБ, багато стріляючи, цитуючи вірші Некрасова і отримуючи кулі в груди. Навіщо це все, глядач забуде вже на п'ятнадцятій хвилині фільму.
У фільмі, як у дитячій казці, майже всі герої чітко розділилися на два типи - погані і хороші. Якщо вже погані, так на всі 100% - підлі, підступні, позбавлені всього людського, а якщо хороші, то бездоганні у всьому. Закрив очі (навряд чи він про це не здогадувався) режисер лише на те, що людей таких в реальності не існує: в усіх є вади, а навіть найстрашніші бувають часом схожі на людей.
На цьому історичні неточності не закінчуються. Втім, творцям фільму можна пробачити невеликі промахи в костюмах, у використовуваному зброї тощо, але от писати на фінальних титрах, що, нібито, до цих пір ходять легенди, що імператора вдалося врятувати - це, вибачте, вже розрахунок на тих , хто взагалі нічого про це не знає. Як відомо, поховання Романових було знайдено ще в кінці 70-х, а пізніше був проведений аналіз ДНК і доведено, що це дійсно останки царської сім'ї.
На мій погляд, найбільший недолік цього фільму - відсутність об'єктивності. За радянських часів було прийнято поливати брудом царів, білих офіцерів, дворянство. У період перебудови почалася зворотна реакція: всі як один стали твердити, які бідні і нещасні були ці дворяни і в усьому звинувачували більшовиків.

Через якийсь час ця хвиля зменшилася, ідеалізування дорадянського часу припинилося, але цей фільм застряг на попередньому етапі.
Звичайно, старання білих офіцерів врятувати від смерті безневинних людей гідні поваги: ??якщо Микола II і заслужив покарання, то діти його вже точно ні в чому не винні. Але не треба забувати, що цей самий імператор в 1905 році розстріляв беззбройну натовп. Про його ставлення до цього говорить запис у його щоденнику: «Розстріляли парочку смердів. Обідав у Наталі! »Ось вам і образ того, заради якого офіцери ризикували своїми життями! Таким чином, найбільш об'єктивним персонажем фільму є бандит Красовський (до речі, колишній дворянин), який не вступив в яку партію, тому що «не в силах дивитися, як російська вбиває росіянина».
Може, хто-небудь заперечить, що це фільм не про історичні події, яким необхідна об'єктивність, а про трагедію цілого стану російських людей. Але, вибачте, немає в цьому фільмі трагедії! Так, є смерті, є світлі спогади і важка дійсність, але атмосферу трагічності це не передає. Фільм виглядає більше як пригодницький фільм, а не як драма.
Можна сказати, що це «Невловимі месники» навпаки: білі помінялися ролями з червоними, хеппі-енд скасували. Цікаво, що навіть афіша схожа на «Невловимих» - пам'ятаєте, в кінці фільму четверо юних червоноармійців їдуть на конях слідом заході сонця?
Росія, 2008
Режисер: Олег Фомін («День виборів» )
У ролях: Олег Фомін, Олександр Бухаров («Вовкодав»), Ганна Азарова, Анатолій Білий («Параграф 78: Пункт II»), Сергій Баталов, Євген Стичкін («День виборів», «Кохання-зітхання»)