Силова станція організму, або Де взяти енергію для омолодження? - NADH Q10 мітохондрії антиоксидант.

Неможливо переоцінити вплив на загальний стан організму гарного настрою людини, як і велика кількість негативних факторів, які можуть впливати на це саме настрій. Чому в одних людей настрою і енергії вистачає на всі справи, а в інших «генератор сил» вимикається вже в середині дня, і в час, що залишився залишається лише буквально повзати до вечора? Першу групу людей можна позначити як «вічний двигун», другу - «лінивець». «Лінивців» особливо важко доводиться в холодну пору року, адже організм витрачає величезну кількість енергії на збереження тепла! Та й психологічно досить важко почувати себе чудово бадьорим, коли в 4 години дня на вулиці вже темніє. Так чому ж все-таки люди такі різні?
А вся справа в обміні речовин, який в кожної людини індивідуальний і залежить від його ритму життя, харчування та інших факторів, що становлять певний розпорядок повсякденності. Обмін речовин - величина різко змінюється з плином життя і, на жаль, погіршується з віком.
Фабрика енергії
Так називають особливі освіти в кожній нашій клітині - мітохондрії . Ці «силові станції» призначені природою власне для виробництва енергії, яка витрачається організмом на здійснення біохімічних реакцій, тобто на реалізацію обміну речовин. Можна сказати, що при порушенні роботи мітохондрій можуть відбутися серйозні перешкоди в обміні речовин. Деякі захворювання безпосередньо пов'язують з порушеннями діяльності цих «станцій». У списку хвороб знаходяться дуже серйозні патології, багато хто з них спадкові.
До чого все це? Справа в тому, що існує теорія старіння організмів , з точки зору якої, старіння - це процес енергетичного згасання, а значить, його можна зупинити, заповнюючи недолік енергії. З віком сповільнюється безліч процесів в організмі, у тому числі і згасає діяльність мітохондрій, в результаті чого виробництво енергії йде значно повільніше.
Паливо для утворення енергії
Пару десятиліть тому японські вчені знайшли спосіб в деякій мірі (але не повністю) заповнювати недолік енергії, виділивши в чистому вигляді кофермент Q10 або убіхінон (незадовго до цього американський учений за розробку теорії дії коферменту Q10 отримав Нобелівську премію). Убихинон є необхідною енергетичною основою для нормального виробництва енергії. У результаті цього відкриття в даний час кофермент застосовується в профілактиці і лікуванні багатьох хвороб: серцево-судинних, хвороб імунної системи, деяких гормональних порушень - всі ефекти виявляються завдяки активації обміну речовин.



Ну і звичайно, не можна промовчати про популярність цього компонента в косметичних засобах. До певної концентрації він здатний запобігати та зменшувати наявні ознаки старіння шкіри саме шляхом активації біохімічних процесів в шкірі. Знижуються втрати шкірою гіалуронової кислоти та інших компонентів, що забезпечують нормальну зволоженість шкіри. Поліпшуються процеси ділення і відлущування клітин. Крім того, кофермент Q10 - природний потужний антиоксидант, це його властивість також використовується в косметології.
Кремів, що містять цей компонент, дуже багато, відрізняються вони концентрацією і стійкістю убихинона. За природного структурі убіхінон - дуже нестійке з'єднання, тому стабілізувати його в складі крему достатньо складно. Чи варто нагадувати, що чим більше концентрація діючої речовини та її стабільність, тим вище і ціна крему?
Активний ... водень
Але є й інші речовини, здатні бути енергетичним коктейлем для клітин організму. Одне із самих нових речовин, що використовуються з цією метою - це вітамін В3 (нікотинамід), а вірніше, його похідне NADH (у нього довге хімічна назва - нікотинамід-аденін-динуклеотид), яке і має цінною енергетичною запасом.
Справа в тому, що ця речовина є біологічно активною формою водню, яка здатна викликати каскад хімічних реакцій в організмі, що призводять до утворення енергії і стимуляції обміну речовин. Властивості цієї речовини були відкриті давно - ще на початку 80-х років, застосовувалися його цінні якості в лікуванні багатьох дерматологічних захворювань, навіть складно піддаються лікуванню форм акне, розацеа і атопічних дерматитів. У косметології він застосовується обережно, оскільки до цих пір не з'ясовані до кінця всі позитивні і негативні властивості NADH, проте встановлено, що при постійному застосуванні спеціальної сироватки з цим компонентом розгладжуються навіть мімічні зморшки, а це, як відомо, підвладний не будь косметиці.
Варто відзначити, що ця речовина з успіхом застосовується в якості лікарського засобу в медицині для лікування депресій, хвороби Паркінсона та інших захворювань. При зовнішньому застосуванні NADH надає зовсім інші ефекти, практично не втручаючись в обмін речовин, а лише прискорюючи його. Погодьтеся, всі цінні відкриття в косметології міцно пов'язані з медициною, так що, цілком можливо, дуже скоро і застосування цього, з одного боку, загадкового, з іншого, добре вивченого речовини стане звичайним і повсякденним, і ми нарешті будемо впевнені у своїй довгої молодості ...