Східні рецепти: мистецтво макіяжу. Частина 1 - косметика рецепти макіяж.

Якщо вам доводилося бувати в Дамаску, Стамбулі, Делі чи в будь-якому іншому східному місті, то, швидше за все, ви відвідували і знамениті східні базари. Важко не розгубитися серед строкатого достатку. Торговці спеціями, насінням, травами, шматочками кори і смол, якимись незнайомими мінералами, гілками та корінням навперебій пропонують свій екзотичний товар. Ви не могли не здивуватися, дивлячись на гори невідомих предметів - для чого вони всі потрібні? Де їх видобувають? З якою метою - кулінарних, медичних або косметичних - вони вживаються?
Протягом багатьох тисячоліть ці товари перевозили за знаменитим східним торгових шляхах: з Китаю до Сирії, з Аравії в Індію, з Вавилону до Єгипту. Разом з товаром з вуст в уста передавалися і рецепти їх використання, повідомлялися корисні властивості і іноді пов'язані з ними легенди. Так століттями накопичувалися знання і багатющий досвід східної народної медицини і косметики. Хранительками давніх секретів були, звісно, ??жінки. Недарма про красу східних жінок - Клеопатри, Шехрезади, цариці Савської і багатьох інших - ходять численні легенди. За свідченнями істориків, саме на Сході виник культ краси.
Про першій появі косметики ще за 10 тис. років до нашої ери свідчать древнемесопотамской і давньоєгипетські тексти і артефакти. Красуні Єгипту, Аравійського півострова і Передньої Азії одними з перших навчилися доглядати за собою і підкреслювати свою красу за допомогою косметичних засобів. Особливо ретельно фарбувалися жінки, і навіть чоловіки, для різних релігійних і церемоніальних свят. Косметичні засоби та приладдя були у них не менш численні, ніж у сучасних модниць. Для фарбування обличчя і тіла використовувалися природні мінеральні та рослинні фарби.
У численних гробницях і похованнях по всьому Сходу знайдені дзеркала, виготовлені зі сплаву міді з різними іншими металами з таким мистецтвом, що їх поліровка і блиск не потьмяніли після тисячолітнього перебування в гробницях; бронзові щипчики для вищипування волосся; шпильки і гребені, виготовлені з дерева, кістки, металу або алебастру і прикрашені зображеннями тварин або птахів; пляшечки для Кохлі (фарби, якою жінки підводили очі та брови); палички для нанесення Кохлі з дерева або бронзи, змочуючи які слиною рабинь, багаті красуні підводили очі; ароматичні масла і притирання, червона і біла фарба для обличчя та безліч інших косметичних засобів.
Такі засоби і пристосування були знайдені не тільки в багатих гробницях, а й в самих скромних. Про багатство їхнього власника можна було судити не по набору косметики, а за витонченістю та оформлення містять її судин і аксесуарів. Використання більшості косметичних засобів залишалося незмінним протягом багатьох тисячоліть. Для забарвлення очей та брів використовувалися сурма і зола деяких рослин, наприклад, мигдалю або кореня очерету; як помади і рум'ян застосовувалися охра і сік різних рослин; нігті, ступні ніг і волосся фарбували за допомогою хни; пудру виготовляли з товченої крейди чи борошна. Завдяки своїм корисним властивостям, багато стародавніх кошти залишаються популярними і донині.
Одним з найдавніших косметичних засобів для очей була і залишається сурма. Сурма , або Кохлі ( араб. Kohl, інд. Kajal), - це сульфід сурми, чорний камінь, потовчений в порошок і розведений зазвичай касторовою олією, який використовують як фарби для вій і брів, а також для підбиття знаменитих східних «стрілок». Найбільш якісним «чорним каменем» вважається той, який легко кришиться, має дрібні блискучі частинки, не містить сторонніх домішок і гладкий зсередини. Але сурма не тільки надає виразність очам і підкреслює їх красу, вона, крім того, дуже корисна для зору та підтримання гігієни очей. Нею підводять очі навіть грудним дітям, щоб «зміцнити очі», а також в якості захисту від «злого ока». Кохлі зміцнює очний нерв, лікує виразки і кон'юнктивіти, оберігає очі від різного роду запалень, надає очам блиск.


Корисний він і літнім людям, чий зір ослаб. Кохлі має і ще одна примітна властивість - він відлякує комах, що важливо для жарких країн, де укус деяких комах в око може призвести навіть до сліпоти. Крім того, Кохлі водостійкий. Видаляти його найкраще оливковою (або будь-яким іншим рослинним) маслом.
Однією із загадок, яку загадала цариця Шеви Соломонові, бажаючи перевірити його мудрість, під час її історичного візиту до нього, була як раз загадка про сурму. Цариця Шеви запитала царя Соломона: «Якщо ти так мудрий, як всі говорять, відгадай загадку. Що це за дерев'яний колодязь, вміст якого вичерпують бронзової паличкою. У цьому колодязі - тільки камені, які змочують водою ». І відповів цар Соломон: «Це посудину з сурмою, раскрошенную чорним каменем, яким жінки підводять повіки, а чоловіки - лікують очі. Наносять ж його, змочуючи слиною бронзову паличку ».
Навіть сьогодні, коли існує безліч засобів для фарбування очей, популярність сурми не тільки не зменшується, а й зростає. На будь-якому арабською сукі (ринку) або індійському базарі ви дуже недорого можете купити приголомшливо красивий флакончик з Кохлі зі срібла або дерева. Це дійсно прекрасний сувенір і корисний подарунок.
У Середній Азії одним з важливих елементів краси вважалися густі і навіть зрослі на переніссі брови. З раннього віку дівчаткам підмальовували брови соком усьми, поєднуючи їх в одну лінію над переніссям. Оскільки усьму стимулює ріст волосся, через деякий час там, де малювали брови, дійсно виростали волоски. Усьму фарбувальна (або rugola) - це трав'яниста овочеве рослина з сімейства гірчичних. Свіжовичавлений сік усьми спочатку має яскраво-зелений колір, але він швидко темніє і стає чорним з легким смарагдовим відтінком. До цих пір сік усьми - дуже популярне в Середній Азії засіб для фарбування брів, вій і волосся.
У різних країнах Сходу для фарбування губ і щік місцеві красуні використовували різні засоби. Наприклад, в арабських країнах для цього широко використовується дрібний по консистенції порошок сафлору червоного кольору. Сафлор фарбувальний - рід трав'янистих рослин Carthamus, сімейства складноцвітих. Традиційно сафлор вирощували з-за його дрібних жовто-оранжевих кольорів, які використовували для косметичних і медичних цілей, в якості приправи для їжі (як замінник шафрану), а також для фарбування тканин. Пелюстки сафлору містять два різних фарбувальних пігменту - жовтого та червоного кольору. Жовтий пігмент вважається менш цінним і видаляється шляхом промивання пелюстковій маси водою. Червоне речовина сафлору - картамін - важко розчинно у воді, але зате легко розчиняється в спирті і лугах.
Сафлор - дуже древня рослина, ще задовго до нашої ери древні єгиптяни фарбували її пелюстками пов'язки для своїх мумій. Квіти сафлору можна також класти в чай ??як один компонент або у складі квіткових чаїв, вони надають чаю приємний помаранчевий відтінок і квітковий аромат. Крім того, з сафлору отримують харчове сафлорова олія, широко уживане в кулінарії по всьому Сходу. Оскільки воно не має запаху, кольору і має здатність легко вбиратися, то сафлорова олія знайшло також своє застосування в різних кремах і мазях для шкіри.
Аравійські бедуїни в якості помади для губ традиційно використовують червоний сік коренів Арнебіі з сімейства бурачникових. Бурачніковие налічують безліч видів, до них, наприклад, відносяться живокіст лікарський, незабудка, геліотроп і медунка лікарська. Деякі застосовуються в медицині, інші - як медоносів, кормових, фарбувальних або декоративних рослин.
Ще одна традиційно популярні помада і рум'яна з природними пігментами - це Акер (Aker), пресована глина , просочена пігментом червоного маку. Щоб нанести тон на губи чи щоки, потрібно намочити палець і потерти глиняний брикетик.
Далі буде ...