На східному базарі. Частина 2 - косметика пахощі трави.

Крім пахощів, на східному базарі можна купити безліч екзотичних зілля, що застосовуються в косметичних цілях. До цих пір східні красуні віддають перевагу натуральній косметиці для догляду за обличчям, тілом та волоссям будь-який інший. Західний світ зараз теж повертається до натурального способу життя, всі передові косметичні виробники неодмінно включають до складу своїх кремів рослинні екстракти і масла. А на прилавках східних базарів можна задешево придбати надзвичайно корисні за своїми властивостями косметичні продукти.
Рожева вода (Rose water, араб. Ma-аl-warda)
Традиційно на Сході використовуються лосьйони та тоніки на основі рожевої води. Пелюстки троянди - найбагатше джерело вітаміну Е, ензимів і цінних ефірних масел, що володіють омолоджуючий ефект - здавна застосовувалися в різних косметичних засобах. Рожеву воду вперше почав виготовляти відомий перський лікар, вчений і філософ Ібн-Сіна (більше відомий як Авіценна). Одну зі своїх більш ніж 100 книг з медицини він присвятив цілком цілющим властивостям троянди. Рожева вода використовувалася для освіження особи перськими та арабськими жінками ще в IX-X століттях і дуже популярна по цю пору. Крім того, її додають у різні страви та кондитерські вироби, роблять з неї освіжаючі напої і замінюють нею духи, протираючи рожевою водою обличчя і навіть все тіло. Досить додати у воду для ванни всього чверть склянки рожевої води, щоб пахнути ніжним ароматом цілий день. На базарі або в лавці можна купити півлітрову пляшку рожевої води за смішну ціну - близько 2 доларів. Крім рожевої води можна придбати також воду з жасмину або квітів апельсина, вони мають майже такі ж властивості, але іншим ароматом.
Сурма (араб. Kohl, інд. Kajal)
Одним з найдавніших косметичних засобів для очей була і залишається сурма. Сурма, або Кохлі, - це сульфід сурми, чорний камінь, потовчений в порошок і розведений зазвичай касторовою олією, який використовують як фарби для вій і брів, а також для підбиття знаменитих східних «стрілок». Найбільш якісним «чорним каменем» вважається той, який легко кришиться, має дрібні блискучі частинки, не містить сторонніх домішок і гладкий зсередини. Але сурма не тільки надає виразність очам і підкреслює їх красу, вона, крім того, дуже корисна для зору та підтримання гігієни очей. Нею підводять очі навіть грудним дітям, щоб «зміцнити очі», а також в якості захисту від «злого ока».
Кохлі зміцнює очний нерв, лікує виразки і кон'юнктивіти, оберігає очі від різного роду запалень, надає очам блиск , корисний він і для літніх людей, чий зір ослаб. Кохлі має і ще дно примітна властивість - відлякує комах, що важливо для жарких країн, де укус деяких комах в око може призвести навіть до сліпоти. Крім того, Кохлі водостійкий. Видаляти його найкраще оливковою (або будь-яким іншим рослинним) маслом. Навіть сьогодні, коли існує безліч засобів для фарбування очей, популярність сурми не тільки не зменшується, а й зростає. На будь-якому арабською сукі (ринку) або індійському базарі ви дуже недорого можете купити приголомшливо красивий флакончик з срібла або деревас Кохлі. Це прекрасний сувенір і корисний подарунок. Ця сурма не повинна мати ніяких добавок, крім масла.
Галун (Potassium Alum, араб. Shabb)
У жаркого клімату є одна неприємна особливість - у спеку підвищується потовиділення. І тут незамінну роль у країнах Сходу грають галун - природний сольовий напівпрозорий мінерал білого кольору, що добувається з бокситів. Галун володіють природним антибактеріальну дію і тому широко використовуються у східній медицині як антисептичний і в'яжучий засіб, для очищення ран, зупинки кровотеч, усунення свербіння і набряклості від укусів комах, а також в якості дезодоранту. Цей мінерал абсолютно нешкідливий для організму, так як на відміну від багатьох сучасних дезодорантів не містить шкідливих хімічних речовин, не закупорює пори і не порушує функцію потових залоз, не має власного запаху і не залишає плям на одязі. Завдяки цим властивостям він може використовуватися вагітними та жінкам, що годують, а також людьми, що мають алергію на парфумерні віддушки. Просто змочіть кристал квасцов водою і протріть їм пахвові западини і стопи після ранкового душу або ванни, як ви зробили б це роликовим або твердим дезодорантом. Або зітреш галун в порошок і посипте їм, як тальком, пахви і стопи. Крім того, галун можна використовувати при різних захворюваннях проблемної шкіри, наприклад, для профілактики і лікування вугрів. За допомогою квасцов з ваших рук після приготування їжі легко усунуться запахи цибулі, часнику, риби.
Місвак (Miswak або Siwak)
У східній культурі, особливо в мусульманських країнах, дуже популярна чищення зубів за допомогою невеликих гілочок особливих дерев. Особливо широко використовується «місвак» - чистять палички, що виготовляються з гілок і коренів дерева Арак - Salvadora persica, що росте переважно на Близькому Сході і в Африці. Паличку на кінцях очищають від кори приблизно на 1 см, на одному кінці розжовують, перетворюючи її таким чином у своєрідну зубну щітку, іншим, тупим, кінцем полірують зуби для додання їм білизни і блиску. За просування традиції чистити зуби «місвак» ратував сам Пророк Мухаммед. І це зрозуміло, адже в давнину не було зубних паст і щіток, а у тривалих пустельних переходах навіть прополоскати рот було проблемою - вода цінувалася на вагу золота. Але з розвитком прогресу традиція чистити зуби «місвак» не тільки не зникла, а й процвітає.


І не даремно, адже як свідчать різні дослідження, екстракт цього дерева за своїми хімічними властивостями схожий з такими антибактеріальними і антікаріесние речовинами, як триклозан і хлоргексидин. Крім того, в «місвак» містяться фтор, вітамін С, танін, алкалоїди та флавоноїди. Тому використання «місвак» зміцнює зуби, захищає від появи та подальшого розвитку карієсу, зменшує зубний біль, освіжає дихання і усуває поганий запах з рота, зміцнює ясна, а також додає зубам блиск і білизну. Сучасними дослідженнями доведено, що «місвак» містить у великій кількості біологічно активні речовини, корисні для всього організму. Деякою заміною «місвак», хоча і набагато менш ефективною, можуть служити гілочки оливкового дерева, волоського горіха та деяких інших дерев.
Насіння чорнушки (чорного куміна) (Nigella, араб. Habba Souda)
Наукова назва цієї рослини, що росте по всьому Арабському Сходу і Середземномор'ю і дає маленькі чорні насіння, схожі на пташині кігтики, - Nigella sativa. Чорнушка широко використовується у вигляді спецій і приправ, а також у східній медицині та косметиці. За смаковими якостями вона схожа з маком, і її зазвичай додають як прянощі в тісто для кондитерських виробів. Пророк Мухаммед говорив, що ця пряність «допомагає від усіх хвороб, окрім смерті» (наприклад, від кашлю, астми, кольок, каменів, урологічних і гінекологічних захворювань, ревматизму, пухлин та ін.) Насіння чорнушки були знайдені в гробниці Тутанхамона в якості засобу, без якого фараон ніяк не міг обійтися у загробному житті. У косметиці чорнушка застосовувалася протягом тисячоліть для очищення і живлення шкіри обличчя і тіла, а також для лікування і стимуляції росту волосся. Насіння розмелюють на порошок і змішують з водою або рослинним маслом, наносять на шкіру голови і коріння волосся, кілька хвилин масажують, залишають на півгодини-годину, а потім ретельно прополіскують волосся теплою водою. На базарах продається також і масло чорнушки - надзвичайно цілюще масло, добре лікуючі, зокрема, кашель, бронхіти, застудні захворювання.
Пажитник (Fenugreek, араб. Hulba, інд. Shambala)
Здавна в якості прянощів і для догляду за шкірою на Сході широко використовується пажитник. Його додають в різні м'ясні блюда і випічку, роблять на його основі пряні соуси. Перші згадки про лікувальні властивості пажитника зустрічаються ще в староєгипетських рукописах. Єгипетські лікарі використовували пажитник в мазях для лікування ран та абсцесів, тому що в них міститься багато рослинної слизу і речовин, що клеять. Нанесення цієї слизу на рану добре заспокоює роздратовані і запалені тканини. Подібним же чином вона діє при прийомі всередину. Для масажу потрібно приготувати пасту з насіння пажитника або скористатися готовим порошком. Пажитник (1 склянка) розмелюють в Електрокавомолки, а потім додають 2 ст. ложки рослинної олії. Така суміш чудово живить, очищає і лікує шкіру. Пажитник усуває навіть бородавки, виразки і тяжко-рани.
Хна і басма (Hinna, Indigo)
Хна і басма - дуже популярні на Сході фарби для волосся, а хна до того ж ще і цілющий засіб. Хна - це натуральний барвник, який отримують з листя хінного чагарнику Лавсонія. Листя хни збирають, висушують і подрібнюють на порошок. Спочатку хну почали застосовувати і вирощувати на Близькому Сході. Надалі, завдяки караванної торгівлі, її популярність поширилася від Північної Африки до Індії. А ще пізніше, з початком глобальних завоювань, її слава досягла Іспанії, Мадагаскару, Індокитаю та Японії.
За допомогою порошку з листя лікують рани, виразки, екземи, пухлини, опіки, біль у животі і горлі, ожиріння, жіночі захворювання, грибкові інфекції і багато інших хвороб. Свіжа хна в пороші має сіро-зелений колір, але через деякий час під впливом повітря стає коричневою і втрачає фарбувальну здатність, тому її потрібно зберігати ретельно упакованої, в сухому прохолодному місці, краще всього в холодильнику. У цьому випадку хна може зберігати всі свої якості протягом декількох років! Хна містить особливу кислоту, яка зв'язує колаген в клітинах шкіри і кератин волосся і офарблює їх в червоний колір.
Ця рослинна культура містить безліч ефірних масел і дубильних речовин, тому її вплив на волосся не тільки нешкідливо, але і, навпаки, надзвичайно корисно: хна укріплює і оздоровлює волосся, лікує коріння волосся, що постраждали від хімічних барвників і просто від неправильного догляду, і надає їм добре помітний блиск. Більш того, хна захищає волосся від шкідливого впливу сонця, зупиняє випадання волосся, сприяє усуненню лупи.
Суміщенням що і басми можна отримати різні відтінки волосся: від світло-рудого до синювато-чорного.
Якщо ж ви не хочете фарбувати волосся, але бажаєте оздоровити їх і додати їм блиск, то можна просто промити волосся слабким розчином хни: 2 ст. ложки на 1 літр окропу. Заваріть суміш, злегка охолодіть і процідіть, а потім промийте волосся. Таким же способом можна освіжити стару забарвлення хною, якщо блиск волосся зник, а тон став недостатньо яскравим.
Корисна хна і для зміцнення нігтів. У цьому випадку треба потримати нігті протягом півгодини в розчині хни. Правда, після цього доведеться тиждень походити з помаранчевими кінчиками пальців. При нанесенні хни на ступні ніг вона лікує і оберігає від грибка, служить профілактикою появи тріщин на ступнях.
Йдучи з ринку, я відношу додому безліч пакетиків і пластикових коробочок з травами і пахощами. Мої пальці пахнуть ладаном ...